« LogSpiders® 2008 | Main | Knooppunt Hooipolder »

Het lange verhaal van de duim van Luchiano (10)

Woensdagmiddag belde Lucy me enigszins ongerust op mijn werk. "Luchiano (10) is gaan voetballen, ik heb geen idee waar, een jongen heeft hem opgehaald."
- "Hij komt wel terug, we kunnen nu toch niets doen", probeerde ik haar en mezelf gerust te stellen.

Toen ik om 17:15 thuiskwam was Luchiano er nog steeds niet. Hij had met de KBS Sint Jozef een voetbaltournooi. Ik besloot de school te bellen en hoorde van schoolhoofd Cor Zijlmans dat het tournooi werd gehouden op de velden van vv Rijen in Sportpark Vijf Eiken.

19.03.2008: Luchiano (10) voetbalt in het derde team van de KBS Sint Jozef een tournooi op de velden van vv Rijen. Klik voor groter.Het schoolhoofd was hulpvaardig en belde een van de docenten die met de kinderen mee was gegaan. Deze wist te vertellen dat de wedstrijden waren uitgelopen. Ik programmeerde de TomTom en reed erheen.

Op de twee hoofdvelden speurde ik naar de zwarte krullen van Luchiano, tevergeefs. In de kantine was hij ook al niet. "Speelt de Sint Jozefschool nog?", vroeg ik in het kamertje waar de organisatie zich schuil hield. "Ja, die zijn bezig op de achterste velden", zei een man. Snel beende ik er naartoe. De wedstrijd was net afgelopen en daar zag ik Luchiano staan, naast het doel.

"Hey swa", begroette ik hem, "alles kits?" Zijn mond zei ja en zijn ogen nee. Half huilend vertelde hij dat hij een bal hard en recht op zijn duim had gekregen. De duim van zijn rechterhand was dikker en Luchiano kon hem moeilijk bewegen. "Oen!", zei ik tegen hem met in gedachten een eerder bezoek aan het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven voor zijn schouder en een ander aan een noodarts voor dezelfde duim.

Ik vroeg mij af hoe hij in vredesnaam in de kou met zijn kleine fietsje naar huis had moeten komen. Afijn, dat probleem was nu opgelost. Thuis hielden we de duim in de gaten, het ging niet vooruit en niet achteruit.

Donderdagochtend belde Lucy weer op mijn werk. De duim van Luchiano was nog steeds dik, deed pijn en begon blauw te worden. Ik belde onze huisarts waar we om tien uur terecht konden. Snel maar me wel keurig aan de verkeersregels houdend reed ik van Den Bosch naar Rijen.

Huisarts dokter Fleerakkers is met zwangerschapsverlof en wordt vervangen door een andere vrouw. "Jongetje Spider", riep zij in de wachtkamer om. Kennelijk is Luchiano's voornaam niet doorgedrongen tot de administratie van de huisartsenpraktijk. Later zag ik dat er meer niet klopte, zoals onze postcode.

20.03.2008: Luchiano (10) in het Amphia ziekenhuis te Oosterhout in afwachting van het maken van Röntgenfoto's die zullen aantonen dat zijn duim gebroken is. Klik voor groter.De dokter was vriendelijk en bekeek de duim van Luchiano nauwgezet. Zij drukte hier en daar waarbij Luchiano duidelijk veel pijn had. "Waarschijnlijk is de duim flink gekneusd", luidde haar conclusie. "Je moet je duim zoveel mogelijk omhoog houden", zei ze erbij. "O ja, het kan ongeveer zes weken duren."

"Zes weken?!?", riep ik ongelovig uit. "In dat geval wil ik toch graag zeker weten of de duim niet gebroken is. Straks heeft die arme jongen zes weken zijn duim omhoog gehouden en blijkt hij alsnog gebroken te zijn."

