Main

July 16, 2012

Jonge sla

De dichter Rutger Kopland (Goor, 04.08.1934 - Glimmen, 11.07.2012) is dood. Ik kende hem niet, maar dat geldt ook voor de illusionist Marcel Kalisvaart uit Purmerend die voor de tweede keer wereldkampioen illusionisme geworden is. Nooit van gehoord, maar misschien is dat juist tekenend voor diens grootheid als illusionist?

Er werden wat dingen verteld over het leven van Rutger Kopland, maar ze wisten me niet echt te raken. Pas bij het horen van het gedicht "Jonge sla" dacht ik, ja die man kan wel schrijven.

Jonge sla

Alles kan ik verdragen
het verdorren van de bonen,
stervende bloemen, het hoekje
aardappelen kan ik met droge ogen
zien rooien, daar ben ik
werkelijk hard in.

Maar jonge sla in september
net geplant, slap nog
In vochtige bedjes, nee.

Uit: Alles op de fiets, 1969.

De volgende ochtend komt collega Judith de DBA-kamer binnen met in haar hand een kropje mini-sla, vers geplukt uit eigen tuin. Een mooi moment het gedicht "Jonge sla" van Rutger Kopland eens voor te lezen.

April 18, 2012

Lyoner

Tot mijn zestiende, zeventiende levensjaar ging ons gezin ieder jaar wel naar Duitsland, op vakantie bij opa en oma of bij tante Gesa. Mijn moeder is geboren in Sankt Wendel, Saarland (kaart). Ik heb daar best veel geleerd, bijvoorbeeld Duits.

Het lekkerste vond ik er echter een worst. Het is geen gewone worst en je kunt hem bijna nergens anders krijgen dan in Saarland, tenminste niet de originele. We hebben het over de onvolprezen Lyoner, ook wel als Lioner geschreven. Het recept komt oorspronkelijk uit Lyon waar de worst Cervelas genoemd wordt (Wikipedia).

17.04.2012: Tante Gesa op bezoek in Dommelen brengt Lyoner en Käsekuchen mee. Klik voor groter.Lyoner is een sappige, kruidige worst met precies de juiste massa waardoor hij zo fijn wegkauwt. Lyoner is op vele manieren te eten: uit het handje, in een hard wit broodje (Weck) met mosterd of Meerrettich (mierikswortel). Bij tante Gesa sneden we de Lyoner ook wel eens overdwars, vulden hem met kaas en grilden hem. Oh, oh, oh, wat was dat lekker!

Iedereen die dit leest is inmiddels helemaal gek van Lyoner, dat kan gewoon niet anders. Als Lyonerfanaten zijn we toe aan een volgende fase. Welkom bij de "Saarländische Zahltagshymne", een parodie op het refrein van de Schlager "Mitsou", u allen welbekend.

Heute Abend is Lyonerfeschd,
wo sich manches gut bereden lässt.
Bei Lyoner, Bier und Amora
sinn mir alle dicke da.

Vluchtige vertaling: Vanavond is het Lyonerfeest, waar je veel dingen goed kunt bespreken. Bij Lyoner, bier en Amor zijn wij allemaal vet aanwezig. Voor de laatste zin bestaat de volgende variant: "sinn mir Dicke alle da" ofwel "zijn wij vetten allemaal aanwezig". Wie durft er nog te beweren dat het dunste boek ter wereld iets met Duitse humor van doen heeft?

Dinsdagmiddag reed ik naar Dommelen. Tante Gesa was bij CasasPa en Truus op bezoek. We moesten wat dingen bespreken. Truus had lekker gekookt en inmiddels rammelde ik van de honger. Toen kwam de grote verrassing, tante Gesa had originele Lyoner meegenomen en CasasPa bakte hem lichtjes aan. Oude tijden herleefden, het was gewoon heerlijk.

Als toetje had tante Gesa een Käsekuchen gebakken. Wat wil een mens nog meer?

March 31, 2012

Verkeerde doelgroep

Uit recent onderzoek van de gerenommeerde hoogleraar Diederik Stapel blijkt dat de lezer van het CasaLog v2 zowel psychisch als fysiek tot de absolute upperclass van Nederland behoort. Ja, ook u daar. Ik zie die blik wel bewonderend afglijden over dat prachtige lichaam. Voor mij heeft niemand geheimen.

31.03.2012: Mensen, klanten van Albert Heijn: alstublieft parkeert u uw boodschappenwagentje NIET recht voor de glazen deuren van de koeling! Klik voor groter.Onze zaterdagen worden doormiddengehakt met aktiviteiten van en voor de kinderen. Diana (5) heeft om half twaalf zwemles en Luchiano (14) voetbalt meestal om half een. Na het voetballen moeten de boodschappen nog gedaan worden, niet echt een klus waar je dan op zit te wachten. Daar staat mevrouw Messi met een boodschappenlijstje in haar handen. "Lionel, niet te lang in de kantine blijven hangen na de wedstrijd, de Bastognekoeken zijn bijna op!"

Daarom zijn we deze ochtend vroeg op pad gegaan, al om kwart voor negen. De Primera is dan nog geeneens open. Het voordeel van vroeg boodschappen doen is dat het aanzienlijk minder druk is, waardoor het allemaal een stuk sneller gaat. Is het dan allemaal rozengeur en manenschijn? Neen, zelfs integendeel!

Het probleem zijn de andere klanten. Nu ja, niet allemaal. Laatst liep er bijvoorbeeld een ontzettend knappe dame door de gangen. Maar het gaat meer om het gedrag in combinatie met de strategie en beleid van in dit geval Albert Heijn. Een jaar of twee geleden heeft de Albert Heijn in Rijen haar winkel gemoderniseerd. Waar de gekoelde producten vroeger gewoon in een rek stonden, zijn ze nu achter glazen deuren geplaatst. Op zich logisch, immers zo kost het minder energie om ze te koelen.

Bij iedere verandering dient men de betreffende situatie opnieuw te evalueren. Waar mensen voorheen met hun boodschappenkarretje vlak langs de schappen reden om bijvoorbeeld een pak melk in te laden, MOET MEN DAT NU NIET MEER ZO DOEN! Hoe vaak gebeurt het tegenwoordig niet dat ik een stuk kaas uit het koelvak wil pakken en dan staat er weer iemand met zijn kar precies voor de deur geparkeerd. WAARDOOR DIE DEUR DUS NIET MEER OPEN KAN!

Zien die mensen dat niet? Ik bedoel, ik heb min zes aan beide ogen en beschouw dit zo klaar als een klontje. Enfin, het probleem is dat de CasaLog-lezer deze situatie al lang in de smiezen heeft. Een typisch geval van de verkeerde doelgroep. Wellicht schrijf ik Albert Heijn aan met het verzoek deze post af te drukken in de Allerhande?

Tot slot feliciteer ik hierbij mijn lieve zus Pascale met haar verjaardag.

March 15, 2012

Beatrix kookt in De Rooi Pannen

Afgelopen dinsdag heb ik heerlijk gegeten en stond Luchiano (14) in de keuken. Ik knijp eens in mijn arm. Is dit echt waar en niet een surrealistische droom? Neen, het is echt waar gebeurd en het begon allemaal zo........ (flashback-muziekje)

13.03.2012: Uitverkoren leerlingen 3TL van het Beatrix College prepareren maaltijd in De Rooi Pannen voor hun ouders. Klik voor groter.Eind januari loopt Luchiano stage bij Cultureel Centrum De Boodschap in Rijen. Voor mij is het een fijne week, immers eindelijk begint hij te beseffen dat werken best vermoeiend is. Op een woensdag, ik weet het nog goed, is hij uitgeput thuisgekomen van zijn "werk" en wil die avond niet trainen bij vv Rijen.

Uiteraard dwing ik hem toch te gaan. Terwijl hij zich omkleedt, zie ik een brief van het Beatrix College waarin Luchiano is uitverkoren (haha) om mee te doen aan een Horeca-project bij de MBO-opleiding van De Rooi Pannen (website) in Tilburg.

Net voor we naar de training gaan laat ik hem die brief lezen. Inwendig tel ik af: 3-2-1 en ja hoor, daar klinkt zijn oerkreet: "Neeeeeeeeee! Hoe kom ik hier onderuit!". Concreet houdt het uitverkoren zijn in dat hij samen met de andere uitverkorenen gedurende vijf dinsdagen na school een paar uur extra les krijgt bij De Rooi Pannen. Les in koken en dergelijke. Is het niet de ultieme jongensdroom, een paar uur kookles per week in plaats van lui liggen gamen? Dacht het wèl!

Enfin, de uitverkoren Luchiano heeft zich er goed doorheen geslagen en na de eerste les was hij zowaar een tikkeltje enthousiast. Ze hadden geleerd minifriet te maken. Na vijf weken ploeteren is er een mooie afsluiting in de vorm van een diner voor de ouders. De leerlingen koken, bedienen en wassen af en de ouders hoeven alleen maar te eten. Hier valt mee te leven en daar kan men zomaar aan wennen.

Dinsdag 13 maart is het zover. Ik word volgens Luchiano om kwart voor zes verwacht. Jammer genoeg denken de andere genodigden dat ze er al om half zes moeten zijn. Dientengevolge betreed ik de eetzaal als laatste en schuif aan bij twee leuke mensen die de ouders van Laurens blijken te zijn. Op tafel staat een schaaltje met vier amuses, het is iets van deeg met Franse kaas erin en appelstroop erop. Lekker!

13.03.2012: Uitverkoren leerlingen 3TL van het Beatrix College prepareren maaltijd in De Rooi Pannen voor hun ouders. Klik voor groter.Yvonne Mulder (rechts), decaan van het Beatrix College, opent de avond en leest een brief voor van Tom Heijnen, klasseleraar van 3TL2, die op die avond helaas verhinderd is. Zelf moet ze er ook even tussenuit en als zij ziet dat ik een camera bij me heb, word ik meteen tot officiëel persfotograaf gebombardeerd.

Het voorgerecht komt eraan: Fresh salmon roast beef with sesame dressing and sweet-sour tomatoes. Luchiano staat in de keuken, die zien we derhalve weinig. De ouders van Laurens hebben meer geluk, want hij bedient aan onze tafel.

Een bijzondere vermelding verdient de begeleiding van de echte studenten van De Rooi Pannen. Zij zitten er bovenop en proberen de 3TL-ers naar een hoger niveau te brengen. Laurens wordt geholpen door een blonde jongedame uit het tweede leerjaar. Hij doet het goed, maar wat een verschil is er qua taakopvatting met de echte studenten. Iedereen vermaakt zich prima waarbij sommigen dit uiten met enthousiasme en anderen door cool-heid.

Terug naar het eten. Het voorgerecht is werkelijk subliem en wordt gevolgd door een soepje: Salsify soup with deep fried oyster mushroom. Het is een enigszins koude soep met wat stronken paddestoel en een klomp crème-fraîche. Wat zal ik ervan zeggen? De moeder van Laurens heeft haar bordje niet geheel leeggegeten, maar haar man en ik wel. Het is typisch zo'n gerecht waarvan je in de juiste ambiance zegt: "Hmm, wat een exquise soep!" Terwijl als je zoiets thuis voorgeschoteld krijgt de reactie waarschijnlijk is: "Grote genade, wat zijn dit voor kauwgomstronken in die kouwe soep?" Gelukkig bevinden we ons in een prima ambiance.

13.03.2012: Uitverkoren leerlingen 3TL van het Beatrix College prepareren maaltijd in De Rooi Pannen voor hun ouders. Klik voor groter.Na de soep loop ik even naar de andere kant van de eetzaal en vraag of ik een kijkje in de keuken mag nemen. Voor een fotograaf openen zich deuren die voor anderen gesloten blijven. De dame die de leiding heeft vraagt het aan de Chef-kok en ja hoor, het mag. Meende Luchiano ver weg in de keuken eindelijk veilig te zijn voor mijn camera, komt hij toch bedrogen uit. De kok roept met luide stem: "Luchiano Pavarotti, hier komen. Op de foto!" Het resultaat mag er wezen.

We gaan door met het hoofdgerecht: Guinea fowl fillet with tarragon sauce, grilled courgette Jerusalem artichoke cream. Een hele mond vol. In het Nederlands betreft het een parelhoen en dat lijkt in eerste instantie qua uiterlijk op een gewone kip. De parelhoen is mals en heeft nauwelijks botjes, wat ook normaal is voor filet. Er zit een lekkere saus bij en het is smullen geblazen.

Na het hoofdgerecht schiet ik nogmaals in de fotografenrol en loop alle tafels af om iedereen vast te leggen, waaronder de Beatrix-leraren. Opdracht van Yvonne Mulder. Daar komt de afsluiter van het diner aan, het dessert: Bavarian cream of white chocolate and orange couscous. De chocola doet mij meer aan kwark denken en smaakt uitstekend in een verrassende combinatie met de couscous.

Het diner zit erop en Yvonne Mulder spreekt een dankwoord uit voor de inzet en prestatie van de leerlingen van het Beatrix College alsmede hun begeleiders van De Rooi Pannen. Daar sluit ik mij 100% bij aan. Het was een gezellige avond, niet in het minst door mijn tafelgenoten, met heerlijk eten.

Zo heeft de brief die Luchiano eind januari kreeg mij nu al twee keer in welhaast euforische stemming gebracht. Het volgende naschoolse project kan doorkomen.

