« Brabant Water: de Stenen Bal | Main | Hoezo Arrogantie? »

CasaSpider nerveuzer dan Luchiano voor verkeersexamen

Zijn theorie had hij al binnen maar dinsdag 22 april moest Luchiano (10) naar buiten, de straat op voor zijn verkeersexamen. Van tevoren hadden de kinderen een routebeschrijving meegekregen. Het was de bedoeling dat ze de route met hun ouders oefenden, zo hoeft men zich op de dag van het examen alleen op het verkeer te concentreren.

Dat kon nooit moeilijk zijn en zo gingen Lucy en Luchiano zondag met de fiets op stap. Na een half uur belden ze al, ze konden het startpunt niet vinden. Uiteindelijk kwamen ze na bijna drie uren terug. Het rijden van de route was deels gelukt maar Luchiano kende hem nog lang niet uit zijn hoofd. Kennelijk was het een flink eind fietsen, Lucy klaagde tenminste over een houten kont.

Maandagavond na het eten was het mijn beurt. We fietsten naar De Boodschap, een gebouw waar onder andere de bibliotheek is gehuisvest en dat als startpunt was aangewezen. Ik moet bekennen heel wat meer van Rijen gezien te hebben dan onze gebruikelijke route richting het dak van de Albert Heijn. Het was heftig, Luchiano reed voorop en ik zag hem geen enkele keer kijken. Dat kwam wellicht ook doordat hij weigerde zijn capuchon af te doen.


22.04.2008: Luchiano (10) heeft zijn Verkeersdiploma gehaald. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


"Zet je capuchon eens af, man", zei ik tegen hem. Dat deed hij toen maar. Bij iedere verplaatsing, vooral afslagen naar links, en elke zijweg, vooral die van rechts, hield ik mijn hart vast. Eerlijk gezegd interesseerde het verkeersexamen me geen fluit meer, als Luchiano het maar overleefde. De hele avond had ik een houten kont.

Een extra complicatie was dat zijn cross-fiets door de politie afgekeurd was, er zit geen licht op. Gelukkig mocht hij de fiets van klasgenoot Guus lenen. Een onbekende fiets is toch een extra handicap.

Gedurende de gehele dinsdagmiddag was ik nerveus. Om vier uur belde Luchiano dat hij geslaagd was. Achteraf was dat nog niet officieel maar het bleek gelukkig wel waar te zijn. Vrijdag was de uitreiking van het Verkeersdiploma. De kinderen kregen er een verkeerskwartet bij en tevens was het de laatste dag voor de mei-vakantie. Dubbele pret!, aldus de geslaagde.

Comments

Nou, het zal een opluchting zijn voor je dat Luch het gehaald heeft. Maar het is goed dat zo'n route lang duurt, zo'n examen moet natuurlijk niet te gemakkelijk zijn, anders is nog niet duidelijk of de leerlingen het goed gedaan hebben en echt verkeersveilig zijn.

En nu het brommercertificaat!

Eindelijk... het zijn de enige diploma''s waar ik echt blij mee ben. En dan nu vakantie!

@Cyberjunk: Dat is zeker een opluchting, ook dat hij het er levend vanaf heeft gebracht. Uiteraard moet de route niet te kort zijn, alle situaties (rotondes, linksaf slaan, zijwegen) moeten herhaaldelijk aan de orde komen. Dit diploma is in ieder geval binnen...
@Piet: De rillingen lopen me al over de rug. Hij gaat maar lekker fietsen!
@Pascal Summer: Het is een nuttig diploma, net als het zwemdiploma. De kinderen hebben vakantie, CasaSpider werkt gewoon door...

Gaan jullie dit jaar nog ECHT met vakantie naar het buitenland of gaan jullie allerlei Nederlandse pretparken of andere evenementen bezoeken? De Efteling is in elk geval niet ver weg en daar is voor de kinderen genoeg te beleven, zelfs voor de volwassenen zijn daar nog leuke dingen te doen en te zien. Ik durf te wedden dat jij nog niet vaak in de Efteling bent geweest.

Uitreikingen vind ik altijd overbodig, maar goed, hij heeft het gehaald, en daar gaat het maar om!

Wel zo veilig.

Mooi, hoor, die verkeersdiploma's. Daar kunnen ze niet vroeg genoeg aan beginnen. Maar ik zou het wel mooi vinden als ze daar net zoals bij zwemdiploma's a, b en c -levels aan zouden verbinden. En er minstens tot halverwege de middelbare school mee zouden doorgaan. Niet elk kind heeft zulke ouders als jullie zijn.

@Cyberjunk: Het is in ieder geval wel de bedoeling maar ik zeg altijd zeg nooit nooit. In de Efteling ben ik zeker een keer of zes, zeven, acht geweest (ben de tel kwijtgeraakt)...
@Renesmurf: Quandy heeft toch ook een diploma in ontvangst mogen nemen?
@Els: Op zich een aardig idee, van die levels. Als je achter je zoon aanfietst zie je pas hoe link het verkeer is. Het CasaLog geeft misschien wel een scheef beeld van hoe de ouders van Luchiano precies zijn... ;-)

Kom, kom, niet zo somber! Jullie fietsen in ieder geval nog met 'm mee!

Vanuit Wenen van harte proficiat. CasasPa

Nee, twee certificaten. das wat anders.