« Het Geluid is een Zwabber | Main | Rijen D4 - JEKA D7 1-4 »

Je hoort er niet meer bij...

... als je als weblogger (nog) geen boek hebt geschreven. Zo lijkt het tenminste en zelfs Luchiano (11) denkt erover na. Mij is het teveel werk, schrijven voor het CasaLog is voorlopig wel voldoende.

De eerste blogger (klinkt iets minder zijig dan weblogger) met een eigen boek is Walter van den Berg, auteur van De Hondenkoning. Het was oktober 2004 en niets minder dan een kleine sensatie, immers een boek schrijven was tot dat moment monnikenwerk en alleen weggelegd voor de hele groten.

Nu was De Hondenkoning niet zo'n dik boek waardoor ik het in een dag uit had. Eigenlijk een hele lange weblogpost maar dat is wel een beetje oneerbiedig.

Dat bijna twee jaar nadien Merel Roze met haar debuut op de markt kwam met Fantastica was minder een verrassing ook al bleef het verrassend. Walter en Merel zijn (waren?) qua gezamenlijke webloghistorie toch een soort van twee-eenheid, waarbij Merel professioneel nog meer met tekst bezig is dan Walter.

Maar met deze twee hadden we het wel gehad voor wat betreft het schrijven van boeken, dacht ik zo. Hoe onterecht. Alleen al in de tweede helft van 2008 verschenen zes zeven boeken van actieve en door mij gevolgde bloggers. Het gaat steeds harder en de boeken worden nog dikker ook. Dit is ongekend en vraagt om een schematisch overzicht.


De twee laatstgenoemden met de verste boeken vormen ook een soort van twee-eenheid: Michel en Willemijn. Wie is de volgende debuut-auteur? Ik tip op Charlotte en anders Verbal Jam. Misschien de derde twee-eenheid...

Comments

Charlotte is duidelijk wel iets anders aan het doen dan webloggen. VJ zie ik meer in de krantencolumns, die heeft vast geen geduld voor een heel boek vol met fictie.
Er was toch ook nog dat boek dat in een paar honderd stukjes geknipt op weblogs uitkwam, en alleen daar? Ik heb ook nog meegedaan, hoe heette het ook weer, o ja, Wembley, van Richard Ozinga.

Je bent http://www.jowischmitz.nl/home/ vergeten. Of is zij meer een tekstschrijfster die ook weblogt? Nadeel van schrijvende bloggers is dat het blog in no-time verwaarloosd wordt. Wat ik ook wel weer begrijp, want als je de hele dag aan het schrijven bent ga je niet zo makkelijk nog eens even rielekst op een weblog zitten tiepen.

Geertrude heeft ook een boek geschreven. Misschien wat minder literair, maar toch...

en soms begint iets als een grapje. (en dat grapje wordt dan ineens wel erg serieus.)

ik dacht ook aan jowi, en aan erwin en pasula... ken er nog wel veel meer die een boek hebben geschreven!

@Irene: Charlotte is zeker iets anders aan het doen, misschien wel een boek schrijven... :-) VJ zit me de laatste tijd iets te vaak in Friesland, echt zo'n plek waar je een boek schrijft. Dus eigenlijk ben jij ook een echte (boeken)schrijfster!
@Laurent: Mijn lijst heeft absoluut niet de intentie uitputtend te zijn. Het betreft bloggers die ik (CasaSpider) soms al jaren volg en die vervolgens met een boek op de proppen komen. Je hebt gelijk met het verwaarlozen van het blog. Gek eigenlijk, want een echte schrijver draait zijn of haar hand toch niet om voor die paar woorden extra per dag?
@Ricky: Geertrude is mij tot nu toe onbekend, heb je een link naar haar?
@Karin R.: Zo is het, maar toch lopen de dingen vaak onvermijdelijk naar een bepaald punt. Dat geldt zeker in jouw geval, je was al heel lang zoekende in die richting...
@Inge: Graag de links erbij, als het naar mijn criteria echte bloggers zijn die vervolgens een boek hebben geschreven worden ze wellicht opgenomen in de lijst...

