« Landsverkiezingen Nederlandse Antillen 27.01.2006 (6) | Main | Casa kruipt in de huid van... »

Landsverkiezingen Nederlandse Antillen 27.01.2006 (7)

7. Radio Dolfijn interviewt: Helmin Wiels (Pueblo Soberano)

De vierde kandidaat die door Maarten Schakel en Tony Castro wordt ondervraagd in de reeks Radio Dolfijn FM interviews met lijsttrekkers vor de Statenverkiezingen van vrijdag 27 januari 2006 is Helmin Wiels van Pueblo Soberano, de zilveren partij.

Maarten Schakel: "U bent van het vroege opstaan heb ik gehoord. Hoe laat staat u op?"
Helmin Wiels: "Vijf uur, want ik kook om 5 uur 30 warm en ik hou van warm eten 's ochtends."
Maarten Schakel: "Wat heeft u vanochtend gegeten?"
Helmin Wiels: "Beef met rijst enzovoorts."

Schakel: "Afgelopen dinsdag was er een peiling gehouden door het IMD. Pueblo Soberano staat op 7.5% in die peiling. Hoeveel waarde hecht u daaraan, aan die peiling?"
Wiels: "Ja, de IMD doet dat soort enquetes al drie jaar. (...) IMD is eigenlijk een van de supporters van de PAR en als onze politieke vijanden ons een zetel geven dan zijn we er op straat drie waard."

Schakel: "Ten tijde van het referendum had uw partij een heel eigen standpunt ingenomen..."
Wiels: "Ons standpunt was direct voor een vrij geassocieerde staat. Officieel erkend door de Verenigde Naties."

Op dit moment zitten de Antillen in het Koninkrijk. Een vrij geassocieerde staat houdt in dat men wel met het Koninkrijk wil onderhandelen maar niet in het Koninkrijk. "Het is een kwestie van baas in eigen huis zijn en met je oude partner, normaliter is het je oude partner, in dit geval Nederland onderhandelen van wat ik wil of wat ik kan doen of tijdelijke afspraken maken welke taak Nederland kan vervullen en met onze mensen na een periode die taken zelf in handen nemen."

Maarten Schakel: "U stelt dus voor wel banden houden met Nederland maar uit het Koninkrijk stappen, begrijp ik dat goed?"
Helmin Wiels: "Ja, precies. Want we zitten momenteel vastgebonden aan een Statuut. En dat Statuut geeft Nederland de authoriteit om op een gegeven ogenblik in te grijpen, like it or not."

Wiels geeft een aantal voorbeelden, onder anderen de Cook Islands en de Marshall Islands, waar het zo werkt. "Het zijn een paar duidelijke voorbeelden van afspraken volkenrechtelijk en staatsrechtelijk die je met je vorige moederland laten we zeggen kolonisator kunt maken. En dat dat grotere en machtige land een waarborgfunctie kan vervullen zonder altijd in te grijpen en ruimte geeft om te groeien. Want je moet groeien, want elk land en elk mens heeft het recht om eens in zijn leven vrij te zijn."

Helmin Wiels, lijsttrekker van Pueblo SoberanoPueblo Soberano is voor onafhankelijkheid. De uitslag van het Referendum over de gewenste staatsrechtelijke verhouding van 8 april 2005 gaf aan dat 68% van de Curacaose bevolking autonomie binnen het Koninkrijk wil. Dat was Optie-A. Slechts 5% stemde voor Optie-B, onafhankelijkheid.

Maarten Schakel stelt de logische vraag hoe Helmin Wiels dat voor zich ziet, zijn streven naar directe onafhankelijkheid terwijl de meerderheid van de Curacaose bevolking heeft gekozen voor autonomie, binnen het Koninkrijk.

"Ons volk zal gauw genoeg beseffen dat ze een fout gemaakt hebben. Want als je in het Koninkrijk bent dan zul je nooit genoeg ruimte hebben om te onderhandelen. We zitten nu met de gebakken peren. En we moeten gewoon doorgaan en proberen de situatie om te buigen om toch ons volk bewust te maken van, luister jullie hebben gekozen maar die keuze is gewoon niet zo solide, niet zo vast. We moeten gewoon proberen die Optie-A met zoveel ingredienten, met zoveel voorwaarden te vullen dat we op een gegeven ogenblik meer en meer souverein worden.

