« Curacao Referendum 15 mei 2009 (3) | Main | Rijen D4 seizoen 2008-2009 Recap »

Een dagje Aken met CasasPa

Waarschuwing: dit is een familiepost en bevat derhalve een hoog "om dit leuk te vinden moet je er waarschijnlijk bij geweest zijn" gehalte. Mensen met een allergie voor de Duitse taal wordt sterk afgeraden verder te lezen. Raadpleeg in twijfelgevallen uw (nij)huisarts.

Even voorstellen, het gezin waarmee CasaSpider (31 hex) is opgegroeid. Van links naar rechts Margriet (45), Monica (49), Pascale (37), CasasPa (75). Als enige zoon temidden van drie zussen, dat verklaart een hoop. De creativiteit zit duidelijk bij de dames. Ter gelegenheid van CasasPa's 75e verjaardag op donderdag 14 mei bedachten zij dat het leuk is om een dagje samen op stap te gaan.

15.05.2009: Een dagje Aken met CasasPa, vlnr Margriet, Monica, Pascale en CasasPa. Klik voor groter.Gelukkig kunnen we vrijdag allemaal vrijnemen. Bijzonder is dat Margriet speciaal voor deze dag uit Portugal overkomt, dat is meteen de eerste surprise voor CasasPa. Waar gaan we heen en wat gaan we doen? Diverse opties passeren de revue. De Keukenhof haalt het evenals Antwerpen net niet.

Al snel is duidelijk dat het Duitsland wordt, het land waar onze moeder Ilka is geboren. Vroeger reden we elk jaar minstens een keer van Valkenswaard via Aken, Monschau, Prüm (Wurstweck!), Bitburg en Trier naar Sankt Wendel in Saarland waar onze Duitse familie vandaan komt.

Deels vanwege de afstand en deels vanwege de bezienswaardigheden kiezen we voor Aken. Vrijdagochtend verzamelen we om half tien in het huis van CasasPa te Dommelen en zitten redelijk snel in de auto. De TomTom is ingesteld maar het feestvarken zelf weet nog van niets. Via een vanuit de achterbank geleid raadspelletje komt hij er na ongeveer een half uur achter dat we naar Aken gaan.

Konditorei Leo van den Daele

We parkeren de donkerzwarte Volkswagen Jetta in parkeergarage Rathausplatz, het is dan ongeveer half twaalf. We lopen iets achter op schema want een half uur eerder hadden we al in de beste Konditorei van Duitsland moeten zitten met de typisch Duitse naam Leo van den Daele. Naar verluidt maakt men hier de beste Apfelstrudel maar de Käse- en Stachelbeerenkuchen zijn toch echt lekkerder.

Het leukste van de Konditorei is de inrichting die uit allemaal kleine kamertjes bestaat. Wij hebben er een voor onszelf ook al staat er een bordje Reserviert op de tafel. "Ja, reserviert für Sie", zegt de serveerster vriendelijk.

15.05.2009: Een dagje Aken met CasasPa, Konditorei Leo van den Daele. Klik voor groter.Wij kletsen wat over het verleden, onder ander over onze tante Rita die veel mensen kende. CasasPa: "Tante Rita was echt het, hoe noem je dat daar is iets speciaals voor, het humhum und Angelpunkt." Wij kijken hem nietbegrijpend aan, die uitdrukking is ons onbekend.

Een verhaal van CasasPa over een crematorium leidt om tot dusverre onbekende redenen tot een slappe lachaanval van Monica en Margriet. "Nu moeten we eigenlijk kaarten", vervolgt de oudste man van het gezelschap meelachend. Tot zijn verbazing zet Margriet een tas op tafel en haalt daar een spel kaarten uit. Het is het Mad-spel, een soort pesten. Tussendoor genieten we natuurlijk van onze taart.

Het loopt tegen enen, volgens het strakke programma tijd voor een lichte lunch maar die slaan we even over. Als de ober komt afrekenen vragen we hem naar de uitdrukking met het Angelpunkt. De man heeft duidelijk geen idee waar het over gaat en lijkt van Franse afkomst. "Kunt u het in het Frans zeggen?", vraagt hij. Hoopvol kijken we naar Pascale die tenslotte doctorandus Frans is. Maar dat is alweer een tijdje geleden.