June 11, 2011

Een vette prijs (2)

11.06.2011: We meten het 'kado' van de Postcodeloterij af aan de hoogte van de hak van Lucy's laarsjes. Klik voor groter.Voor de tweede keer in ruim drie jaar winnen we een prijs (ahum) bij de Postcodeloterij. Was het de eerste keer een SpongeBob Squarepants tosti-apparaat, deze keer is het een pak Ben & Jerry's ijs. We willen de Cherry Garcia, die lijkt ons het lekkerst om tijdens Kung Fu Panda op te eten.

Luchiano (013) en ik doen de boodschappen bij Albert Heijn. Als ik het karretje in winkelcentrum Laverije naar boven rijd vraag ik hem of hij de prijs wil incasseren bij videotheek Movie Max aan de Mangrovelaan in hetzelfde winkelcentrum.

Net als ik de boodschappen in de bordeauxrode Ford Focus laad, gaat mijn mobiel over. Het is Luchiano. "Ze hebben geen Cherry Garcia, ik kan alleen kiezen uit die en die (onbeduidende, niet gewilde, red.) smaken".

Typisch de Postcodeloterij. Dan win je eens wat en heb je nog geen vrije keuze, het is gewoon schandalig. Uiteindelijk komt hij aanzetten met een minuscuul bekertje met iets van chocolade-ijs. Het voordeel is dat dit bekertje zonder problemen in onze koelkast past. We moeten er een beetje om lachen en besluiten er een foto-reportage van te maken.

Eerst kijken we met zijn allen heel zielig bij het ijsbekertje, om daarna in het kader van wie het kleine niet eert toch onze blijdschap te tonen. Lucy heeft er speciaal haar laarsjes voor aangetrokken, het bekertje is precies even hoog als haar hak. Uiteindelijk hebben we het bekertje lang niet opgekregen, analoog aan dikke Kung Fu Panda die als Dragon Warrior toch ook minder honger heeft.

O ja, tijdens de film komen we erachter dat in tegenstelling tot wat ik de familie heb wijsgemaakt het niet morgen maar pas volgende week Vaderdag is.

Een vette prijs

De wereld van het edele Pokerspel bevat een zekere magie. Tafels in een rokerige ruimte met een groen laken en stapels fiches. Mannen met mysterieuze blik of de fameuze pokerface staren naar hun kaarten. "Eéntje", zegt de speler. Heeft hij zulke goede kaarten of is het bluf? Als de anderen passen, zullen we het nooit weten.

Ja, het is een spannende wereld. Op onze geheel eigen manier maken wij daar deel van uit, immers wij spelen mee met de Postcodeloterij. Al ruim drie jaar. Nu bluffen wij wat af, maar de Postcodeloterij past nooit. Wat hebben wij gewonnen, Gaston? Een jaar geleden wonnen wij een tegoedbon van € 10,= die we bij Princess mochten besteden. Ik bestelde er een SpongeBob tostie-apparaat en sindsdien dragen al onze tosti's het Squarepants-logo. Smullen!

Maar niet wat ik mij had voorgesteld van al dat gegok. Vanmiddag gaan we onze tweede prijs uit de Postcodeloterij verzilveren, het is een tegoedbon voor een halve liter Ben & Jerry's ijs. Na democratisch overleg is besloten dat we gaan voor de smaak Cherry Garcia, genoemd naar Grateful Dead-voorman Jerry Garcia. Van horen zeggen weet ik dat veel mensen Ben & Jerry's ijs eten tijdens het kijken naar een film. Vanavond staat Kunf Fu Panda (SBS6, 20:30) op het programma, een uitgelezen moment om de vette prijs te verorberen.

Graaauuuuwwww!!!
Hebben wij niet allemaal weleens het idee een gekooide tijger te zijn?

June 2, 2011

Viejo verde

Met het hele gezin gaan we naar Albert Heijn, dat is nog eens gezellig. Her en der rapen we onze boodschappen bij elkaar en dumpen ze in de kar. Groenten, vlees, fruit en daarna komt het brood. Standaard een of twee hele bruine broden en twee stokbroden met pitjes. Deze keer wil ik ook een wit stokbrood, immers donderdag gaan we BBQ-en.

Maar er zijn geen witte stokbroden! Dan ziet Lucy er een paar staan, achter de balie. Ik loop erheen en spreek het blonde meisje aan: "Hebben jullie witte stokbroden?", vraag ik het antwoord al wetend. "Ja, ze zijn net gebakken en helemaal vers", zegt het blonde meisje enthousiast. "Oh, dan moet ik ze zeker vandaag nog opeten", zeg ik een kwinkslag uitdelend. "Haha, nee hoor. Ze kunnen best een nachtje blijven liggen. Hoeveel wilt u er?" Normaal had ik er één genomen, nu kijk ik het meisje aan en zeg: "Doe er maar twee!" Compleet gekkenhuis.

Als ik met de twee stokbroden naar de kar loop, kijkt Lucy mij ondeugend aan. "Ahaaaa! Ineens wil je twee stokbroden hè?" Het wordt nog erger bij de melk. Tegenwoordig staan de zuivelproducten achter glazen deuren, wel praktisch maar niet handig. Een blond Albert Heijn-meisje is bezig om nieuwe pakken melk van anderhalve liter in te laden. De meeste rekken zijn netjes gevuld en ik vind het zielig voor haar als ik daar weer twee pakken uit haal. "Euhm, ik heb twee pakken melk nodig. Zal ik ze hier vandaan halen?" Nog voordat ik uitgesproken ben overhandigt het meisje me stralend twee pakken.

Weer kijkt Lucy me op een vreemde manier aan. "Viejo verde", knipoogt ze. Wat is een "viejo verde"? Wel, viejo staat voor oud en verde voor groen. De meest adequate vertaling is wellicht een oude man die van een groen blaadje houdt. Jaja, zo oud ben ik natuurlijk helemaal niet. We werken de laatste entries van het boodschappenlijstje af en stomen op naar de kassa.

Als ik keurig aansluit in de rij voor kassa één, vraagt Lucy: "Waarom ga je niet naar kassa drie? Die rij is veel korter." Dat is ook zo, maar achter kassa drie zit een man en achter één een donkerharige schone. Hoe red ik mij hieruit? "Ah, die jongen van kassa drie is niet zo ervaren, die is nogal langzaam."

Weer die blik.
Na twee stokbroden en twee pakken melk vreest Lucy dat ik nu om een dubbele rekening vraag.
Het had zomaar gekund.

February 25, 2011

De trekkende veter

24.02.2011: De dropvetersnoeppot op de DBA-kamer van Brabant Water ontpopt zich tot een ware trekpleister. Klik voor groter.In de DBA-kamer van Brabant Water te Bolduque bevindt zich een glazen snoeppot. Meestal staat die er slechts voor de sier. Zo nu en dan gooit collega-DBA Judith er iets in en soms ik. Een gevulde snoeppot fungeert in een willekeurige kamer als een trekpleister.

Als er snoep in onze snoeppot zit, is dat meestal drop. Deze keer kiest Judith voor de dropveter-variant. Het blijkt een gouden greep. Dropveters eten is leuk. Zeker als men eerst het puntje ervan in de mond steekt en dan langzaam de hele veter naar binnen slobbert. Okay, het heeft een bepaald Debiteuren-Crediteuren gehalte maar daarom is het nog niet minder leuk.

Het bezoekersaantal van de DBA-kamer is in de twee dagen met de dropvetersnoeppot niet significant verhoogd. De lapse-time ofwel doorlooptijd dat bezoekers blijven plakken daarentegen wel. Het is opvallend hoe collega's telkens met iets nieuws op de proppen komen en dan snaaks van de gelegenheid gebruik maken om wederom een of zelfs twee dropveters tegelijk uit de snoeppot te vissen. Nog even en de dropvetersnoeppot ontwikkelt zich tot een sociaal bedevaartsoord.

Een probleem van geheel andere aard is dat een dropveter tamelijk veel lijkt op het snoer van mijn telefoonoplader.

December 11, 2010

Brabanders, alstublieft en de ezel

Vrijdag rijd ik van Brabant Water in Den Bosch rechtstreeks naar Dommelen, gemeente Valkenswaard. CasasPa, mijn zussen Monica, Margriet en Pascale, alsmede ondergetekende hebben een eetafspraak. Zo vaak kunnen we niet met zijn allen eten, immers Margriet woont in Ferreira do Alentejo (Zuid-Portugal). Binnenkort meer daarover.

(Maar ik beloof niets)

Enfin, het restaurant waar het allemaal gaat gebeuren is Claire (website), aan de Kleine Berg 47 in Eindhoven. De Kleine Berg is typisch zo'n straat waar ik graag met een bloedrode cabriolet doorheen mag scheuren, maar vanavond is Laurent er toch niet. Tijdens het diner bieden we CasasPa als kado een foto-album aan, met veel zorg door Margriet en Pascale in elkaar gezet. Het betreft foto's uit mei 2009, toen CasasPa 75 jaar werd. Wij zijn toen met hetzelfde gezelschap een dagje naar Aken geweest en even later was er het officiële verjaardagsfeest waar veel mensen op af zijn gekomen. Al die foto's moesten ingeplakt worden en voor men het weet is er een jaar voorbij.

11.12.2010: CasaSpider doet boodschappen met Luchiano (013) en Diana (4), we lopen op het Wilhelminaplein in Rijen en zien een Ezel. Klik voor groter.Het boek valt in goede aarde en het diner kan nu echt van start. Restaurant Claire is modern ingericht, stijlvol maar daardoor ook een beetje koud. Dat heeft tot gevolg dat de akoestiek enigszins te wensen over laat, in die zin dat wij toch wel enige last hebben van de andere gasten.

Zus Monica heeft haar conclusie snel klaar: "Dat zijn vast Brabanders, die zijn vaak erg luidruchtig". Gelukkig heeft zij hier ook een voorbeeld van: "Nou, ik zat eens in de trein, eerste klas want het regende, en daar zat pontificaal een dikke Brabantse vrouw die duidelijk in de tweede klas thuishoorde en desalniettemin het hoogste woord had."

Schandalig eigenlijk, dat Brabanders überhaupt eerste klas mogen reizen! Pascale doet er een schepje bovenop: "Ik zat eens in de trein toen een vrouw uit Helmond ("Jaaaah, Helmond", schreeuwen wij eensgezind), een vrouw uit Helmond dus keihard zat te bellen. Ineens riep zij uit: "Oh, ik moet nu naar het toilet, want ik ga naar de verjaardag van mijn oma en moet mijn oksels nog ontharen!"

Compleet gekkenhuis. Over de bediening hebben we niet te klagen, het zijn keurige dames. Alleen zegt de leukste, met lang blond haar, telkens en consequent: "Alstublieft". Ook in situaties waar een "Dankuwel" eigenlijk meer op zijn plaats is. Zo gauw kan ik er geen voorbeeld van geven, hetgeen wel een beetje jammer is voor deze anekdote.

Het eten is heerlijk, hoe vaak eet men trouwens hertenbiefstuk? Neen, dat is niet zielig. Het is een gezellige avond en om half een rol ik moe en tevreden mijn bed in. De volgende dag moeten er boodschappen gedaan worden. Even naar de Primera voor de Lotto-formulieren, neen de jackpot is niet bij ons gevallen, en daarna een zakje oliebollen kopen. Hé, daar staat een ezel op het Wilhelminaplein. Diana (4) loopt er op de automatische piloot naartoe.

Het is dan ook een erg lieve ezel, ook voor capuchonjeugd.

November 11, 2010

Vegetarisme

Het is een gekke dag, maar wat wil je op de elfde van de elfde? Op het werk is een grote upgrade van ons GIS-systeem van start gegaan, van Esri 9.2 naar 9.3.1 voor de ingewijden. Zelf houd ik het liever bij mijn Clob's. Mensen, neem geen huisdier maar een Clob. Veel leuker.

Over dieren gesproken, vanmorgen hoorde ik een leuk citaat van Sjaak Bral over vegetariërs. Sjaak vindt het maar niks, die vegetariërs en hij zet grote vraagtekens bij hun overtuiging: "Als het nou echt de bedoeling is dat wij geen dieren eten hè, als dat nou echt de bedoeling is. Waarom zijn dieren dan van vlees gemaakt?"

Tsja, daar zit toch wat in. Ik snijd nog maar eens een plak Gelderse gekookte worst af, zonder een idee te hebben van welk dier die gemaakt is.

November 6, 2010

De gootsteenstop

Na de Blob en de Clob van gisteren hebben we vandaag de Gootsteenstob. Ik voel een Oudejaarsconference aankomen. We moeten een paar dingen doen, in Rijen en in Tilburg. Pas tegen vijven zijn we bij Albert Heijn, waar we mosselen kopen.

Thuis gaan we meteen aan de slag, de honger is enorm. De mosselen staan op het vuur en Lucy wil tussendoor wat afwassen. "Hé, waar is de gootsteenstop?", vraagt ze. "Die heb je vast in de vuilnisbak gegooid", zegt Luchiano (013). Hij pakt een nieuwe vuilniszak en ik sta klaar om de inhoud over te zetten, op zoek naar de verloren gootsteenstop.

Plotseling vist Lucy iets zwarts uit de mosselpan. Drie keer raden wat het is. Ja precies, de gootsteenstop. De kinderen zijn blij dat zij hamburgers mogen eten. Maar de mosselen smaken heerlijk. Al wil ik niet zo ver gaan het advies te geven bij het bereiden van mosselen een gootsteenstop vijf minuten mee te laten koken.

