« Diana en het slaapkamergordijn | Main | 05.03.2007: Farra Rebecca »

LogSpiders® 2007

Op dinsdag 20 maart worden in het Atrium (Stadhuis) te Den Haag de Dutch Bloggies 2007 uitgereikt. Het CasaLog is genomineerd in twee categorieën: Best Geschreven Weblog en Beste Persoonlijke Weblog. Niet slecht, maar schrijf ik die langdradige stukken over de Curacaose politiek dan helemaal voor niets?

Sinds 2003 worden op deze plaats ieder jaar de LogSpiders® uitgereikt. Grootste voordeel van de LogSpiders® is dat ik voor de volle 100% achter de keuze sta. Wat veel mensen niet weten is dat er achter de LogSpiders® heuse criteria schuilgaan, criteria waar zo nu en dan flink van wordt afgeweken. Dat is het voordeel als men de hele zaak in eigen hand heeft.

Om wat voor criteria gaat het?

  • Kandidaten dienen vrijwel dagelijks te loggen. Wie vrijwel dagelijks logt speelt in de Eredivisie.
  • Kandidaten dienen werk van een post te maken. Een link overnemen uit nu.nl is geen werk.
  • Kandidaten dienen een levendig commentsysteem te onderhouden. De kwaliteit van de post weerspiegelt zich in de comments.
  • Kandidaten dienen blijk te geven interesse te tonen in de weblogs van collega-loggers.
  • Het weblog dient persoonlijk te zijn. Hierdoor vallen collectieve weblogs buiten de boot voor een LogSpider®.

Het zijn dezelfde criteria als van voorgaande jaren en ze zijn nog steeds geldig. Bijna twee weken voor de uitreiking van de Dutch Bloggies nu dus de ceremonie van de LogSpiders® 2007. Het vroege tijdstip heeft een reden, maar daarover straks meer. Dat er vandaag in Nederland gestemd wordt voor de Provinciale Staten heeft er overigens niets mee van doen.

Het viel niet mee om genomineerden bij elkaar te schrapen. Dat is ook wel logisch, na vier afleveringen zijn alle relevante loggers reeds aan bod gekomen. Het is niet eenvoudig om elk jaar opnieuw een pareltje te ontdekken. Dit jaar waren er twee pre-nominaties waarvan een uiteindelijk toch het loodje heeft gelegd. Dat houdt in dat er toch een nieuw pareltje uit de oester is ontsnapt.

De spanning loopt hoog op. "Licht uit, spot aan", zei Mies Bouwman vroeger. Winnares van de LogSpiders® 2007 is geworden.......... Gin Mooy van The Vault!

LogSpiders 2007Waarom Gin?

The Vault lees ik sinds bijna een jaar. Het is het weblog van een studente Culturele Antropologie te Amsterdam. Studenten moeten veldwerk doen en Gin heeft ervoor gekozen onderzoek te doen naar de kindsoldaten in Sierra Leone. In haar eentje vertrok zij op 4 december 2006 naar de hoofdstad Freetown. Op 31 maart 2007 staat haar terugreis gepland. Dat is meteen de reden voor het vervroegen van de uitreiking van de LogSpiders®, zo kunnen geďnteresseerde lezers haar laatste weken in Sierra Leone live meelezen.

Aan een van mijn selectiecriteria voldoet Gin niet, het (bijna) dagelijks schrijven. Men moet echter wel een bijzonder grote kniesoor zijn om dat niet door de vingers te zien. De gehele dag is zij bezig met het interviewen van kindsoldaten en andere betrokkenen. De jongens staan voor haar in de rij om hun verhaal kwijt te kunnen. Dit doen zij uiteraard liever bij een niet onaantrekkelijke vrouw dan bij een puisterige man, maar toch. Verder is zij afhankelijk van werkende generatoren en de beschikbaarheid van geld om in een internetcafé haar verhalen te kunnen publiceren.

Gins dagen bestaan uit veel luisteren, schrijven, soms praten en verder opgaan in de totaal andere wereld daarginds in Afrika. Ik vroeg mij af of ze het ging volhouden. Niet geheel onverwachts is zij tweemaal flink ziek geworden en heeft een aantal dagen aan het infuus in een eenvoudig ziekenhuis moeten doorbrengen. Dat gecombineerd met geldproblemen, het continu aanhoren van verhalen over werkelijk grote ellende, de primitieve omstandigheden, de taal en geen familie of vrienden om je heen maken opgeven bepaald niet tot een schande.

Maar op 14 februari schrijft Gin het volgende:

"Een maand geleden schreef ik overtuigd dat ik me niet langer zou aanpassen aan het leven hier in Sierra Leone. Er is niets van terecht gekomen. Intussen is het leven hier zo normaal voor me geworden, dat ik er steeds meer tegenop begin te zien om weer naar huis te gaan over 46 dagen. Hoewel het leven hier moeilijk en hard is ben ik op mijn manier van dit land gaan houden en heb ik mijn draai gevonden. Als ik mijn vorige emails terug lees moet ik lachen om de moeite die ik in het begin had met het gebrek aan faciliteiten."

