« CasaSpider nerveuzer dan Luchiano voor verkeersexamen | Main | Niets is sterker dan dat ene woord »

Hoezo Arrogantie?

Bovenstaande is de titel van een ingezonden brief (mirror) geschreven door Mario Kleinmoedig in de Amigoe van 24 april 2008. Mario Kleinmoedig heeft mij ooit eens de beginselen van het Papiaments bijgebracht op de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA): kana, bula, bai. Belangrijker is dat Kleinmoedig het tot tweede man heeft geschopt bij de nationalistische politieke partij Pueblo Soberano, achter partijleider Helmin Wiels. Het CasaLog berichtte trouwens al eerder over Mario Kleinmoedig.

Pueblo Soberano is een tamelijk extreme partij op Curacao en heeft behoorlijk veel invloed. De partij is in die zin extreem dat men vindt dat Curacao een onafhankelijke staat buiten het Koninkrijk moet worden. Bij het Referendum over de staatkundige toekomst van Curacao koos 68% voor optie A (autonomie binnen het Koninkrijk) en slechts 5% voor optie B (onafhankelijkheid).

In januari 2006 werkte Maarten Schakel voor Dolfijn FM en interviewde de belangrijkste lijsttrekkers of hun afgevaardigde voorafgaand aan de Statenverkiezingen van vrijdag 27 januari 2006. Ook Helmin Wiels kwam aan de beurt, het is een interessant gesprek geworden. De volgende passage gaat over hoe Wiels, in januari 2006, de verhouding met Nederland over twee jaar ziet. Dat is dus precies nu, de periode waarin gewerkt wordt aan de autonomie van het land Curacao:

27.04.2008: Circle of Extremes, Politics in Curacao by CasaSpider. Klik voor groter.Schakel: "Hoe ziet u over twee jaar de verhouding tussen Curacao en Nederland dan?"
Wiels: "Ongelukkig."
Schakel: "Als het aan u ligt politiek gezien?"
Wiels: "Ja, ongelukkig. Het wordt hard onderhandelen en het zal niet gemakkelijk worden. Want we zijn naief op het eiland, onze politieke leiders zijn te naief om te beseffen dat Nederland het niet gemakkelijk zal maken. Gedurende de volgende twee jaar zullen we het merken."

Daar heeft Helmin Wiels gelijk in gekregen maar daar heeft men nu ook weer geen glazen bol voor nodig. De coalitie op Curacao bestaande uit PAR, PNP en FOL doet hard zijn best om met hun Nederlandse counterparts de ontmanteling van de Nederlandse Antillen en daarmee de autonomie voor Curacao voor elkaar te krijgen.

De streefdatum is 15 december 2008 of beter gezegd dat was de streefdatum. Staatssecretaris Ank Bijleveld heeft namelijk eenzijdig besloten dat deze datum niet haalbaar is. Een wellicht realistisch standpunt maar niet handig om unilateraal zo te brengen.

Het was koren op de molen van de oppositie die zichzelf de Aliansa Patriotiko noemt. Belangrijkste deelnemers van de Aliansa zijn de MAN van Charles Cooper, de LNPA van Nelson Pierre en Pueblo Soberano van Helmin Wiels. Er is hun veel aan gelegen om de samenwerking tussen Nederland en Curacao te ondermijnen, men vindt de weg die de coalitie is ingeslagen duidelijk de verkeerde. De onafhankelijkheid van Curacao wordt verkwanseld voor een luttel bedrag aan euro's, zo luidt hun stelling.

Standpunten kunnen uit elkaar groeien, in ieder geval de mensen die de betreffende standpunten aanhangen. Het grappige is dat hoe verder de standpunten zich van elkaar verwijderen ze uiteindelijk weer dicht bij elkaar komen. Zowel de extreme PVV in Nederland als het extreme Pueblo Soberano op Curacao zien het eiland het liefst zo snel mogelijk onafhankelijk. Ze zijn aartsvijanden die het helemaal met elkaar eens zijn. Als dat niet verwarrend is. Zie de schets Circle of Extremes by CasaSpider.

