« Het lange verhaal van de duim van Luchiano (10) | Main | Een rondje langs de velden »

Knooppunt Hooipolder

Gevoel zit voor een groot gedeelte tussen de oren. Zelfs kan men stellen dat alles tussen de oren zit, maar is dat wel zo? Vroeger als student pendelde ik regelmatig met de trein tussen Utrecht en Eindhoven. Bij het binnenrijden van beide stations voelde ik iets, ja ik werd erdoor geraakt.

In Rotterdam kwam ik niet zo vaak, maar ben er wel geboren. In 1998 reed ik erheen in mijn rode Peugeot 205 XS om een digitale camera te kopen, dat (laatste) was toen nog niet erg gebruikelijk. De camera was nodig voor mijn verblijf van drie maanden in Zwitserland waar ik bij Migros in Gossau heb gewerkt. Het binnenrijden van Rotterdam deed kippenvel op mijn armen ontstaan.

23.03.2008: De watertoren van Raamsdonksveer juist achter Knooppunt Hooipolder zorgt iedere dag voor warme gevoelens bij CasaSpider. Klik voor groter.Toen woonde ik al op Curacao en iedere keer als ik van het eiland af was geweest en het vliegtuig de bocht maakte om de landingsbaan van Hato Airport te approachen maakte een warm gevoel zich van mij meester. Het heeft vast te maken met de herkenning van iets bekends.

Vijf dagen per week rijd ik van Rijen naar Den Bosch en vice versa. De route voert via Dongen langs Oosterhout de A27 op en drie minuten later bij Knooppunt Hooipolder rechtsaf over de A59. Op de terugweg gaat het net andersom maar er is een ander verschil.

Met ruim 120 en de vlam in de pijp scheurt de donkerzwarte Volkswagen Jetta in westelijke richting. De A59 maakt een lichte bocht naar links en daar staat hij, majestueus en een punt van herkenning: de watertoren van Raamsdonksveer.

In december was het al donker om een uur of vijf en was het nog mooier, dat verlichte fallussymbool net achter Knooppunt Hooipolder. Ja, het zien van deze uit 1925 stammende watertoren van Hendrik Sangster raakt mij.

Datzelfde geldt ook voor het in 1989 geopende Knooppunt Hooipolder, een uniek knooppunt in Nederland dat volgens Wikipedia niet eens een knooppunt is maar slechts een eenvoudige afrit. Hoe durven ze:

"Het knooppunt is zeer bijzonder voor Nederlandse begrippen, enkel de hoofdrijbaan van de A27 is kruisingsvrij. In feite is dit geen knooppunt, maar een eenvoudige afrit, waarbij de A59 kort onderbroken wordt. Bij de aanleg is wel al ruimte gereserveerd voor een toekomstige uitbreiding tot een klaverblad." (Bron)

Daarmee is de A59 de enige onderbroken snelweg van Nederland. Men moet even stoppen om te beslissen of men linksaf de A27 opgaat richting Breda of rechtdoor over de A59 naar Zierikzee. Een metafoor voor het leven?

Comments

Tja, die toren is mij zeer bekend. Schrijf ik net dat mijn broer in Rijen woont, mijn moeder dus in Raamsdonsveer. Oosterhout heb ik 9 jaar gewoond. Het schrijven van jou geeft mij een bijzonder gevoel. Een gevoel van herkenning. Mijn vader woont in Tilburg, tegen Rijen aan. Vandaag reizen we ook af via de A27 naar het zuiden.

Als ik de toren voorbijga zal ik aan je denken!

Ingrid Lucardie

Ik ben al zo vaak verhuisd in mijn leven dat ik op verschillende plaatsen in Nederland- gesteld dat ik het er naar mijn zin heb gehad- altijd een gevoel van herkenning, misschien kan ik beter herinnering zeggen, heb als ik er binnenrijd, per trein, per bus, of als ik met iemand meerijd in de auto. Rotterdam is 1 van die plaatsen, zeker de wijk Schiebroek, waar ik een groot deel van mijn jeugd doorbracht.

Gewoon de borden volgen, of je navigatie, dan kom je waar je wezen wilt!

Winschoten is mij wel dierbaar, maar dat mag reeds bekend zijn.

@Ingrid Lucardie: Wat een toeval toch! Ben benieuwd of je echt gesaludeerd hebt (dat is toch wel het minste) bij het voorbijrijden van Hooipolder... :-)
@Cyberjunk: Het maakt wel verschil waar je gewoond hebt. Zo zal je gevoel bij Schiebroek heel anders zijn dan bij het binnenrijden van Putten...
@Renesmurf: Hoho, de TomTom maakt dus een fout bij Hooipolder: http://www.casaspider.com/live/2007/12/tomtom_en_de_druppel_op_hooipo.html
We moeten dus net als bij de medische zorg altijd zelf nadenken. Winschoten is onomstotelijk verbonden met Renesmurf, daarna komt pas Jan Mulder...