Schakel: "Hoe ziet u over twee jaar de verhouding tussen Curacao en Nederland dan?"
Wiels: "Ongelukkig."
Schakel: "Als het aan u ligt politiek gezien?"
Wiels: "Ja, ongelukkig. Het wordt hard onderhandelen en het zal niet gemakkelijk worden. Want we zijn naief op het eiland, onze politieke leiders zijn te naief om te beseffen dat Nederland het niet gemakkelijk zal maken. Gedurende de volgende twee jaar zullen we het merken."

Waarom moet de kiezer op Pueblo Soberano stemmen? Wiels betoogt dat de grote partijen PAR, FOL, PNP, PLKP en MAN al jarenlang in de regering zitten, zowel op Lands- als op Eilandsnivo. En het gaat steeds slechter, armoede en criminaliteit stijgen. Ongeveer 24.000 jongeren zijn als economische vluchtelingen naar Nederland vertrokken. Gevolg is dat op Curacao de bevolking vergrijst.

In Nederland zitten zo'n 4500 uit Curacao afkomstige highly trained jongeren, die gestudeerd hebben. Op Curacao kunnen deze jongeren echter geen werk vinden. Pueblo Soberano heeft het project Bin Kas Bèk (Kom Terug naar Huis) opgericht om deze mensen geleidelijk aan, per jaar tussen de 300 en 500, terug te halen. Om de benodigde ruimte op de arbeidsmarkt te creëren dienen onder anderen contracten van vreemdelingen en technische bijstanders niet verlengd te worden.

Het thema veiligheid wordt door Helmin Wiels aangegrepen om de illegale buitenlanders erbij te halen. Hierbij mag Nederland helpen, want Nederland is ook een stakeholder. "We moeten eerst onze kusten veilig maken, we moeten een kustcommando opzetten. (...) Want onze kusten zijn zo open dat elke nacht illegalen op ons land komen. Die komen hier kletsnat, die gaan op straat, die gaan werken want zij worden besteld door lokale bedrijven om goedkope arbeidskrachten te krijgen. Zij zetten een heleboel druk op ons onderwijs, op gezondheidszorg en ze betalen geen belastingen en geen sociale lasten. (...) We moeten er gewoon voor zorgen dat onze mensen eerst werk krijgen. Als we onze jeugd, onze jongeren en onze volwassenen werk geven in plaats van illegalen dan kunnen we de eerste blokken zetten voor een gezonde economie."

Tony Castro: "Onderwijs. Bent u voor ééntalig of meertalig onderwijs?"
Helmin Wiels: "Luister, het is eigenlijk een gepasseerd station. Er is een landsverordening vanaf het jaar 2000 die zegt hoe het taalgebruik op scholen gehandhaafd moet worden. Het is een gepasseerd station, we hoeven er niet meer over te discussieren, het is tijdverlies, wie iets anders wil doen die moet gewoon naar een privé-school gaan en betalen."

De stelligheid waarmee Wiels dit betoogt verbaast mij. Immers, zoals hierboven beschreven heeft het volk op 8 april 2005 duidelijk gekozen voor autonomie binnen het Koninkrijk. Daarmee is het streven naar onafhankelijkheid door Helmin Wiels en Pueblo Soberano in feite ook een gepasseerd station waar niet meer over gediscussieerd hoeft te worden.

Wiels is voorstander van Papiamentstalig onderwijs en wil daar verder niet veel woorden over vuil maken. Het is geen discussiepunt. Maarten Schakel stipt het belang aan van het Nederlands bij vervolgopleidingen in Nederland. Volgens Wiels is Nederland zelf echter al over aan het schakelen naar Engelstalig beroepsonderwijs. Een Engelstalig onderwijssysteem op Curacao is derhalve voor hem eerder denkbaar dan een Nederlands.