October 4, 2010

De mandarijn

Er is een theorie dat een man met een klein kind aan zijn zijde bijvoorbeeld in een supermarkt veel sneller aanspraak heeft met vrouwen. Interessant, maar wat is de basis van dit fenomeen? Moet het per se een kind zijn dat als katalysator dient? Mijn collega Jac Groenen zit rechts naast mij. Ineens haalt hij een oranje vrucht tevoorschijn. Het is een tamelijk grote oranje vrucht, drie keer raden wat het is.

"Kijk eens naar mijn mandarijn", zegt Jac.
"Is dat een mandarijn?", vraag ik. "Het lijkt meer op een sinaasappel."
"Nee, het is een erg grote mandarijn", zegt Jac.
"Wat is eigenlijk de definitie van een mandarijn?", vraag ik.

We zoeken het op, maar komen er niet echt uit. Mandarijnen lijken op kleine sinaasappels. Ze kunnen pitten hebben, maar dat hoeft niet. Mensen die langslopen vangen iets op van ons gesprek. "Wat is de definitie van een mandarijn?" Iedereen heeft een mening en wil die delen. Het lijkt wel of we ons met een klein kind op de arm in een supermarkt bevinden.

Daar loopt Rob van den Berk langs. Eenmaal het woord mandarijn laten vallen is genoeg hem op zijn schreden terug te doen keren. "Kijk eens wat Jac in zijn linkerhand heeft", prikkel ik hem. "Is dat een mandarijn?" Rob antwoordt dat dat toch wel een erg grote mandarijn is. "Mijn definitie van mandarijn is dat hij gemakkelijk pelbaar is, als je het vergelijkt met een sinaasappel", poneer ik.

Nu is Rob helemaal bij de les: "Nou, toen ik op Ibiza woonde, plukte ik 's morgens vaak een sinaasappel van de boom en die pelde je minstens zo gemakkelijk als een mandarijn." Na wat grappen over pilgebruik op Ibiza en de Ku en de Pascha, vertelt Rob hoe hij daar is terechtgekomen en er een jaar heeft gewoond. Een interessant verhaal over een arbeidsconflict, een zak geld, een vriendin die al op Ibiza werkte en uiteindelijk een baan in het onderwijs aldaar.

Zo weten we meer over een collega, al blijft het jammer dat de pelbaarheidseigenschap van de mandarijn geen onderscheidend criterium meer is. Op dat moment komt Ton Koenen voorbij: "Dat is een mandarijn, dat zie ik aan de vorm. Een sinaasappel is ronder."

Op de valreep toch een nieuw criterium gevonden. "Neem je morgen een hele grote banaan mee?", vraag ik aan Jac.

September 9, 2010

Hollandse Nieuwe

Om half een heb ik trek in een soepje en loop naar het bedrijfsrestaurant, zeg nooit kantine tegen een bedrijfsrestaurant, van Brabant Water op de eerste verdieping. Het voedsel dat vooraan in het zicht ligt is de Hollandse Nieuwe. Ik pak een dienblad en bezoek eerst het soepeiland om een kop maissoep in te schenken.

Wat nu? Iets vets erbij, of een salade? Nogmaals loop ik naar de plek met de Hollandse Nieuwe. De vis ligt in een grote schaal en een vrouwelijk geklede dame is net bezig om er een haring uit te halen. Tot mijn verbazing schept ze nog een tweede en zelfs een derde haring op haar bord. "U moet ze niet allemaal opeten hoor", zeg ik vriendelijk tegen haar. De vrouw ziet de humor er wel van in en antwoordt: "Oh, maar als ik op de markt verse Hollandse Nieuwe koop, dan eet ik er zeker vier of vijf". Gelukkig blijft er een harinkje voor mij over.

In de namiddag ga ik met Luchiano (12) naar Albert Heijn voor de midweekse boodschappen. De Hollandse Nieuwe is in de aanbieding. Normaliter kost een pakket van drie haringen met uitjes € 2,99. Vandaag krijgt men voor hetzelfde bedrag twee pakjes, het is gewoon te geef.

"Zullen we haring eten?", vraag ik om 21:05 aan Luchiano. Hij heeft niet veel zin, maar eet een hapje van de mijne. "Nee, niet echt lekker. Het is zo glibberig... zo vissig", luidt zijn commentaar. Aldus heb ik zojuist drie haringen minus een hapje verorberd. Opgeteld bij de haring van Brabant Water staat de teller vandaag op vier. Een minder dan de vrouwelijk geklede dame er op de markt inslikt.

July 21, 2010

Het eendje

Eerst het haasje en nu het eendje. Zoekt CasaSpider soms toenadering tot Marianne Thieme of is Dierendag in aantocht? Neen, het is nog lang geen Dierendag. Wat voor avontuur hebben de DBA's nu weer beleefd?

Listen Very Carefully, I Shall Say This Only Once.

21.07.2010: De eenden in de vijver boven parkeergarage Paleiskwartier zijn niet de snuggersten. Klik voor groter.Zo tegen twaalven begint de maag te knorren en collega Judith stelt voor om naar Subway te gaan. Ik wil niet, want ik ben op dieet en heb brood meegebracht. "Okay, we gaan", antwoord ik daarom. Mijn favoriet bij Subway is de Steak & Cheese (pittig) met daarop alle beleg dat voorhanden is minus de sla in ruil voor wat extra pepers. De saus is de Chipotle Southwestern, moeilijke naam maar heerlijke saus.

Met het eten ingepakt wandelen we terug naar Paleiskwartier en nemen plaats op een bankje met uitzicht op de Armada appartementen en de gigantische vijver waar eendjes in zwemmen. Mijn collega is een enorme dierenliefhebber en gooit stukjes brood richting de vijver. Al snel hebben de eenden in de gaten dat er gratis eten te verkrijgen is. Soms valt er een stukje brood voor de rand van de vijver en het duurt niet lang of sommige eenden komen uit het water, klimmen over het afstapje en pikken het brood op van de grond.

Daarna proberen ze weer terug te komen in de vijver. Dat is voor de jonge eendjes niet zo eenvoudig, maar het lukt ze uiteindelijk allemaal. Allemaal minus eentje. Ik denk: "Domme eend". Judith trekt zich het lot van het dier aan en wil hem (m/v) koste wat kost weer in de vijver krijgen. We roepen de hulp in van twee medewerkers van parkeergarage Paleiskwartier. Terwijl ik de verhalen van de ene medewerker aanhoor, dat er al drie eendjes uit de vijver op de oprit van de parkeergarage zijn gevallen en vervolgens overreden en over een jong katje in het nauw dat een andere medewerker verwondde en dat de Dierenbescherming daarvoor niet uit wilde rukken, loopt Judith met de tweede medewerker richting de vijver.

Als ze na een tijdje terugkomen is de eend gered. Met zijn tweeën hebben ze hem kunnen insluiten en terug in de vijver weten te kieperen. Ja, het was me het avontuur wel. En die eend? Die heeft zijn lesje wel geleerd.

June 3, 2010

Brand in de Belwinkel

Opsporing Verzocht heeft een item dat mijn aandacht trekt. Het betreft de brand in een belwinkel aan de Christiaan Huygensweg te Den Bosch op dinsdag 27 april 2010. Niet dat ik ooit gebeld heb in die winkel, of er zelfs maar iets gekocht. Neen, met een zekere regelmaat visiteren wij restaurant Avrasya, twee panden verder op de hoek van de straat.

Laatst reed ik er met de auto langs en zag tot mijn onthutsing dat de zaak grootscheeps verbouwd werd. Wat is hier aan de hand? Als iemand het weet is het mattie Kaka Soeredjsingh Gangabisoensingh wel, immers die weet alles wat zich op straat afspeelt. "Oh, er is brand geweest bij die belwinkel. De ernaast gelegen panden hebben ook schade en die wordt nu hersteld."

02.06.2010: De DBA's eten een Durum Doner bij Avrasya in Den Bosch met Soeredjsingh en lopen langs de afgebrande belwinkel. Klik voor groter.Enfin, een paar weken later is er de aflevering van Opsporing Verzocht met de brand in de belwinkel. Dat moet haast wel onze belwinkel zijn. Ingespannen probeer ik iets te herkennen en ja hoor, het is de belwinkel vlak naast Dürum Döner paleis Avrasya. Anniko belooft tamelijk spektaculaire beelden. Op het filmpje (link) zien we 's nachts een man met een jerrycan ten tonele verschijnen.

Hij spiedt wat rond en smijt een steen door de ruit van de deur. Vervolgens trapt hij het glas eruit en gaat met de jerrycan naar binnen. Dertig seconden later spuit er een enorme vuurbal uit het pand naar buiten, gevolgd door de in brand staande brandstichter. Rennend probeert hij de vlammen te doven en slaat de hoek om. Even later keert hij terug om iets van de grond op te rapen en maakt zich dan definitief uit de voeten.

Brandstichting is een serieuze zaak maar het filmpje werkt enigszins op de lachspieren. Een dag na de uitzending gaan we Dürum eten en lopen langs de met spaanplaat dichtgetimmerde belwinkel. Avrasya ziet er na de verbouwing een stuk beter uit en de eigenaar oogt niet ontevreden. Het eten is mede dankzij de knoflooksaus voortreffelijk.

Voordat we terugkeren naar Brabant Water maak ik een paar foto's, van de Christiaan Huygensweg, van restaurant Avrasya en van de menukaart. Van 11:00 tot 16:00 zijn we extra goedkoop uit. Wie de komende tijd ook minder onkosten heeft qua levensonderhoud is Joran van der Sloot, die precies vijf jaar na het Natalee Holloway-drama wederom heeft toegeslagen. Okay, iedereen is onschuldig tot het tegendeel bewezen is, maar het zal mij benieuwen of het Peruaanse Openbaar Ministerie zich even gemakkelijk laat voorliegen als het Arubaans/Nederlandse.

En of daar een zekere Pedro R. Congelado rondloopt?

March 29, 2010

Frikki Takki

Zondagochtend maakt Lucy een lekker ontbijt voor mij, bestaand uit stokbrood met salami en avocado. "Kijk, dit is mijn favoriete ontbijt. Toen ik klein was noemden we dat Frikki Takki, vraag me niet wat het betekent." Ze kocht dat vaak toen ze een jaar of tien oud was, dezelfde tijd waarin ze ook het spel Cepillo speelde.


28.03.2010: Op zondagochtend nuttigt CasaSpider een Dominicaans ontbijt: Friki Taki. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Het is hoe dan ook een puike combinatie en daarmee de aanrader van de week op culinair gebied. Het gaat er weer vrolijk aan toe bij Voetbal International. We schakelen over in RealWrite™ modus. De heren bespreken de Toto die iedere week door Johan Derksen wordt voorspeld:

Wilfried Genee: "Je hebt het goed gedaan in de Toto, Johan. Je had er acht goed."
Hans Kraaij jr: "En wat heeft die nu gewonnen?"
Wilfried Genee: "Een kus van Hans."
Johan Derksen: "Ik geef mijn prijs aan een goed doel."

Men moet het programma een beetje volgen om de humor ervan in te zien. Maar is dat niet met alles zo? Laten we met zijn allen snel een Frikki Takki verorberen.

March 19, 2010

Rabarberabarber

Over weinig dingen wordt, in de loop der tijd, zoveel onzinnigs beweert als over voedingsmiddelen. Het ene moment is een boterham met kaas en een glas melk het toppunt van gezond eten, tien jaar later (b)lijkt het een dodelijke combinatie. Nog even en zelfs patat met mayonaise is niet eens meer goed voor je. Waar blijven we dan?

"Nee, vandaag neem ik geen koffie. Geef mij maar een beker heet water, dan maak ik thee."
- "Wat? Thee? Weet je wel wat daar in zit? Looizuur! Dat gebruikten ze vroeger om de haren van een koeienhuid af te weken!"
"Ja maar, ik drink groene thee."

Na enig onderzoek blijkt tannine (looizuur) juist bij groene thee in hoge concentraties voor te komen. Bovendien ontdekken we dat het niet goed is om kokend water te gebruiken voor de thee. Neen, het water moet eerst een paar minuten afkoelen. Anders ga je eraan. Vermoeiend hoor.

19.03.2010: Verhappen zei het al, oxaalzuur is potentieel dodelijk. Maar dan moet je wel 1000 kilo rabarber eten. Klik voor groter.En dan denk ik aan Brabant want daar brandt nog licht wel eens terug aan de scheikundelessen van de heer Verhappen in klas 3G2 op het Hertog Jan College te Valkenswaard. Scheikunde was een van mijn favoriete vakken, thuis had ik Doos Zes met het levensgevaarlijke kaliumpermanganaat. Verhappen verhaalt over oxaalzuur ((COOH)2), een fascinerend zuur dat onder meer in rabarber voorkomt. Het eten van rabarber is een hachelijke onderneming, lees maar:

Wanneer deze stof (oxaalzuur, red) wordt ingenomen irriteert het de binnenkant van de keel, en kan fataal zijn in grote doses. Oxaalzuur bindt zich met ionaire metalen zoals calcium in het lichaam, waarmee het oxalaten vormt die de keel en nieren kunnen irriteren. Sommige nierstenen bestaan voor het grootste gedeelte uit oxalaten. (Bron)

Toch is rabarber volgens leraar Verhappen geen horrorgroente. Men moet er ongeveer 1000 kilo van eten om een fatale dosis oxaalzuur binnen te krijgen. Dat brengt me op een wijze spreuk van niemand minder dan CasaSpider: "Las espinacas no se deben calentar otra vez despues de cocinarlas." (Spinazie dient men na het koken niet nogmaals op te warmen.)

