« Van massagestaaf naar homeshopping | Main | Effe geen tijd wegens hevig sporten »

De grafsteen voor Ilka

Op zaterdag 31 maart 2007 is mijn moeder overleden. Vanuit Curacao hadden wij net een vlucht geboekt met aankomst in de ochtend van de zaterdag erop. CasasPa kreeg toestemming van de burgemeester om de begrafenis uit te stellen tot die dag. Met dank aan Diamond Piet waren we precies op tijd.

In de anderhalf jaar die vervolgens verstreek is er veel gebeurd, onder andere twee grensoverschrijdende verhuizingen. In september 2007 zijn wij van Curacao naar Nederland verhuisd en in februari 2008 emigreerden mijn zus Margriet en haar man Wiro naar Portugal. Als wij in Dommelen, gemeente Valkenswaard, waren bezochten we het graf van mijn moeder. Het lag er netjes onderhouden bij maar er ontbrak iets: de grafsteen.

24.09.2008: Het plaatsen van de grafsteen voor mijn moeder Ilka, Diana (2) loopt vrolijk tussen de graven door. Klik voor groter.Mijn vader CasasPa was hier wel mee bezig, het ontwerp was uitbesteed aan Wiro. Woensdag 24 september werd de grafsteen geplaatst. Margriet en Wiro waren hiervoor speciaal uit Portugal overgekomen, okay ze moesten ook wat andere zaken regelen. Zoals naar de tandarts gaan in Rijen.

Om kwart voor zes waren we present op het kerkhof gelegen naast de Sint-Martinuskerk. De grafsteen lag reeds op zijn plaats maar de plantjes voor de opening in de steen lagen er nog naast. Zo konden wij het graf mooi optuigen. CasasPa en Truus waren hiermee druk doende, CasaSpider toonde zijn groene vingers door ook een plantje in de aarde te steken.

Bijzonder aan de steen is de tekst die in mooie letters op drie zijden is aangebracht.
Aan de linkerzijde: Ik denk aan je in mijn droom
Aan de voorzijde: Waarin je terugkeert
Aan de rechterzijde: Zoals ik jou, Ilka, gekend heb

Het plaatsen van een grafsteen laat je niet koud, zeker CasasPa niet. Maar toch was het geen trieste gebeurtenis. De kinderen liepen vrolijk rond en speelden verstoppertje op het kerkhof. Luchiano (10) liet zich met plezier in de houdgreep nemen door tante Margriet, op de achtergrond Lucy met neef Sam (8 maanden). Hier Sam nogmaals met zijn moeder Pascale.

We lieten het graf netjes en schoon achter, het was goed zo. CasasPa ging met Margriet en een paar kinderen Chinees halen bij Peking-Osaka. Aan de grote tafel verorberden we de maaltijd. Tijd om naar Rijen te rijden. Het gebied rondom Eindhoven is niet meer TomTom-proof en dat merkten wij. Ergens bij Leende (?) konden we omkeren om de A2 in noordelijke richting op te rijden. Thuis zagen we Feyenoord ploeteren tegen TOP-Oss.

Comments

Ik begin met je laatste zin. Dat die over Feyenoord gaat betekent dat het leven doorgaat. Maar wat voorafging was gewoon goed. Jullie hebben alles heel goed afgesloten. En dat is belangrijk.

Mooi....

Wat een mooi idee, die plantjes een deel van de steen te laten zijn! En ook de tekst is mooi en origineel aangebracht. Ik begin het ineens jammer te vinden dat ik ervoor gekozen heb om in rook op te gaan....

@Els: Die keus kun je nu toch nog ongedaan maken? Dat neem ik tenminste wel aan.

Dat is prachtig gedaan, die steen.

P.S.: er staat dan ook bij aanvang van de randweg van Eindhoven: GPS UIT!

Mooi gedaan en geschreven Casa (en familie).
Brok in de keel, respect!

Nou, dat is weer netjes voor elkaar.

Wat een schitterende homage, pracht ontwerp!

Als mensen graven niet onderhouden, dan snap ik nooit waarom ze begraven...

@Allen: Mensen, allemaal bedankt voor de aardige woorden...