« Blondines bedanken CasaSpider | Main | Even de bakbananen in de auto leggen »

TENQ en de loop van het leven

Behalve zeg nooit nooit zeg ik altijd pas op met analogieŽn. Let er maar eens op als iemand een zogenaamd perfecte analogie uit de hoge hoed tovert die toevallig net in zijn of haar straatje van pas komt, hoe gemakkelijk het is om deze onderuit te halen.

Het leven is te vergelijken met de stroom van het water. Er zijn lange rivieren, heftig kolkende bergbeken, kalme stroompjes en sloten. Dat zijn de ambtenaren. Haha, grapje! Eťn type verschijning van een waterloop schudden weinigen uit hun mouw alhoewel de naam toch niet onbekend klinkt. Dat is de Meander.

Elke dag vul ik bij Brabant Water een flesje met prikwater, water met bubbels van het huismerk. Het icoon van water met bubbels is mij inmiddels volkomen helder.

18.04.2008: Ben de Jong van Brabant Water Den Bosch tikt er weer een jaartje bij. Klik voor groter.Het apparaat dat in de post Brabant Water met Bubbels nog oneerbiedig Watercooler werd genoemd is eigenlijk een TENQ. Zeg dus nooit meer watercooler tegen een TENQ!

Wat is een TENQ? "TENQ is een watertank met iets extraís; behalve een waterkoeler is het apparaat voorzien van een 19 of een 42 inch beeldscherm, waarop dagelijks wisselende uitzendingen worden vertoond en de website TENQ TV." (Bron)

Iedere dag zie ik bij het vullen van mijn fles een filmpje op de TENQ. De dames van de receptie waar het apparaat recht tegenover staat zullen er wel helemaal gek van worden. Een paar keer ging het filmpje over meanders. Waterproductiebedrijven maken steeds meer gebruik van meanders omdat deze goed zijn voor de kwaliteit van het grondwater. Het is me even ontschoten waarom.`

Een meander is een lus in de loop van een natuurlijke waterloop, bijvoorbeeld een rivier. In de buitenbocht van deze rivier wordt grond weggespoeld en in de binnenbocht afgezet. De bocht wordt hierdoor steeds wijder tot het moment komt dat hij zichzelf afsnijdt en de rivier zijn oorspronkelijke loop vervolgt. Zie deze meander in de Franse rivier de Sioule. (Wikipedia)

Hoe past de meander in de analogie van de loop van het leven? Iemand loopt zichzelf voorbij, komt geen stap verder tot hij tot het inzicht komt en zijn leven weer gewoon doorgaat? Men mag het voor zichzelf invullen.

Het heeft niets met meanders te maken maar vrijdag was collega Ben de Jong jarig. Ook bij Brabant Water trakteert men op verjaardagen gewoon op gebak en niet op water. Ben, gefeliciteerd met je verjaardag. Nu nog even puzzelen hoe een verjaardag in te passen is in de hier beschreven analogie.

Comments

Het is weer een ongrijpbaar stukje geworden :-)

Ik moet over die analogie nog wel even goed doordenken, maar voor zover ik het tot nu toe begrijp kan ik me er heel goed in vinden. Sterker nog, ik denk dat het helemaal op mij van toepassing is. Dit raakt mij bijzonder en dat meen ik. Ik weet niet of ik dit filosofisch of psychologisch is, maar zonder dat je het wist heb je mij een heel eind in een goede richting gestuurd. Al wist je dat niet, toch dank ik je hier heel hartelijk voor.

Ja, ik ben meer van de kraan, dat zal wel goed zijn allemaal.

Meander: je zit op het 'pad' maar wil wat meer genieten waardoor je dat doet. Dit went, waardoor je wat meer gaat genieten, dit went etc. . Vervolgens zet je jezelf weer op de rails of wordt het voor je gedaan.

Schud: estuarium (omdat ik me eerder eens ingelezen had over de Rijn en hoe recent eigenlijk de loop is veranderd)
Analogie: overgangsfase, puberteit, tja.

Is het ook 'TENQ' omdat het klinkt als 'tank'?

Ben zijn feestje wordt ieder jaar steeds uitbundiger gevierd bij Brabant Water. Het begon met als grap een versierde stoel, inmiddels is het uitgegroeid tot een versierde werketage (en ook nog gebak!). Het moet niet veel gekker worden, straks is het hele gebouw versierd (en eet je iedere dag gebak). Er wordt afgesproken dat het voortaan blijft bij een versierde stoel en een watertje met een koekje.

Ik kan me voorstellen dat Ben meeleest hier, zeker nu hij vol trots hier gepresenteerd wordt: Nog gefeliciteerd Ben.

@Cockie: Je kon het niet (be)vatten... ;-)
@Cyberjunk: Veel algemene theorieen/filosofieen bevatten elementen die door mensen persoonlijk ingevuld kunnen worden. Dat heb jij in dit geval gedaan. De analogie met de stroom van het water was slechts het vehikel. Heel graag gedaan!
@Renesmurf: Dat is logisch, kunnen jullie door een waterkraan ja wij kunnen door een waterkraan...
@Pascal: Jij ziet de meander in ieder geval als iets positiefs, als een soort van uit- of zijstapje. Misschien wel een Sabattical? De TENQ ziet er een stuk vriendelijker uit dan een tank, een wolf in schaapskleren? Inderdaad een compleet gekkenhuis die verjaardag van Ben bij Brabant Water, het lijkt warempel wel een meander! Ben kent het CasaLog (nog) niet, voorlopig ben ik "low profile" daar...

Verdomd, werk jij dŠŠr in Den Bosch? Daar heb ik nog eens cursus gegeven, ca tien jaar geleden. In een ooit als schuilkelder bedoelde ruimte met zeer irritante akoestiek voor cursussen. Laat staan als er een atoombom afgaat.

Brabant Water zit nu in een ander, moderner gebouw. Vroeger zaten ze in de binnenstad, nu tegenover het station. Jij bent dus mede-verantwoordelijk voor het hoge niveau van de automatisering alhier. Welke cursus was het precies?

@CasaSpider: dat waren de standaard MS Officepakketten. Dat was nog MS Office 4.3, ik denk in 1997.

Hela, ik dacht dat ik een reactie gepost had.
Nog maar eens: ik heb ca tien jaar geleden MS Office 4.3 gegeven bij wat toen WOB heette, meen ik.

Oh, ik had niet op F5 gedrukt, zie ik nu. Gevalletje hardnekkige cache.

Hebben ze die stenen bal die op een laagje water dreef wel meegenomen? Die vond ik wel erg mooi.

@Laurent: Ik zal het eens aan Ben vragen (komt die je bekend voor?), die heeft die cursus vast gehad. Het reactiesysteem van het CasaLog is ietwat traag de laatste tijd. Straks meer (of niet) over de stenen bal...

Nou, zo lang herinner zelfs ik me niet alle namen van cursisten die ik ooit gehad heb :-) Ik was niet de enige docent op dat project, hoor. Er hebben er drie of vier cursus gegeven, want het was een project dat veel weken gelopen heeft.