« TENQ en de loop van het leven | Main | Hamer en Aambeeld »

Even de bakbananen in de auto leggen

Zondag was de laatste competitiedag in de Eredivisie. Ik hinkte op twee gedachten, immers het Generaal Maczek museum in Breda was die middag open. Luchiano (10) heeft aanstaande dinsdag verkeersexamen en moet de route nog uit zijn hoofd leren. Lucy fietste met hem mee en na twee uur waren ze nog niet terug. Als je zelf niet beslist worden beslissingen voor je genomen.

Zaterdagmiddag gingen we op bezoek bij Belkis, een vriendin van Lucy uit de Dominicaanse Republiek die in Den Haag woont. De dames hadden elkaar veel te vertellen. Tussen de echtgenoot en mij klikte het gelukkig ook, alleen Luchiano verveelde zich stierlijk. Hetgeen hij herhaaldelijk ventileerde, een verbeterpuntje.

De vriendin woont al heel wat jaren in Nederland maar eet nog vrijwel iedere dag typisch Dominicaans. Rijst, bruine bonen, bakbanaan, bacalao (gezouten kabeljouw) en wat dies meer zij. Al rap stond er een bord gekookte bakbanaan met bacalao voor mijn neus. Het was goed te eten.

19.04.2008: Op bezoek bij Belkis in Den Haag met een uitstapje naar Afrikadag. Klik voor groter.Belkis wilde Lucy Habichuelas con dulce (zoete bruine bonen, recept) leren te bereiden. De inkopen deden we met zijn allen in winkelcentrum de Bazar aan de Hoefkade. Den Haag is andere koek dan Rijen, er is net iets meer te doen zeg maar.

Handig ook om een winkeltje op loopafstand te hebben waar men allerlei voedingsmiddelen uit het Caribisch gebied kan vinden. Voor thuis sloegen we flink wat bakbananen en ander grut in.

"Gooi de boodschappen maar meteen in de auto", zei Lucy. De echtgenoot van Belkis ging met me mee en de rest liep naar de flat. De auto stond op nog geen honderd meter daar vandaan. Ik legde de tas met boodschappen in de kofferbak. Dat was snel gepiept.

"Zal ik je nog even mijn winkel laten zien?", vroeg de man waarvan ik voorheen dacht dat zijn achternaam zijn voornaam was. We staken de weg over naar station Holland Spoor. Er stond slechts één tram en die was leeg. Beter gezegd nagenoeg leeg. Er was politie en er kwam een ambulance aanrijden. Wij volgden de zaak op een afstandje. Een hartaanval of een steekpartij?

Aan de andere kant van het station tegenover de Haagse Hogeschool ligt de boekhandel die al gesloten was. We keken door de ramen naar de studieboeken. We slenterden wat door de buurt en gingen de Haagse Hogeschool in, het was Afrikadag. Op het podium in de hal speelde een leuke band een soort van Zouk-muziek. Het klonk mij als Kassav in de oren.

Inmiddels was er ongeveer een uur verstreken. Toen we het gebouw uitliepen checkte ik mijn telefoon en ja hoor, missed calls. Luchiano begon zich ongerust te maken. Hoe lang kan het nu helemaal duren om een zakje met boodschappen in de auto te leggen? "We komen er zo aan", stelde ik hem gerust. Om kwart voor acht reden we Rijen in waar we een portie Babi Pangang kochten, de integratie ten top.

Okay, Generaal Maczek moet nog even wachten maar wat een prachtig weer was het zondagmiddag. Lekker buiten zitten met een koude Duvel en een bak Griekse salade. Het bovenlijf ontbloot (de dames willen ook wat) en Langs de Lijn op de radio. PSV is voor de vierde opeenvolgende keer kampioen, het was allemaal niet geweldig maar dat geldt voor het gehele Nederlandse voetbal, toch?

Dan is het tijd voor de bekendmaking van winnaars en posities in de voetbalpoule. Winnaar bij de Wegloggers is geworden team 1-0-1 van iemand met de merkwaardige naam CasaSpiderMepper. Hierachter gaat Kees Barneveld schuil, directeur SQL Integrator Curacao. Kees, gefeliciteerd met deze overwinning. In het overall-klassement eindigde CasaSpiderMepper op een verdienstelijke 29e plaats.

