« Vakantie Voorpret | Main | Lucy regelt alles »

Net als in de film

"CasaSpider, vind je niet dat wij net de Adams Family zijn?", vroeg Sugey donderdag toen we het verjaardagsfeest van Lucy's moeder vierden. Er zit wel iets in al doet het hele gebeuren met veel kinderen, lawaai, drank etcetera ook aan een Italiaanse film denken. Ja, we zitten midden in een film waarvan de afloop niet bekend is. Die film heet gewoon Het Leven en na het introduceren van de karakters (fase-1) en de eerste belevenissen (fase-2) gaan de Spiders nu hun derde fase in.

Het is trouwens de eerste vakantie die we in het huis van de familie doorbrengen, voorheen lieten we Luchiano (10) achter bij zijn oma Leoncia en gingen zelf in een hotel zitten. Het huis Lucy's moeder nu woont is beter geschikt. Het is wel even inschikken want er wonen meer mensen in het huis. Even voorstellen.

Eerst is daar Leoncia, de moeder van Lucy. Sugey is Lucy's nicht die ons op Curacao goed heeft geholpen ten tijde van Diana's (2) geboorte. Sugey heeft een dochter Nataly (9), een zoon Esmerlin (6) en soms blijft haar vriend Alex slapen. Dan is daar Monchi (23), de zoon van Mami, Lucy's zus. Lucy heeft altijd voor Monchi gezorgd en beschouwt hem als haar eigen zoon. Twee dochters van Lucy's broer Miguelito wonen ook bij Leoncia, het zijn Miguelina (15) en Lucia (12). Last but not least is daar Fernando (9) die niemand heeft om voor te zorgen en daarom doet Leoncia dat al vanaf zijn geboorte. Het huis heeft dus acht vaste bewoners.

12.07.2008: Apagones (stroomuitval) is sinds jaar en dag een belangrijk thema in de Dominicaanse Republiek. Klik voor groter.De grote slaapkamer met twee tweepersoons-bedden is ontruimd voor ons. De andere kinderen slapen nu allemaal op de grond in de woonkamer. Dat klinkt erger dan het is, immers in de slaapkamer is het tamelijk warm. In huis is er vaker geen electriciteit dan wel. Vrijdagavond vroeg Luchiano of hij ook op de grond mocht slapen.

Apagones (stroomuitval) is een groot thema in de Dominicaanse Republiek. Gemiddeld wordt er acht uur stroom per dag geleverd maar dat gemiddelde hebben wij nog niet gehaald. De uitspraken "Llegˇ la luz" (het licht is gekomen) en "Se fue la luz" (het licht is gegaan) worden veelvuldig gebezigd. De vrouw op de foto wil haar energierekening betalen in Los Mina, een wijk in Santo Domingo. Op haar rug heeft ze een bord met de tekst: "Vengo a pagar los malditos apagones. Co˝o que impotentia!" ("Ik kom de verdomde stroomuitvallen betalen. Kut wat een impotentie!")

Zij vertolkt het gevoel van veel Dominicanen. De armen waaronder helaas zolang we de Postcode Loterij niet winnen mijn familie in Sabana Perdida en La Caleta geschaard wordt betalen hun energierekening sowieso niet. Zij laten hun huis door Tigeres (letterlijk tijgers, hiermee worden de criminelen van de wijk aangeduid) aansluiten op de hoogspanningskabels. Of men zoekt iemand die officieel stroom afneemt en vraagt of men zijn kabels mag aansluiten. Zoals zo vaak zijn de armen uiteindelijk de dupe, zij betalen vaak meer aan de Tigeres dan aan de energiemaatschappij.

Toch is het leven mooi hier. Maandag werden we opgehaald door Sugey, Alex en Miguelina. Het is ongeveer 3,5 uur rijden van het vliegveld van Punta Cana via Higuey, La Romana en San Pedro de Marcoris naar La Caleta dat op een kilometer of 16 van Santo Domingo ligt. Ik zat voorin naast Alex en had een mooi uitzicht over de weg. De bachata-muziek kraakte enigszins overstuurd uit de speakers, zoals dat hoort. Buiten was het druk, veel verkeer en veel mensen. We stopten om onze eerste grote fles Presidente (bier) te kopen, heerlijk gewoon.

Vrijdag en zaterdag hebben we met de kinderen gezwommen. Dat is een kwestie van de weg oversteken, in totaal ongeveer 400 meter. Die weg is wel de Avenida Las Americas, een driebaans snelweg. Een kwestie van goed uitkijken en rennen voor je leven. CasaSpider moet nog sprinten op zijn oude dag. Het strandje is erg klein en er is eigenlijk nooit iemand. De kinderen vinden het geweldig want de golven zijn er hoog.

