« Knooppunt Hooipolder | Main | Vrouwenlogica »

Een rondje langs de velden

Het was een mooi voetbalweekend dat gedomineerd werd door blunders van keepers (Groningen, Heracles) en scheidsrechters. In het geval van FC Twente-Ajax is daar enig begrip voor op te brengen, immers Luis Suárez is een irritante rat heeft de schijn tegen. Deze keer verdiende hij echter onomstotelijk een strafschop, Suárez heeft er dus een credit bij en scheidsrechter Jack van Hulten een vette min.

Nog bonter maakte Dick Jol het bij Sparta-Feyenoord. Na afloop van de wedstrijd gaf hij zelf toe dat Boukhari de bal bij diens gelijkmaker met de arm had meegenomen. Het afkeuren van het glaszuivere doelpunt van Luigi Bruins bleef hij halstarrig verdedigen terwijl de beelden 100% anders uitwezen.

Ook de Belgische inhuurscheidsrechter Peter Vervecken bleef bij zijn standpunt ondanks het overduidelijke bewijs van de televisiebeelden. NEC-speler Bas Sibum stond buitenspel en raakte de bal met de hand toen hij op fortuinlijke wijze in de 92e minuut de 1-2 maakte tegen FC VVV dat de punten hard nodig heeft.

Scheidsrechters zijn net mensen. Het probleem met voetbal is dat één doelpunt het verschil kan maken. Bij NBA-basketball zijn de belangen ook groot, maar een foute beslissing heeft door het hoge aantal punten minder zware gevolgen. Dit weekend heeft door scheidsrechterlijke dwalingen PSV de titel feitelijk op zak, loopt Feyenoord een gerede kans om wederom buiten de top-5 te vallen en staat VVV nu achter Willem II. Okay, kampioenschap en degradatie worden niet in één duel beslist maar het punt is duidelijk.

Verval is belangrijker dan absolute tussentijden betoogde ik al eens. Zondagavond zag ik de op zich deskundige heren van Voetbal Insite in de fout gaan. Ze vergeleken het Feyenoord van nu met het Feyenoord van het vorige seizoen. "Kijk, toen had Feyenoord 52 punten uit 30 wedstrijden en nu 54. Zoveel verschil is er dus niet."

Welles! Juist het einde van de competitie was desastreus voor Feyenoord. De zware nederlagen tegen Heracles waarin we finaal van de mat werden gespeeld en de slotwedstrijd tegen Alves Heerenveen waarbij Pierre van Hooydonk in tranen uitbarstte zorgden ervoor dat Feyenoord na 34 wedstrijden op 53 punten stond met een doelsaldo van 56 voor en 66 tegen. Dit seizoen verwachten de supporters een krachtiger slotaccoord van Feyenoord.

De PaasVraag 2008 luidt: "Wat moet er gebeuren om de invloed van scheidsrechterlijke dwalingen te beperken?"

Comments

Gewoon de hulpmiddelen gebruiken die voorhanden zijn. Gebeurt bij tennis, American football, ijshockey en vast nog wel meer sporten.

Van Hulten en Vervecken blijven nog steeds volhouden dat ze er niet naast zaten. Een cursus op het gebied van de softe skills kan dus ook geen kwaad.

Scheidsrechterlijke dwalingen zijn niet te voorkomen. Scheidsrechters zijn namelijk oppermachtig, zelfs als ze dwalen. Ongeacht of ze al dan niet toegeven dat ze dwaalden, of beter gezegd faalden, wat zij beslist hebben blijft staan. Ik heb nog nooit gehoord dat een wedstrijd overgespeeld werd omdat een scheidsrechter een fout had gemaakt, de uitslag blijft gehandhaafd, hoe er ook is geblunderd. Dat is tenminste wat ik altijd gehoord heb, maar als het niet waar is wat ik denk, dan verneem ik dat graag want zoveel verstand heb ik er nu ook weer niet van.

Ik erger me ook vaak aan die scheidsrechters. Ik vraag me af of de KNVB niet de wedstrijden bekijkt en met de scheidsrechters de fouten terugkoppelt. En bij te veel verkeerde beslissingen eruit mieteren.

@Piet: Mee eens, maar dat klinkt simpeler dan het is. Bij tennis hoeft men simpel op de computerbeelden te kijken of een bal uit is, bij voetbal zijn er vele situaties die zelfs na achteraf bekijken tot discussie leiden. Waar legt men de grens om dingen terug te gaan kijken en wie doet dat? Eraan gekoppeld is vrijwel zeker de noodzaak om over te gaan op zuivere speeltijd. En tot welk niveau moet men teruggaan met dezelfde hulpmiddelen, eerste divsie, amateurs? Dat er iets moet gebeuren is echter wel zeker...
@Cyberjunk: Dwalingen zijn niet te voorkomen, de invloed ervan is echter wel degelijk te beperken. Stel dat van de in deze post voorkomende situaties direct de videobeelden waren bekeken, dan waren die beslissingen allemaal teruggefloten (teruggefloten haha hoe kom je erop). Er zijn dus wel degelijk manieren...
@Pascal: Het probleem is dat zelfs een goede scheidsrechter als Dick Jol een volkomen off-day kan hebben. Hem schorsen helpt in dit geval Feyenoord geen steek verder, de oplossing moet er zijn op het moment zelf. Maar hoe?