Nederland en Curacao hebben een slecht huwelijk. Beide partijen willen wel uit elkaar maar hebben moeite om de juiste weg te vinden. Bijkomend probleem is de grote verdeeldheid op het eiland zelf, ik heb vele malen en nog lang ook nagedacht hoe hieruit te komen.

De simpelste oplossingen zijn niet zelden tevens de beste. Mario Kleinmoedig geeft het aan in zijn ingezonden brief: "Wat wij op Curaçao nodig hebben is internationale arbitrage bij de onderhandelingen met Nederland. Ook dan zal er geen 'gelijkheid' zijn, maar misschien op zijn minst 'gelijkwaardigheid'. Tot nu toe bepaalt Nederland eenzijdig de spelregels en slaat ons dan daarmee om de oren."

Als Ank Bijleveld slim is slaat zij deze weg in. Alleen zo kan niemand van de Curacaose bevolking later kan zeggen dat men er door Nederland ingeluisd is. Ank, you've got mail!

Comments

Die Mario Kleinmoedig is de domste nog niet, sterker nog, hij lijkt me zeer slim. Ik denk dat zijn oplossing inderdaad de enige goede is, maar dan moet die internationale arbitrage wel worden geleid door mensen met bijzonder veel wijsheid, geduld en een hele lange adem.

Ik merk dat jouw betrokkenheid bij Curaçap en alles wat daar gebeurt weer terug is van weggeweest. Dat vind ik positief. Het ligt je dus toch nog aan het hart, de term uit het oog uit het hart is toch niet van toepassing op jou, iets wat ik wel even gedacht heb.

Mijn oplossing is die van een buitenstaander.

De eilanden daar net zo behandelen als de waddeneilanden hier.

Wel met eigen politiek en media natuurlijk, maar wel dezelfde grondwet.

Voor alle duidelijkheid. Mario Kleinmoedig is half Nederlands. Als ik me niet vergis, is hij zelfs in Nederland geboren.
Hij is ook de man, die mishandeld werd door leden van de FOL-partij. Verder maakt de FOL-partij er een gewoonte van om homo's in het openbaar te beledigen.

Vergelijk je de FOL met de VVD soms? De FOL kun je beter met de PvdA vergelijken. Frente Obrero, het woord zegt het al: arbeiders (=obrero).

En de PAR, (Partij voor de rijken) kun je beter met de VVD vergelijken.
Want de FOL (Godett) is of was meer een partij voor de "arme" arbeiders!

@Cyberjunk: Uiteraard blijf ik betrokken bij Curacao, 12 jaar kan men niet verloochenen. Wel is het zo dat men de eerste maanden in Nederland even andere prioriteiten heeft en het gekke is dat Curacao dan (zelfs voor mij) ver weg ligt...
@Renesmurf: Ook al zijn de Waddeneilanden net als de Nederlandse Antillen eilanden, de vergelijking gaat manker dan die tussen appels en peren. Een kwestie van historisch besef...
@Bout: Wat mij betreft doet het er niet toe wat nu precies de roots van Mario Kleinmoedig zijn. Ik vind zijn suggestie hoe dan ook een goede. Op de Antillen ligt homoseksualiteit sowieso gevoeliger dan in Nederland. Ik herinner me nog goed hoe Helmin Wiels zijn walging uitsprak over het homo-cruiseschip dat Willemstad aan zou doen en vroeg me toen af hoe hij dat uitlegt aan Mario Kleinmoedig. De vergelijkingen tussen Antilliaanse en Nederlandse politieke partijen zijn op basis van hun gedachtegoed en dus niet op basis van arbeiders, intellectuelen dan wel rijken...

