« De Rabobank is geen chocoladefabriek | Main | Eindrapport Luchiano groep 7c »

Viva España!

Vanaf ongeveer kwart over acht zitten we op de bank, de apotheose van een prachtig Europees Kampioenschap (veel en veel mooier dan vier jaar geleden) staat op het punt van beginnen. Eerst de volksliederen. Dat van Spanje is toch een beetje merkwaardig, doordat iedereen lalala-lala zingt heeft het iets André Rieu-achtigs. Neen, een volkslied met tekst is sterker. Zeker als het door meer dan de helft van het stadion wordt meegezongen, zoals het Duitse.

De eerste tien minuten van de wedstrijd zijn verrassend, ik ken mijn Spanje niet terug. Ze spelen angstig en worden door de Duitsers overlopen. Lucy en Luchiano (10) zijn voor Duitsland, okay Lucy vooral voor Ballack en ik dus voor Spanje. Ook op de bank gaat het er heftig aan toe.

Dan komen de Spanjaarden los en laten zien de duidelijk betere voetballers te zijn. Onvoorstelbaar hoe Torres eerst koppend de paal kan raken en even later Lahm en Lehmann voor schut zet bij de 1-0. Het mooie van dit Spanje is dat ze ook na een voorsprong gewoon doorgaan. Zeker tegen Duitsland is dat heel slim, laat men ze in de wedstrijd komen krijgt men nog een harde dobber.


29.06.2008: Spanje sluit een uitstekend Europees Kampioenschap af met een verdiende 1-0 overwinning op Duitsland. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Voorafgaand aan de wedstrijd werd een aantal straatinterviews in Spanje getoond. In Bilbao en Barcelona was geen sprake van voetbalgekte. Zijn Spanjaarden echt zoveel nuchterder dan Nederlanders? Neen, het tekent de verdeeldheid van het land waar Basken en Catalanen zich afzetten tegen Madrid.

Het sterke punt van de Spaanse coach Aragonés is daarom juist dat hij het elftal tot een ware eenheid heeft gesmeed. Waar ze ook vandaan komen, iedere speler toont dat hij alles over heeft voor het team. Geweldige voetballers waarvan ik er één speciaal wil noemen en wel de bij Villareal spelende en in Brazilie geboren Marcos Senna.

Het toernooi zit erop. Het heeft de maand juni tot een heerlijke televisiemaand gemaakt. Met Spanje heeft het de perfecte kampioen gekregen, behoudens een gelijkspel tegen Italie hebben de Spanjaarden al hun wedstrijden overtuigend gewonnen. Terecht dat Iker Casillas de copa in de lucht mag houden.

Last but not least de EK2008-poule en dan met name de situatie van de Webloggers:

  • Stand in Webloggers subpoule, pagina 1.
  • Stand in Webloggers subpoule, pagina 2.
  • Positie Webloggers in algemeen subpoule klassement, we zijn geëindigd als 150-ste op pagina 7. GJ van Camarados had er deze keer de beste kijk op, zo voorspelde hij Spanje als Europees Kampioen. GJ, gefeliciteerd!

Hoe nu verder? Wij gaan in juli op vakantie en in augustus beginnen de Olympische Spelen. We komen de tijd wel door.

Comments

Dankje :-)

Spanje was idd veel sterker en speelde ook veel fraaier.

Kom ik jullie tegen bij pension vrieling? haha

GJ, gefeliciteerd!
Ik heb nog met de voorspelling 1-3 het blad te laten kantelen maar het heeft niet zo mogen zijn.
De Spanjaarden hadden de 3 makkelijk kunnen halen maar Duitsland had nooit aan de 1 kunnen komen dus had ik toch niet kunnen winnen.
Aan de andere kant zijn we allemaal winnaars omdat Spanje, de ploeg die alle wedstrijden mooi heeft gevoetbald, terecht heeft gewonnen!
Viva España!!!

Ik wilde ook dat Spanje zou winnen. Ik heb niets met Spanje, maar ik heb er ook absoluut NIETS tegen. Ik had vroeger al een aversie tegen die Duitsers als ze aan het voetballen waren, in de tijd van, als ik het nog goed weet tenminste, Beckenbauer of iets van dien aard. En die hele mentaliteit en dat ze ons uitlachten en het feit dat ze al vaak genoeg hebben gezegevierd, leidt er toe dat ik het heerlijk vind dat ze dag kunnen zeggen tegen het kampioenschap, net goed!! En verder ben ik blij dat we weer voor 2 jaar over kunnen gaan tot de orde van de dag.

Mooie uitslag. Als ik me niet vergis was Spanje ook de enigste ploeg die alle wedstrijden had gewonnen.

@GJ: Graag gedaan! Zelfs de Duitsers gaven toe dat Spanje verdiend gewonnen heeft. Wij hebben geen bezwaar tegen meer dan tien uur reizen en zijn ook niet bang voor vreemde insecten. Wij kunnen dus verder dan Pension Vrieling... ;-)
@Angel: Dat heb jij mooi gezegd, we zijn allemaal winnaars. Ik zette zowaar spontaan De Zilvervloot in maar dat was misschien toch niet helemaal toepasselijk...
@Cyberjunk: Ja, de tijd van Beckenbauer maar dat was andere koek. Toen waren ze nog erg arrogant. Sinds Klinsmann is dat toch wel veranderd, ook al willen de Duitsers nu ook wel weer eens onbedaarlijk kunnen lachen zoals ik al eerder schreef. Twee jaar is wel erg lang zeg!
@Curacaoenaar: In de kwartfinale hebben ze gelijkgespeeld tegen Italie, Spanje ging door op penalties. De rest hebben ze inderdaad allemaal gewonnen...