Dom und Schatzkammer

Via een plein waar Margriet haar man Wiro meent te ontwaren en nog meer moois te bezichtigen is lopen we naar de Dom. Het is geen gigantische Dom in de zin van groot maar hij is wel bijzonder mooi ingericht en bewerkt. Er is veel goud te zien. Om te mogen fotograferen moeten we twee euro betalen.

Via de Dom lopen we naar de belendende Domschatzkammer. Als we de entree betalen vragen we wederom naar het humhum und Angelpunkt. De man slaat zijn hand voor zijn gezicht en kermt dat hij dat moet weten maar er even niet op kan komen. "Weet jij het?", vraagt hij aan een collega en dan ineens schiet het hem te binnen. "Dreh- und Angelpunkt!", roept hij uit. CasasPa reageert verheugd. "Ja! Dat is het!" Een momentje van euforie daar bij de entree van de Domschatzkammer, we gaan nog net niet grouphuggen.

15.05.2009: Een dagje Aken met CasasPa, de Dom van binnen. Klik voor groter.We zijn best een tijdje in de Domschatzkammer waar veel gouden spullen uit omstreeks het jaar 1000 zijn tentoongesteld. Vooral veel dingen van Karel de Grote die op 28 januari 814 in Aken is gestorven en begraven (Wikipedia). Aan zijn mantel, borstbeeld en vooral hand te zien deed Karel zijn naam eer aan. Margriet staat erop om even met Karel, zijn hand dan toch, high-five te doen.

Voor de rest zijn dergelijke musea tamelijk saai, vooral voor de wat jongere bezoekers. Ik verveel me dood. Nu loopt er ook een gids rond en Pascale heeft iets afgeluisterd. Later vertelt zij aan ons wat er zo bijzonder is aan een bepaald beeld. Het gezicht van het beeld heeft namelijk precies de goede kleuren maar dat is er niet opgeschilderd, neen men heeft stenen met exact de juiste kleuren uitgezocht. Zoals Pascale het vertelt hangen we aan haar lippen. Het irriteert de gids danig dat anderen leuker kunnen vertellen en hij komt vanuit de andere kamer op ons aflopen: "Stil zijn alstublieft!"

Bij een geschilderd paneel neemt Monica de uitleg voor haar rekening. Het moet gezegd, met uitleg klinkt het al een stuk interessanter. Geldt dit misschien voor meer dingen? Tegen half vijf verlaten we de Domschatzkammer, sommigen de indrukken verwerkend, anderen enigszins opgelucht.

King's College

We kunnen twee dingen doen, door Aken gaan lopen of een kroeg induiken. Aangezien het een beetje begint te miezeren is het niet moeilijk kiezen. Op zoek naar een geschikte lokatie valt mij het grote aantal print-shops op. "Wordt er in Aken zoveel geprint of hebben die mensen geen printer thuis of wat is dat?", vraag ik mij af. Het betreft echter de beroemde (?) Aachener Printen, een soort van speculaas met Braille-opdruk (Wikipedia).

Daar zien we een aardig café met de naam King's College, ze verkopen er Guiness. Als Bob mag ik er twee drinken en laat ze me goed smaken. De spelletjestas komt boven tafel en deze keer is het Triviant. Na de eerste vraag Welke wezel struint graag door de kruinen? waarop Monica het antwoord schuldig moet blijven zit de stemming er meteen goed in. Het antwoord is trouwens boommarter.

Terugkerend thema is het Dreh- und Angelpunkt en inmiddels is er discussie of het der Dreh- und Angelpunkt is of das. Ook de ober van King's College is erg aardig en behulpzaam, hij geeft een hele verhandeling over het woord Punkt dat duidelijk mannelijk is. Der Dreh- und Angelpunkt derhalve. Ik complimenteer de man en vraag hem of hij als hobby misschien elke avond Der Duden helemaal uitleest. Maar neen, de Duden is in zijn ogen niet meer helemaal up-to-date.

We hebben een prima tijd in deze kroeg en CasasPa geniet met volle teugen. En daar is het allemaal om begonnen. Bij het weggaan vragen we waar de leuke restaurants van Aken zich bevinden. Het personeel raadt ons aan de Pontstrasse in te lopen. Na een kwartier bereikt men het Ponttor en nog een kwartier later zit men in een draaiend restaurant boven op een berg met uitzicht over Aken. Mocht men niet zover willen lopen dan zijn er in de Pontstrasse ook genoeg restaurants. We zeggen dank je wel voor de tip en lopen de Pontstrasse in.