Hier deed de dokter gelukkig niet moeilijk over. "Als u wilt schrijf ik een verwijzing voor het ziekenhuis om foto's te laten maken. Maar ik denk dat hij echt alleen gekneusd is." Wie weleens naar het programma Missers kijkt weet dat enige vasthoudendheid soms levensreddend kan zijn. In de laatste uitzending speelde Ramon Stoppelenburg de rol van een pissige co-assistent die bijna een oudere dame liet doodbloeden.

Vanuit de auto belde ik de Röntgenafdeling van het Amphia ziekenhuis in Oosterhout. Voordat de receptioniste een afspraak kon maken moest Luchiano ingeschreven worden. Na wat heen en weer doorverbinden en diverse malen zijn geboortedatum noemen konden we al om elf uur terecht voor de foto's.

In de wachtkamer begon Luchiano hem te knijpen. "Doen die foto's pijn?" "Neen jongen, een foto maken doet geen pijn." Het was zo gepiept. Even later was daar de uitslag: "Ja, je duim is wel degelijk gebroken. Er zit een barstje in. Je gaat nu naar de afdeling Spoedeisende Hulp waar een dokter er naar kijkt en bepaalt hoe het behandeld wordt."

Luchiano herinnert zich nog goed wat voor geluiden ik uitbracht toen mijn gebroken pols gezet moest worden. Er biggelde een traan. Gelukkig is het een mooie breuk en hoefde er alleen gips omheen, voor slechts vier weken. Op weg naar de gipskamer klonk het nummer Everybody has to learn sometime van The Korgis. "Dat dit lied precies nu moet spelen, ik haat het!", zei Luchiano.

Een ietwat (met respect) oudere dame legde het gipsverband aan en knipte een mooi draagverbandje bij elkaar. Luchiano was weer helemaal het mannetje en zei zelfs enkele malen dat hij toch zo'n geluk had. Achteraf was dat ook zo. Om kwart voor twaalf waren we weer thuis en aten een paar pannenkoeken met basterdsuiker.

Comments

Welkom in Nederland.
Het land waar je voor jezelf moet zorgen, waar dokters er zonder problemen naast kunnen zitten maar je toch vrolijk naar het ziekenhuis laten gaan als je dat nodig denkt te vinden.

Bizar, en eng, ook wel.

Beterschap, Jongetje Spider!

Biggest thumbs up ever.

Dat wordt de komende weken geen duimzuigen...

"Jongentje Spider"? Hoe heb jij je aangemeld bij de huisarts?
Luchiano, beterschap en je houdt je beter dan die keeper van psv!

Jongetje Spider, ik wens je beterschap, thumb(s) up.

Jongetje Spider, ook beterschap van mij. Als het gips eraf kan, dan kun jij je duim werkelijk omhoog steken, want dat gebaar betekent dat het dik in orde is.

@Renesmurf: In Nederland kun je tenminste nog dingen voor elkaar krijgen. Voor de rest verliep alles uitermate soepel en nergens hoefden we te betalen of zelfs maar een zorgpas te laten zien. Ik geef dit 'evenement' een 8.5...
@Cockie: Haha, thanks Cockie although that sounds a little bit weird in English...
@Brillie: Hoho, hij heeft nog een linker...
@Piet: Spider, Casa Spider. Shaken, not stirred.
Luchiano heeft zijn Nederlands paspoort al...
@Cyberjunk: Namens Luchiano bedankt. Vier weken is te overzien...

Heeft die jongen nog steeds geen mobiel???

Complimenten voor de goede zorgen, en het vooruitziende blik. Heb je gisteren ook naar Het zesde zintuig (RTL4) gekeken? Het gaat over mensen met paranormale gaven. Raar maar ongelooflijk goed!

De duim had er ook af kunnen vallen, wat dat betreft heeft Luchiano geluk gehad.
Overigens is voetbal ook een 'extreme sport'! :-)

Bij VVRijen hebben ze dezelfde dugouts als in Glimmen. Dat je het even weet. :)

Hé, dat is even balen geweest. Het is wat met die duimen van jongetje Spider. Beterschap en nog één vraag: met tomtom naar de voetbalvelden van Rijen???