Het is een van de zinnen die ik tijdens mijn allereerste cursus Spaans van lerares Paloma, die er overigens een stuk appetijtelijker uitziet dan leraar Verhappen, in 1998 heb geleerd.

March 18, 2010

Size does matter

10.03.2010: De DBA's bij Brabant Water Den Bosch proberen eens een snackkomkommer. Klik voor groter.Bij Brabant Water heb ik de beschikking over twee computers met tamelijk grote beeldschermen. Nou ja, in deze tijden heeft menigeen een grotere maar toch blijft het een lekker formaat. Het linker beeldscherm kan ook nog eens in zowat elke richting gekanteld worden.

Ik heb hem vertikaal gezet waardoor sommige programma's ineens veel meer regels output laten zien. Zoals bijvoorbeeld mijn eigen tool wxEsri, een in wxPython geschreven programma om allerlei dingen met ArcGis databases uit te halen en wie wil dat nu niet?

Gaap.

Hey, wat is dat groene ding op de voorgrond? Dat is toch veel interessanter dan een toolbox of niet soms. Het is een... het is een... (wat ruist hier in mijn struikgewas)... het is een snackkomkommer! Ze zijn per zes verpakt te verkrijgen bij Albert Heijn.

Pingping, met zijn 74.61 centimeter de kleinste man ter wereld is op 13 maart 2010 overleden, maar hier is de snackkomkommer. Hij is groen en langwerpig, net als de echte komkommer. De grote vraag is: Hoe smaakt de snackkomkommer?

Dan blijkt dat net als bij computermonitoren size does matter. Vies is hij niet, maar toch haalt de snackkomkommer het niet bij zijn grote broer, de Hulkkomkommer. Een van mijn twee specialiteiten op culinair gebied is het bereiden van een Griekse salade. Rode uien, komkommer, tomaten, feta, olijfolie, azijn, peper en zout zijn de ingrediënten.

Voor Pingping had ik graag een mini-salade gemaakt met snackkomkommers en cherrytomaten. De blokjes feta hoeven dan alleen nog in vieren te worden gesneden om de zaak in proportie te houden.

February 26, 2010

Ken uw etenswaren

Mijn boodschappen liggen op de band bij de C1000. De caissière slaat ze een voor een aan. Van het allerlaatste artikel weet ze de prijs niet. "Ik ga even kijken wat die advocado kost", zegt ze.

In de Dominicaanse Republiek groeien de lekkerste avocado's, aldaar aguacate genoemd. Tenminste dat vinden de Dominicanen en CasaSpider. Verreweg de meeste avocado's komen echter uit Mexico en ook Indonesie is een grote leverancier. Erg lekker is een vers broodje met boter en kaas bedekt met licht gezouten stukken avocado. Maar wat laat ik mij weer afleiden door lekker eten, het gaat hier om de spelling.

Veel Nederlanders zeggen advocado in plaats van avocado. Net zo fout als tequilla met dubbel-l dat men dan vaak ook nog uitspreekt als tekielja. Voor de duidelijkheid, het is tequila en men spreekt het uit als tekiela met de klemtoon op de ie. Het is heel wel mogelijk dat de volgende gedachte zich nu van de lezer (m/v) meester maakt: "Nou, nou, wat is die CasaSpider eigenlijk een vervelend en betweterig mannetje met zijn spelling!"

En dat is natuurlijk ook zo. Het aardige is dat noch avocado, noch tequila voorkomt in de Top 100 meest fout gespelde woorden. Wat daar wel in voorkomt is de frikadel, door mij consequent verkeerd geschreven als frikandel. Alhoewel Van Dale die spelling wel goedkeurt. Een andere instinker is lasagne.

"De avocado kost 1 euro 49", zegt de caissière.

January 31, 2010

De Zeeland Curacao Connectie

31.01.2010: Diana (3) blijkt dol te zijn op Zeeuwse Bolussen die smaken naar Pan Dushi uit Curacao. Klik voor groter.Onze Diana (3) is geboren op Curacao, dat is algemeen bekend. Als we op zondagavond terugkwamen van het Happy Hour haalden we vaak eten bij de Chinees aan de Rotterdamweg.

Tegenover die Chinees zit een Panaderia (bakker) waar tegen die tijd veel volk op af kwam. Ze verkochten er heerlijke Pan Dushi, letterlijk zoet brood. Vooral de kinderen waren er dol op.

Zaterdag was ik bij Albert Heijn en zag een plastic doosje met daarin twee Zeeuwse Bolussen. Het nuttigen van haar avondeten kostte Diana een hele tijd, maar toen ze daarna een Zeeuwse Bolus kreeg was die zo verdwenen.

Zondag is Bolus #2 aan de beurt. De smaak van een Zeeuwse Bolus doet sterk denken aan Pan Dushi. Het brengt bij Diana onbewust herinneringen terug van haar geboorte-eiland.

Groeten aan de familie Maat in Zeeland die ook een speciale band heeft met Curacao.

January 24, 2010

Potpourri met mayonaise

Zondag is onze Biergrensdag, dan rijden we naar Baarle Hertog (B) / Baarle Nassau (NL) om de voorraden Westmalle Dubbel en Tripel aan te vullen. Gelukkig drinken we geen Leffe of Jupiler want dat is bijna op in Belgie. Net voor we vertrekken verslaat Ajax voor de zoveelste keer AZ. Die ochtend heb ik wat zitten grasduinen in uitspraken van Herman Finkers en deze is in dat opzicht wel aardig: "Jij speelt een verrek leuk potje voetbal", zeiden de Ajax-spelers tegen mij. Ik zei: "Och, dat geeft toch niks, jullie hebben weer andere kwaliteiten."

Hij blijft leuk, net als Luchiano (12) die sinds kort in zijn Waarom-fase zit. Meestal enteren kinderen die fase als ze tweeëneenhalf of drie jaar oud zijn, maar Luchiano dus op zijn twaalfde. Wat zeggen wij dan? Beter laat dan nooit!

Hij heeft nooit animo om ergens heen te gaan maar eenmaal onderweg heeft hij het wel naar zijn zin. We kletsen over van alles en nog wat, bijvoorbeeld over het boek Oorlogswinter waarover Luchiano aanstaande woensdag een boekbespreking heeft. Thema's als verraad en vooroordelen passeren de revue, alsmede het feit dat moeilijke situaties zoals een oorlog verhoudingen en karakters genadeloos bloot leggen.

24.01.2010: Diana (3) en Luchiano (12) smullen van de Belgische frieten in Baarle Hertog / Baarle Nassau. Klik voor groter."Waarom worden haren grijs?", vraagt Luchiano. "Ze zijn toch dood?" Haren groeien aan vanuit het hoofd en daar worden de attributen zoals de kleur bepaald. Maar waarom ze ineens grijs worden, ik heb geen idee. We rijden langs een greppel. "Waarom zijn er eigenlijk greppels? Die zijn keigevaarlijk!", luidt de volgende vraag. Dat is een moeilijke.

"Verkeersdrempels kunnen ook keigevaarlijk zijn, als je er niet op bedacht bent en er met 80 overheen rijdt", zeg ik. Al snel zijn we het erover eens dat verkeersdrempels inderdaad gevaarlijk kunnen zijn maar dat ze ook een verkeersveiligheidsverhogende functie hebben. Bij greppels kunnen we vooralsnog geen nuttige functie ontdekken. Ik kom niet verder dan waterafvoer en een grensfunctie. "Dan kunnen ze toch ook een lijn trekken", ontkracht Luchiano mijn argumentatie.

Bij de Biergrens zijn we snel klaar. Diana (3) zit in het karretje en de verkoopster vraagt of ze haar mag kopen. "Vijf euro", zegt Diana. Bijna is de deal rond maar op het laatst trekt ze haar aanbod in. Ze verkiest haar broertje boven twee nieuwe zusjes. We besluiten nog wat rond te lopen in Baarle Hertog. Ja, ik noem het liever Baarle Hertog dan Baarle Nassau omdat men dan toch meer het gevoel heeft in het buitenland te zijn. De kinderen hebben honger en we kopen een grote puntzak met patat. Oh sorry, dat heet hier friet.

Lekker hoor, die grote dikke frieten met een klodder mayonaise. Waarom vinden mensen vet, alcohol en cola eigenlijk zo lekker en taalt men minder naar een schaaltje prei? Tot slot het antwoord op de grijs-haar vraag: "Grijs haar is het gevolg van een veranderde eiwitsynthese waardoor er een verlies is van melanine, het pigment dat kleur geeft aan het haar. Hierdoor neemt de concentratie van melanine in het haar af en wordt het grijs. Wanneer alle melanine volledig verdwijnt, wordt het haar wit ofwel kleurloos."

Waarom is mijn haar dan zilver?

January 1, 2010

Bengaals vuur

Op donderdag 31 december 2009, de laatste dag van het oude jaar, neem ik 's middags vrij. Het kost nog enige moeite om weg te komen bij Brabant Water, want Gijs Dontje neemt afscheid en doet dat met een heerlijke appelbeignet. Hij mag vaker weggaan. In mijn portemonnee branden enige Hongaarse forinten. Bij de Rabobank kan ik ze niet inwisselen, dat verhaal is reeds geschreven maar nog niet gepubliceerd. Inmiddels wel, een link naar de toekomst. Hoe wreed is dat? Deze vreemde bank raadt mij aan het geld bij een Grenswisselkantoor te wisselen en nabij het station van 's Hertogenbosch bevindt zich een vestiging.

De wisseltruc is gepiept in een vloek en een zucht. Ik ben verbaasd: "Huh, gaat dat zo gemakkelijk?" "Jazeker", zegt de vrouw aan de balie. "Waarom niet?" "Nou, ik dacht ik moet me legitimeren en dergelijke", pruttel ik. "Nou, bij zulke kleine bedragen hoeft dat niet hoor", wijst de dame mij terecht. Op zulke momenten kent men zijn plaats weer. Het maakt nederig.

01.01.2010: Luchiano (12) en CasaSpider verzorgen een waar vuurwerkspectakel in Rijen. Klik voor groter.Op naar winkelcentrum Wagnerplein in Tilburg-Noord. Daar halen we elk jaar, nou ja sinds vorig jaar, reeds bereide spare-ribs bij slagerij Fons Pessers. Een flesje Tequila erbij en nog wat kleine dingen en de voorbereidingen voor de jaarovergang zijn getroffen. O nee, toch niet helemaal. Als ik thuiskom stuift Luchiano (12) al naar beneden. "Papa, gaan we al?" Voor het eerst kopen we vuurwerk en dat doen we bij de Boerenbond. Ik vink wat spullen aan die niet te duur zijn maar toch klinkende namen hebben. Zo zitten er 200 kanonslagen tussen, dat lijkt ons wel vet. Tevreden kijk ik naar de rekening, voor het luttele bedrag van 13,99 euro gaan wij knallen vanavond!

Luchiano is opgewonden en wil de rotjes en kanonslagen thuis meteen uitproberen. Dat is geen slecht idee, immers men kan maar beter geoefend hebben met de gevaarlijke explosieven. "Leg het voorwerp op de grond, steek voorzichtig het lontje aan en ga op minstens acht meter afstand staan", aldus luidt ongeveer de gebruiksaanwijzing. Ervaren fire-fighter als ik ben steek ik het rotje gewoon in de hand aan en gooi het een meter of drie weg. Dat is maar goed ook, was het rotje namelijk op acht meter ontploft hadden we het niet eens gehoord.

's Avonds eten we spare-ribs en Sushi (puike combinatie) en drinken Westmalle en Tequila (puike combinatie). We kijken naar Guido Weijers maar echt leuk wil het niet worden. Dat lijkt later ook op te gaan voor Jan Jaap van der Wal. Zo slecht waren de oude helden Freek en Youp dus niet. Enfin, het wordt vanzelf twaalf uur, wacht even eerst is daar nog de uitslag van de Staatsloterij. Wij hebben eindcijfer 27 en warempel 27 valt een paar keer. Helaas zijn het de enige cijfers die we goed hebben en maandag ga ik derhalve gewoon werken.

Het grote moment breekt aan en we ruilen 2009 in voor 2010. De eerste januari kan men schrijven als 20100101 en dat is een mooi getal. We ontkurken de Champagne, proosten en dan is het de beurt aan Luchiano en mij. Daar gaan we met onze berg vuurwerk. We beginnen met een paar rotjes en kanonslagen maar dan roepen de vuurpijlen en het Bengaals vuur. De vuurpijlen doen het wel maar echt spectakulair is het niet te noemen. Die van de buren zien er beter uit en is dat niet altijd het geval? Maar we hebben het Bengaals vuur nog en Luchiano heeft gelezen dat men minimaal 16 jaar oud moet zijn om dit levensgevaarlijke explosief aan te steken. Ik graaf ze in in de restanten van onze sneeuwpop en steek er een aan...

Soms is er in het leven een zekere discrepantie tussen verwachting en realiteit. In het geval van het Bengaals vuur is de verwachting een rode zee wat zeg ik oceaan van vuur, gelijk welke men wel eens ziet in het Ajax-stadion. De realiteit is de vlam van een lange lucifer. Een kleine bummer. Manmoedig gaan we verder met het verbranden van rotjes en kanonslagen tot de handen koud worden. Tijd om naar binnen te gaan en de Nieuwjaars muziekprogramma's op behoorlijke sterkte aan te zien en te horen.

