« Voetbal en afscheid | Main | De Theorie van Theo »

Brabant Water met bubbels

02.04.2008: Water met bubbels bij Brabant Water daar kan geen Spa Rood tegenop. Klik voor groter."Hey", zei collega Judith, "ze hebben beneden ook water met bubbels."
- "Spa Rood?", vroeg ik.
"Neen, gewoon Brabant Water denk ik. Maar wel met bubbels."

Daar moest ik het mijne van weten en het combineerde uitstekend met het dagelijkse traploopmoment. Tegenover de receptie staat een grote houten kast met gaten waar men plastic waterflesjes met Brabant Water-logo uit kan halen. Ernaast staat een watercooler waar gekoeld water uitkomt en water met bubbels.

"Welk van de twee knopjes is nu gekoeld water en welke water met bubbels?", vroeg ik mij af even later de verkeerde keuze makend. Dat moderne gedoe met iconen en symbolen is niets voor mij, waarom niet gewoon tekst gebruiken?

Bij computerprogramma's als Toad sleep ik de muis over de icoontjes heen en lees dan met samengeknepen ogen de tooltips. Dat is toch geen doen.

Okay, achteraf is het logisch welke knop voor water met bubbels is. Maar achteraf een koe in de kont kijken is gemakkelijk.

(Waarom kan dat eigenlijk niet vooraf?)

Comments

Je wordt oud Pedro! Veel duidelijker kunnen ze de symbolen niet maken.

Lijkt me overduidelijk...

Ook ik heb liever tekst dan icoontjes hoor, je bent echt niet de enige. Toch zijn symbolen echt niet zo modern als je denkt, ik zag ze jaren geleden, toen ik nog betrekkelijk jong was, al bij dames en heren toiletten bijvoorbeeld in restaurants.

Zoals jij je uitdrukt!! Een koe in de kont kijken!! Het wordt steeds gekker met jou. En je vraagstelling is een beetje vreemd. Het is nu eenmaal zo, daar moet je mee leren leven beste Casa.

O ja, nog even dit, die tooltips zijn volgens mij abacadabra voor iedereen. Tenzij het hier om een hele slechte foto gaat, kan NIEMAND wijs uit die tips volgens mij, dat kunnen ze dan beter in tekst omzetten en dat zeg ik dan niet enkel omdat IK geen wijs kan uit plaatjes.

Zou die tekst dan wel leesbaar zijn geweest (want dat is toch het eigenlijke probleem?).

Die punt had best een vraagteken mogen zijn.

Al doende leert men, zo gaan die dingen.

@Piet: Jij hebt gemakkelijk praten, met je hippe leesbril... :-)
@Pascal Summer: Waarschijnlijk ben jij visueler ingesteld dan ik...
@Cyberjunk: Het mannetje en het vrouwtje op de toiletten bestaan inderdaad al lang. Het probleem is dat de symbolen steeds abstracter worden. Een koe in de kont kijken is een bestaande uitdrukking, ook al weet ik niet precies waar dat vandaan komt. Vandaar de vraag. De foto is niet slecht, het is een schermafdruk. Vandaar de vraag...
@Pascal: Dat is inderdaad de vraag, de opties staan trouwens ook in de drop-down menu's, misschien moeten we alleen die nog maar gebruiken. Ik vermoed dat de haakjes in je zin voor de verwarring m.b.t. het vraagteken zorgen...
@Renesmurf: In ieder geval is dat de bedoeling, dat men al doende leert...

De wijken in Maarssenbroek worden ter plaatse met iconen aangegeven.
Iemand die het verschil niet weet tussen een Bizon of een Antilope of een Zebra, heeft aan deze iconen geen boodschap.
Iemand die de Nederlandse taal niet spreekt en op zoek is naar een adres, ziet het verschil tussen de Bloemstede en Boomstede ook niet.
Daarentegen op zoek naar een flesje water vind ik deze icoontjes hier wel duidelijk.

vooraf kijk je de koe in de ogen natuurlijk :)

Een touch-display met daarop de tekst:
"U hebt gekozen voor .....
Kies Ja voor het gekozene of kies Neen en bepaal uw keuze opnieuw."
Dit zou de foutkeuze verkleinen, maar niet de wachttijd. ;-) Bon wikend

@CasaSpider: da's waar. Maar dit lukt me zonder hulpmiddel.

@Vernon: Misschien kunnen ze "Bizon" onder het icoon schrijven, als een soort tooltip? Okay, het symbool voor bubbels is niet echt onduidelijk maar bedenk daarbij wel onder hoeveel stress degene staat die op dat moment moet kiezen...
@Lijn: Haha, ja en eerst een goed gesprek hebben natuurlijk...
@Vernon: Het leven bestaat uit compromissen, zo is het nu eenmaal. Bon wiekent pa bo tambe swa...
@Piet: Jij bent nu eenmaal opgegroeid met koeien in de kont kijken, dat geeft een voorsprong!

Waar gaan we naar toe met ons gebruik van het Nederlands? De koe wordt achteraf, noch vooraf in de kont gekeken, doch van achteren. Op sommige plaatsen wordt daar nog aan toegevoegd dat dan eerst nog de staart moet worden opgetild.