Arbitrage ? Kom nou, ze moeten zich hier wat volwassener opstellen en zich niet steeds in de slachtofferrol manoeuvreren. Dat is zo comfortabel. En Helmin Wiels ? Die maakt van elke halve waarheid een hele leugen en heeft een minderwaardigheidscomplex van hier tot ginder.
Kies voor onafhankelijkheid en je bent van die kruideniers in Nederland af. Maar dat betekent wel inleveren, een stapje terug .....en dat wil niemand.

Peerketa

Geen mening.

Ik ben hier NIET met je eens!
FOL betekent; Frente Obrero Liberashon 30 di mei. Dus deze partij heeft wel alles te maken met arbeiders!
En de PAR, staat bekend als een partij die opkomt voor de rijken op Curacao!
Netzoals werklozen niet op de VVD stemmen, stemmen de Curacaose werklozen en armen ook nooit op de PAR-partij. Maar goed, we hoeven niet alles te geloven wat jij vertelt.

Mario Kleinmoedig was vroeger ook journaallezer op Curacao. Werd zelfs een keer door Ralf Inbar: "Gaan met die banaan", in de maling genomnen tijdens de uitzending!

Hier is een link waar te zien is hoe Mario door aanhangers van Godett (FOL)in het gezicht geslagen wordt.
http://www.youtube.com/watch?v=fTR-NQRWD70

Hier is ook een link waar Godett vol lof praat over het het "knock out" slaan van dhr. Wiels, en wel door een FOL-politcus!
Hij zegt letterlijk; "we hebben onze eigen manieren om met dhr. Wiels om te gaan, en dat is... hem knock out slaan!" Wat echt ook gebeurd is!
Mensen die vroegen tegen de FOL en Godett waren, zijn INEENS als een blad omgeslagen, en keuren ineens alles wat deze man zegt en doet goed. Het is bijna niet meer te volgen...

http://www.youtube.com/watch?v=p0yiIYso1HY&NR=1

Dat is inderdaad een goede oplossing. Voorkomt/ verminderd wellicht gefrustreerde gevoelens bij deze en gene.

@Peerketa: "Ze moeten zich hier wat volwassener opstellen" helpt natuurlijk niet echt bij het gezamelijk vinden van een oplossing. Bij het ontbinden van een gewoon huwelijk is het toch ook niet de kostwinner die zomaar de voorwaarden van de scheiding bepaalt? Inleveren wil niemand, ik ook niet!
@Brillie: Zo ken ik je weer...
@Bout: Wellicht zijn we het niet eens maar de combinaties van partijen in het schema zijn dus NIET op basis van arbeiders, rijken en intellectuelen maar WEL op basis van gedachtegoed met betrekking tot hoe de Nederlandse Antillen ontbonden moeten worden. PAR en PNP (maakt niet uit WIE hun achterban is) werken samen met PvdA en CDA. FOL en VVD staan hier iets verder van af en PVV en Pueblo Soberano willen allebei onafhankelijkheid. Over het in het gezicht slaan van Mario Kleinmoedig heb ik al eerder geschreven, zie de link in de post. De positie van de FOL is zeker veranderd door het deelnemen aan de regering, feitelijk heeft de FOL de Slotverklaring gered. Daarvoor doen PAR en PNP concessies en die zijn soms dubieus. Zie het geval Ivar Asjes.
@Lennart: Klopt, dus ik ben benieuwd of het opgepakt wordt...

Nederland is nederland.

Kern van veel, wellicht alle problemen (in mijn ogen) is de slecht ontwikkelde democratie op het eiland. Curacao heeft dan ook niet zo'n goed voorbeeld gehad in de loop van de geschiedenis). Het feit dat alle oppositiepartijen (10 van de 21 zetels) zich verenigd hebben in de Alliansa Patriotikó geeft al aan dat de participatie van de oppositie in het hervormingsproces voor de staatkundige structuur zeer miniem is. En dat kun je volledig op het conto van de coalitie (PAR/PNP/FOL) schrijven.

