« Casa's stem is uitgebracht | Main | Solar Eclipse 08.04.2005 »

Uitslag Referendum

De (voorlopige?) uitslag van het Referendum over de staatkundige toekomst van Curacao is bekend.

  • Optie A: 68% (Autonomie / Status Aparte)
  • Optie B: 5% (Onafhankelijkheid)
  • Optie C: 4% (Status Quo: Nederlandse Antillen zoals zij zijn)
  • Optie D: 23% (Curacao onderdeel van Nederland)

Met een grote meerderheid heeft de bevolking van Curacao zich uitgesproken voor een Status Aparte. Hoe dit ingevuld wordt dient onderhandeld te worden met de overige Koninkrijkspartners.

Het totaal aantal uitgebrachte stemmen (tot zover) is 62.245 hetgeen een opkomstpercentage betekent van 54%. Voor mij een tegenvaller.

Bron: www.registrosivil.an

Comments

Wat een ontzettend laag opkomstpercentage.... het gaat ook alleen maar om de toekomst van je eiland.... welnee, dan hoef je niet te gaan stemmen toch???? Ohoh....

Een status aparte..... ben ik erg kort door de bocht als ik zeg dat "Dé" Antillen, toch al een fictief geheel, nu definitief uit elkaar gaan vallen?

Nou ben ik echt benieuwd hoe het ingevuld gaat worden door de Koninkrijkpartners. Waarschijnlijk hebben jullie, als bewoners, daar geen enkele inspraak in. Dus of het dan beter wordt is afwachten. Daarom verbaas ik me niet zo erg over de slechte opkomst. Pas op, ik zeg NIET dat ik het een goede zaak vind dat zo weinig mensen een stem hebben uitgebracht. Ik denk gewoon dat de meeste mensen er geen vertrouwen in hebben dat er goed met de uitslag wordt omgegaan. Een Referendum is toch niet bindend? Dus ondanks die uitslag kan het nog alle kanten op. Ik begrijp de mensen die niet gegaan zijn wel, wat niet betekent dat ik vind dat ze juist gehandeld hebben door zich niet te laten horen. Ik zou me alleen, door even na te denken over wat een motief zou kunnen zijn om niet te gaan, niet te veroordelend willen uitlaten over de inwoners van Curaçao, waaronder ongetwijfeld best mensen kunnen zitten die het WERKELIJK niet kan schelen wat er met de toekomst van hun eiland gebeurt.

Eigenlijk zou ook Nederland daar een referendum over moeten houden. Ben benieuwd hoeveel procent van de stemmen dan naar optie B zou gaan.

@Roos: Het opkomstpercentage is inderdaad laag. Alleen vraag ik mij af hoe ze dat berekenen. Als 62.000 mensen 54% is dan is 100% ongeveer 120.000 mensen. Ik kan mij niet voorstellen dat er hier zoveel stemgerechtigden rondlopen. Wellicht tellen ze veel mensen mee die hier nog zijn ingeschreven maar bijvoorbeeld al lang in Nederland wonen... De Antillen gaan ophouden te bestaan, ik vermoed (heb de uitslag nog niet gelezen) dat alleen Sint Eustatius straks de Nederlandse Antillen is...
@Cyberjunk: Over de opkomst zie wat ik net bij Roos heb geschreven. Vanuit Curacao wordt het Referendum, zeker met deze uitslag, als bindend gezien. Alle politieke partijen waren voor Optie-A. De vraag is hoe Nederland zich gaat opstellen.
@Erwin: Ik denk heel veel, gezien commentaren die ik op Sargasso en GeenStijl heb gelezen. Dat is erg jammer!

54% dat is wel heel erg weinig voor zoiets belangrijks.
Sargasso en Geen Stijl vertegenwoordigen niet heel Nederland, het zegt meer over hun publiek.

@Renesmurf: een waar woord!

Waarom hebben de Antillianen die in Nederland zitten niet hun stem mogen uitbrengen? Was men bang voor een andere uitslag? Deze uitslag betekent voor mij een nog verder uitstel van terugkeren naar mijn geboorte eiland. Het wordt niet aantrekkelijker op om terug te keren.