« De nieuwe headset | Main | Appel, Boom, D66 en Scratch »

Rijen D4 - Luchiano's debuut

"Ah papa, moet ik echt naar het voetballen gaan kijken?", vraagt Luchiano (11). Wederom leg ik hem uit dat hij nu deel uitmaakt van Rijen D4. Okay, het team zit met 16 voetballertjes vol, meer mogen er domweg niet op het wedstrijdformulier worden ingevuld. Na de winterstop is de kans groot dat De Nieuwe Afellay (DNA) in het geel-groen de velden mag betreden. Over velden gesproken...

Take me down to the paradise city
Where the grass is green
And the girls are pretty
Take me home (Oh, won't you please take me home)

Gek, sinds gisteren luister ik vooral naar dit nummer van Guns N' Roses maar nu terzake. "We gaan naar iedere training en naar iedere wedstrijd. Zo laat je aan de trainers en je team zien dat jij erbij hoort." Mijn argumenten maken weinig indruk maar oh, wat is het toch heerlijk om de ouderlijke macht uit te oefenen en mijn zin door te kunnen drijven.

Om tien uur gaan we met zijn allen boodschappen doen, naar Zeeman, Hans, Primera en Albert Heijn. Het is druk. Ineens hoor ik de toon van een inkomend bericht op mijn mobiel, een gemiste oproep. Of ik trainer Marco met spoed wil terugbellen. "Ja, met Marco hier. Luister, Luchiano mag vandaag meedoen. Zorg dat hij om half twaalf op het veld van SAB is. Voetbalschoenen, scheenbeschermers en spullen om te douchen moet hij meebrengen, voor de rest wordt gezorgd."


01.11.2008: Luchiano (11) maakt zijn debuut voor Rijen D4 uit bij SAB D2 in Breda. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Als ik het nieuws aan Luchiano vertel is hij door het dolle heen. Ook Lucy is blij verrast. Nu moeten we opschieten, het is al kwart voor elf. Juist als je haast hebt zijn de rijen overal langer, dat zul je altijd zien. Om kwart over elf zijn we thuis, vantevoren hebben we de taken verdeeld. Ik doe de bederfelijke boodschappen in de koelkast, stop Diana's (2) wandelwagen in de kofferbak en programmeer de TomTom. Lucy en Luchiano verzamelen de benodigde voetbal- en douchespullen.

We gaan op pad. Om kwart voor twaalf rijden we het terrein van SAB aan de Ruitersboslaan 57 te Breda op. Trainer Marco loodst Luchiano naar de kleedkamer. Wij blijven wachten tot hij voor het eerst in voetbaltenue verschijnt, een mooi moment.

01.11.2008: Luchiano (11) staat er nog een beetje onwennig bij in het vv Rijen shirt bij zijn debuutwedstrijd Rijen D4 tegen SAB D2. Klik voor groter.Luchiano begint als reserve en dat is logisch. We maken van de gelegenheid gebruik hem samen met zijn moeder te portretteren. Trainer Marco vertelt dat het KNVB-pasje voor Luchiano juist die dag is gearriveerd en laat het ons zien. Na ongeveer een kwartier, het staat inmiddels 2-0 voor SAB, mag hij erin. Trainer Yusuf geeft hem de laatste instructies.

Overenthousiast rent hij van de ene naar de andere kant en terug. Na vijf minuten is het tempo er wel een beetje uit. Hij is bekaf en Diana speelt met een hondje.

Net als bij autorijden is kijken erg belangrijk bij voetbal. Wie goed kijkt hoeft minder te lopen, zo is het nu eenmaal. Maar dat hoeft men niet meteen te weten. Toch heeft Luchiano een aantal nuttige balcontacten.

Het weer wordt steeds guurder en hij krijgt het koud, vooral aan zijn handen. 's Morgens hebben we speciaal handschoenen gekocht maar die wist hij niet op tijd te vinden. Ze zitten gewoon in zijn tas. Wat dat betreft doet hij denken aan de magistrale Romario die van september tot april met een zwarte maillot en handschoenen speelde.

SAB D2 is het enige team waartegen Rijen enige kans maakt. Thuis werd geflatteerd met 2-4 verloren. In deze wedstrijd krijgt Rijen D4 zeker zes opgelegde kansen die allemaal verprutst worden. SAB is heel wat effectiever in de afwerking en wint de wedstrijd uiteindelijk met 6-0. Leuk voor later als Luchiano international is, dan kan hij glimlachend over dit debuut verhalen.

Vanaf nu moet hij bij iedere wedstrijd zijn voetbalspullen meenemen. Als er iemand niet kan zit Luchiano bij de selectie. Over twee weken spelen we thuis in Rijen tegen Beek Vooruit. Daar is weinig eer tegen te behalen maar hopelijk doet De Nieuwe Afellay wel mee.

Comments

tja, dit klimaat is niet heel erg aangenaam, maar we doen het er maar mee.

En sport, ach, dat schijnt gewoon voor de lol te zijn, en dat is het ook.

Ontzettend stoer. En van iedere wedstrijd leer je weer wat lijkt mij.

tjonge. ik had hem hoger ingeschat....

Met deze mouwen heeft DNA toch geen handschoenen nodig?
Wat vond DNA zelf van zijn debuut?

@Renesmurf: Als je binnen zit heb je er geen last van, van dat klimaat. Sport geeft plezier dat is zeker. Nou ja, als Feyenoord-supporter is dat niet vanzelfsprekend...
@Irene: Dat mogen we wel hopen dat er wat bijgeleerd wordt. Anders wordt Luchiano nooit international. Ja, misschien van de Dominicaanse Republiek...
@Brillie: Op lengte kun je helaas niet trainen...
@Piet: Dat zou je wel zeggen maar DNA zit natuurkundig raar in elkaar. Bij temperaturen onder de 8 graden vriezen zijn handen binnen 15 minuten van zijn armen af. Hij was niet ontevreden...

Dit zijn mooie momenten. Luciano straalt gewoon. Een mooiere verjaardagscadeau kon hij niet krijgen, pabien!


Mooi!! Luchiano ziet er goed uit in zn te grote pak, en leuk dat ie zo hard op en neer rende. Die doelpunten komen nog wel!

@Bout: Luchiano is blij dat hij er nu bij hoort. Nu is het zaak zijn voetbalinzicht te vergroten...
@Pascale: En als de doelpunten uitblijven is de overgang naar Spiridon een stuk gemakkelijker...

Kijk, dat ziet er goed uit!
Ben benieuwd wanneer we hem kunnen feliciteren met zijn eerste goal.

Voor de noordelijke clubs (Glimmen en Groningen) was het een vre-se-lijk weekend!)

@GJ: Dat bedoel ik, de eerste goal scoort Luchiano waarschijnlijk in 2009. De komende drie tegenstanders zijn een maatje te groot en bovendien mag hij alleen meespelen als er iemand uitvalt. Met de noordelijke clubs komt het vast nog wel goed...