Zij betrekken de partijen binnen de Alliansa op geen enkele manier, terwijl een welslagen van het proces toch wel gedekt moet worden door 2/3 van de partijen in het parlement. Als je althans van mening bent dat een veranderend statuut gelijk zou moeten staan met een wijziging in de grondwet.

De Alliansa heeft dus zeker een punt als het praat over arrogantie. Maar dan niet zozeer t.o.v. Nederland, maar vooral richting de eigen coalitie onder leiding van Emily De Jongh-Elhage.

Ik vind de arrogantie van Bijleveld iets minder voor de hand liggen, maar de sterkte van je bril bepaald hier wel het uiteindelijke oordeel*.

Ze manouvreert soms erg onhandig. Het eenzijdig vaststellen van de onhaalbaarheid van 15 december is enigszins bezijden de waarheid, maar ze had moeten beseffen dat een uitspraak uit haar mond meer gewicht in de schaal legt dan als u of ik het zeg.

Nederland stelt zich in het staatkundig proces niet anders op dan mijn bank, toen ik destijds een hypotheek afsloot. Dat het huis gedurende de looptijd van de hypotheek niet van mij, maar van de bank is, heb ik voor lief te nemen. En dat de bank enige garantie verwacht is ook logisch. Dat had de oppositie moeten beseffen toen het aan het referendum begon. Je moet je wel afvragen of je die hypotheek so wie so wel wilt hebben....

Neemt niet weg dat ik mij mateloos stoor aan de premier (Emily) die inderdaad met haar neus alleen maar die zak met geld ziet....of in ieder geval die indruk wekt.

Arbitrage. Nee, ik denk niet dat dat de weg is. De coalitie, waarmee Bijleveld c.s. zaken doet is m.i. het primair verantwoordelijke en door de bevolking gekozen lichaam en maakt keuzes die de niet-gekozenen niet bevalt. Dat is geen reden voor arbitrage**.

Wel dienen er waarborgen te worden gegeven dat alle partijen meedoen aan het spel. En daar ligt dus het probleem. Nederland en de coalitie zou er dus verstandig aan doen uit het oogpunt van legitimiteit om iedereen op de kar te krijgen.

Blijf je zitten met het probleem dat de oppositie zo halsstarrig en weinig constructief opereert, dat ook zij legitimiteit verliest. Het voortdurend wegblijven bij overleg en andere bijeenkomsten is weining verheffend en onnodig, ook al hou je niet van elkaar....

Wiels c.s hebben nogal een star denkraam, zodat ze regelmatig de opportunities missen om goede zaken te doen. Zo is het idee van Remkes om een Gemenebest te organiseren redelijk dichtbij het ideaal van de Pueblo Soberano. In ieder geval dichterbij dan het ideaal van de Alliansa: toch reageert Wiels afwijzend, want het idee komt uit de koker van de kolonisator...

En zo kan ik nog wel doorgaan. Kijk maar eens op mijn
Nieuwslog.

Ik heb afgelopen week Wiels geconfronteerd met de stelling dat de door hem verafschuwde PVV (Brinkman) toch een geschikte partner moet zijn (zie ook jou tekening, erg goed!***) voor hem. Maar ook dat zag de man pas in na 15 minuten praten.....

Het heil zal in ieder geval niet van hem afkomen. Ik vrees ook niet van Emily. Het is jammer dat de Democratische Partij haar leidende rol niet op kan pakken. Deze D66-achtige-partij kan in dit soort patstellingen soms wonderen verrichten. Ook al is niet altijd duidelijk waar ze staan.

- wordt vervolgd -
==========================
* cultuur verschillen tussen Nederland en Curaçao spelen een erg belangrijke rol in de primaire reacties van de meeste politici, zo is mij indruk en vertroebelen bijna alle relaties tussen NL en de Alliansa.