De Webloggers hebben het ook goed gedaan. In het subpoule-klassement bezetten wij de 14e plek, voor volgend jaar mikken we op een top-10 positie.

Comments

Ik dacht ook dat Belkis zijn voornaam was.
Het is allemaal de schuld van
Balky...

http://www.iwatchstuff.com/2007/04/17/Perfect-Strangers-web.jpg

Leuk dat Lucy een vriendin hier in NL heeft wonen. Dus jullie waren in de buurt. Bedankt voor de felicitaties! Wat toevallig Maurice en de baby zijn ook 8 jaar verschil. Maurice is 2 weken geleden 8 geworden. Luch gaat heel leuk om met zijn zusje toch?

Bakbananen: ik heb ze gegeten in Uganda, waar de banaan zo'n beetje het nationale gerecht is. Ik (verwend) vond het maar twee keer niks. Veel te droog en weinig smaak. CasasPa

Hoe krijgt iemand uit de Dominicaanse Republiek het in vredesnaam voor elkaar om naar Nederland te emigreren? Sugey (of zoiets, ik weet niet of ik haar naam goed schrijf) woont toch ook in de Dominicaanse republiek en zij kon maar met moeite een paar maanden in Cur loskrijgen, waarom gaat emigreren naar Nederland dan WEL? Voor Lucy vind ik het inderdaad ook leuk dat zij hier een vriendin heeft die dezelfde roots heeft als zijn.

Luchiano zal het wel afleren om zo luidruchtig met zijn verveling om te gaan. Dat is jullie wel toevertrouwd.

Gekookte Bakbanaan? Klinkt behoorlijk tegenstrijdig.

Stop eens met die webloggerspoule!! Er zit niet eens een prijs aan vast, dat is niet leuk voor de winnaar!!

@Cockie: Balky herinner ik me nog van heel vroeger, leuke serie die Perfect Strangers. Belkis is dus de naam van de vrouw, hoe de man van voren heet weet ik nog steeds niet...
@Donna: Ja, Lucy vond het leuk om wat bij te praten (desahogarse). Je ziet het kennelijk niet vaak, broer en zus die 8 jaar schelen. Maar inderdaad, Luchiano is geweldig voor Diana. Zij is ook stapelgek op hem. Dat zal bij jullie niet anders zijn... :-)
@CasasPa: Ieder zijn smaak. Ik heb mooie herinneringen aan barretjes aan de weg waar je een plastic schaaltje met kip en tostones (gefrituurde bakbanaan in schijfjes) met ketchup krijgt. Een ijskoude literfles Presidente bier ernaast en Dominicaanse muziek uit de speakers. Daar kan geen haute-cuisine tegenop, tenminste dat vind ik...
@Cyberjunk: Regels met betrekking tot immigratie veranderen in hoog tempo. Belkis woont al zo'n 20 jaar in Nederland, toen was dat allemaal veel gemakkelijker. De laatste jaren worden de duimschroeven steeds meer aangedraaid, we mogen blij zijn dat Lucy en Luchiano hun Nederlandse paspoorten al hebben. Vraag me niet naar de exacte bereiding van bakbanaan, ik ben geen culinair wonder, maar je kunt er ongeveer hetzelfde mee als met aardappels (koken, bakken, frituren). Met de Webloggerspoule gaan we gewoon door, dat is een erekwestie. Ik ben de a-sportievelingen al voldoende tegemoet gekomen door het sportgedeelte te verweven in onze weekendgebeurtenissen... ;-)

Ik snap heel goed wat je me wilde duidelijk maken over die bakbanaan. Je hoeft daarvoor echt geen culinair wonder te zijn Alleen beroepskoks zijn culinaire wonderen, de rest van het mannelijk geslacht kan of helemaal niet of hooguit REDELIJK koken. Verder komen ze meestal niet. Vrouwen kunnen algemeen gesproken veel beter koken, dan mannen, hoewel daar ook uitzonderingen voorkomen, want ik ben een culinaire RAMP. Als de liefde van de man echt door de maag gaat, dan zou elke man die wat in me zag, gillend bij me weglopen als ik voor hem zou koken. Ik vraag me af Casa of Lucy en Luchiano de inhoud van hun bord zouden omkieperen in de kliko als jij hebt gekoookt of dat ze het toch nog wel zouden eten.

