« Met de Spider naar Carré (18) | Main | 2009 is ingeluid »

CasaSpider Jaaroverzicht 2008

Ons eerste volledige jaar in Nederland zit erop. We lopen het per maand nog eens door, trek er gerust een uurtje voor uit. Over een paar jaar duurt het lezen (en schrijven) van het CasaSpider Jaaroverzicht langer dan een jaar. En wat dan?

In januari stuiten we op een interessante vraag, gesteld in de comments: "Missen jullie Curacao eigenlijk?" In hoeverre je iets mist is sterk afhankelijk van hoe het nieuwe bevalt, nietwaar. Curacao zit niet continu meer in mijn hoofd maar gaat nooit meer uit mijn hart. Op 25 januari bevalt mijn zus Pascale van een nieuwe neef: Sam van 3970 gram. Een mooi begin van het jaar.

CasaSpider Jaaroverzicht 2008. Klik voor groter.In februari is er de spraakmakende documentaire van Peter R. de Vries waarin hij Joran van der Sloot met hulp van Patrick van der Eem ontmaskert. De documentaire wordt bekeken door 7 miljoen mensen en Jorans onthullingen zijn schokkend te noemen. Het blijkt niet voldoende voor een veroordeling en Nederland is verdeeld in een pro-Peter en anti-Peter kamp. Dat Joran liegt is 100% zeker maar dat geldt ook voor de constatering dat men met liegen goed weg kan komen.

In 2008 valt er wederom niet veel te genieten voor supporters van de mooiste club van Nederland. Voor de goede orde en niet-voetbalkenners dat is Feyenoord. Een lichtpuntje is dat CasaSpider aan de hand van het Leed van de Feyenoordsupporter overtuigend weet te bewijzen dat reincarnatie niet kan bestaan. Hallo Stockholm, waar blijft mijn Nobelprijs? Kindvall is wel dankzij ons beroemd geworden, ja.

Aldeia do Rouquenho is geen Stockholm maar ligt wel dicht bij Ferreira do Alentejo in Zuid-Portugal. Medio februari vertrekken mijn zus Margriet en haar man Wiro daarheen, vertrekken in de zin van emigreren. Zij hebben er een mooi stuk land gekocht en bouwen er een huis alsmede een prachtig gastenverblijf. Interesse? Reserveren kan via de website mudanca.nl.

Door naar maart, naaimaand. Immers bij Habotex kopen we een Toyota naaimachine en gaan, tenminste Lucy, een avond op cursus bij de eigenaar in Tilburg. Op de terugweg komen we in een sneeuwstorm terecht. Dan gebeurt er iets vreselijks, CasaSpider krijgt een bekeuring wegens door rood licht rijden. 130 euro worden automatisch van mijn salaris ingehouden in ruil voor de foto's van het delict.

CasaSpider Jaaroverzicht 2008. Klik voor groter.Het is een maand met belangrijke mijlpalen. Zo wint René Gademann Regouin van Bw14 de Logspider® 2008, in zijn eentje nog wel. Voor Luchiano (toen 10 nu 11) is er slechter nieuws, tijdens een schoolvoetbaltoernooi breekt hij zijn duim. Op 25 maart sta ik in de op een na drukste spits uit de Nederlandse geschiedenis, de totale lengte van de files bedraagt 888 kilometer. Zoals gebruikelijk is er geen aandacht voor De vergeten Ridders van de A59.

Geen ongelukken voor Luchiano in april maar wel slaagt hij voor zijn verkeersexamen. Er gebeuren nog meer heugelijke dingen, zo wint Feyenoord de KNVB-Beker door met 2-0 Roda JC te verslaan. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Kan reincarnatie dan toch bestaan? Ik hoop het wel want op woensdag 23 april 2008 stopt de onvolprezen Cockie met haar blog. Heel vreemd, immers dat lijkt al veel langer geleden. Heel Nederland wacht met smart op haar reincarnatie, misschien trekken 100 reacties haar over de streep?