Dat klinkt in ieder geval een stuk harder dan onze kanonslagen.

November 22, 2009

De BiergrenS

De echte CasaSpider-kenner weet het. Wat zijn mijn favoriete bieren? Met afstand op de eerste plaats staat Westmalle Tripel, zilver is er voor Westmalle Dubbel en de bronzen plak gaat naar Duvel. Bij Albert Heijn in Rijen kopen we de flesjes los. Dat is een heel gedoe, vooral ook met het terugbrengen van een grote tas met lege flessen. Iemand kwam op het lumineuze idee om de Westmalle in kratten te kopen, in Belgie is dat ook nog eens goedkoper dan in Nederland.

Zoals zo vaak weet Google raad en kom ik uit bij De BiergrenS in Baarle-Nassau/Baarle-Hertog. Zaterdagmiddag rijden we erheen, Baarle-Nassau ligt echt verrassend dicht bij Rijen. Via internet heb ik jammer genoeg eerst een oud adres van De BiergrenS te pakken, aan de Molenstraat 26. We parkeren daar vlakbij maar ik heb al zo'n voorgevoel dat parkeren hier niet zomaar, gratis, kan. Het is toch een beetje lullig als men om een paar euro te besparen 45 kilometer rijdt en als slagroom op de taart een bekeuring van 60 euro aan de broek krijgt.

21.11.2009: De Spiders kopen Westmalle Tripel en Dubbel in kratvorm bij De BiergrenS in Baarle-Hertog/Baarle-Nassau, leuke winkel. Klik voor groter.Daarom parkeer ik wat verderop in een woonwijk en lopen we terug naar de Molenstraat. Op het aangegeven adres zit een Chinees restaurant. We lopen nog wat verder en vragen dan waar de BiergrenS zich tegenwoordig bevindt. Dat blijkt een kilometer verder te zijn. Het is gemakkelijk te vinden en parkeren is er geen probleem.

In de winkel zijn zowat alle goede (=Belgische) bieren in kratvorm te verkrijgen. Voor collega Jan van Brabant Water neem ik een fles Glenfiddich van twaalf jaar oud mee en voor onszelf een kratje Westmalle Tripel (€ 25.40) en een kratje Westmalle Dubbel (€ 19.95). Daar moeten we het weekend toch mee doorkomen. Een citaat van de website van De BiergrenS:

"Drankenhandel ‘de Biergrens’ ligt in het bekende dorpje Baarle-Hertog. Wispelturige grensovergangen omarmen Nederlands grondgebied met 22 Belgische enclaves. Dit unieke fenomeen is ook te bekijken in onze winkel. Een gemarkeerde landsgrens doorkruist ‘de Biergrens’ en biedt u de mogelijkheid grensoverschrijdend te winkelen onder 1 dak. Ook op zondag blijven onze grenzen geopend."

Het is me niet opgevallen, die gemarkeerde landsgrens! Wat wel opvalt zijn de twee pin-apparaten, een voor Hollandse pasjes (voorlopig kan ik even geen pasjes meer zien) en een voor Belgische "Bancontacten". Bevestigt het uiterlijk van de apparaten enige vooroordelen? Ik heb een vermoeden dat we nog wel vaker naar de BiergrenS gaan, al was het maar om de lege kratten in te leveren.

Thuis gaan Luchiano en ik meteen door naar Albert Heijn. Daar reken ik hem voor wat we bespaard hebben, dat is al snel negen euro. Blijft de vraag of het milieu niet de grootste verliezer is als lease-rijders zover om kunnen rijden voor hun biertje. Hoe zit dat straks met mijn kilometerheffing? Lees ook Luchiano's kijk op het gebeuren.

August 15, 2009

GPS-mosselen

Zaterdagmiddag zijn Luchiano (11) en ik op fietsenjacht geweest. Voor het nieuwe schooljaar heeft hij dringend een echte fiets nodig, immers straks mag hij elke dag acht kilometer heen en acht kilometer terug fietsen naar Tilburg. Komt het daarom even goed uit dat we in Tilburg zijn gaan kijken. Fietsen uit Tilburg fietsen in Tilburg natuurlijk beter dan fietsen uit pak hem beet Breda.

In de Profile-winkel van Cees vd Ven helpt een jongedame ons. Eerst meet ze Luchiano op, hij mag op een 26 inch fiets. Vervolgens haalt ze de beschikbare fietsen tevoorschijn, het zijn drie Gazelle's en een Batavus. Ik hoop alleen maar dat ze niet te duur zijn maar zie verder weinig verschillen.

15.08.2009: CasaSpider met twee kleine flesjes wijn op een muurtje van de Maria Magdalenakerk te Rijen, zelfportret met Samsung JetLuchiano heeft zijn keus echter al lang gemaakt, het moet de Batavus Runner worden. Een mooie fiets inderdaad. Tot zijn teleurstelling kopen we hem niet meteen, ik wil nog even nadenken cq. verder kijken. Inmiddels kan ik wel verklappen dat de fiets aanstaande dinsdag wordt opgehaald.

Het is een prachtige, zonnige dag. Ideaal om buiten te eten en dan moeten er weer keuzes gemaakt worden, barbecuen of mosselen. We kiezen voor de mosselen, die zijn al van prima kwaliteit. Eerst ga ik met twee goede vrienden in de tuin zitten: Westmalle Dubbel en Samsung S8000 Jet. Daar wil ik een navigatiesysteem op installeren van Amaze (website). Dat lukt prima want het systeem weet meteen dat ik in de tuin zit.

We zijn vergeten witte wijn te kopen en ik bied spontaan aan om even naar de C1000 (anderhalve kilometer!) te lopen. Ja, te lopen. Zo kan ik namelijk mooi het navigatiesysteem uittesten. Wel @#%@$&%*#$#-gloeiende-#%#$%#$%^%&&!!! Gedurende de gehele heenweg dreint een irritante vrouwenstem dat er geen GPS-satelliet gevonden kan worden. Gelukkig weet ik de weg naar de C1000 maar dit is toch van de gekke? Met twee kleine flesjes witte wijn loop ik terug en ga bij de Maria Magdalenakerk van Rijen op een muurtje zitten.

Het ziet er een beetje vreemd uit, een man alleen met twee flesjes wijn op een muurtje bij de kerk. Een man die de weg kwijt is en aan het zwerven geslagen? Dat is toch wel de bloody limit, de weg kwijt met een GPS-telefoon in de borstzak. Ik probeer mijzelf, de wijnflesjes en de kerk op de foto te krijgen maar kennelijk zijn de flesjes te klein. Die moet men er maar bij denken.

De mosselen smaken uitstekend en wat is het toch heerlijk om buiten te eten. Speciaal voor Terrebel beschikt de foto over GPS-coördianten, alleen zijn ze er net zo moeilijk uit te peuteren als een mossel uit een onwillige schelp. Voor zondag voorspel ik een ontluisterende afgang voor PSV tegen Ajax. Gelukkig voor Eindhoven zit ik er qua voorspellingen nogal eens naast.

April 13, 2009

Habichuela con Dulce

Zo tegen Pasen komen bij Lucy bepaalde herinneringen naar boven uit de Dominicaanse Republiek. Ineens heeft zij ontzettende zin in Habichuela con Dulce, een gerecht gebaseerd op bruine bonen met kokosmelk en suiker. Het wordt bij voorkeur koud gegeten. Habichuela is bruine bonen en dulce zoet, zie hier het recept. Lucy en Luchiano (11) zijn er dol op.

05.04.2009: Diana (2) in Dommelen achter een badmintonracket. Klik voor groter.In Breda hebben we laatst toko Avatar ontdekt aan de Haagdijk, gerund (?) door Hindoestanen die een connectie hebben met Curacao. We vinden er tenminste allerlei dingen die we van daar kennen, zoals diverse soorten kokosmelk, bakbanaan, blikken gecondenseerde melk, blikken met cheeseballs, typisch Curacaose lolly's en last but not least Maltin Polar. Dat is een maltbier uit Venezuela zonder alcohol en kost hier vijf euro voor zes blikjes.

Met een hele tas vol spullen komen we thuis waar Lucy meteen begint met de bereiding van haar Habichuela con Dulce. Zoals gezegd is het koud het lekkerst maar daar krijgt het gerecht de tijd niet voor. Het is duidelijk een succes want het is op nog voordat ik er een foto van kan maken. Binnenkort een nieuwe poging.

Zondag gaan we voor de tweede achtereenvolgende week naar Dommelen, deze keer ter gelegenheid van de 61e verjaardag van Truus. Het is een relaxte middag met twee van mijn zussen met aanhang. Ook leuk voor Luchiano en Diana (2) om met hun neven te spelen. We zingen de gebruikelijke medley van verjaardagsliederen voor Truus waarbij mij spontaan een taalgrapje te binnen schiet: "Abuela con Dulce".

Abuela is Spaans voor oma en dat ze ook zoet is blijkt wel uit de foto met Diana en neef Sam (1).

January 20, 2009

Levende krabjes op de tong

Wij eten tamelijk vaak typisch Hollandse gerechten. Neem bijvoorbeeld zuurkool met worst. Of andijviestampot met worst. Laatst was de boerenkool in de reclame, die hadden we nog nooit gegeten. Het was een plastic zak met gewassen en gesneden boerenkool.

"Hoe moet dat erin?", vroeg Lucy. "Net als met die andijvie?"
"Ja, doe maar", antwoordde ik. "Volgens mij kan dat er ook wel rauw in, het wordt vanzelf gaar door de hitte van de puree."
Na een minuut of tien: "Nou, het eten is klaar maar die boerenkool is nog steeds keihard."

Ik schepte een bord vol en at het met smaak op. Wel had ik er extra veel mosterd op gesmeerd om de toch ietwat prikkende boerenkool te camoufleren. Luchiano (11) zat met lange tanden achter zijn bord. Maar ja, dat is een gebruikelijk tafereel want thuis lust hij bijna niets. Het is gewoon genant hoe hij bij McDonalds een Happy Meal naar binnen schrokt onderwijl uitroepend: "Hier is het eten tenminste lekker!"

Bij opvoeding hoort een bepaalde mate van streng zijn. Dat gecombineerd met een vleugje sadisme dat in iedereen (toch?) zit liet ik Luchiano zijn hele bord leeg eten. Inmiddels lag ik al op de bank en zat hij in zijn eentje aan tafel. Jammerend: "Het is net of er levende krabjes over mijn tong lopen."

Na afloop van de lijdensweg ging hij achter de computer zitten. "Zoek eerst maar eens op hoe je boerenkool bereidt", zei ik. Dat was snel gevonden, hier het essentiele onderdeel van de boerenkoolbereiding:

"Doe een laagje water in een grote pan (ongeveer 3cm). Voeg de gesneden aardappels toe en twee theelepels zout. Leg de boerenkool erbovenop. Breng het water aan de kook (met de deksel op de pan) en kook het geheel in 25 tot 30 minuten gaar." (Bron)

Aha, weten we dat ook weer voor de volgende keer.

January 18, 2009

Diana en de Choca Vlokken

Diana (2) glijdt een nieuwe fase in. Ongeveer een half jaar geleden begon ze af en toe te vragen haar behoefte op het potje te mogen doen. Het bleek meer een interessant nieuwtje dan een eerste aanzet tot zindelijkheid.

17.01.2009: Diana (2) heeft de Choco Vlokken ontdekt.Vanaf vrijdag is ze er ineens een stuk serieuzer mee bezig. Zaterdagochtend moest ik haar meteen na het wakker worden snel op de pot zetten en even later brachten we de buit samen naar het toilet waar we hem doorspoelden.

Nadien smeerde ik een boterham voor haar. Zowel Diana als Luchiano (11) zijn dol op hazelnootpasta. Laatst zag ik in de schappen van de C1000 echter een pak chocoladevlokken staan, het favoriete broodbeleg in mijn jeugdjaren. Neen, de kazen werden gesmolten tijdens de 80-jarige oorlog om precies te zijn bij het beleg van Woerden. Dat was nog daarvoor.

De boterham met chocoladevlokken sneed ik keurig in 16 even grote partjes, okay aan sommige zat een korst hetgeen het eten door kleine kinderen bemoeilijkt. Eén stukje spieste ik aan de vork en zette het bordje bij Diana neer. Zelf checkte ik het internet, ook dat moet gebeuren.

Nu is Diana tamelijk lui en het verbaasde mij eigenlijk dat ze de hele tijd bij het bordje met de boterham in de weer was. Hebben we na het op een potje plassen te maken met een volgende doorbraak, namelijk beter zelfstandig eten?

Na tien minuten nam ik eens een kijkje. Op het bord lagen nog 15 even grote partjes brood. Wel waren alle chocoladevlokken er nauwgezet en vakkundig van afgegeten.

November 7, 2008

607, 240 en 908

Mijn ochtenden verlopen volgens een vast en strak stramien. Dat is gemakkelijk, immers dan hoeft men niet iedere keer na te denken. Bijvoorbeeld of men opstaat of de wekker op snooze drukt. Neen, zodra het alarm afgaat strompel ik mijn bed uit, wankel naar beneden, zet de televisie op 607 (een Duitse ochtendshow), doe een paar oefeningen, maak mijn ontbijt klaar en prepareer een flesje van 240 gram voor Diana (2).

