« Oplossingen | Main | Het lange verhaal van de duim van Luchiano (10) »

LogSpiders® 2008

Woensdagavond 19 maart is het weer zover, de uitreiking van de Dutch Bloggies (vanaf circa 19:30 livestream) in het Atrium (Stadhuis) te Den Haag. Was het CasaLog vorig jaar nog genomineerd in twee categorieën, dit jaar heb ik het evenement aan mij voorbij laten gaan. Hoe dat komt? Enerzijds is de weblog community van vroeger tamelijk uit elkaar gevallen, anderzijds voel ik mij steeds minder verbonden met de opzet van de Dutch Bloggies.

Nominaties en shortlists in niet minder dan 19 (!) categorieën leiden tot evenzovele winnaars, dat lijkt een tikkeltje teveel van het goede. Neen, dan de LogSpiders® met slechts één categorie en duidelijke criteria. Om welke criteria gaat het?

  • Kandidaten dienen vrijwel dagelijks te loggen. Wie vrijwel dagelijks logt speelt in de Eredivisie.
  • Kandidaten dienen werk van een post te maken. Een link overnemen uit nu.nl is geen werk.
  • Kandidaten dienen een levendig commentsysteem te onderhouden. De kwaliteit van de post weerspiegelt zich in de comments.
  • Kandidaten dienen blijk te geven interesse te tonen in de weblogs van collega-loggers.
  • Het weblog dient persoonlijk te zijn. Hierdoor vallen collectieve weblogs buiten de boot voor een LogSpider®.

Het zijn dezelfde criteria als van voorgaande jaren en ze zijn nog even geldig. Uiteraard kan CasaSpider van zijn eigen criteria afwijken, dat is in de voorlaatste editie nog gebeurd. Afwijkingen worden wel altijd gemotiveerd. Tijd voor de ceremonie van de LogSpiders® 2008. Ieder jaar komt er een weblog bovendrijven dat (die?) boven het maaiveld uitsteekt, zo ook dit jaar.

De spanning stijgt. "Licht uit, spot aan", zegt Mies Bouwman wederom net als vroeger. Winnaar (ja, het is een man) van de LogSpider® 2008 is geworden.......... René Gademann Regouin van Bw14!

LogSpiders 2007Waarom Bw14?

Zelden was de keuze zo gemakkelijk, het is een kwestie van de criteria sequentieel aflopen.

Dagelijks loggen: Waar René de tijd vandaan haalt is onbekend, hij schijnt zo nu en dan te werken, maar iedere dag staat er een nieuw verhaal. Dat voorbeeldige gedrag wordt tegenwoordig zelden vertoond, zelfs niet door CasaSpider.

Werk maken van een post: Wederom onderscheidt Bw14 zich van het kaf. De verhaaltjes zijn van hoge kwaliteit, iedere keer van ongeveer gelijke lengte en zijn grappig mede dankzij de zelfspot. En niet te vergeten de dominante aanwezigheid op de achtergrond van Billy. De kers op de taart is echter de foto met een citaat die precies op de post slaat. Alleen al het uitzoeken van deze twee elementen moet een heidens karwei zijn.

Levendig commentsysteem: Er wordt veelvuldig gereageerd en vaak beantwoordt René het commentaar. Dat is leuk want dat doe ik zelf ook. De comments zijn goed leesbaar, niet verwonderlijk gezien het niveau van de doelgroep.

Interesse in andere weblogs: Dit punt is niet helemaal goed in te schatten, maar op gezette tijden reageert René bij mij en zelfs ontvang ik wel eens een mailtje. Dat lijkt me toch bewijs genoeg.

Weblog is persoonlijk: De gedachten, filosofieën en gedachten op Bw14 kunnen maar van een persoon afkomstig zijn en dat is René.

Voldoende redenen voor een LogSpider® dunkt mij. Daar komt bij dat Bw14 een van de weinig weblogs is waar ik met plezier in de archieven heb gegrasduind. Sterker nog, bij het doorlezen van de archieven realiseerde ik mij pas goed hoe consistent het niveau van de posts is.

René, van harte gefeliciteerd met je LogSpider® en houd de lijfspreuk van Barry Stevens in ere, de oude wel te verstaan niet Blijf dansen.

Tot slot de eregalerij met de winnaars van voorgaande jaren:

LogSpiders® 2007 (juryrapport)

LogSpiders® 2006 (juryrapport)

LogSpiders® 2005 (juryrapport)

LogSpiders® 2004 (juryrapport)

LogSpiders® 2003 (juryrapport)

Comments

Welkom in ons selecte gezelschap René. Van harte.

Wat een eervolle verrassing! (Hoewel je je kunt afvragen hoe waardevol 't oordeel is van iemand die Curaçao inruilt voor Nederland.)

Van harte...

Nog een paar dagen dan komen de bloglintjes ook weer op mijn blog te staan...

De kwaliteit van de post weerspiegelt zich in de comments.


Ja, daar werk ik aan, want dat is beneden peil soms.

Mensen die filmpjes niet rustig uitkijken en zo.

Gefeliciteerd Rene, ooit lazen wij elkaar!

De weblog-community van vroeger is uit elkaar gevallen, zoals jij stelt. Bevalt de weblog-community van tegenwoordig je dan niet? Je schrijft dat de opzet van de Dutch Bloggies je steeds minder aanspreekt. Dat kan gebeuren, maar had je echt niet willen vergelijken met vroeger, hoe er nu op je blog genomineerd zou worden? Je schrijft nu niet meer over Cur, maar over Nederland. Ik heb het donkerbruine vermoeden dat je niet meer DURFDE, omdat je veronderstelde dat niemand je meer zou nomineren en die nederlaag wou je niet...;-)

PS Wat René in zijn comment tussen () zette vind ik niet zo aardig uitgedrukt. En dan druk ik me nog zachtjes uit.

@Cockie: Ja, jij bent een van de eerste LogSpider winnaressen wat zeg ik bijna de moeder van de LogSpiders!
@René: Graag gedaan, zie de verhuizing naar Nederland als een vorm van ontwikkelingshulp... ;-)
@Brillie: De blogwereld houdt zijn adem in...
@Renesmurf: Wat ik bedoel is dat je de comments krijgt die je verdient. Niet andersom... :-)
@Cyberjunk: Ik spreek geen waardeoordeel uit over de community, stel alleen vast dat de groep bloggers van het eerste uur aan het uitdunnen is. Vorig jaar had ik mijn hoogtepunt qua Dutch Bloggies, dat was niet meer te overtreffen. Op zijn hoogtepunt moet men stoppen. René bedoelt het ironisch, hij snapt (...) gewoon niet dat iemand van Curacao naar Nederland (r)emigreert. Ik kan mij daar wel iets bij voorstellen...

Compa Nanzie, el(la)Araña en tu vida.:)

De spin, heeft ook een culturele en historische betekenis op benedenwindse eilanden. Wie kent de verhalen van slimme Compa Nanzie, de spin niet?
In Suriname wordt hij Anansie genoemd. Oorspronkelijk komt hij uit west Afrika, net als de Antillianen en Surinamers. Dat was dus het enige wat ze konden meenemen...

Dat is welverdiend ja. Blij dat we dezelfde smaak hebben.;-)