Als vanzelf belanden we in de maand mei. Op Bevrijdingsdag viert onze prinses Diana haar tweede verjaardag. Dit jaar staat voor haar in het teken van Dora en de kleur is roze. Een kleine anekdote:

CasaSpider: "Diana, welke kleur heeft Tinky Winky?"
Diana: "Uh, paars."
CasaSpider: "En Dipsy?"
Diana: "Uh, groen."
CasaSpider: "Goed zo. En Lala?"
Diana (fan van Lala): "Geel!"
CasaSpider: "Po?"
Diana: "Uh, rood."
CasaSpider: "En Diana?"
Diana: "ROZE!!!"

CasaSpider Jaaroverzicht 2008. Klik voor groter.De ontmanteling van de Nederlandse Antillen lijkt steeds moeizamer te verlopen. Nederlandse politici hebben het punt naar het schijnt niet hoog op hun prioriteitenlijst staan. Belangrijkste reden daarvoor is wellicht dat een positieve houding ten opzichte van de eilandbewoners eerder stemmen kost dan oplevert. CasaSpider blijft naar oplossingen zoeken (Circle of Extremes!) en correspondeert met de heer Gerritsen, plaatsvervanger van staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ank Bijleveld-Schouten, over de mogelijkheid van internationale arbitrage. Tot dusverre tevergeefs. Maar de aanhouder wint.

Gesponsord door Albert Heijn gaan we op een mooie zondagmiddag in Rijen naar circus Bongo. Iedereen is enthousiast. Aan het eind van de maand komen Piet en Ronald BBQ-en. Het smaakt allemaal goed en als beloning mogen de heren 's avonds naar de finale van het Eurovisie Songfestival kijken dat helaas niet wordt gewonnen door de Griekse schone Kalomira.

Maakt CasaSpider in zijn rol als The Improved Spielberg nog wel eens filmpjes? Jazeker, bijvoorbeeld in juni als Diana 757 dagen oud is en op aanraden van Luchiano over de poort achter in onze tuin probeert te springen.

Een hoogtepunt is het niet echt, maar ik heb in deze maand een aantal close encounters met de Rabobank. Met betrekking tot betaalmiddelen valt de keuze niet op de RaboCard. Wel een hoogtepunt is de wijze waarop Spanje Europees kampioen voetbal wordt. Zelfs de Duitsers geven het toe: "Wir sind trotzdem stolz auf Euch... aber die Spanier waren einfach besser." Met weemoed denk ik terug aan vroegere tijden waarin Duitsers dit soort teksten niet over hun lippen konden krijgen. Aanvankelijk valt er voor Nederland ook veel te genieten, dat wil zeggen tot aan de confrontatie met Guus.

CasaSpider Jaaroverzicht 2008. Klik voor groter.Juli staat compleet in het teken van onze vakantie in Santo Domingo. Het zijn roerige tijden met belangrijke beslissingen. In haar moederland de Dominicaanse Republiek zie ik Lucy opbloeien, zij verzet veel werk voor haar familie en regelt onder andere dat haar moeder eindelijk geopereerd kan worden. We logeren met het hele gezin in huis bij de familie. De drukte, het inschikken en de dagelijkse stroomuitval ervaar ik als heel positief en de luxe in Nederland missen we absoluut niet. Luchiano is in de weer met elastiekjes en Diana taalt niet naar Dora en dat wil wat zeggen. Terug in Nederland duurt het even voor we weer aan het normale leven, lees om zeven uur Lingo, gewend zijn. Gelukkig hebben we de foto's nog.

Na een eerdere mislukte poging omdat deze buiten het seizoen viel eten de Spiders vanaf begin augustus bijna wekelijks mosselen, bereid in de speciaal aangeschafte mosselpan. Haast even belangrijk nieuws is dat in Beijing de Olympische Spelen plaatsvinden. Het Nederlands Elftal ontsnapt op miraculeuze wijze aan uitschakeling aan uitschakeling in de poule-fase. De grote man is Gerald Sibon en zie, daar is de link met Simón, El Gran Varón van Willie Colón. Salsa!

Onze eigen gran varón (grote vent) Luchiano wordt op het Turfpad of all places omvergefietst door een bitch vrouw die hem vervolgens hevig bloedend achterlaat. Snel rijd ik van Brabant Water in Den Bosch naar huis, ga met hem naar de huisarts om de wond te laten hechten en breng zijn kapotte fiets naar de fietsenmaker.