Een amusant onderdeel in het interview vindt op het laatst plaats. Degene die de voorgaande dag werd geïnterviewd stelt een vraag aan de gast van deze dag. Zo vroeg Stanley Brown woensdag aan Helmin Wiels wat de drie laatste boeken waren die hij had gelezen. Brown voegde eraan toe dat hij vermoedde dat Wiels alleen de Donald Duck leest.

Wiels en Brown zijn geen vrienden, hun standpunten liggen het verst uiteen van alle lijsttrekkers. Aan het eind van het interview gebruikt Helmin Wiels in een reactie op zijn opponent de volgende grappige beeldspraak: "Het probleem van Stanley Brown is dat hij bij het laatste debat op Tele-Curacao een behoorlijk pak slaag van mijn kant kreeg. Hij ging bont en blauw van de tafel af. Hij is nog steeds niet genezen van dat pak slaag. (...) Hij heeft ernstige verwondingen opgelopen en ik hoop dat hij door mensen van de CEMS (ambulancedienst, red.) geholpen is."

Maarten Schakel: "Dat heet dan verkiezingsstrijd, toch?"

Radio Dolfijn heeft een speciale pagina gewijd aan de Statenverkiezingen. De dagelijkse gesprekken zijn live via internet te volgen en beginnen in Nederland om 12 uur 's middags. Een mooie tijd. Op de Dolfijn Download-pagina staan de interviews in mp3-formaat.

Alle posts over de Landsverkiezingen Nederlandse Antillen 27.01.2006.

(Wordt vervolgd)

Comments

"Het probleem van Stanley Brown is dat hij bij het laatste debat op Tele-Curacao een behoorlijk pak slaag van mijn kant kreeg. Hij ging bont en blauw van de tafel af. Hij is nog steeds niet genezen van dat pak slaag. (...)


Mogen we dit debat te zien krijgen? Hoop dat het 'kan'.

PS, Ik vind Wiels niet zo gek. Heb hem vaak hier life via internet-radio gehoord.

Mensen zijn heel erg bedreven met van alles in de politiek.
Toch is politiek altijd water bij de wijn doen.

Daarom moeten echt principiele mensen ook wegblijven uit de politiek!

@Boutie: Ik heb het zelf ook niet gezien, maar het lijkt mij wel grappig ja. Helmin Wiels is vast niet gek, het was echter een gemiste kans van Schakel en Castro dat ze de kwestie van het Nederlandse paspoort niet aanstipten. Uit het Koninkrijk betekent volgens mij ook geen Nederlands paspoort meer. Tenslotte denk ik dat veel Nederlanders het met jou eens zijn: hoe sneller Curacao uit het Koninkrijk gaat hoe beter. Maar ik denk niet dat dat jouw insteek is... ;-)
@Renesmurf: Als de meningingen verdeeld zijn ontkomt men niet aan compromissen, dat is zeker!
@Xaviera: Of juist niet! Stel je hebt drie keuzes, A, B en C. Principieel ben je voor A, maar C is wel het allerergste dat er kan gebeuren. Door water in de wijn te doen en samen te werken met anderen kan B eruit gesleept worden. Dan is dat toch beter?

Quote:Tenslotte denk ik dat veel Nederlanders het met jou eens zijn: hoe sneller Curacao uit het Koninkrijk gaat hoe beter.quote<

Hoezo met mij eens? Ik heb nooit een Ned. paspoort gehad, en kan gaan en staan waar ik wil!
Ik vraag met wel af, waarom Stanley pro provincie is, als veel Nederlanders er tegen zijn.(?)
Curaçao wil toch ook niet eeuwig voor de kleinere zuster-eilanden blijven zorgen?
Weet je dat het op Curaçao heel 'normaal' is dat kinderen tot hun 50ste bij hun moeder in huis blijven? Volwassen mannen en vrouwen, worden nog vaak door moeke verzorgd! Moeke kookt, wast, strijkt, maakt broodtrommeltje klaar voor het werk enzo...... Heel 'gewoon' op Curaçao hoor!

ja en nee. Als ik principieel tegen iets ben, dan doe ik liever geen concessies.