C 1000, verkoopt ook bakbananen.Een bakbanaan moet pas gebakken worden, als de schil ZWART is en de banaan zacht aanvoelt!
Dan pas is de bakbanaan goed op smaak, en zoet. Maar ja. Er zijn supermarkten die dit niet weten, en de zwarte bakbananen voor 'verrot' aanzien, en weggooien. De beste bakbananen koopt met op de barkjes op Curacao. Die zijn bakklaar, yu. Hmmm

Bakbananen kunnen ook gekookt worden als ze nog niet zwart eruit zien. Je kunt ze i.p.v. aardappelen gebruiken, maar je kunt ze ook in de soep doen. De soep krijgt dan een overheerlijke zoete smaak.
Gewoon proberen, dus.

Rijst met bonen, wordt aros moro genoemd. Het recept van de vriendin van Lucy is een echte lekkernij op de Antillen.
Mw. heeft echt haar best gedaan om jullie naar de zin te maken.

Trouwens, het woord "bakbanaan" wordt alleen in Nederland gebruikt. In de tropen heet de zogenaamde "bakbanaan" gewoon banaan!
En de wat men in Nederland "bananen" noemt, heet op Curacao geen "bananen", maar, BAKOBA!
Zo.

O ja, de "bakbanaan" kan ook gewoon uit de hand gegeten worden.
Als het goed rijp is (zwarte schil), is het veel smakelijker dan de smaakloze banaantjes die bij A. Heijn etc. liggen. Daarnaast is het rijk aan ijzer, vit B.
Zeer gezond, yu.

@Cyberjunk: Vrouwen besteden over het algemeen meer aandacht aan dingen dus ook aan voedsel. Alhoewel mijn Griekse salade er wel mag zijn. In jouw geval zeg ik: Heel goed dat je je zwakke (en sterke) punten kent. Wij zullen geen borden omkieperen, maar zeggen gewoon dat we even naar McDonalds in Vught gaan... ;-)
@Bout: We gaan eens kijken bij de C1000 in Rijen, heb ze daar nog nooit gezien. Lucy houdt trouwens meer van de groene bakbanaan (koken, frituren, in de Sancocho soep) dan van de overrijpe (puree, bakken). Dank voor je info, reacties en links. Je verdient een nieuwe bijnaam: Boutie de Bakbanaan... ;-)
In Santo Domingo spreekt men over platano (bakbanaan), banana en guineo (gewone banaan). Eet jij ze zelf regelmatig?

Ik eet ze alleen in de zomer, want dan pas zijn ze goed op smaak. Je kunt de bedrijfsleider of groenteman vragen om bepaalde producten in het assortiment te brengen. Ik zie tegenwoordig overal cassave, bakbananen, en zoete aardappels liggen in de supermarkten, behalve bij A.Heijn, die hier, NIET op de kleintjes let!
Verder is de bacoba di Korsou (Curaçaose banaan) de smakelijkste banaan ter wereld.

Deze bacoba di Korsow wordt al jaaaren door de Curaçaoënaars zelf gekweekt, en verkocht op de markt t.o.v. het postkantoor in de stad. Vraag gewoon om de bacoba di Korsou, en dus niet om import variant.
Ze zijn klein en dik, en de schil is erg dun.


Kiko? Puree, overrijpe bakbananen??? Die moet je ook niet eten of bakken!
Een bakbanaan mag niet uit elkaar vallen, want dan is ie al aan het ontbinden. Dit geldt ook voor alle groenten en fruitsoorten.
Bewaar je bakbananen zooo lang dan? Todat ze uit elkaar vallen???
Wel, wel....E, eeee.....! :)