Geluk bij een ongeluk is dat ik zo precies op tijd ben voor de mannen 200-meter finale in Beijing. De voor de Nederlandse Antillen uitkomende Churandy Martina wordt verrassend tweede in 19.82 seconde achter de weergaloze Jamaicaan Usain Bolt die met 19.30 een nieuw wereldrecord neerzet. Een domper is de diskwalificatie van Martina, luttele uren na zijn formidabele race. Eind augustus weet CasaSpider het ineens, hij wordt orgaandonor. Echt een aanrader, immers men merkt er niets van.

CasaSpider Jaaroverzicht 2008. Klik voor groter.Op woensdag 24 september wordt de grafsteen voor mijn moeder Ilka op haar graf geplaatst. Het is een mooie, sobere steen ontworpen door zwager Wiro die samen met zijn vrouw en mijn zus maar toch slechts een persoon Margriet hiervoor speciaal uit Portugal overkomen.

Eind september pieken de Spiders qua sportiviteit. Elke dag wordt er getraind en meten we onze BMI. Dat is allemaal te danken aan de Wii-Fit, het is definitief gedaan met de couch-potatoes. Denken we dan. Een week of drie later staat het Wii-Fit bord onder de kast stof te vergaren.

Het speelt al sinds mei maar het dossier om Lucy's nicht Sugey uit de Dominicaanse Republiek naar Nederland op vakantie te laten komen start pas in oktober. Haar visumaanvraag wordt afgewezen door de Nederlandse Ambassade in Santo Domingo en datzelfde gebeurt met het bezwaarschrift bij de IND. Tegen die uitspraak gaan we in beroep bij de rechtbank. Op de keper beschouwd tamelijk absurd dat men naar de rechter moet om op vakantie te kunnen. Of het allemaal lukt of niet is waarschijnlijk te lezen in het CasaSpider Jaaroverzicht 2009.

Aangezien Luchiano op de wachtlijst staat bij vv Rijen is de vrees gerechtvaardigd dat zijn eerste officiele voetbalactiviteiten ook pas in 2009 plaatsvinden. Dan krijgen we bericht dat hij is ingedeeld bij de D4. Het team zit met 16 jongens eigenlijk vol en wedstrijden zitten er daarom voorlopig niet in maar wel mag hij per direkt meetrainen.

CasaSpider Jaaroverzicht 2008. Klik voor groter."Zeg Luchiano, wat wil jij later worden?" "Twee dingen, profvoetballer en chefkok." Het eerste doel is via vv Rijen in gang gezet en voor het tweede bereidt hij op een willekeurige zaterdag hamburgers voor het hele gezin. Luttele dagen later wordt Luchiano 11 jaar en dat vieren we zeer toepasselijk bij de McDonalds in Breda.

November, de koek is bijna op. Op zaterdag zijn we vroeg uit de veren en doen met zijn allen boodschappen. Daarna moeten we naar Breda waar Rijen D4 uitkomt tegen SAB D2. Luchiano heeft er geen zin in om naar die wedstrijd te kijken, immers hij mag toch niet meespelen. Dan word ik midden in de Albert Heijn gebeld door elftalleider Marco Fischer. Een spelertje heeft zich afgemeld en nu mag Luchiano ineens meedoen, het is zijn debuut. We haasten ons, graaien de voetbalspullen bij elkaar en racen naar Breda. Het is een mooi moment als De Nieuwe Afellay (DNA) voor het eerst in het shirt van vv Rijen uit de kleedkamer komt. Het grootste gedeelte van de wedstrijd staat hij reserve maar in de paar minuten die hij krijgt loopt Luchiano de benen onder zijn lijf vandaan. Desondanks wordt het 6-0 voor SAB.

Op zondag 16 november houdt de zesde klas, editie 1970-1971, van de Sint Janschool te Valkenswaard een reunie. Het idee voor deze reunie is ongeveer twee jaar geleden door Ine van den Dungen gelanceerd en er is enthousiast op gereageerd. CasaSpider verzamelt de via mail gestuurde gegevens op een website. Het mooiste is dat de reunie uiteindelijk echt doorgaat en dan ook nog eens onder grote belangstelling. Het is een onvergetelijke middag daar in Speeltuin Geenhoven.