Over de kinderen gesproken, Diana en Luchiano vermaken zich uit de kunst, apagones of niet. De anderen zijn net terug van dingen doen, Lucy laat nu beneden (ik zit boven) haar nagels doen. Mijn blaas staat op springen, zo gaat de film verder.

Blijf kijken!

Comments

In een goede film leer je de mensen kennen gaandeweg het verhaal.

In een slechte film denk je, wanneer begint het nou.

Op een weblog daarintegen, een heel ander medium, kan de logger alles zelf bepalen!

Vakantie is heerlijk.

Wat een tegelijk trieste als geweldige ervaringen beschrijf je hier. Voor Leonica lijkt het me heerlijk dat ze nu ook eens de kans krijgt om Diana een tijdje mee te maken.

Wat betreft die stroomuitval, die energierekeningen, als er voor de Tigeres meer betaalt moet worden dan voor de energierekening, dan snap ik eigenlijk niet DAT men voor die Tigeres betaalt. Het resultaat- stroomuitval- blijft toch hetzelfde. En als die Tigeres ze zo het vel over de oren halen, dan kunnen ze toch beter de energierekening gewoon betalen? Ze zijn arm, okÚ, maar waarom dan wel die corrupte Tigeres spekken?

In elk geval vind ik het wel een interessante film die je hier neerzet.

Volgens mij is het daar nooit stil in huis EN Wat een verschil met ons geregeld Nederland.

Succes met het overstekken, pas op dat je geen spiertje verrekt! ;-)

Heerlijk voor Lucy om bij haar moeder en de rest van de familie te zijn.

De laatste tijd zie ik toevallig een mooie Tv-reclame voor de Dominicaanse republiek. Wist niet dat de Dominicaanse republiek zo ontzettend mooi was. Man man man, wat een prachtige stranden en kustlijn.

Waar blijven de vakantie kiekjes?

O, dat doet me allemaal zo aan Marokko denken. Daar sliepen we in de zomer vaak wel met 20 mensen of meer in huis (de helft op de grond) en nog een heel stel op het dak, tot 6 uur dan kwam de zon op en werd het te heet. En de stroom viel ook vaak uit. En het water? Hoe is het met het water daar? Is dat er wel steeds?

Klinkt als gezellig, en echt iets voor jou, dat sprinten :-)
Lucy zal wel erg blij zijn iedereen weer te zien, en omgekeerd ook waarschijnlijk. Veel plezier nog!

@Renesmurf: Geloof mij, zelfs CasaSpider bepaalt niet zijn eigen film. Okay, wel de manier waarop hij hem presenteert. Was de vakantie ook heerlijk op de boot van en naar Finland... ;-)
@Cyberjunk: De familie is erg blij ons en zeker ook Diana te zien. Wat betreft de electiciteit is er gewoon geen keus. Tigeres heten niet zo omdat het aardige mensen zijn. In de wijk waar we nu logeren durft het energiebedrijf niet te komen om rekeningen te incasseren. Zelfs onder politiebegeleiding worden ze door de Tigeres met stenen en machetes (kapmessen) de wijk uitgejaagd. Je kunt ze dus maar beter te vriend houden...
@GJ: Als je mij vraagt het leven in de Dominicaanse Republiek te beschrijven doe ik dat met hetzelfde woord: Leven. Dat wordt straks weer even wennen met de voeten op het tafeltje voor de televisie. Maak je geen zorgen, voor het oversteken van de Avenida Las Americas doe ik een goede warm-up, het is net Glimmen-3... ;-)
@Donna: Dat is zeker en omgekeerd ook...
@Bout: De Dominicaanse Republiek heeft heel veel te bieden. Wist je bijvoorbeeld dat de hoogste berg (Pico Duarte) er ongeveer 4000 meter hoog is? Mooie lijnen zijn hier trouwens volop te bewonderen... :-)
@Gast: Daar zul je tot na de vakantie op moeten wachten...
@Irene: Water is goed geregeld, ze hebben een hele grote plastic tank op het dak staan. Die wordt regelmatig gevuld. Zo is er altijd voldoende druk om te kunnen douchen etc. Drinkwater moet gekocht worden...
@Pascale: Het is ook gezellig en sprinten is echt mijn ding ja. Nog een paar keer zwemmen en ik kan mee met de Olympische ploeg naar Beijing. Lucy is blij, haar familie is blij en Luchiano, Diana en ik zijn blij. Iedereen is dus blij, dank je!

Ik wens jullie vanuit Zuid Frankrijk (ook vakantie!) een heerlijke vakantie en geniet van het samenzijn met de familie!

Wat een tegenstelingen. Heb je in Nederland ook, alleen daar komen de meeste mensen niet (ook daar durven de instanties niet zonder veel politiegeweld te komen :-)). Geniet maar lekker van je familie en de warmte. Veel plezier nog, hier is het aan het kwakkelen, so, tot ...

Ik lees.