07.11.2008: Een typisch CasaSpider ontbijt bij Brabant Water bestaande uit vier boterhammen (kipsate en gesneden kipfilet), een appel, een peer en een mandarijntje. En een kopje cappuccino met suiker, code 908. Klik voor groter.Even terugspoelen... maak mijn ontbijt klaar. Het betreft vier boterhammen, vanmorgen twee met kip-saté en twee met gesneden kipfilet. Dit alles wordt zorgvuldig in aluminiumfolie gewikkeld en als kers op de slagroomtaart was ik een appel en een peer en wikkel ook deze in aluminiumfolie.

Echter, aan de vorm kan ik toch wel zien wat de appel is en wat de peer. Dit geldt niet voor de boterhammen, welk broodbeleg als eerste tevoorschijn komt is een verrassing. Telkens weer. O ja, vandaag ging er ook een mandarijn mee.

In de DBA-kamer bij Brabant Water ben ik vrijwel altijd de eerste. Ik zet de PC's aan evenals de radio en ga koffie halen. Code 908, cappuccino met suiker.

Vanmorgen begon ik om 07:43 aan mijn eerste boterham, het was die met gesneden kipfilet. Een beetje een bummer want ik verheugde mij toch vooral op de kip-saté die lekker pittig is. Maar het loopt zoals het loopt.

Tijd voor een tweede beker 908. De boterhammen met gesneden kipfilet zijn op en ik weet nu al wat er op de volgende zit: kip-saté. Toch vreemd want een kwartier eerder wist ik dit nog niet. Sinds lange tijd zijn filet-americain en ei-bieslooksalade mijn favorieten maar vanaf nu ga ik voor een bakje kip-saté. Sjonge sjonge, wat is dat heerlijk en lekker pittig.

Om 08:29 uur ligt er nog een half mandarijntje en een appel in aluminiumfolie.

October 19, 2008

CasaMovie: Luchiano prepares Hamburgers Part II

Er was eens... lang geleden een jongetje van zeven jaar op Curacao dat op zekere dag hamburgers wilde maken. Eerst deden we volgens een recept boodschappen bij Centrum Supermarkt en op een middag begon het prepareren van de hamburgers. Lucy filmde en becommentarieerde en Luchiano, toen zeven nu tien, was de kok. De movie is hier down te loaden.

Er ging het een en ander mis, zo brak hij een schaal en liet een gehaktbal uit zijn handen op de grond vallen. Maar de intentie was goed en de hamburger die ik 's avonds in ontvangst nam heerlijk. Afgelopen weekend leek het een leuk idee en het juiste tijdstip om eens te kijken of de nieuwe Jamie Oliver vorderingen heeft gemaakt op kookgebied. Inkopen deden we deze keer bij Albert Heijn en zonder recept, daarom vergaten we in eerste instantie de broodjes.


Tevens beschikbaar in hogere kwaliteit op Vimeo. Aanrader.Wat mij opvalt is dat Luchiano anders praat dan op Curacao, tevens heeft hij een grotere mond maar dat hoort nu eenmaal bij de leeftijd. Hij vindt het leuk om de baas te spelen over zijn zusje Diana (2), voor zolang dat nog gaat. Inmiddels kan hij jongleren en demonstreert dat met het gehakt dat voor mijn hamburgers bedoeld is. Ach, men is maar eenmaal jong.

Nog even over de muziek, de fragmenten zijn afkomstig van Kat DeLuna, een in The Bronx geboren (17.11.1987) vrouw van Dominicaanse komaf (Wikipedia). Haar clip Whine Up (YouTube) is erg populair bij ons in huis, driemaal raden waarom. Nou? YouTube is overigens een reden voor mij om over te stappen (terug te keren) naar Internet Explorer, in FireFox worden slechts twee seconden afgespeeld. Een bekend probleem en derhalve exit FireFox.

Afijn, de hamburgers waren van uitstekende kwaliteit en Luchiano is een echte levensgenieter. Het glas Duvel is aan het eind (uiteraard) vervangen door een Chateau Brabant Water. Eens kijken of we over drie jaar nogmaals Luchiano's kookprogressie meten aan de hand van het bereiden van hamburgers.

Besides Luchiano prepares Hamburgers Part II there are a lot more CasaMovies to be watched in Google Video, Vimeo and YouTube.
You can also explore the CasaMpeg Category or retrieve a list of all CasaMovies.

Thank you for watching this (C)asaMovie.

August 3, 2008

The Mosselpan Part Two

Dat was pech ergens half april van dit jaar op een zaterdag toen juist op het moment dat het mosselseizoen was afgelopen wij beslisten tot de aanschaf van een mosselpan. Zonder mossels, mosselen mag ook, heeft een dergelijke pan weinig nut en daarom liet ik hem staan in viswinkel 't Visserssteegje te Valkenswaard.

02.08.2008: Eindelijk! Bijna een jaar in Nederland en we hebben een mosselpan. Klik voor groter.Zaterdag, welk een toeval wederom op een zaterdag, wilde Lucy mosselen eten. Het is altijd een heel gedoe de familie op tijd in de auto te krijgen en pas om half vijf stapten wij de viswinkel aan de Hoofdstraat in Rijen binnen. De aluminium schalen waar normaliter de vis in ligt waren blinkend schoon. De visboer was druk aan het poetsen.

"Uhm, zijn jullie al dicht?", vroeg ik aan de visboerin.
- "Ja, eigenlijk wel. We hebben niets meer, alleen nog mosselen."
"Komt dat even goed uit want wij willen nou juist mosselen."

Voor twee kilo mosselen en een pakje mosselgroenten telden wij ruim 18 euro neer en we hadden nog steeds geen mosselpan. "Verkoopt u ook mosselpannen?", vroeg ik aan de visboerin.
Visboerin: "Neen, die verkopen wij niet. Maar misschien de Marskramer hier tegenover wel."
CasaSpider: "Okay, dan gaan we daar kijken."
Visboer: "We hebben ze wel gehad dus het was geen gekke vraag."
CasaSpider: "Dank u."

Bij de Marskramer kochten we de allerlaatste mosselpan. Hij was niet duurder dan het exemplaar dat ik in april had laten staan. Inclusief de rente-opbrengsten over 12 euro gedurende vier maanden bleek dat achteraf een wijze beslissing. Thuis ging Lucy meteen met de mossels aan de slag. Iedere mossel maakte zij met een mesje schoon, er moest een soort van riempje weggesneden worden. Dat had ik nog nooit meegemaakt. Is dat echt nodig?

April 21, 2008

Even de bakbananen in de auto leggen

Zondag was de laatste competitiedag in de Eredivisie. Ik hinkte op twee gedachten, immers het Generaal Maczek museum in Breda was die middag open. Luchiano (10) heeft aanstaande dinsdag verkeersexamen en moet de route nog uit zijn hoofd leren. Lucy fietste met hem mee en na twee uur waren ze nog niet terug. Als je zelf niet beslist worden beslissingen voor je genomen.

Zaterdagmiddag gingen we op bezoek bij Belkis, een vriendin van Lucy uit de Dominicaanse Republiek die in Den Haag woont. De dames hadden elkaar veel te vertellen. Tussen de echtgenoot en mij klikte het gelukkig ook, alleen Luchiano verveelde zich stierlijk. Hetgeen hij herhaaldelijk ventileerde, een verbeterpuntje.

De vriendin woont al heel wat jaren in Nederland maar eet nog vrijwel iedere dag typisch Dominicaans. Rijst, bruine bonen, bakbanaan, bacalao (gezouten kabeljouw) en wat dies meer zij. Al rap stond er een bord gekookte bakbanaan met bacalao voor mijn neus. Het was goed te eten.

19.04.2008: Op bezoek bij Belkis in Den Haag met een uitstapje naar Afrikadag. Klik voor groter.Belkis wilde Lucy Habichuelas con dulce (zoete bruine bonen, recept) leren te bereiden. De inkopen deden we met zijn allen in winkelcentrum de Bazar aan de Hoefkade. Den Haag is andere koek dan Rijen, er is net iets meer te doen zeg maar.

Handig ook om een winkeltje op loopafstand te hebben waar men allerlei voedingsmiddelen uit het Caribisch gebied kan vinden. Voor thuis sloegen we flink wat bakbananen en ander grut in.

"Gooi de boodschappen maar meteen in de auto", zei Lucy. De echtgenoot van Belkis ging met me mee en de rest liep naar de flat. De auto stond op nog geen honderd meter daar vandaan. Ik legde de tas met boodschappen in de kofferbak. Dat was snel gepiept.

"Zal ik je nog even mijn winkel laten zien?", vroeg de man waarvan ik voorheen dacht dat zijn achternaam zijn voornaam was. We staken de weg over naar station Holland Spoor. Er stond slechts één tram en die was leeg. Beter gezegd nagenoeg leeg. Er was politie en er kwam een ambulance aanrijden. Wij volgden de zaak op een afstandje. Een hartaanval of een steekpartij?

Aan de andere kant van het station tegenover de Haagse Hogeschool ligt de boekhandel die al gesloten was. We keken door de ramen naar de studieboeken. We slenterden wat door de buurt en gingen de Haagse Hogeschool in, het was Afrikadag. Op het podium in de hal speelde een leuke band een soort van Zouk-muziek. Het klonk mij als Kassav in de oren.

Inmiddels was er ongeveer een uur verstreken. Toen we het gebouw uitliepen checkte ik mijn telefoon en ja hoor, missed calls. Luchiano begon zich ongerust te maken. Hoe lang kan het nu helemaal duren om een zakje met boodschappen in de auto te leggen? "We komen er zo aan", stelde ik hem gerust. Om kwart voor acht reden we Rijen in waar we een portie Babi Pangang kochten, de integratie ten top.

Okay, Generaal Maczek moet nog even wachten maar wat een prachtig weer was het zondagmiddag. Lekker buiten zitten met een koude Duvel en een bak Griekse salade. Het bovenlijf ontbloot (de dames willen ook wat) en Langs de Lijn op de radio. PSV is voor de vierde opeenvolgende keer kampioen, het was allemaal niet geweldig maar dat geldt voor het gehele Nederlandse voetbal, toch?

Dan is het tijd voor de bekendmaking van winnaars en posities in de voetbalpoule. Winnaar bij de Wegloggers is geworden team 1-0-1 van iemand met de merkwaardige naam CasaSpiderMepper. Hierachter gaat Kees Barneveld schuil, directeur SQL Integrator Curacao. Kees, gefeliciteerd met deze overwinning. In het overall-klassement eindigde CasaSpiderMepper op een verdienstelijke 29e plaats.

De Webloggers hebben het ook goed gedaan. In het subpoule-klassement bezetten wij de 14e plek, voor volgend jaar mikken we op een top-10 positie.

April 13, 2008

De mosselpan

Zaterdag ging ik naar Valkenswaard en Lucy vroeg mij daar een mosselpan te kopen. Zij kende een viswinkel naast de Primafoon op de Eindhovenseweg waar ze mosselpannen verkopen. "En verras me, neem ook mosselen mee", zei ze.

Er stonden een man en een vrouw in viswinkel 't Visserssteegje. "Verkoopt u mosselpannen?", vroeg ik aan de vrouw. "De grote kosten 13 euro 95 en de kleine 9 euro 95", antwoordde zij. Geen idee of dat duur is en wat überhaupt de specifieke kwaliteiten van een mosselpan zijn. Voor mij was het maar een gewoon zwart pannetje.

"Doe mij maar zo'n grote mosselpan", zei ik. De vrouw pakte de onderste van de twee grote zwarte mosselpannen en liep ermee naar de kassa. "En doe er ook maar twee kilo mosselen bij", zei ik. "Mosselen?", zeiden de man en de vrouw van de viswinkel in koor. "Die hebben we niet en die komen ook niet meer, het mosselseizoen is afgelopen. Dat begint pas weer in juli."

"Dus je kunt nu nergens meer mosselen krijgen?", vroeg ik.
- "Neen, en als je ze toch nog ergens vindt zijn ze van slechte kwaliteit. U eet nooit mossels?"
"We wilden er net mee beginnen."
- "Ach, weet u. Vroeger voordat ik in de viswinkel stond wist ik ook helemaal niets van mosselen."

De mosselpan heb ik in de viswinkel achtergelaten. Met een beetje geluk is hij begin juli een stuk duurder.

Het mosselseizoen loopt van de tweede week van juli tot half april. Nuttige informatie over mosselen is te vinden onder deze link (Mirror).

September 3, 2007

Mexico

Ons leven staat even in het teken van Mexico, vooral culinair maar toch. Zondag aten we Burrito's en vandaag Chili con Carne. Kan het Mexicaanser? Naast mij staat een Tequila en volgens Lucy ontbreekt alleen de Mariachi.

En dan is er nog H3. Een maand of wat geleden dreigde hun lied Oh Mexico via Dolfijn FM een hit op Curacao te worden, echter dit was zelfs de Makamba-luisteraars te gortig. De lyrics bestaan slechts uit het tot in den treure herhalen van de titel. Behalve het laatste stukje waarin de ene H aan de andere vraagt waar ze op vakantie naar toe moeten. "Tenerife, dat lijkt me wel wat."

H3 staat voor Huub, Henk en Harrie. Voor wie dat teveel van het goede vindt is er ook een duo bestaande uit alleen Huub en Henk. Maar dan heten ze Toon & Ko. Speurend op het internet naar informatie over deze genieën stuitte ik in Google op de volgende titel: "Terra - Presentación oficial del H3 en México". Grote genade, zijn ze nu helemaal gek geworden in Mexico dat ze er daar een officiële presentatie tegenaan gooien?