Die Pontstrasse und der Bus

De barkeeper heeft niets te veel gezegd, in de Pontstrasse stikt het van de eetgelegenheden. Aken is sowieso een toeristische stad met naar eigen zeggen in de zomer een Italiaans-Spaanse uitstraling. Opgewekt lopen we door de straat en bereiken al na tien minuten het Ponttor.

15.05.2009: Een dagje Aken met CasasPa, afsluitend diner in restaurant Magellan. Klik voor groter.Dan begint het zachtjes te regenen. "Ach, kom op laten we doorlopen. Tot dat restaurant is het vast ook maar tien minuten", spreken we elkaar moed in. Na vijf minuten lopen kijken we eens naar boven en zien daar heel ver en boven op een berg het draaiende restaurant liggen. Als we al zo ver kunnen lopen duurt het toch tenminste een uur of twee, drie zo begroten wij. Het gaat harder regenen en wij besluiten unaniem rechtsomkeert te maken.

Als we net weer door het Ponttor doorgelopen zijn begint het te hozen. Snel zoeken we dekking bij de ingang van een winkel. Hoe lang kan zo'n bui duren? Voor onze neus staat een bushalte en er stopt een bus. "Zal ik even vragen of we met die bus mee kunnen?", vraagt Pascale. Goed idee, ook al heb ik de indruk dat de bus de verkeerde kant opgaat. Pascale stapt in en dan realiseren wij ons dat zij de pot met geld bij zich heeft. "Die gaat er vandoor!", zonder een sekonde na te denken wringen wij onszelf razendsnel tussen de reeds dichtklappende deuren.

Pascale koopt een dagkaart voor ons vijven. Deze kost slechts iets meer dan zeven euro en daarmee kunnen we tot twaalf uur onbeperkt gebruik maken van alle bussen in Aken. De conducteur geeft ons tips hoe we weer op de Markt moeten komen. Deze bus gaat namelijk naar de Kaiserplatz en de conducteur vindt ons er niet uitzien als mensen die daarheen willen. "Drugs en alcohol", zo spreekt hij.

Op de Kaiserplatz nemen we lijn 4 terug naar de Markt waar we onze zoektocht naar een geschikt restaurant als afsluiter van de dag starten.

Magellan

Als boommarters struinen we de kruinen van de Markt af en sturen in diverse gelegenheden twee verkenners vooruit die steeds nee-schuddend teruglopen. Uiteindelijk lopen we voor de tweede keer de Pontstrasse in. CasasPa heeft daar een restaurant gezien waar ze Spargeln bereiden. Dat restaurant ziet er niet slecht uit en heet Magellan.

15.05.2009: Een dagje Aken met CasasPa, afsluitend diner in restaurant Magellan. Klik voor groter.Terwijl we op het voorgerecht wachten spelen we het derde spel, het Oranjespel. Het is een soort Triviant maar dan met vragen over het Koninklijk Huis, behoudens Maxima niet mijn sterkste kant. Gelukkig komt het voorgerecht snel.

We zitten er goed in stevige, loodzware houten stoelen. Als hoofdgerecht kiezen Pascale en ik voor Ali Nazik, CasasPa voor de Spargeln en Monica en Margriet voor Rumpfsteak. Het smaakt allemaal prima maar we moeten ook nog twee spellen spelen.

Het grote restaurant is inmiddels bijna helemaal volgelopen. Margriet haalt een voetbalspel uit de tas. Het betreft een groen wandje met twee witte circels waar men van een afstandje met duim en wijsvinger een bal tegenaan moet schieten. Monica ziet meteen voor zich wat hier allemaal mis kan gaan en oppert dat we dit spel misschien beter in de tas kunnen laten.

CasasPa mag beginnen. Hij mikt op het wandje en knalt de bal met duim en wijsvinger in een rechte lijn op het tafeltje van de mensen naast ons. De bal mist hun tomatensoep op een haar na. Het dagje uit begint warempel op een vrijgezellenparty te lijken. Toch worden we steeds geoefender in het schieten waardoor de andere bezoekers minder overlast van ons ondervinden.

Als de koffie op tafel komt wisselen we het voetbalspel in voor dominostenen. Daarmee kan niet veel misgaan en de obers halen opgelucht adem. Het dagje Aken met CasasPa zit erop en we lopen van Magellan naar de parkeergarage, plaats 321.

Om tien uur zijn we weer thuis in Dommelen. Een culturele, sportieve en vooral leuke dag in Aken is voorbij. Rest de vraag waar we over 25 jaar naartoe gaan. En wie dan der Dreh- und Angelpunkt is!

