« De zwemtest | Main | Casa's Driestuiverroman »

Komt Sint Nicolaas tweemaal aan op Curacao?

De tijd voor het Sinterklaasfeest is altijd een interessante periode op Curacao. In het Amigoe-forum keert dit onderwerp ieder jaar steevast terug, al zijn de scherpe randjes na het vertrek van enige Surinaamse forumleden er -helaas- wel af.

Sleutelpersoon in de kwestie is Zwarte Piet en dan met name diens dommige en ondergeschikte rol ten opzicht van de blanke Sinterklaas. Voorstanders van het Sinterklaasfeest stellen dat het hier een eeuwenoude traditie betreft zonder enige kwade intentie. Tegenstanders zien een veranderde maatschappij met een steeds groter wordend aantal donkergekleurde mensen. Voor hun is de Zwarte Piet-rol nogal beledigend. Tijd om de traditie aan te passen, zie Xaviera.

Het frappante is dat de Curacaoenaar die steeds verder van Nederland afstaat dol is op Sinterklaas en zijn Pieten. Niet zelden is het hier juist de Sint wiens gezicht met een soort plakaatverf wit wordt geschilderd. Sinterklaasliedjes worden uit volle borst meegezongen, geen andere Nederlandse teksten worden zo goed onthouden. In dat opzicht is het jammer dat er zoveel nutteloze woorden als kapoentje in voorkomen.

Surinamers haten Sinterklaas vrijwel collectief. Op Curacao wonen veel Surinamers die vaak in het onderwijs werkzaam zijn. De Sinterklaasdiscussie op het Amigoe-forum loopt bijna altijd uit op het over en weer met modder gooien. "Jullie laten je nog steeds onderdrukken door de witte man, bevrijd jezelf toch eens", zegt de Surinamer. Waarop de Curacaoenaar antwoordt: "Ja, kijk maar eens hoe jullie in principe zo rijke land er nu voor staat."

Op Curacao speelt op dit ogenblik een heel andere discussie met betrekking tot Sinterklaas. Niet het wel of geen Sinterklaas is het punt, maar één of twee Sinterklazen. Een nieuw fenomeen!

Al 22 jaren lang wordt de intocht van de Goedheiligman georganiseerd door de Curacao Parades and Festival Foundation van mevrouw Poppy Cratz. Nu is er echter een coupe gepleegd door The Masters en komt als het allemaal doorgaat aanstaande zaterdag een andere Sint de Annabaai binnenvaren.

Deze Sint is geregeld door Adrian Leesly, nota bene een ex-Zwarte Piet van Poppy alsmede door Cesar Rodriguez die voorheen de catering van de intocht voor Poppy Cratz verzorgde. De overheid heeft Poppy haar vergunning geweigerd en deze aan The Masters verleend.

Poppy Cratz is naar de rechter gestapt en eist een verbod op de intocht van 19 november. Op zaterdag 26 november wil zij met haar eigen Sinterklaas op Curacao aankomen. Wat moeten de kinderen hier wel of niet van denken, twee Sinterklazen die elkaar straks met hun stafjes te lijf gaan?

Inmiddels is er in Nederland ook een verbod geëist op negerzoenen.

Comments

In plaats van drie keer niks, vind ik dit drie keer BELACHELIJK!!!! Dat van die negerzoenen bedoel ik. Wat maakt een naam nou uit? Je kunt ook op alle slakken zout leggen hoor, het is gewoon DOM om op iets dat al jaren bestaat een verbod te zetten. Het is toch niet beledigend bedoeld? Stom gedoe. Ik maak me eerder druk over de rellen in Frankrijk en over het idee dat die zich ook naar Nederland uitbreiden. En ook wel over privé-zaken. Maar in Curaçao vind ik dat gedoe over wie welke Sinterklaas mag leveren helemaal nergens over gaan!!! Trouwens, dat hele Sinterklaasgedoe gaat soweiso nergens meer over tegenwoordig. Toegegeven, voor kleintjes is het nog wel leuk, maar volwassenen, die elkaar alleen maar met dure cadeaus bestoken en elkaar de ogen uitsteken wie het duurste cadeau geeft of ontvangt, als het al ergens over gaat, dan is het over de commercie die er wel bij vaart. Een klein cadeau is nog wel aardig. Maar voor mij hoeft het niet. Al vinden sommige kleintjes het nog wel leuk, ik denk ook dat het geloof in Sinterklaas tegenwoordig veel eerder is verdwenen dan vroeger. Maar ingebakken tradities die nergens op slaan verdwijnen nooit en dingen die belangrijk zijn worden wegbezuinigd, of men heeft geen tijd meer om iets voor een ander te doen. Maar wel om in de eigen kring duur te doen onder het mom van "Die gezellige Sinterklaasavond." Opgeklopte kolder."

Zoals wel vaker hier, gaat het natuurlijk met de Sinterklaasintocht om vriendjespolitiek. Ik geef Poppy dan ook gelijk dat ze naar de rechter stapt.
Mijn kinderen van 6 t/m 10 geloven nog min of meer en vinden Sint en de Pieten leuk, al weten ze ook wel dat de echte Sint geen 1000 jaar oud is, maar gewoon een vervanger om de traditie in stand te houden. En Pieten maken zichzelf zwart met schminck of roet, dat ziet een kind nog, dus de door Xaviera vermelde domheid van Pieten straalt op geen enkele wijze af op negers. Persoonlijk vind ik negerzoenen lekkerder dan welke echte zoen dan ook. Als ik een neger was zou ik er trots op zijn dat mijn zoen geasocieerd werd met zulk een delicatesse.

blijkbaar zien kinderen dat niet. En dan vooral kinderen die weinig met donkere mensen in aanraking komen. En ja, die zijn er nog steeds. Zo woonde ik een tijdje in Leidschendam en dan riep het nichtje van mijn toenmalige vriend: "zwarte piet" wanneer ze me zag.