** die arbitrage is denk ik pas nodig als één van de partijen, Antillen/eilanden of Nederland zich niet houdt aan de regels zoals vastgelegd in het statuut. Een scenario die nog wel eens dichter (!) bij huis kan komen dan menigeen wenst (zie mijn gesprek met Brinkman afgelopen maandag)

*** de tekening is erg duidelijk. Wel mis ik de FK en de DP. De MAN mag van mij iets hoger naar links in het plaatje.

Overigens zou ik met begrippen als links/rechts
oppassen in de contekst van Curaçao en indien gebruikt, per onderwerp inschalen...

@Renesmurf: Waarom de ene keer met een hoofdletter en de andere keer met een kleine letter?
@Dick Drayer: Hartelijk dank voor je uitgebreide reactie. Het is duidelijk dat je in je nieuwe functie over heel veel extra achtergrondinformatie beschikt en die ook nog eens op de juiste waarde weet te schatten, mijn complimenten.
=> Over de kern van het probleem. Naar mijn mening is de kern van het probleem dat op Curacao gemeentepolitiek wordt bedreven. Bij gemeentepolitiek (ook in NL) spelen zaken als "links" en "rechts" veel minder, vandaar dat ik hier ook geen enkele uitspraak over doe. Is Pueblo Soberano nu links of rechts? Ik kan het niet beantwoorden. Doordat gemeentepolitiek dichter bij het volk staat is de kans veel groter op vermenging tussen politiek en economie: persoonlijke belangen spelen een grote rol. Het is dus niet zo dat de Curacaoenaar per definitie corrupt is of corrupter dan een Nederlander, de oorzaak ligt in het dichterbij de "prijzen" zitten. Het persoonlijke belang zorgt voor een kunstmatige scheiding tussen de partijen. Hoe kunnen op een klein eiland als Curacao in vredesnaam 17 verschillende partijen aan de verkiezingen meedoen? Heel simpel, in Nederlandse dorpen gebeurt dat ook: gemeentepolitiek.
=> Over die kunstmatige splitsing, dit heeft direct te maken met wat je schrijft over dat 2/3 van de partijen mee moet doen voor het welslagen van het proces: kijk naar de FOL, in principe staan zij veel dichter bij de Aliansa Patriotiko, het is puur eigenbelang geweest om met de PAR/PNP mee te doen. Hierdoor is de FOL de lachende derde en krijgt er bepaalde dingen doorheen. Ga maar na wat er gebeurt als ze uit de coalitie stappen. Met analogieen moet men erg oppassen zeg ik altijd. Als je Nederland als een bank ziet en Curacao als hypotheeknemer heb je gelijk, maar in mijn ogen gaat deze vergelijking absoluut niet op. De analogie met een huwelijk vind ik sterker, het betreft hier twee partners waarbij de ene (veel) meer macht kan uitoefenen. Vandaar dat in geval van een scheiding een onafhankelijke instantie de afwikkeling moet bepalen en juist niet degene met de meeste macht. Ik blijf je weblogs op de voet volgen, als Ank Bijleveld slim is neemt zij contact met je op! Mijn mail is inmiddels in behandeling. O ja, het duurde even voordat je comment geplaatst werd, dat komt door het grote aantal links. Dan wordt het comment automatisch even opzij gezet ter beoordeling...

Ja, ik ben het met je eens dat vergelijkingen altijd mank gaan. Wat ik met de hypotheek wil zeggen, is dat "wie betaalt, bepaalt". Ik zeg niet dat ik het daarmee eens ben, maar de wereld zit wel zo in elkaar. Je analogie met het huwelijk is goed en duidelijk, maar - en ook deze vergelijking gaat ergens mank - we praten niet over een pure scheiding. 92% van de Curacaoënaars wil namelijk getrouwd blijven....

Je analyse over gemeentepolitiek is ook to the point. Beter kun je het niet zeggen. Het plaats ook het woordje "corrupt" in een andere contekst, zoals je terecht opmerkt.

Ik ben overigens met Cyberjunk eens dat je je moet blijven bemoeien met en schrijven over Curaçao. Zeker nu je in NL zit. Van een afstandje zie je dingen soms helderder dan als je er midden in zit.