« Associaties met Dorst | Main | LogSpiders® 2008 »

Oplossingen

Net als voor veel dingen geldt dat een oplossing geen absolute grootheid is. Neem een bedrijf dat slecht draait. De directie wil een gedeelte afstoten terwijl de vakbond opkomt voor de met ontslag bedreigde werknemers.

"Het is kiezen of delen", zegt de directie. "Ofwel gaan die 100 man eruit en kunnen we met de rest door ofwel over een half jaar staat iedereen op straat." De vakbond weet er een redelijke afvloeiingsregeling uit te slepen en het probleem is opgelost. Maar er staan straks wel 100 mensen op straat.

Volgens Van Dale is een oplossing de beëindiging van een probleem op bevredigende wijze.

Nou, voor mij was de oplossing in de vorm van een boete van 130 euro voor het probleem van door rood rijden niet echt bevredigend. Na enige moeite zijn inmiddels de foto's in mijn bezit.

07.02.2008: De beelden bewijzen het onomstotelijk, de donkerzwarte Volkswagen Jetta van CasaSpider rijdt door rood op de Vlijmenseweg te Den Bosch. Klik voor groter.Het bewijs lijkt overduidelijk, alhoewel de politie misschien wel een Photoshop-artiest in dienst heeft die de hele dag op bekeuringsfoto's de stoplichten op rood zet.

Blijft er nog één probleem over namelijk de associatievraag van gisteren: Dorst - ??? - ??? - Voetbal International. Ik weet het nu al, voor velen is de oplossing niet echt bevredigend.

De hints waren taal en Unix. Met taal wordt hier een vreemde taal bedoeld en welke taal komt het meest in aanmerking? Dat moet wel haast Spaans of Papiaments zijn. In allebei deze talen wordt het woord dorst vertaald door sed.

Het programma sed staat voor de zogenaamde Stream EDitor van Unix. Een bijzonder interessant programma, tenminste voor de liefhebber, waarover hier veel te lezen valt. En natuurlijk ook in Wikipedia.

In het kort kan sed ingewikkelde tekstbewerkingsoperaties op bestanden toepassen. Zo verwijdert de volgende zin bijvoorbeeld commentaarregels (deze beginnen in Unix met een "#") behalve tussen de woorden "start" en "stop". Ga er maar aan staan:

sed -e '1,/start/ s/#.*//' -e '/stop/,$ s/#.*//'

Het eerste programma waar iedere Unix-leerling mee begint is de teksteditor vi (Wikipedia). Wie Microsoft Word of een soortgelijke editor gewend is schrikt zich een hoedje van vi. Dat komt omdat de editor ofwel in commando-mode ofwel in tekst-mode staat. Om iets in te kunnen tikken dient eerst een commando te worden gegeven als i voor input of a voor append. Vervolgens tikt men wat tekst en schakelt terug naar commando-mode door op escape te drukken. Tikt men nu tweemaal een d dan is de regel waar de cursor op staat verdwenen. Erg leuk!

De stap van teksteditor vi naar Voetbal International is door de meesten waarschijnlijk zonder problemen te maken.

De beëindiging van het probleem op bevredigende wijze is derhalve: Dorst - sed - vi - Voetbal International.

Comments

En het is niet net door rood maar ruim door rood. Voor een dergelijke is een boete van 130 euro eigenlijk te licht.

Ik vind de oplossing van Margriet beter bij je passen :-)

Je moet in de automatisering werkzaam zijn om dit verhaal te snappen. Hoewel ik wel geneigd ben om enige associatie met het vroegere MS DOS te maken, waarin ook met commando's werd gewerkt. Maar daar zal jij wel verschrikkelijk om lachen, want dit is natuurlijk oneindig veel ingewikkelder. Ik heb het niet nodig om me daarin te verdiepen. Als ik gewoon doe, dan doe ik al gek genoeg.

En al kan ik het niet goed zien, als het echt zo duidelijk zichtbaar is dat jij door rood reed is het een kwestie van eigen schuld, dikke bult!!

casaspider, wat ontzettend leuk bedacht die puzzel! Dit vraagt om meer.
nog een keertje, nog een keertje

Volgens mij hebben ze niet voor niets de data daar in de foto geplakt. Jouw stoplicht voor de linker rijbaan rechtdoor staat gewoon op groen.

En ik vind dat de oplossing van Margriet ook goed is. Simpel en effectief met het goede aantal stappen en de woorden die precies goed aansluiten bij het begin en eindwoord. Dan is de oplossing toch ook goed?

@Piet: Te licht? Wacht maar tot jij aan de beurt bent. Vanmorgen met die felle zon heb ik volgens mij weer een oranje lichtje meegepikt. De volgende keer dat we aan het bier en de chips zitten zullen we het eens niet over voetbal maar over sed en vi hebben...
@Cyberjunk: Ja, of heel slim zijn. MS DOS is inderdaad ook een besturingssysteem, maar veel minder krachtig dan Unix. Het rode licht kan gemanipuleerd zijn en doe jij inderdaad maar gewoon... :-)
@Pascale: Het is eigenlijk niet bedacht maar kwam op een of andere manier tot mij. Herhaling kan dus niet afgedwongen worden. Hierbij nodig ik iedereen uit zijn of haar associatievragen in vier stappen hier te vermelden. Again, again!
@Pascal: Aha, ik zat dus gewoon op de verkeerde rijbaan!Verder deel ik je mening en wordt hierbij Margriet uitgeroepen tot winnares van de eerste associatievraag. Margriet, proficiat!

Te gek die foto! Is dat het origineel? wellicht rijdt er nog een zwarte jetta met bijna hetzelfde kenteken, niet (goed) te zien namelijk dat kenteken. :-)

Het raadseltje is ook goed.

even je mail kwijt.. maar dit moet ook werken.
en kon ik gelijk weer eens meelezen met de bezigheden in Nederland.... en tja rood licht dat is Nederland. Momenteel staken ze hier (Aruba) dus weinig last :)

ander topic.. op een van je blogs was het verhaal van de hond en een overleden kind. Peter R de Vries gaat de zaak nu oppakken, dus wellicht weer in NL voor jou te volgen. Gaat om het feit of er nu een overleden kind bij een hond is neergelegd of een spelend kind bij een gevaarlijke hond is terecht gekomen..

Dank, dank dat ik toch tot winnares ben uitgeroepen terwijl ik er helemaal naast zit. Wat is de prijs en wanneer kom je 'm brengen? Ben het met Pascale eens dat er nog een volgende moet komen. Houdt jezelf en ons scherp.

En dan Shift zz of :q! :-)

@GJ: Ja, de politie stuurde me een pdf-document met twee foto's (een voor de stopstreep en een erover) alsmede uitvergrotingen o.a. van mijn nummerbord. Dus ik ben het echt...
@Benno: casaspider apenstaart gmail dot com. Aruba is een chaos, staken, een oud-minister die een politie-agent omver rijdt, toe maar! Over dat jongetje (Jeremi Blanca) heb ik geschreven: http://www.casaspider.com/live/2007/05/dodelijke_honden.html
Het is een vreemd verhaal dat natuurlijk al begint met hoe een 5-jarig kind zelfstandig op pad kan gaan. Maar als Peter R de Vries zich erin vastbijt komt de waarheid vast boven tafel...
@Margriet: Zover zat je er niet naast hoor, op jouw manier. Je hebt tot vanavond 20:00 om de prijs af te komen halen. Je mag helpen met associeren voor een volgend raadsel!
@Bart: Je bent een (vi-)kenner... :-)