« Gij in het Brabants | Main | Sushi en 3xHP »

De weekenden waren voor haar

We zaten aan tafel bij CasasPa en Truus. Luchiano (11) had er een nachtje gelogeerd en nu gingen we terug naar Rijen. Maar er waren nog een paar kerstkado's, dat was leuk. "Dit is van je zus Pascale voor jou", zei mijn vader tegen mij. Het zag eruit en voelde als een boek. Ik scheurde het papier eraf en zag tot mijn verrassing De weekenden waren voor haar van Merel Roze.

Het boek bevat een mooie opdracht waarvoor mijn hartelijke dank. Nog diezelfde avond begin ik te lezen. Het boek gaat over Maya Regter met geheel toevallig dezelfde initialen als de schrijfster. Op achtjarige leeftijd verliest zij haar moeder en gaat vanaf die tijd in de weekenden naar een boerderij waar zij een soort van zusrelatie krijgt met de een jaar oudere Frederieke.

Tijdens die bezoeken is er iets gebeurd want plotseling stoppen ze. Per hoofdstuk afwisselend leest men over Maya als achtjarige en haar leven 20 jaar later. Verhaallijnen met haar toekomstige echtgenoot Mark en haar werksituatie bij de provincie kruisen het thema van Maya's verhouding met haar vader Cees Regter.

26.12.2008: Merel Roze, De weekenden waren voor haar. Klik voor groterNa confrontaties met Frederieke's moeder en Frederieke zelf vallen de puzzelstukjes langzaam in elkaar. De lezer heeft al rap een idee waar het naartoe gaat maar dat deert niet. Het boek is zodanig geschreven dat men graag door blijft lezen. Dat is kenmerkend voor de lichtvoetige schrijfstijl van de blogger Merel Roze.

In dit boek moeten autobiografische elementen zijn verwerkt, maar het gekke is dat ondanks jarenlang lezen van Merels weblog ik haar niet echt meen te kennen. Dat is knap! In haar blog schrijft Merel over van alles en nog wat, over haar katten, haar vriendin die kanker had, honderden verhalen over de fiets maar dat zij samen gaat wonen wordt tussen neus en lippen medegedeeld. Zie ik daar een parallel met Cees Regter?

Papa's liefde kon ik krijgen als ik me gedroeg, als ik me beheerste, als ik alles begreep, als ik deed wat hij juist achtte, als ik goede cijfers haalde en niet liet blijken dat ik hem tijdens de weekenden verschrikkelijk miste. (pagina 166)

Maya's problemen in haar relatie met Mark worden met humor beschreven. Het is niet moeilijk het proces te herkennen dat de ene persoon bij de minste of geringste opmerking van de ander kan ontploffen. Zo nu en dan had ik met Mark te doen.

'Ik ga proberen volwassen te doen maar dat kost me heel erg veel moeite.' Ik sprak 'heel erg veel moeite' veel harder uit dan het eerste deel van de zin. 'Ja?' Ik keek hem strak aan. 'Ja?'
Mark schudde zijn hoofd, maar hield zich stil. Ik had nog steeds zin om hem te slaan.
(pagina 118)

Haha, ik hou wel van het ontleden van een proces waarmee men weliswaar zijn kennis vergroot maar in de eigen situatie vreemd genoeg heel weinig aan blijkt te hebben. Weliswaar gaan we steeds naar een hoger level maar tegelijkertijd worden de tegenstanders ook vaardiger. Lastig.

De ontwikkeling van het verhaal waarin Maya in eerste instantie helemaal blanco staat tegenover het verleden had iets analoger gemogen. Analoog in de zin van geleidelijk, nu komt de werkelijk digitaal in brokstukken naar boven. Mijn zoon Luchiano is net 11 jaar en nauwelijks ouder dan Maya toen de dingen op de boerderij gebeurden. Hij zou zich dat donders goed herinneren, daarvan ben ik overtuigd.

Dat mag de pret echter niet drukken. De weekenden waren voor haar (voor wie precies?) is een aangenaam leesbaar boek. Speciale aandacht verdient de trailer die van uitnemende kwaliteit is, een must-see. Merel en Pascale, allebei bedankt voor dit boek.

Merel Roze, De weekenden waren voor haar. ISBN 978 90 6305 342 0 / NUR 301.

Comments

Ik heb hem ook gelezen :-)

Je moet hem gewoon direct uitlezen als je er aan begint.. Ik ben helemaal fan van Merel nu =)

Ik moet het boek nog lezen, hoor! Nou ja,.....

Ik vrees dat er een open einde aan zit.
En dat ze er dan een film van gaan maken waarin het goed afloopt.

@Rutger: Heel goed, van lezen wordt men nooit dommer. En Merel heeft vele fans, dat is zeker...
@Els: Ik heb toch niet teveel weggegeven? Gauw beginnen!
@Renesmurf: Neen, geen open einde. En of ze er een film van gaan maken? Vanavond eerst maar eens naar deel 4 van Harry Potter kijken...

God, ik heb Merel nog niet bij mijn favoriete blogs staan, die van jou wel, uiteraard, maar na het lezen van dit blog en het bekijken van de trailer ben ik wel verdomd nieuwsgierig geworden. Het is dat ik nog een blog, o nee, boek, heb liggen dat ik uit moet lezen anders zou ik dit boek morgen aanschaffen.

betekent dat dat je hem nu al uit hebt?? sjonge das snel. Maar mooi, ik zie wel wanneer ik hem kan lenen :-)

@Lars Mennen: Je mag gewoon CasaSpider zeggen hoor... ;-) Dat hoort men overigens niet vaak, iemand die wel het CasaLog kent maar niet Merel!
@Pascale: Het is mijn gewoonte om alleen "uitte" boeken te recenseren. Probeer je nu je broer in het ootje te nemen? Voor de zekerheid neem ik het boek de volgende keer mee. Samen met Tegennatuur...

Een persoonlijke noot van Merel, wat wil je nog meer! :-)
Ik ben niet zo'n lezer helaas.

@GJ: Weinig! En als bonus nog een leuke email, ik heb niets meer te wensen. Zelf was ik in 2008 een echte boekenwurm, met de boeken van Merel en Bijzinnen...