@Bout: Neen, voor een mobiel vind ik Luchiano nog iets te jong. Het zesde zintuig heb ik nog nooit gezien. Bij paranormale gaven moet ik al snel aan Uri Geller denken en bij Uri Geller aan bedrog. Of illusie als je het positief wilt zeggen...
@GJ: Eraf vallen? Dat lijkt me een raar fenomeen. Het ligt dus niet aan de dugouts dat vv Rijen afgelopen zondag van Zundert (Moerse Boys) heeft verloren. (Dat kan trouwens ook niet, want ze speelden uit)
@Margriet: Ja, want hoe moet Luchiano nu de verhalen uit zijn duim zuigen? Ja, met de TomTom naar vv Rijen, maar nu weet ik de weg uit mijn hoofd. Het is ook pas sinds kort dat ik zonder TomTom het dak van de Albert Heijn kan vinden... ;-)

Weet ik, zo dacht ik ook, totdat ik gisteren dat programma zag. Eerst kijken dan pas oordelen, he? :)

http://www.tvgids.nl/programmadetail/?ID=6935061

Je beoordeeld de zorg in NL positief en kan me dat wel voorstellen. Maar eigenlijk is het toch niet best dat een huisarts gevraagd moet worden foto's te laten maken en dat niet zelf al beslist. In dit geval is het niet zo'n ernstige breuk maar hoe lullig zou het zijn als het scheef heelt, opnieuw gebroken moet of er een complicatie bij komt? Maar goed, in elk geval werd er aan je vraag tegemoet gekomen, dat is al heel wat in sommige regio's :/

Dikke zoen voor Luchiano, dat het maar snel mag helen. *Heb meteen trek in pannenkoeken*

hee wat een pech voor Luchiano, beterschap!

De medische zorg is niet alleen per regio, maar zelfs per plaats verschillend. En zelfs dan moet je het niet eens over medische zorg in het algemeen hebben, het verschilt per HUISARTS. Sommige huisartsen deugen gewoon niet, anderen wel en als er 20 huisartsen zijn en er deugen er 8 niet en 12 wel, dan kan je een gemiddelde berekenen, maar dan nog. Je hoort zoveel verschillende verhalen, je kunt er geen peil op trekken. Ik ga ervan uit dat je de zorg redelijk kunt noemen, je moet in dit geval de middenweg nemen en niet regionaal maar landelijk.

Geef die snuiter nou maar een mobiel.
Stuur de rekening maar naar opa en oma! (van Luchiano dus)

Vraagje, hoe kwam die huisarts nu op de naam 'spider' ? Heb je dat ooit aan hen verteld, of leest ze ook jouw site? Over prioriteiten en bijzaken gesproken...


Soms zit het mee en soms zit het tegen, maar Luchiano vindt zelf dat ie nog geluk heeft gehad. Positief denken noemen we dat. Wat betreft de kwaliteit van de artsen: ik denk wel goed, maar het is altijd zaak dat je zelf mee oordeelt. CasasPa

Zo is dat CasaPa. Het is wel jammer, want die mensen verdienen bakken vol geld.

Hoorde laatst nog een verhaal van iemand die in een rolstoel voor de polikliniek zat. Deze persoon werd eventjes aangesproken door iemand in een witte jas. Maanden later kreeg deze persoon een rekening van meer dan 100 euro toegestuurd; wegens 'specialistisch consult'! pfff...

De persoon in die witte jas bleek een specialist te zijn, die zich ongevraagd met de patiënt ging bemoeien. Ik bedoel maar....