Ik ben al bezig met het vijfde boek. Echt heerlijk...

Casa, wat dacht je van het grote camarados boek, in woord en beeld natuurlijk!
Zit ik al jaren over te denken... :-)

Koop jij het eerste exemplaar?

Even tussendoor hoor, maar met die voetbalpoules dat klopt echt niet CASA!!! Dit kan gewoon niet.. weet jij iets wat wij niet weten?? Heb je de toto ook ingevuld!!??? :-)

Webloggers dienen op het web te schrijven.
Boeken schrijven kunnen ze beter aan boekenschrijvers overlaten!

Vergeet ook Niels 't Hooft niet! (nielsthooft.com) Die werkt al aan z'n derde boek!

De Hondenkoning heb ik liggen hier trouwens, meesterlijk leuk boek.

@Brillie: Stuur me er maar eens een (gratis) op, wie weet kom je dan ook in de lijst...
@GJ: Vermoedelijk zit er meer beeld dan woord in het Camarados boek. Maar het is wel een boek dat ik zeker wil hebben. Hebben is niet automatisch kopen... ;-)
Ja, die voetbalpoule... ik baal ervan niet Ari als doelpuntenmaker te hebben gegokt. Voor de rest is het deze middag afwachten. Neen, de toto daar doe ik niet aan mee. Een beetje dom ben ik wel...
@Renesmurf: Mwoah... kunnen webloggers (bloggers) niet meer kwaliteiten tegelijk hebben, denk je?
@Logfather: Niels 't Hooft heb ik een tijdje gevolgd maar is (in mijn ogen) geen echte weblogger. Vandaar dat hij niet in de lijst staat. Met De Hondenkoning is het allemaal begonnen, een roman van historische betekenis derhalve...

@renesmurf:

dat heet dus blauw van afgunst zien. boeken ooit gelezen van iemand in het rijtje? ik wel namelijk. talent is talent. daar mag wel wat mee gebeuren.

DeVoetbalpoules: de webloggers in de ranking op plaats 5 ! Geweldig, ja vooral ook door de 51er. CasasPa

@Karin r, jij weet geeneens hoe een boek er van binnen uit ziet, met je quasie intelectueel gebrabbel.

@Renesmurf:

en ik moet jou serieus nemen? LOL!

ja, het wachten is echt op jou...

@karin r,

Je neemt mij net zo serieus als ik jou.

@renesmurf:

weet je wat., ik geef je het laatste woord. ;-)

@CasasPa: We doen het niet slecht, vooralsnog een zesde plaats in het poule-klassement...
@Pascale: Dan kun je lang wachten, haha... :-)
@Karin R. en Renesmurf: Was sich liebt das neckt sich... :-)
(Ben benieuwd wie het het langste volhoudt!)

Het kan ook andersom: een blog als gevolg van een boek...

Jazeker.
http://geertrude.blogspot.com/
Haar boek komt in januari uit.

En dan heb je nog Elke Geurts (www.elkegeurts.blogspot.com) met Het besluit van Dola Korstjens.....

Ik zeg dat carice de wildt de volgende is.
Kan dat opgeschreven worden voor de poule? :)

@Karin (eenlangweekend): Klopt, maar daar is mijn overzicht niet voor bedoeld. De stap van een boek naar een blog is een kleine en andersom een grote. Vandaar...
@Ricky: Geertrude is pas in maart 2008 begonnen met haar blog. Dat is te vers, volgens de strenge regels van CasaSpider worden alleen bloggers opgenomen die al tijden bloggen en dan plotseling met een boek op de proppen komen. Als jij een boek schrijft kom je onmiddellijk op de lijst!
@Gerrit: Ook Elke Geurts blogt nog veel te kort, vanaf september 2007 terwijl haar boek in mei 2008 is uitgekomen. Dat betekent dat ze (waarschijnlijk) al bezig was met haar boek op het moment van het starten van haar blog...
@Roos: Haha, dit valt onder handelen met voorkennis! Overigens blogt ook Carice nog lang niet lang genoeg naar mijn zin (februari 2008)... :-)