Comments

Nog van harte gefeliciteerd met je pa en jij ook gefeliciteerd voor vanaag!!
Fijne dag :-)

Vandaag dus ;-)

Gefeliciteerd CasaPa en de rest van de familie natuurlijk, het uitje naar Aken leek me wel het toppunt van gezelligheid, hoe meliger hoe beter, toch?;-))

Gefeliciteerd jarige spiderbroer! zo'n jonge abraham hebben we nog nooit gezien :-)
en erg leuk verslag. ik kon het niet laten hier op t werk met je verslag te beginnen maar mn collega's vroegen wel wat er aan de hand was dat ik steeds zo zat te lachen. leuke foto's ook!

@Jannie: Dank je wel, ook namens CasasPa. Helemaal vanaag... ;-)
@ANila: Het was zeker gezellig, ja zelfs een beetje melig. We denken nog regelmatig terug aan Aken, maar dat is ook logisch want het is nog maar een paar dagen geleden, haha...
@Pascale: Dankeschoen! Weinig 32-jarigen noemt men Abraham maar van jou kan ik het hebben. Zijn jouw foto's ook al ontwikkeld en afgedrukt?

Om dit leuk te vinden moet je er bij zijn geweest....hahahahha

Gefeliciteerd!

Off Topic: Over toeval gesproken, een paar weken geleden gooide je hier een paar fotos van de Volvo 1800 neer. Een vooruitziende blik kan je niet ontzegd worden. Lees dit maar even dan snap je het wel. http://trendsupdates.com/pimped-up-volvo-1800-set-for-limited-edition-production/

Google ook nog even op Bo Zolland Volvo 1800.

Ha die broer (50), van harte gefeliciteerd. Ik heb genoten (en gelachen) van je verhaal en de foto's. Over 5 jaar weer?

@Cerito: Je bent er niet bij geweest maar moet toch lachen. Aha, na die eerste zinnen ben je gestopt natuurlijk... :-)
@El Alcalde: Dank je! Zo zie je ze nooit, zo zie je ze overal. Gaat het niet altijd zo? Doe mij overigens ook maar zo'n opgevoerd exemplaar!
@Margriet: Ha die Margriet, dank je (ook voor de dominostenen). Het was me het dagje wel, he? Over vijf jaar is goed, Sarah... ;-)

De gezelligheid straalt van de foto's. Je brengt me op een idee om ook een keer zoiets te organiseren!

Goed verhaal, Abraham. En jij van harte proficiat met je eerste halve eeuw. CasasPa

Lang verhaal.
Maar dat weet je zelf ook wel.
Moet kunnen.

Van harte gefeliciteerd!

@Door: Het was niet moeilijk te fotograferen met dergelijke familie... :-)
Het is zeker een leuk idee, mijn zussen zorgden voor een speciaal programmaboekje met info over de stad, Karel de Grote en andere relevante dingen. Dat viel wel in de smaak bij CasasPa...
@CasasPa: Dank je. Ik teken ervoor als ze me over een halve eeuw in de Dom van Aken begraven, naast Karel...
@Renesmurf: Lang verhaal, niet commercieel, is wel een beetje VPRO vind je niet? Dank je wel!

Gefeliciteerd allemaal mat Casaspa.
Dat jij als afgestudeerd Duitser het niet wist van het 'Dreh- und Angelpunkt' valt me tegen, ik wist het direct en ik doe het met ARD-Duits!
Ook de grote Duitser zelf wil ik nog even feliciteren met de 50e verjaardag!
Over 25 jaar een uitje met Luchiano en Diana....:-)

Gefeliciteerd! Ik herinner me nog heel goed hoe ik het werd.Het is toch een mijlpaal. Neem er nog een paar!

@Angel: Dankeschoen! Ten eerste ben ik niet afgestudeerd (geen tijd voor), ten tweede zag ik later dat deze term vooral in de voetbalwereld wordt gebruikt. Guenther Netzer was een befaamd Dreh- und Angelpunkt. Dus dat jij dit wel wist en ik niet verbaast mij niet echt. Leuk idee over 25 jaar, dan is Luchiano precies half zo oud als ik, terwijl ik tweederde zo oud ben als CasasPa. Het is me wat...
@Menno Nicolai: Gelukkig gaat je geheugen er dus niet op achteruit, dan kan ik er inderdaad nog wel een paar achterover slaan... :-)