Tijd is kostbaar en soms moet men keuzes maken. Op een en dezelfde zaterdag is er het Sinterklaasfeest bij SQL Integrator in Rijswijk en tevens voetbalt Rijen D4 uit in Breda tegen Advendo D3. Luchiano wil voetballen en dus gaan wij naar Rijswijk. Achteraf heeft hij daar geen spijt van, er is een leuk toneelstuk met Sint en zijn Pieten en hij is net als Diana tevreden met het kado. Bovendien gaat Rijen D4 met 13-0 ten onder.

CasaSpider Jaaroverzicht 2008. Klik voor groter.In december heeft CasaSpider heel even de illusie ruim 60.000 euro te winnen. Zo hoog staat de teller bij Het Geluid van Q-Music. Ik weet zeker dat het ketchup is en stuur een SMS. Iemand anders raadt echter dat het een zwabber betreft. Daarmee is de deceptie compleet.

Curacao en de andere eilanden van de Nederlandse Antillen zitten nog steeds volop in het ontmantelingsproces. Volgens planning had dit op 15 december voltooid moeten zijn maar men mikt nu op 2010. Met bezorgdheid volg ik de wijze waarop politici aan beide zijden van de oceaan dit pad begaan. Balkenende cum suis raad ik dringend aan te leren van de geschiedenis, te leren van het verdriet van Miguel Pourier. Overigens ben ik van mening dat internationale arbitrage geen schande maar juist de beste weg is.

Gedurende de laatste maanden van het jaar ontpopt CasaSpider zich als een heuse boekenwurm. Niet minder dan twee boeken verslindt hij: Tegennatuur door Michel van Eeten en Merel Roze's De weekenden waren voor haar. Beide schrijvers zijn tevens blogger maar deze grens lijkt stormenderhand te vervagen.

Aan het eind van het jaar zijn er voor Luchiano een paar activiteiten zoals de kerstmarkt van de Sint Jozefschool en van voetbalvereniging Rijen de Grote Soepactie alsmede de kerstbingo. Wij doen er met plezier aan mee. Dinsdag doet hij mee aan een zaalvoetbaltoernooi in de sporthal van Rijen. Alle D-spelers en enkele C-spelers worden verdeeld over acht teams. Een verslag volgt in 2009 maar ik kan alvast voorwegnemen dat Liverpool, het team van Luchiano, achtste is geworden.

CasaSpider, Lucy, Luchiano (11) en Diana (2) wensen iedereen in het algemeen en alle CasaLoglezers in het bijzonder een heel gelukkig en voorspoedig 2009. Laat de kurken maar knallen!

Comments

Familie Spider, een mooie jaarwisseling en alle het goede voor 2009 toegewenst vanuit een koud Terwijde!

Een mooi overzicht. En geniet vanavond van de champagne. Een dikke kus voor alle spiders van Wiro en zijn vrouw en je zus in één persoon, Margriet

Dikke knuffel voor jou en de
hele familie Spider.
Een heel goed 2009!!!

@Piet: Piet, ook voor jou en Emmie een heel voorspoedig en gelukkig 2009. Het doet me goed te lezen dat het niet alleen in Rijen en Den Bosch koud is!
@Margriet: Dank je wel en mijn complimenten dat je het helemaal hebt uitgelezen, die ene persoon zit tenminste tamelijk aan het eind... ;-)
@Cockie: Een dikke knuffel die ik met veel plezier in ontvangst neem. Jij en je gezin ook een heel gelukkig 2009. Of je nu wel of niet terugkomt... ;-)

familie Spider ,een mooi en een gezond 2009 toegewenst

van fam maat
uit zeeland

ik volg het nog steeds

Nou, ik had net zo goed helemaal niks kunnen lezen dit jaar, en nu in een keer alles.

Op zich wel leuk zo`n update, nu ben ik weer helemaal bij.

Peter, jullie een goed 2009 gewenst.

@Carla: Dank je wel en voor jullie uiteraard ook een voorspoedig 2009. En de groeten aan Richard!
@Renesmurf: Is toch anders. En geef het toe, sommige dingen was je gewoon al vergeten...
@DeJongOnes: Spider is de naam, Casa Spider... ;-) Paul, jij ook een goed, gelukkig en vooral gezond 2009 gewenst. Krijgen we binnenkort weer updates?