Maar neen, het betrof gelukkig de introductie van de Hummer H3 aldaar.

Mexico is een enorm groot land met een oppervlakte van 1.972.550 km2 en 107 miljoen inwoners. Hoeveel keer groter is dat dan Nederland? De afstand tussen de plaatsen Tijuana gelegen vlak tegen California en Cancun aan de Caribische Zee bedraagt niet minder dan 5284 kilometer. Reken het zelf maar na.

Mexico en Curacao hebben iets gemeen, de dreiging van orkaan Felix. Ook al lijken Honduras, Belize en Guatemala een buffer te vormen. We schenken nog maar eens een Tequila in.

July 13, 2007

De barbecue

Twaalf jaar op Curacao en nooit een barbecue gehad, een barbecue in de zin van het apparaat wel te verstaan. Het is gewoon ongelofelijk. Als er ergens een barbecue in de zin van vlees eten is zijn het altijd dezelfden die achter het apparaat gaan staan om het vlees te bereiden. Mij heeft het nooit zo aangetrokken en alleen het aansteken van de kolen leek al een onoverkomelijk probleem.

Maar toch... op een zondagmiddag heeft het wel iets om om een uur of drie de BBQ aan te steken en een half uurtje later de eerste lomito (ossenhaas) erop te leggen. Een beetje naar het langskomende verkeer kijken, Bachata-muziek op de achtergrond en een Polar onder handbereik. Ja, het broeide al een tijdje en donderdag barstte de bom.

Het liep al tegen vier uur 's middags en we zouden rijstschotel met kipfilet eten maar Lucy had de kipfilet nog niet uit de diepvries gehaald. "Weet je wat?", zei ik, "We gaan nu die BBQ halen bij Goisco, kopen wat biefstuk en dan hebben we een snelle hap." Even later reden we met zijn vieren naar Goisco.

12.07.2007: De Spiders BBQ-en voor het eerst thuis op de nieuwe Vortex. Klik voor groter.Bij Centrum Supermarkt te Mahaai haalden we wat BBQ-gereedschap zoals een tang, een schep, kolen, aanmaakolie en niet te vergeten biefstuk en kippenpootjes. Om iets over vijven waren we thuis. We maakten de doos open waar de Vortex 19-inch BBQ in zat en troffen een enorme hoeveelheid stokjes, schroefjes, flensjes, boutjes en wat dies meer zij aan. "Die snelle hap kun je wel vergeten", zei Lucy.

Terwijl ik de gebruiksaanwijzing probeerde te ontcijferen begon zij met het inelkaar zetten van het apparaat. En zowaar, na een half uur leek het ding sprekend op het demo-model bij Goisco. Zelfs de wielen deden het. Terwijl Diana (1) met haar fietsje liep legden wij een laag kolen op de bodem, goten er aanmaakplie overheen en staken de zaak in de hens.

Na een minuut of twee waren de vlammen gedoofd en gloeide er nog geen een kool. We stopten er wat papier onder, goten er olie overheen en probeerden het opnieuw. Na ongeveer een kwartier opstarten begonnen er een paar kolen te gloeien. Lucy maakte er een mooi stapeltje van en even later gloeide onze Vortex als een puber die voor het eerst een naakte tiet ziet.

Lucy spoedde zich naar de keuken, prepareerde de kogelbiefstukken en maakte een grote kom met knoflooksaus. Aan mij de eer om de biefstukken op de BBQ te leggen. Na drie minuten draaide ik ze om en tot mijn verbazing waren ze al erg mooi bruin. De andere kant was ook zo gepiept en vol spanning maakten we ons op voor het proeven.

En sjonge, sjonge, wat waren deze biefstukken lekker!

Luchiano (9) nam de positie achter de BBQ over en begon met de kippenpootjes. Daarna volgden nog meer biefstukken en tenslotte de karbonades. Normaliter doen wij vier dagen met deze hoeveelheid vlees, maar er is maar één eerste keer op de eerste eigen BBQ. Stokbrood, gekleurde macaronie, groentenspiezen en rode wijn maakten de zaak af.

Een klein verbeterpuntje volgens Lucy is dat we de volgende keer wegwerpservies en -bestek gebruiken. Precies toen wij geen hap eten meer door onze keel konden krijgen waren de kolen aan het doven. Het was inmiddels half negen, een snelle hap is het dus niet geworden.

Wat Luchiano betreft BBQ-en we vanaf nu iedere dag. Misschien geen slecht idee, want zelden heeft hij zoveel en zo snel gegeten.

June 10, 2007

Sushi en frikandel

Vrijdag hebben we twee dvd's gehuurd bij Movie Time. The Ant Bully voor Luchiano (9) en The Sentinel voor ons. Om een uur of negen zaten we met zijn vieren knus rondom de laptop. Ja, met zijn vieren want Diana (1) zat bij Lucy op schoot. We dachten laat haar maar even vijf minuten kijken, dan valt ze wel in slaap. Maar ze was helemaal gebiologeerd door het scherm en als er water vloeide riep ze luidkeels: "Awa!"

08.06.2007: De vier Spiders bekeken de dvd The Ant Bully. Klik voor groter.De film gaat over mieren, neen over een jongetje dat niet lekker in zijn vel zit. Hij heet Lucas en wordt gepest door zijn vriendjes. Uit verveling en frustratie spuit hij water in een mierennest. Als zijn ouders op vakantie gaan wil hij geen dag zeggen tegen zijn moeder. Hij blijft alleen met zijn zus en zijn oma in huis achter.

Een slimme mier heeft een toverdrankje bereid en daarmee willen ze Lucas straffen. 's Nachts gieten ze een druppel van het drankje in zijn oor en dan wordt Lucas net zo groot klein als een mier. Ze nemen hem mee en richten een tribunaal in. Lucas verdedigt zich door te zeggen dat hij toch niet kon weten dat mieren ook gevoel hebben en familie.

Hij moet met de mieren verder leven en bewijst per toeval zijn nut als ze worden aangevallen door een kolonie libelles. Per toeval, want eigenlijk is hij nog steeds de egoistische Lucas van vroeger. Een nieuwe vijand doemt op, the Ant Bully. Dit is een man met een insectenverdelgingsbedrijf, gespecialiseerd in mieren.

Na een spannende (ahum) strijd waarin de mieren en de libelles hun krachten bundelen weten de zij een druppel van het toverdrankje in het oor van the Ant Bully te krijgen. Uiteindelijk fietst hij schreeuwend en tierend op een driewielertje weg. De mieren vinden dat Lucas genoeg heeft geleerd en geven hem het drankje om weer groter te worden. Wel adviseren zij hem om het drankje buiten het mierennest op te drinken.

Het dikke jongetje dat Lucas altijd pestte komt eraan met zijn gang. Maar Lucas is niet meer bang en blijft staan als het dikke jongetje beveelt: "Met zijn allen op hem." De andere kinderen kiezen nu partij voor Lucas en met zijn allen verjagen ze de dikkerd.

09.06.2007: Zaterdag hadden we Happy Hour bij ons thuis met Duvel, sushi en frikandellen. Klik voor groter.Als de vader en moeder van Lucas thuiskomen geeft hij zijn moeder een extra knuffel. Ja, het is natuurlijk wel een kinderfilm en nog een Amerikaanse ook.

Wij hebben ons met de film geamuseerd en geven hem derhalve een 7 uit 10.

Zaterdagmiddag ging Luchiano bij Gerard, een vriendje van de karateles, spelen. Lucy had geen zin in Pleincafé Wilhelmina en daarom reed ik naar Albert Heijn om wat lekkere dingen te kopen.

Sushi en frikandel, een prima combinatie die me terug doet denken aan het huwelijk van mijn zus Pascale met zwager Luc in september 2000.

Tijdens het feest werden veel mooie acts opgevoerd maar degene die het meeste indruk maakte was die van de Pimpelmezen, het orkest waar ook Pascale en Luc deel van uitmaakten. Zij hadden een lied gecomponeerd met in het refrein de boodschap dat Pascale van olijven houdt en Luc van friet. Dat deze op het oog merkwaardige combinatie toch kan werken toonde men aan met het bijbehorende kado, een potje olijvenmayonaise. Of zoiets.

Om half zes was Luchiano thuis en begonnen we aan ons Happy Hour. Een ijskoude Duvel en mozarella in zoetzure paprika als aperitief. Tijdens het dominoën begonnen we aan de sushi, Osaka style. Die viel niets tegen, neen die was zelfs lekker. En datzelfde gold voor de frikandellen met ketchup en mayonaise (mosterd voor Lucy!) die we een uur of twee later aten.

Aan de hoofdfilm van de avond zijn we niet meer toegekomen. The Sentinel bekijken we vandaag. Hoe heet het eigenlijk als woorden overeenkomen qua klank zoals bij de films Bully en Sentinel en de gerechten sushi en frikandel?

May 29, 2007

Riyo Mori gekroond tot Miss Universe 2007

"Hebben we popcorn in huis?", vroeg ik aan Lucy. Bier en Tequila waren er in ruime mate, maar als men een avondje televisie gaat kijken moeten de kaken wel kunnen malen. "Ja, we hebben nog twee pakken", antwoordde ze tot mijn opluchting. Toen ik met Luchiano (9) op bed lag te lezen vroeg Lucy of ze niet beter gevulde eieren kon maken. Ja, gevulde eieren zijn nog lekkerder dan popcorn.

28.05.2007: De Japanse Riyo Mori wordt in Mexico gekroond tot Miss Universe 2007. Klik voor groter.Wat gingen wij eigenlijk kijken, wat was er te doen? Niets minder dan de Miss Universe verkiezing die dit jaar in Mexico plaatsvond. Natuurlijk betreft het een spektakel waarin commerciele en politieke belangen meer prioriteit hebben dan de schoonheid van de kandidates maar toch is het geen straf om een paar uur beeldschone vrouwen te bekijken.

Vitamine voor de ogen!

Het overgrote deel van de kandidates ziet men slechts gedurende een seconde of drie, de tijd waarin zij al lopende haar naam en het vertegenwoordigde land mag uitspreken. Dat was meteen alles wat wij van Naemi Monte uit Curacao hebben gezien. Ook mijn favorietes uit Italie en Panama overleefden de eerste schifting niet. En Nederland? Nederland deed niet eens mee, hadden ze nu echt Yolanthe niet kunnen sturen?

Van de laatste tien overgebleven vrouwen was er één kaal, hadden er twee blond en de overige zeven donker haar. Miss USA Rachel Smith zag er afgetraind uit, tegen het te dunne aan. Toen zij opkwam in haar galajurk stapte ze op de zoom en ging onderuit. Gelukkig herpakte zij zich snel, maar het leed was reeds geschied. Een Miss Universe hoort niet te vallen dat is algemeen bekend.

Miss USA werd vijfde, Korea vierde en Venezuela derde. Wie zou Miss Universe 2007 worden, Brazilie of Japan? Mijn voorkeur en ook die van Lucy ging uit naar Riyo Mori uit Japan. Een vrouw met alluren en klasse die tegelijkertijd speels en schalks uit de hoek kan komen, de droom van iedere man. Hoogste tijd om aan de spanning een einde te maken ook al staat de clou al in de titel. De Japanse Riyo Mori is gekroond tot Miss Universe 2007.

Wie wil met haar 's morgens een bordje gevulde eieren Sushi eten?

January 16, 2007

Dingen die bijna niemand van mij weet

Laatst ging er een stokje rond of beter gezegd werden mensen getagged. Daar doe ik uit principe bijna nooit aan mee, kan dat überhaupt uit principe bijna nooit? Het laatste stokje was iets van: "Vertel vijf dingen over jezelf die bijna niemand weet."

Daar moest ik aan denken toen ik op een ochtend mijn brood aan het klaarmaken bereiden was. Bruin brood, Blue Band halvarine, een groot aantal plakjes kaas en daar mayonaise bovenop.

Het is altijd een heel gesmeer en geklieder om de kaas netjes met mayonaise te bestrijken. Ik vroeg mij af waarom ik de mayonaise op de kaas smeer en niet op het lege sneetje brood dat daar opgeklapt moet worden. Ja zelfs kan men mayonaise op beide sneetjes brood smeren nog voor deze met kaas te beleggen.

Dit is ten eerste een stuk gemakkelijker dan de gladde kaas te besmeren en ten tweede kan de mayonaise op de sneetjes veel beter gedoseerd worden. Weinigen zullen dit van mij weten. Voor sommigen betekent het wellicht een keerpunt in hun leven met betrekking tot het besmeren van boterhammen met kaas en mayonaise.

January 3, 2007

Diepzinnige gedachten bij Mangusa

Luchiano (9) en ik gingen naar supermarkt Mangusa te Rio Canario. We bevonden ons in het gangpad met de potgroenten en het hondenvoer. Typisch een gangpad voor diepzinnige gedachten.

Bijvoorbeeld over wat Floris van Pallandt, directeur van luchtvaartmaatschappij DAE, 's morgens op Radio Hoyer vertelde. Directe concurrent Insel Air start deze week nog met haar vluchten op de route Curacao-Sint Maarten. Zeer binnenkort meer daarover.

Of over de twist wie het Carnaval mag organiseren, Fudeka of Foka II. Dit in navolging van de strijd om de enige echte Sinterklaas in 2005.