Ik denk dat camerabeelden en/of chipje in de bal en dat soort technische foefjes veel helderheid verschaffen bij gemaakte fouten in het voetbal.

Dus even een time-out, check de beelden en verder.

Lijkt me persoonlijk ook wel fijn om af en toe een time-out te hebben, kun je weer even op adem komen :-)

Je spreekt jezelf tegen. Want tegen Piet zeg je dat de grens om dingen terug te kijken onduidelijk is en dat situaties discutabel zeg, tegen mij zeg je dat terugkijken de invloed van dwalingen kan beperken. Maar als het klopt wat je tegen Piet zegt, dan is terugkijken dus niet mogelijk, want juist die onduidelijkheid leidt dan toch waarschijnlijk tot het handhaven van de uitslag. Waarmee je terug bent bij mijn visie.

Wat te doen: niets, de scheidsrechters nog beter opleiden en de assistenten scherper mee opletten.Verder: er mee leven dat er fouten worden gemaakt. Alle (top) clubs hebben de scheidsrechters ook vaak mee gehad. CasasPa

@GJ: Denk je niet dat het de wedstrijd kapot maakt, dat steeds stilleggen van het spel? Maar inderdaad, de spelers van Glimmen-3 kunnen zo wel mooi op adem komen... :-)
@Cyberjunk: Ik spreek tegen dat ik mezelf tegenspreek. De zaak heeft gewoon meerdere aspecten en soms dient iemand de rol van advocaat van de duivel te spelen. Terugkijken kan wel tijdens de wedstrijd maar dit heeft gevolgen. Een ervan is dat men over moet gaan op netto speeltijd. Maar jouw visie is ook niet gek hoor!
@CasasPa: Probleem is dat de techniek fouten steeds genadelozer blootlegt. Vroeger, toen er nauwelijks camera's waren zag ook de toeschouwer niet alle fouten. Nu dus wel en het gevolg is dat de scheidsrechter meer en meer buitenspel (buitenspel haha hoe kom je erop) komt te staan. Niets doen is wat mij betreft geen optie...

Ik volg het niet zo. AGOVV heeft gewonnen, maar waarmee heb ik geen idee van. Het was geen lintje van mij, dat weet ik dan wel weer.

Scheidsrechters moeten een scheidsrechter aan de kant hebben, eentje die kan ingrijpen na het zien van tv beelden, eens kijken of het dan beter gaat!

Ik denk dat PSV kampioen wordt.

Bij American Football kan een team de scheidsrechters vragen een situatie terug te kijken op de tv. Heeft het team gelijk dan wordt de situatie teruggedraaid, hebben de scheidsrechters gelijk dan is het team een time-out kwijt en gaat het spel verder. Zoiets moet bij ons voetbal ook kunnen. Net als een camera in de het doel die de doellijn in de gaten houdt en de lijn die we op de tb bij buitenspel situaties zien.

Schiedsrechters die een offday hebben kun je wisselen voor de 4e man. Spitsen met een offday worden ook gewisseld.

We maken je het wel lastig zie ik want je maakt Cyberjunk uit voor Piet :-)

Piet heeft niet gezegd dat jij jezelf tegenspreekt, dat zei ik. De reactie die je plaatste naar Piet was dus eigenlijk voor MIJ bestemd, maar in elk geval, ik heb je gesnapt.

@Brillie: AGOVV maakt ook weinig kans op een LogSpider dus dat is logisch...
@Renesmurf: Probleem is dat het spel wel stilgelegd moet worden. Er zijn er meer die (nu) denken dat PSV kampioen wordt, Diana (1) ook...
@Piet: Jullie lijken ook zoveel op elkaar. Het afnemen van een time-out werkt wel bij American Football maar in ons voetbal kennen we dat begrip niet. Bij buitenspel is het probleem dat de scheidsrechter dus in principe altijd door moet laten spelen en dan eventueel later teruggefloten wordt door de beelden. We moeten er maar eens over brainstormen met zijn drieen (jij, ik en een kratje Palm). We kunnen er nog rijk mee worden!
@Cyberjunk: Ik dacht aan jou toen ik het opschreef, echt waar, maar schreef dus Piet. Mijn excuses!

@CasaSpider: afgesproken!

@CasaSpider: zaterdag a.s.?