In de tussentijd verzamelt zij een schat aan informatie. Haar laatste post van 4 maart beschrijft de film Blood Diamond (imdb) die over de diamanthandel in Sierra Leone gaat. Gin heeft deze film samen met kindsoldaten bekeken om erachter te komen wat zij ervan vinden. De gevechten en het gedrag van de rebellen aan het begin van de film worden als realistisch beschouwd, maar zodra de blanke hoofdrolspelers de film overnemen verliezen zij al snel hun interesse. Men herkent Sierra Leone niet in de film die ook elders is opgenomen en de diamanthandel zit al lang niet meer zo in elkaar.

Mijn tip is om de archieven van december tot nu gewoon helemaal door te lezen. Het zijn lange verhalen over het leven in Sierra Leone maar de manier waarop Gin erover schrijft is echt en daardoor boeiend tot de laatste letter. Een mooie manier om een authentieke inkijk te krijgen in een heel andere maatschappij dan de onze. Wij kunnen daar veel van leren.

De LogSpider® 2007 is voor Gin en uitermate verdiend, van harte gefeliciteerd ermee. Tot slot de eregalerij met de winnaars van voorgaande jaren:

LogSpiders® 2006 (juryrapport)

LogSpiders® 2005 (juryrapport)

LogSpiders® 2004 (juryrapport)

LogSpiders® 2003 (juryrapport)

Comments

Ik zal het verhaal van Gin proberen te lezen, het lijkt me inderdaad boeiend. Het "juryrapport" dat uit jouw verhaal naar voren komt getuitgt van een goede kijk op wat belangrijk is, daar kun je inderdaad wel criteria voor laten vervallen. Ik vind het ook wel een heel goed ding dat je op ons deze manier in contact brengt met mensen die BIJZONDER goed werk doen. Dat is beter dan vasthouden aan criteria.

Hee Casa, jouw dag komt ook hoor!! Misschien wel volgend jaar. Voor mij heb je allang gewonnen, maar het ontvangen van de LogSpider is natuurlijk heel bijzonder.
Die film Blood Diamond heb ik gezien en ik vond het best ingrijpend wat er met die kinderen gebeuren. Ik zal ook zeker op de site van Gin lezen hoe het haar is vergaan in Sierra Leone.

Gefeliciteerd Gin. Keep up the good work.

krijg ik ook een prijsje....voor meest uitgescholden logger :D :D

@Cyberjunk: Wijze woorden en zo is het maar net. Ik hoop dat Gin's weblog goed leesbaar is voor je. Het is de moeite waard...
@Donna: Dat is goed nieuws dat mijn dag nog moet komen, ook al moet ik er nog een jaartje op wachten... :-) Veel leesplezier bij The Vault!
@Cockie: You're a good example that it's really possible to keep up the good work. Waarom praten wij eigenlijk Engels met elkaar de laatste tijd... :-)
@Xaviera: Haha, zag je net op GeenStijl. Het is wel goed voor je statistieken, net had je al 12.345 bezoekers voor vandaag. Daarmee heb je eigenlijk al de hoofdprijs, haha... :-)

Als jij het goed vindt zal het wel wat zijn.

Het blijft natuurlijk toch een beetje een momentopname.

Ik zal het eens met een bezoekje vereren.

Heb me al neergelegd bij het feit dat ik niet aan je criteria kan voldoen. :-) Goede keus, ik ga het blog volgen.

Van harte.. en verdiend. Zo als altijd, komen ook de beste loggers aanbod bij de lintjesregen van Brillie. De eerste is al vergeven. Maar met de paasdagen, dan gaat het helemaal regenen. En wie weet...

@Renesmurf: Wat jij daar noemt lijkt mij ee goed criterium. Het is inderdaad een momentopname, sommige loggers gaan jaren door, anderen haken af...
@Jannie: Kom kom, je hebt net gelezen dat ik 'onder bepaalde omstandigheden' wel wat soepeler kan zijn met de criteria... ;-)
@Brillie: Bij ons houden we het meestal wel droog op de paasdagen. Ben benieuwd wie je deze keer uitkiest...

Mooie keuze ook weer deze keer. Vroeg me wel af of er een reden is dat je het ene jaar meer uitkiest dan het andere jaar, afhankelijk van hoeveel parels je tegenkomt?

tssssk alleen omdat het een vrouw is zeker!! grrrmblgrr...


;)

Beetje oppervlakkige reactie GJ, valt mij een beetje van je tegen.

@Cinner: Dank je. Ja, het aantal is inderdaad afhankelijk van de pareltjes. Betekent overigens niet dat er geen andere goede weblogs zijn... ;-) Wel wil ik het aantal LogSpiders niet te groot maken, voor de exclusiviteit...
@GJ: Als jij een bloedstollend mooie vrouw was geweest zou ik misschien een oogje dichtknijpen met betrekking tot de ietwat lage productie... ;-)
(En het is vandaag de Internationale Dag van de Vrouw)
@Cyberjunk: Ho ho, je hebt de knipoog zeker over het hoofd gezien. En GJ heeft natuurlijk zeker wel ee punt, haha...

ik heb een paar stukjes gelezen van Gin. Vind t heel bijzonder dat je zo'n log nomineert, is weer iets heel anders. Gin gefeliciteerd!

@Pascale: Inderdaad iets heel anders. Hoewel Gin voordat ze naar Sierra Leone vertrok ook 'gewone' verhaaltjes schreef...