Als een ploeg op penalties wint, dan is het in jouw ogen dus blijkbaar geen echte winst, omdat de penalties de beslissing MOETEN brengen. Of dat terecht is weet ik niet, want de penalties tot een goal laten leiden is ook een actie waar inspanning voor vereist is en waar je de meeste er door moet laten. Daarom vind ik dat Curacaoenaar terecht stelt dat Spanje alle wedstrijden heeft gewonnen. Winnen is winnen, op welke manier dan ook.

Ja, ik weet het mooi te zeggen....
De zilvervloot had je best kunnen inzetten, tenslotte was dat een Spaanse vloot met rijkdommen, veroverd in / gestolen uit Latijns Amerika.
Nu was het een double-beker uit Europa!

Ik kan er weinig an toevoegen. Dat positiespel en die splijtende passes: heel mooi. Alleen: als Robben linksbuiten had gestaan waren er een paar meer ingevlogen. CasasPa

Mensen die voor duitsland zijn hebben toch wat gemist in de opvoeding.

Daar ligt nog een taak voor je.

Het gebeurt niet vaak dat ik het met Renesmurf eens ben, maar zijn laatste reactie juich ik van ganser harte toe. Bravo!!!

Wij Duitsers gingen niet via een achterdeurtje snel weg voor de fans...

@Cyberjunk: Het is een kwestie van perceptie. In de voetbalpoule scoorde je bij Spanje-Italie als je een gelijkspel had voorspeld. Ik ben dezelfde mening toegedaan maar ik heb geen bezwaar tegen de jouwe...
@Angel: En daarna weer afgepakt door onze Piet Hein, ligt toch een tikje gevoelig denk ik. Eigenlijk moeten de Spanjaarden de dobule-beker dus aan een Latijns-Amerikaans land geven, ter compensatie...
@CasasPa: Robben... op links bij Duitsland of bij Spanje?
@Renesmurf: Mensen die nu nog praten over fietsen en kuilen hebben iets gemist in hun opvoeding. Ik was voor Spanje maar vind het mooi dat men in mijn gezin geen last heeft van dergelijke vooroordelen...
@Cyberjunk: Iedereen mag zijn voorkeur hebben en dus ook tegen Duitsland zijn. Alleen vind ik de motivatie vaak niet meer van deze tijd...
@Brillie: Duitsland kan het toernooi met opgeheven hoofd verlaten...

De perfecte winnaar gezien de finale dan ;) Ga je ook een poule doen voor voetbal op de Olympische Spelen?

Aha beste Casa, ik begrijp nu hoe je aan je mening komt over dat gelijkspel geen echte winst is geweest bij Spanje, ondanks de penalties. Als jij dat baseert op de voorspellingen in de poule- dat begreep ik dus niet- dan kan ik je hierbij zeggen dat ik in 2006 bij de WK, toen ik nog in Putten woonde, eens meegedaan heb aan een poule (€ 0,50) waarbij vanaf de finalewedstrijden die met een beslissing MOESTEN eindigen, geen gelijkspel mocht worden voorspeld, juist OMDAT het beslissend moest eindigen. Op de Webloggerspoule let ik dus in het geheel niet, vandaar dat ik niet wist dat gelijkspel wel mocht worden voorspeld. Maar nu ben ik het met je eens, tenminste met je redenering. Wel vind ik dat in in elke poule de regel zou moeten komen dat bij beslissingswedstrijden geen gelijkspel zou nogen worden voorspeld. Ik ben benieuwd wat je daarvan vindt.

die spanjaarden hebben we gewoon geluk omdat wij dachten dat Dld zou winnen. Hebben ze zeker weer niet door hoeveel geluk ze daarmee hadden.
wanneer ga je op vakantie, volgende week al?

@CiNNeR: Spanje heeft een perfect toernooi gespeeld, ga maar na twee keer Rusland overtuigend verslagen dat doen wij ze niet na. Een poule voor de Olympische Spelen... ik denk niet dat www.voetbalpoules dat gaat doen en ik richt me qua poules toch op hun. Maar wie weet, in ieder geval een leuke tip!
@Cyberjunk: Zo zie je maar, het is een kwestie van perceptie. Ik vind het juist wel leuk dat men een gelijkspel mag voorspellen zelfs bij een finale. Het is een extra dimensie, helemaal voor de poule...
@Pascale: Klopt, heb jij dan nog geen bedankje gehad van Aragones en de koning van Spanje? Ik wel. Ja, we vliegen aanstaande maandag vanaf Brussel...

hmmm, zou die paella die ik gisteren voor de deur vond dan..?
leuk man, maandag al! blijft Lucy nou langer dan jij, of toch samen terug? alvast heeel veel plezier, ook of vooral voor Lucy! vind het echt heel leuk voor haar.