@Bout: Ieder zijn meug maar in paranormale zaken geloof ik niet. Het is hetzelfde als met astrologie, achteraf klopt er vaak wel iets. Dat is echter gewoon de Wet van de Grote Getallen. Ooit heeft de politie diverse paragnosten tegelijk ingeschakeld. Dan blijkt dat ze plotseling ook niets weten...
@Cinner: Het positieve is er sinds vrijdag een beetje vanaf, toen kreeg ik de verrekening van bepaalde medicijnen die onder de 150 euro eigen risico vallen. Daar wordt men niet vrolijk van! En, smaakten de pannenkoeken?
@Pascale: Zeker pech, maar hij zit er niet zo mee. Een gebroken duim is een prima middel om aangeboren luiheid mee te camoufleren...
@Cyberjunk: Het hele proces van huisarts naar ziekenhuis, foto's laten maken en gips zetten verliep uitermate soepel. In nog geen twee uur waren we thuis, dat kan ook heel anders gaan...
@Bout: Bij de huisarts heb ik een schuilnaam opgegeven, maar die kennen de lezers van het CasaLog niet (allemaal)...
@CasasPa: Met dat laatste ben ik het 100% eens, dat wordt ook in programma's als Missers iedere keer gezegd. Jij bent verantwoordelijk voor jouw lichaam...
@bout: Ik ga ook zo'n witte jas kopen!

Nu je het zegt....
Kijk vanavond om 21.45 naar Zembla, Char wordt ontmaskerd! Wie weet laten ze nu haar oren eens EINDELIJNK zien!

Hé, jongetje spider! Gelukkig loopt het allemaal goed af. Over de zorg: je moet overal voor jezelf opkomen tegenwoordig. Bij artsen, maar ook bij jeugdzorg, bijvoorbeeld. Ik klets me altijd naar binnen door klachten ietwat te overdrijven. Marco heeft een tijd gehad dat hij veel ziek was, hoge koortsen en koortsstuipen. Als hij 3 dagen hoge koorts had zei ik altijd dat het al 5 dagen was. Dan werd ik altijd direct doorverwezen. Ik wist nl. dat we de 5 dagen toch wel zouden halen, waarom hem dan nog 2 dagen langer pesten? Erger vind ik het voor mensen die niet in staat zijn om voor zichzelf op te komen. Wij redden ons wel en zorgen wel dat we de hulp krijgen die we nodig hebben, maar ik ken ook veel mensen die zich met een kluitje in het riet laten sturen. Voor hen is het niet makkelijk.

Jongetje spider: Beterschap met je duim!!

Prettige paasdagen!

Ingrid

@Casa: ja van het zorgsysteem wordt je ook niet erg vrolijk meer tegenwoordig. tel er bij op de verzekeraar ook steeds vaker op de stoel van de arts gaat zitten en dan heeft het ook invloed op de zorg :/

De pannenkoeken weet ik niet, ik kreeg er trek in maar had al eten in huis. Zo lekker gourmetten :)

@Bout: zo'n rekening had ik niet betaald. Ongevraagde bemoeienis is heel wat anders dan een consult, anders was het makkelijk geld verdienen voor specialisten.

@Bout: Daar had ik al een stukje van gezien in De Wereld Draait Door. Het is zo evident. Wat die onderzoeker zegt: "Waarom zou de geest van een overledene via Char met familieleden praten en dan ook nog eens tegen haar zeggen zeg dat mijn naam met een m begint". Het probleem is dat het vaak mensen betreft die op een of andere wijze zwak staan en daardoor eerder dingen (willen) geloven. Heel dubieus allemaal...
@Ingrid: Een goede tip van je, dat overdrijven. Dat ga ik zeker ook doen. Wat me wel zorgen baart is de toenemende agressie ten aanzien van huisartsen en andere hulpverleners. In hoeverre komt dat door het systeem? Jullie ook fijne paasdagen!
@Cinner: De kosten rijzen de pan uit maar daarmee zeg ik niets nieuws. Gourmetten is eigenlijk nog lekkerder dan pannenkoeken, eet smakelijk!

Ik weet niet wat ik van "Het zesde zintuig" moet denken. Dit 'geloof' ik wel een beetje, een beetuuje, todat dit ook ontmaskerd wordt.:)

Ik kan me niet voostellen dat ze de kijkers zo in de maling nemen.
Over Char, had ik wel mijn bedenkingen.
Maar hierover; zie link. Of zitten ze allemaal in het complot??? :)
http://www.rtl.nl/programma/hetzesdezintuig/home/index.xml
Kijk donderdag om 21.30 naar RTL4.