Neen, het was fundamenteler en ging vooral dieper. Ik bukte om een pot bruine bonen te pakken, keek op het etiket en constateerde dat het kapucijners waren. Snel zette ik de vermaledijde pot terug en zocht naar waar de bruine bonen staan.

Het is werkelijk onvoorstelbaar dat er mensen zijn die kapucijners prefereren boven bruine bonen. Het is typisch hondenvoer soldatenvoer. Bij de marine en landmacht worden kapucijners raasdonders (nooit van gehoord, lichting '59) genoemd. Wie eet dit anno 2007 nog?

July 20, 2006

Lekkerbekjes

Na het werk reed ik woensdagavond direct door naar Centrum Supermarkt te Mahaai. Al voor de tweede of derde keer zonder Luchiano (8), dat is te ver omrijden. Diverse mensen bij Centrum vragen al waar hij toch is. "Volgende week neem ik hem weer mee", antwoord ik dan.

Sinds een paar weken staat het Vispaleis met een stand in de supermarkt. Voorheen stond het Vispaleis in Toko Zuikertuintje, maar die is in oktober 2005 failliet gegaan. Aangezien wij daar nooit boodschappen deden was ik ook geen klant van het Vispaleis.

En dat terwijl het Vispaleis goed aangeschreven staat. Ik had zin om Lucy, die erg veel van vis houdt, eens te verrassen en vroeg drie lekkerbekjes aan de aardige verkoopster. Ze zocht drie grote voor mij uit, pakte ze in en deed er twee bakjes van die lekkere witte saus bij. Om het helemaal af te maken kocht ik een bos bloemen.

Thuis haalde ik de boodschappen uit de auto en zette ze bij de koelkast. Lucy bergt de spullen altijd op, zo weet ze namelijk waar ze zich bevinden. De lekkerbekjes, volgens Van Dale gepaneerde en gebakken schelvisfilet, vielen in goede aarde. Snel bereidde Lucy een portie tostones, gefrituurde in schijfjes gesneden groene bakbanaan, die zeer goed smaken met een beetje zout en tomatenketchup (recept).

Bij het zien van de bos bloemen viel ze steil achterover van verbazing. "19 Juli, geen bijzondere dingen en jij neemt bloemen voor mij mee? Dat mag wel in je weblog genoteerd worden!"

Bij deze dus.

April 15, 2006

Bleekselderij, chips en domino

"Ja lekker, rauwe bleekselderijstukjes met mierikswortelsaus", riepen Ino & Bente verrast uit. Of woorden van gelijke strekking. Nauwlettend hield ik het schaaltje met de rauwe bleekselderijstukjes in de gaten. Het aantal stukjes nam niet bijzonder snel af, het ging ongeveer in het tempo waarin Luchiano (8) normaliter zijn gewone eten opeet.

"Zal ik eens wat chips halen?", vroeg ik. "Och ja, chips is ook wel lekker", zei Ino nonchalant. Binnen vijf minuten waren de chips op en konden we aan het hoofdgerecht beginnen. Puur voor de volledigheid: gehaktballetjes met knoflook- dan wel Thai Chilli-saus, rode kool en aardappelpuree. "Da's lang geleden dat wij Hollands hebben gegeten", vonden de Benino's.

Op zijn kop een glas water drinken helpt tegen de hik en men gaat er nog beter van dominoën ook! Klik voor groter/sluiten.Na het ijs gingen we dominoën. Puur voor de volledigheid de eindstand van het eerste spel:

  1. CasaSpider (7)
  2. Ino (3)
  3. Bente (1)
  4. Lucy (0)

In het tweede spel stonden Ino en ik al snel weer op twee gewonnen partijen. Lucy won er ook één en alleen Bente bleef op nul staan. Tot overmaat van ramp kreeg zij de hik. Het is altijd een koddig gezicht om iemand te zien die de hik heeft. Alleen voor de hikkende zelf is het iets minder.

We haalden een glaasje water voor Bente. Nu heeft zij van Ino een trucje geleerd om van de hik af te komen. Het water dient namelijk op zijn kop gedronken te worden. Het is een beetje gek gezicht maar het helpt wel. Bente hikte niet meer.

Een onbedoeld neveneffect van het op zijn kop drinken was dat zij vanaf dat moment begon te winnen met dominoën. In de eindfase hadden Lucy, Bente en ik zes winstpartijen en Ino vijf. Met haar laatste steen, de 4-2, maakte Bente een eind aan deze ronde. Puur voor de volledigheid de eindstand van het tweede spel:

  1. Bente (7)
  2. Lucy (6)
  3. CasaSpider (6)
  4. Ino (5)

We borgen de dominostenen op en bespraken de belangrijke thema's van de wereld. Lucy had inmiddels wat last van haar achterste door het langdurig zitten op een harde stoel. Het valt ook niet mee met zo'n buik en een kind erin dat behoorlijk beweegt. Het is mooi om te zien hoe de voetjes en/of handjes van de baby soms door de buikwand heen lijken te komen. Nog een kleine drie weken...

Ino & Bente namen afscheid. Toen zij in de auto zaten kon ik mij met enige moeite beheersen om de resterende stukjes rauwe bleekselderij met mierikswortelsaus op te eten.

April 14, 2006

Rauwe Bleekselderijstukjes met Mierikswortelsaus

Het liefelijke Armoracia Rusticana (Mierikswortel) plantje heeft meer pit dan men denkt! Klik voor groter/sluiten.Vanavond komen Ino & Bente aka de Benino's een hapje bij ons eten. Het Statief heeft er nu al zin in. Lucy kan redelijk goed koken, tenminste dat vind ik, en daarom neemt zij de Main Course voor haar rekening.

Ik doe voor- en nagerecht. Het nagerecht is ijs en als voorgerecht had ik eerst chips bedacht. Onbegrijpelijk dat koks altijd zolang over koken doen, mij kost het nooit meer dan enkele minuten.

Het nadeel van chips is echter dat ze (a) niet gezond zijn en (b) teveel vullen. De echte honger is wel weg na de chips.

Daarom heb ik deze keer voor iets geheel anders gekozen en wel Rauwe Bleekselderijstukjes met Mierikswortelsaus. Dit voorgerecht heeft louter voordelen, het is (a) supergezond en -lekker, geeft (b) niet zo'n vol gevoel in de maag en is (c) vrijwel even snel te bereiden als het opentrekken van een zak chips.

Rauwe Bleekselderijstukjes met Mierikswortelsaus, daar gaan wij vast nog meer van horen. Al klinkt het Duitse Meerrettich en het Engelse Horseradish net een stukje krachtiger.

September 10, 2005

Thais eten op Curacao

Sinds de Thaise kokkin van café De Tropen het eiland heeft verlaten is het droevig gesteld op Curacao met betrekking tot Thaise maaltijden. Ja, men kan naar Sawasdee (domain temporarily disabled), maar wie wil er nu 20 Antilliaanse guldens betalen (ongeveer 9 Euro) voor een loempia.

Bodo van kridan.nl had er per ongeluk telefonisch drie besteld. Samen met een kippetje was hij 90 gulden kwijt. Bij het zien van de rekening moest hij zich vasthouden aan de bar.

Neen, dan kan men beter Thais eten bij Ino en Bente. Bente kan ontzettend goed koken en vindt het leuk om gerechten uit diverse landen klaar te maken. Aziatische gerechten hebben echter haar voorkeur. Toen de grote wok op tafel kwam met een mengsel van groenten en vlees legde zij uit wat er zoal in zat.

Thais eten en dominoen bij Ino en Bente, klik voor 800x656Ervan uitgaande dat zij allerlei Thaise ingredienten aan het opnoemen was vroeg ik mij af wat kèlinja voor iets was. Het bleek echter om gewone Curacaose galinja te gaan wat gewoon kip is, maar dan met Utrechtse uitspraak. Het eten smaakte er niet minder om, integendeel.

Na het eten kwamen de dominostenen op tafel. Een beetje sporten is goed voor de mens. De eerste twee partijen werden gewonnen door Ino, de volgende door Bente.

Toen wisselde Luchiano (7) Lucy af en won vier maal op rij. Uiteindelijk had Luchiano zes maal gewonnen en Ino en Bente ieder drie keer. De eindstand tussen de Spiders en de Laurenssen was dus 6-6. Ahum.

Wie er als gebruikelijk helemaal op de achtergrond bleef en ook op geen enkele foto staat dat is het statief. Inmiddels is het statief een volwaardig gezinslid en mag overal mee naar toe. Hij gedroeg zich wederom uitstekend, er viel geen onvertogen woord. Zonder tegen te sputteren zette hij ons vijven in samenwerking met zijn kameraad de zelfontspanner keer op keer op de foto.

Op een bepaald moment kon Ino het niet meer aanzien. Hij haalde zijn eigen camera en maakte een foto van ons met het statief op de voorgrond. Zo gauw die foto online komt is hij hier ook te bewonderen, ter ere van het statief. Ino staat zelf niet op deze foto. Ik vermoed dat hij in een vorig leven zelf een statief is geweest, waar komt anders die opofferingsgezindheid vandaan?

Nog een laatste filosofische beschouwing over het statief. Het is moeilijk om te stoppen als men er eenmaal over begonnen is. Hier komt de filosofische beschouwing:

"Het statief staat tot de zelfontspanner als de landingsbaan tot de automatische piloot."

Wie ook niet vergeten mag worden is Chippie, de vijfjarige hond van Ino en Bente. In het begin blafte hij nogal, na een tijdje kwam hij af en toe voorzichtig kijken. Luchiano wilde hem aaien, maar schielijk vluchtte het kleine hondje iedere keer weg. Op deze (nightvision) foto is hij nog net te zien, onder de tafel.

Moe maar voldaan keerden wij naar huis terug.

May 9, 2005

CasaMovie: Luchiano prepares Hamburgers

Sinds Luchiano (7) heeft ontdekt dat het big business is heeft koken zijn volle aandacht. We hadden nog een receptenboekje liggen en onze aankomende Chef koos hieruit het overheerlijke recept Hamburgers.

Hij nam het boekje mee naar Centrum Supermarkt te Mahaai. Terwijl ik de gebruikelijke boodschappen in het karretje gooide liep Luchiano met zijn neus in het receptenboek door de winkel. "Waar staat de peterselie? En het paneermeel? En we hebben ook gevulde olijven nodig!" Het ging maar door. Nooit geweten dat Hamburger zo'n ingewikkeld recept is.

Uiteindelijk was de kar vol en gingen we naar huis. De volgende middag begon Luchiano onder leiding van Lucy te koken. Tevens legde zij de hele sessie vast met de camera. Het resultaat is vandaag hier te zien, op de Gran Premiere. Een tip om meer plezier van deze CasaMovie te hebben: gebruik indien mogelijk een hoofdtelefoon in plaats van de speakers.

Om de movie wat dynamischer te maken (koken is saai) is er namelijk een toepasselijk melodietje onder gemonteerd. Hierdoor zijn de teksten iets minder goed te verstaan. Met een hoofdtelefoon en de ondertiteling lukt dat stukken beter.

De door Luchiano klaargemaakte hamburger was overigens bijzonder lekker.


Chef Luchiano prepares hamburgers


Download Luchiano prepares Hamburgers (Right mouseclick, Save Target As...) for free!
Size: 9,883,443 bytes.
Duration: 3.30 minutes.

Uiteraard is deze CasaMovie binnenkort ook in Google Video te aanschouwen.

Explore the CasaMpeg Category or retrieve a list of all CasaMovies.

April 25, 2005

Koken voor geld

Op zondagmorgen vroeg Luchiano (7) netjes of hij televisie mocht kijken. Dat mocht. Normaliter staat dan luttele seconden later Cartoon Network aan. Tot mijn verbazing zette Luchiano de TV op de zender van foodnetwork.com en keek geconcentreerd naar een kookprogramma. Ik wist niet goed wat ik ervan moest denken.

Even later ging Lucy naast hem zitten. Ik vroeg haar waarom Luchiano tegenwoordig naar kookprogramma's kijkt. "O, bij die zender kun je 10.000 dollar winnen", antwoordde zij.

Luchiano sprong meteen op, keek mij lachend aan en stak zijn duim in de lucht. "Ja, je weet het. Als ik er geld mee kan verdienen kijk ik ernaar!"

September 19, 2003

Chili

Het gaat best goed met Lucy's Nederlandse les, iedere morgen studeert ze een uurtje. Gisteren bracht ik haar naar school. Op de terugweg vroeg Luchiano aan mij wat we gingen doen: 'Kunnen we naar Burger King of De Tropen gaan, papa?'.

Nu had Lucy mij de opdracht gegeven om Chili con carne klaar te maken. Dat is zo'n beetje het enige gerecht dat ik echt goed kan bereiden. Toch was Lucy's verzoek vrij ongebruikelijk, sinds zij op Curacao is kook ik eigenlijk nooit meer.

Ik antwoordde Luchiano dus: 'Nee jongen, dat kan niet. Papa moet van mama koken!'. Uit Luchiano's reactie bleek dat het inderdaad al een hele tijd geleden was dat ik gekookt had: 'Papa, kunnen mannen koken?'.

Thuis bereidde ik in 25 minuten een overheerlijke Chili. Jammer genoeg kon Luchiano mijn kookkunst niet erg waarderen. Hij gaf te kennen liever mierenpoep te eten dan mijn Chili. Wat hem betreft was het de laatste keer dat ik het eten heb klaargemaakt.