« Voetbal afgelast, Twitter gaat door | Main | De mandarijn »

Impact

Impact is afhankelijk van meerdere factoren. Hoe ernstig zijn de gevolgen van een calamiteit, hoeveel mensen (?) zijn erbij betrokken en hoe dichtbij is het? Het vraagteken achter mensen staat er niet voor niets. Als 500 koeien verdrinken is dat feitelijk het ergste voor de koeien en hun naaste familie, maar wij kijken toch vooral naar de economische effecten voor de boer.

Vrijdagmiddag meldt de radio dat de A59 dicht is. Zo vaak komt de A59 niet in het nieuws, maar deze keer is er dan ook echt iets ernstigs aan de hand. Een vrouw is met vier leerlingen van de Amsterdamse dansschool Lucia Marthas op weg naar de Efteling, voor televisie opnames.

30.09.2010: Op die vrijdag is er een vreselijk ongeval op de A59; de auto van een moeder met vier kinderen van dansschool Lucia Marthas wordt door een vrachtwagen compleet verwoest. Klik voor groter.Ze mindert vaart voor een file. De vrachtwagen achter haar ziet de file te laat en ramt haar auto van achteren. De auto schuift onder de vrachtwagen voor haar en wordt finaal verwoest. De vrouw en drie kinderen zijn op slag dood, een 10-jarig meisje is zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd.

Het ongeluk gebeurde op het traject Hooipolder - Waalwijk. Die middag rijd ik in omgekeerde richting over de A59. Een groot gedeelte aan de andere kant is afgezet. Er rijdt geen enkele auto. De achtergrond kennende geeft dat een lugubere sfeer. Het loopt tegen vijven en gelukkig zijn de bij het ongeluk betrokken voertuigen al opgeruimd. Bijna wordt de weg weer vrijgegeven.

Een ongeluk waarbij meerdere kinderen het leven laten en zo dichtbij, ja dan is de impact groot.

Zaterdag is er het partijcongres van het CDA in Arnhem. Wij komen net terug uit Tilburg. De stemming over de diverse (16?) moties staat op het punt van beginnen. De eerste is motie nummer drie, van Alaattin Erdal. Zijn motie behelst dat om moverende redenen de samenwerking met de PVV niet door moet gaan. Niet alle CDA-leden zijn bekend met het fenomeen dubbele ontkenning. Als men vóór de motie stemt, stemt men tégen de nieuwe coalitie; stemt men tégen de motie, dan is men vóór de nieuwe coalitie. Als de stembiljetten zijn opgehaald blijkt dat kennelijk heel wat mensen precies andersom hebben gestemd. Daarom wordt er nogmaals gestemd door handopsteking. Snel ziet de voorzitter dat de meesten voor de nieuwe coalitie zijn, ongeveer 68% dan toch. Op mij komt het allemaal ietwat chaotisch over.

Ervan uitgaande dat de kritische fractieleden Ferrier en Koppejan alsnog overstag gaan ervaren wij de impact van deze uitslag pas de komende tijd. Waarbij het onzeker is wat de impact was geweest bij een omgekeerde uitslag. Die keus hebben de slachtoffers van het verkeersongeval op de A59 helaas niet meer.

Comments

Wat een drama, dat ongeluk... Ik had wel gehoord dát er iets gebeurd was maar niet de details meegekregen.

Nou, wat een diversiteit.

Feitelijk gezien is het tweede deel, over dat CDA stemmen, veel belangrijker voor het land dan het eerste, dat ongeluk.

En toch doet dat ongeluk me meer. Kinderen die omkomen is altijd zo ontzettend triest.
Terwijl dat met volwassenen niks minder erg zou moeten zijn eigenlijk.

heel erg ja. De foto van het autowrak gezien, stukje althans, was bijna niets van over. Op zich is dat niet zo erg van die auto natuurlijk, maar meer het feit dat dat zomaar kan gebeuren én dat er kinderen en 1 moeder inzaten. Die 29-jarige chauffeur van de vrachtwagen zal vanaf nu ook een heel ander leven hebben. Ondanks dat hij gewoon schuldig is, ook akelig te bedenken dat door 1 onoplettendheid je zoiets kan veroorzaken. En dat je daar je verdere leven het mee moet doen.

@Laurent: Inderdaad een grote tragedie. Zo wil je het nieuws niet halen.
@Renesmurf: Rationeel gezien wel ja, maar gelukkig hebben de meeste mensen nog gevoel. Een kind moet alles nog meemaken, misschien dat het daarom extra wrang is?
@Pascale: Ik heb ook aan de chauffeur gedacht. Wie heeft er niet ooit eens een noodstop moeten maken? Meestal loopt het met een sisser af, in dit geval is dat anders.

Vriendin en ik hadden het er nog over afgelopen zaterdag, dat vreselijke ongeluk. Zij bracht haar zoontje naar haar ouders in Waalwijk.
Afschuwelijk hoe alle nabestaanden daarmee verder moeten.... en maakt je stil van binnen.

Ja, hier is er ook nog lang over nagepraat, over dat ongeluk. Mijn partner waarschuwt altijd, onderweg, als er veel vrachtwagens rijden: rijd niet tussen twee vrachtwagens in!...

@Door: Vanmorgen reed ik zoals altijd weer over de A59. Het ongeluk gebeurde bij de afslag Sprang-Capelle, de Efteling is de volgende afslag. Ongeveer een minuut verder...
@Gerrit: Sowieso rijd ik het liefste op de linkerbaan, veel rustiger dan rechts. Zeker als er veel ingevoegd wordt.