« Impact | Main | Rijen C4 - Bavel C3 1-7 »

De mandarijn

Er is een theorie dat een man met een klein kind aan zijn zijde bijvoorbeeld in een supermarkt veel sneller aanspraak heeft met vrouwen. Interessant, maar wat is de basis van dit fenomeen? Moet het per se een kind zijn dat als katalysator dient? Mijn collega Jac Groenen zit rechts naast mij. Ineens haalt hij een oranje vrucht tevoorschijn. Het is een tamelijk grote oranje vrucht, drie keer raden wat het is.

"Kijk eens naar mijn mandarijn", zegt Jac.
"Is dat een mandarijn?", vraag ik. "Het lijkt meer op een sinaasappel."
"Nee, het is een erg grote mandarijn", zegt Jac.
"Wat is eigenlijk de definitie van een mandarijn?", vraag ik.

We zoeken het op, maar komen er niet echt uit. Mandarijnen lijken op kleine sinaasappels. Ze kunnen pitten hebben, maar dat hoeft niet. Mensen die langslopen vangen iets op van ons gesprek. "Wat is de definitie van een mandarijn?" Iedereen heeft een mening en wil die delen. Het lijkt wel of we ons met een klein kind op de arm in een supermarkt bevinden.

Daar loopt Rob van den Berk langs. Eenmaal het woord mandarijn laten vallen is genoeg hem op zijn schreden terug te doen keren. "Kijk eens wat Jac in zijn linkerhand heeft", prikkel ik hem. "Is dat een mandarijn?" Rob antwoordt dat dat toch wel een erg grote mandarijn is. "Mijn definitie van mandarijn is dat hij gemakkelijk pelbaar is, als je het vergelijkt met een sinaasappel", poneer ik.

Nu is Rob helemaal bij de les: "Nou, toen ik op Ibiza woonde, plukte ik 's morgens vaak een sinaasappel van de boom en die pelde je minstens zo gemakkelijk als een mandarijn." Na wat grappen over pilgebruik op Ibiza en de Ku en de Pascha, vertelt Rob hoe hij daar is terechtgekomen en er een jaar heeft gewoond. Een interessant verhaal over een arbeidsconflict, een zak geld, een vriendin die al op Ibiza werkte en uiteindelijk een baan in het onderwijs aldaar.

Zo weten we meer over een collega, al blijft het jammer dat de pelbaarheidseigenschap van de mandarijn geen onderscheidend criterium meer is. Op dat moment komt Ton Koenen voorbij: "Dat is een mandarijn, dat zie ik aan de vorm. Een sinaasappel is ronder."

Op de valreep toch een nieuw criterium gevonden. "Neem je morgen een hele grote banaan mee?", vraag ik aan Jac.

Comments

Druk zeker, op t werk?

Dus met een mandarijn of een sinaasappel heb je aanspraak met mannen?
Dan ga ik toch liever met Emmie boodschappen doen. Als ze tenminste mee wil :-)

gelukkig blijft het beperkt tot de vraag of het een sinaasappel of een mandarijn is. Ik dacht al even dat het verschil tussen een vrucht of een kind ter sprake zou komen!

test from citroen

een mandarijn is een citrusvrucht van de mandarijnboom (citrus reticulata) en een sinaasappel is een citrusvrucht van de sinaasappelboom (citrus sinensis), en idd. een mandarijn lijkt op een kleine sinaasappel. Niet dat je hier nu veel wijzer van wordt:-)

Ik vind beide even vies, want sappig. Vandaar mijn dagelijkse banaan!
Een collega van me had vandaag iets wat net tussen de mandarijn en sinaasappel in zat.

bij het lezen van het woord mandarijn dacht ik direct aan oud china

mmmmmm .. de Ku en de Pascha ja .. waar is de tijd gebleven .. maar okeej .. zou ik nu niet meer trekken schat ik

@Door: Compleet gekkenhuis. Maar voor een collega maak ik altijd even tijd.
@Piet: Dat ik alleen aanspraak had met mannen lag vermoedelijk niet aan de mandarijn, maar aan Jac. (Sorry, Jac)
@Pascale: Iedereen weet dat een kind veel moeilijker te pellen is dan een mandarijn.
@Cerito: Test geslaagd. Maar wat is het verschil tussen een citroen en een limoen?
@Margriet: Dit wisten wij al. Maar hoe zie je het verschil als de boom toevallig een keer niet in de buurt is?
@Renesmurf: Jij houdt duidelijk niet van sappig. Oesters vind je waarschijnlijk ook vies.
@Ennu: Helemaal geen gekke gedachte. In het Dominicaans Spaans is een china trouwens een sinaasappel.
@Henk: Ik weet ook niet of de portiers je nu nog wel binnenlaten... ;-)

Hee Casa, alles ok ? Ik zag plots een foto van je op paradise fm. Zie URL. Ik zou ze sewen :-)
Groeten, Frank

ik heb er niets aan toe te voegen. CasasPa

Eigenlijk gaat het er dus om dat je iemand of iets meeneemt waarmee je de aandacht kan trekken. Met een kind gaat dat bijna als vanzelf, met een mandarijn moet even de aandacht op de mandarijn gevestigd worden met een leuke vraag.

Honden werkt ook vaak goed, tenzij je tegen iemand aanloopt die absoluut niet van honden houdt :)

Een citroen is geel, en een limoen is groen.

Volgens mij is de smaak toch ook wel heel verschillend. Een sinaasappel fris en wat zurig, ook als hij zoet is. Een mandarijn is meer wee´g van smaak, een zweem naar bitter. Vind ik.

Ik moet wel lachen om de opmerking van Pascale...
Een mandarijn is inderdaad makkelijk pelbaar, en hij ziet er minder rond uit, is wat 'rimpeliger'...

effe Offtopic: doe je weer mee met 'raad het geluid' bij Q-music? ik hoorde op 3FM bij Koen&Sander (die zowiezo erg leuk zijn - vind ik) dat de prijs al enorm hoog is, ruim 43.000,00. Er had echter iemand naar hun gesmst met een antwoord ipv naar Q. Zij die vent op bellen, heel verhaal wat er op neer kwam dat het leek of hij de prijs gewonnen had. Super blij natuurlijk, tot zij zeiden: je hebt antwoord alleen naar 3Fm gestuurd... Flauw he, maar het was echt heeeel grappig.

@Frank: Alles zijn gangetje hier. Bedankt voor de link, het is gewoon ongelofelijk. Hier moet toch wel een tonnetje (Euro) uit te slaan zijn. P.s. Wanneer update je je site?
@CasasPa: Dat ben ik niet van je gewend, maar iedereen heeft zo nu en dan recht op een rustig moment.
@CiNNeR: Je moet opvallen, daar komt het op neer. Maar dan wel op een veilige en aantrekkelijke manier. Zoals met een kind of een mandarijn.
@Laurent: Aha, dan hebben we vanavond kabeljouw met limoen gegeten.
@Ricky: Ik vind mandarijnen, de goede tenminste, ontzettend lekker. En ze pellen zo gemakkelijk, oh nee dat is geen criterium meer.
@Gerrit: Pascale is in het echt ook erg grappig. Eigenlijk is een mandarijn dus een oude sinaasappel, qua rimpeligheid.
@Pascale: Dat stukje bij Koen&Sander heb ik live gehoord. Die jongen was echt zoooo blij met zijn 40.000 euro. Nou ja, heel even dan. Een goede grap, omdat het slachtoffer zelf het sms-je gestuurd heeft.
@Mir: Klinkt goed, zo'n minneola. Sappiger dan een sinaasappel. Ik heb hem nog nooit op!