Dat kind bedoelde het natuurlijk niet slecht, maar irritant was het wel en ook nog eens bijzonder onnodig dat een kind alleen op DIE manier met zwarten in aanraking komt.

Waarom is het zo'n probleem om het te veranderen. Als het ECHT niet uitmaakt, dan kan het toch ook anders? Blijkbaar maakt het dan toch wel uit...

Als we dan toch gaan veranderen, zou ik graag de naam van de assistent van Siny Nicolaas veranderen. Ik heb geen voorkeur voor een nieuwe naam. Het is trouwens nog rustig met de jaarlijkse grappen.

@Cyberjunk: Negerzoenen, Sinterklaas, Frankrijk, kinderen, ogen uitsteken... je snijdt dit keer wel erg veel onderwerpen tegelijkertijd aan... ;-) Ik begrijp dat het Sinterklaasfeest van jou niet zo hoeft, maar meer vanwege de commercie dan vanwege de Zwarte Pieten kwestie...
@CuraKora: Een dommige, zwarte knecht die met een Surinaams accent spreekt kan met name in 'blanke' landen als Nederland stigmatiserend werken. Ik voel een nieuw stukje opkomen... :-)
@Xaviera: Even terug naar Curacao. Daar kijkt niemand raar aan tegen een Zwarte Piet. Hier komt hij ook niet dom over, dat is een typisch Nederlands onderdeel van de folklore. Bij ons strooien ze snoep en leven zich vervolgens uit in acrobatiek (wat ze erg goed kunnen). Ik zie je punt, maar het zijn eigenlijk alleen Surinamers die zo fel reageren...
@Piet: Ga maar weer eens twee of drie dagen onder jullie zonnehemel liggen. Dan heb je je bijnaam zo weer terug. (Wat ook helpt is als je een klusje in huis wilt proberen te doen... ;-))

Ik vind dat alles gewoon zo moet blijven als het is.
En dat mag verder uitgebouwd worden, maar niet teruggedraaid.

Negerzoenen blijven lekker negerzoenen en zwarte piet lekker zwart.
Feiten kan je niet veranderen.

In Nederland heeft elk winkelplein een intocht van Sint. Gewoon, omdat er spullen verkocht moeten worden. Blijkbaar is de handel belangrijker dan het aantal Sinten dat aankomt. Gelukkig voor Rita: ze vertrekken ook weer. ;)

Hoezo probleem >>> Al 10 jaar geleden hadden we in Amsterdam al gekleurde pieten en hier op Curacao anno 2005 gewoon nog zwarte pieten (en vaak ook nog een zwarte Sint). Niemand die je d'r over hoort (behalve wat webloggers dan).

Sinterklaas, wie kent hem niet,
Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk ...
Gekleurde Piet !!!

@Renesmurf: Toch verandert de wereld continue, dat is ook een feit...
@Brillie: Voor de Nederlandse tv komt er toch echt maar 1 Sint aan in Nederland. Die zich vervolgens op wonderbaarlijke wijze vermenigvuldigt. Volgens mij telt Rita de Zwarte Pieten persoonlijk na... :-)
@Bodo: Volgens mij is A'dam op haar schreden teruggekeerd. Tenminste, ik hoor niets meer van Gekleurde Pieten. Kleuren Piet klinkt trouwens beter in vele liedjes. Of Diamond Piet... ;-)

Öh, zijn het alleen de surinamers die er problemen mee hebben....nou dan zou ik het gewoon zo laten!

Ik heb altijd geleerd dat Zwarte Piet geen kleurling is, maar gewoon zo zwart door al het roet in de schoorstenen. Dat kon je ook aan de randjes van zijn ogen zien, die waren wel blank.
Oorspronkelijk schijnt hij trouwens Wodan geweest te zijn, dus het feest is al heel oud. Toen werden we gekerstend en kwam er een bisschop die de baas speelde over die 'heidense' god. Heb ik ooit eens een heel interessant boek over gelezen.

@Xaviera: Mijn opmerkingen zijn niet negatief bedoeld jegens Surinamers, absoluut niet. Ik constateer alleen dat er kennelijk gekleurde mensen bestaan die voor en die tegen Sinterklaas zijn. Als de gehele gekleurde gemeenschap in Nederland (Surinamers, Antillianen, Molukkers, Kaap-Verdianen, Marokkanen, Turken, Indonesiers etc. etc.) tegen het fenomeen Zwarte Piet zou zijn, ja dan sta je een stuk sterker. Om de huidige, jarenlang bestaande, situatie te wijzigen moet er toch op zijn minst een meerderheid voor zijn...
@Ricky: Zo heb ik het ook beleefd. Van de andere kant zie ik ook dat het niet zo bijzonder leuk is als jouw 'kleur' geassocieerd wordt met 'knecht', 'dommigheid' en een 'raar accent'.
Vieren jullie eigenlijk nog Sinterklaas?

Het gaat in principe niet om 'kleur', maar om een god, die hier geëerd werd en die vernederd werd door Rome. Het is allemaal de schuld van de paus! ;)