« Curacao Referendum 15 mei 2009 (2) | Main | Een dagje Aken met CasasPa »

Curacao Referendum 15 mei 2009 (3)

Het kost enige moeite om op zaterdagochtend de uitslag van het referendum te vinden. Vreemd genoeg is de officiele website referendummei15.com nog niet geüpdate. Teletekst gelukkig wel. Si wint met 52% tegen 48% voor No. De kop is niet geheel correct, immers ook No is voor autonomie maar onder andere voorwaarden.


15.05.2009: Curacao zegt JA (Si) tegen de resultaten uit de Ronde Tafel Conferenties en gaat op dezelfde weg door richting autonomie. Pabien Korsou!


Pabien Korsou! Gefeliciteerd Curacao, maar gaat alles vanaf nu van een leien dakje? Dat is niet erg waarschijnlijk. Winnen is leuk maar betekent ook dat men aan het roer blijft staan. Het is gemakkelijker om langs de kant toe te kijken en kritiek te spuien. Dat is een van de belangrijkste functies van de oppositie.

CasaSpider hoopt dat het No-kamp de uitslag als een feit aanvaardt en vanaf nu samen met de coalitie de schouders eronder zet om in januari 2010 de autonomie te vieren. Het is gemakkelijker om in de jaren daarna bepaalde twistpunten zoals de ongewenste binding met Sint Maarten bespreekbaar en ongedaan te maken dan nu helemaal opnieuw te beginnen.

In het No-kamp zitten slimme mensen, een man als Charles Cooper (MAN) realiseert zich dit echt wel. Het is 100% zeker dat er in de relatie met Nederland en de afhandeling om tot autonomie te komen nieuwe conflicten en ergernissen opduiken. Wat men zich op Curacao niet voldoende realiseert is dat het eiland hier in Nederland absoluut niet leeft.

Vrijdagavond kwam ik thuis van een leuk dagje Aken waarover later meer. Snel dook ik achter de computer om iets over het referendum te lezen en keek met een schuin oog naar Pauw en Witteman. Misschien zat pak hem beet John Leerdam er wel om een toelichting te geven.

Niets van dit alles, de uitschakeling van de Toppers (Gordon, Froger en Van der Boom) acht men momenteel in Nederland van aanzienlijk groter belang dan de staatkundige toekomst van Curacao.

Alle posts over het Referendum van 15 mei 2009 zijn gebundeld in de categorie Curacao Referendum 15.05.2009.

Comments

Si, ik ben daar blij mee.
Nee alles is niet over, maar nu kan er gezamenlijk naar een goede manier van deze klus klaren gezocht worden.
Hopelijk doen ze het veel beter dan Suriname, die hebben een harde prijs betaald de verdeeldheid, daardoor stond de deur open voor de coupe etc etc.

Nu dan toch een berichtje in de Volkskrant. Zal 'm hier plakken, tenzij ik dan voor een spammer word aangezien.

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1199512.ece/Curaccedil_ao_stemt_voor_akkoord_met_Nederland?source=rss

En P&W....tsja....hun wereld draaide door, toch...

Eigenlijk onvoorstelbaar dat er zo weinig aandacht aan wordt besteed. Er wordt bij wijze van spreken eindeloos geouwehoerd over allerlei landen waar we totaal geen binding mee hebben en delen van het eigen koningkrijk worden praktisch genegeerd.

Ze zijn dan gelukkig ook uitgeschakeld, die zelfbenoemde 'toppers'.

Gelukkig een Si. Een leuke link met een voorlopige uitslag en kiezers per district, moet je toch aan spreken zoveel data;)

http://www.registrosivil.an/referendum2009/index.html

Die zogenaamde "winst" was te danken aan de NL-stagiaires. Deze mensen zijn maar voor een paar maanden op het eiland en mochten al meestemmen. Eigen ego telt, verder moet Nederland toch niks van de Curacaoenaar hebben, dus ik snap iets niet!

http://www.amigoe.com/artman/publish/artikel_56618.php

Ja "ja"...

@ANila: Ik ben het helemaal met je eens, hopelijk volgt men (iedereen dus) op Curacao jouw advies...
@Zezunja: Dank voor de link. Overigens schrijft ook de Volkskrant het niet helemaal goed op. Het referendum ging er niet over of Curacao autonoom moet worden maar of de vele eisen die Nederland daaraan stelt geaccepteerd moeten worden. Het No-kamp is nog meer voor autonomie en zelfs onafhankelijkheid maar men wil daar een veel grotere vinger in de pap bij hebben...
@Lennart: Dat vind ik dus ook. Dit is uitermate belangrijk voor Nederland. Nederland en haar inwoners mogen/moeten veel meer weten van wat er binnen het Koninkrijk speelt. Kennis en informatie zorgen voor een meer gefundeerde mening dan bijvoorbeeld "verkoop die eilanden maar aan Chavez"...
@Laurent: Daar ben ik ook niet rouwig om, doe mij maar Azerbadjan met Turkije als goede tweede...
@Carolus: Dank voor de link, deze site is inderdaad de beste. Binnenkort is de excel-sheet ook op het CasaLog te downloaden...
@Bout: Stagiaires schrijven zich volgens mij niet in op Curacao dus die mogen ook niet stemmen. Nederlandse PVV-stemmers zouden op Curacao zeker voor No stemmen, dat is een feit. Maar ben je daar blij mee?

Nederland is alleen geintereseert in het binnenland, en dat binnenland bevindt zich hier.

Nou ja, sommige mensen kijken ook wel de grenzen over, en de media ook wel.
Maar dan moet je even verder kijken.

Aangezien jij er meer bovenop zit kun je't mij misschien uitleggen omdat het nieuws hier er nogal vaag over was:"Omdat Nederland 70% van de staatsschuld overneemt en meer te zeggen krijgt op het gebied van Financiën en Rechtspraak wint Curacao aan autonomie." Huh? Dus OMDAT je rechten inlevert KRIJG je meer vrijheid? Ikke nie snap nie...En mag ik nu feliciteren of juist niet?

Wat "ja", en door WIE? Door nieuwkomers die het eiland niet eens kennen? Zijn 'die' tegenwoordig de Curacaoenaars?

Het is nu slikken of stikken. Ik denk niet dat de doorsnee Curacaoenaar daarvoor gestemd heeft!

http://www.amigoe.com/artman/publish/artikel_56682.php

@Bout en al die geboren en getogen Curacaoenaars die (tijdelijk) in NL wonen en niet mochten stemmen dan?
Amerikanen,waar ze ook in de wereld wonen, mogen stemmen met de o.a. presidentsverkiezingen,Nederlanders die buiten NL wonen mogen ook stemmen voor NL aangelegenheden, ook al wonen ze al lang niet meer in NL. Het is dan ook belachelijk dat bij een dusdanig belangrijk politiek item als het referendum Curacaonaars in NL worden uitgesloten.

@Renesmurf: Klopt, maar als in het onderwijs meer aandacht wordt besteed aan de andere landen en ex-landen van het Koninkrijk vergroot men vanzelf de interesse. Zo werken die dingen...
@Terrebel: Het gaat om het ontmantelen van het land de Nederlandse Antillen. Alle eilanden die daartoe behoren mochten via referenda in 2005 een keuze maken. De kleine eilanden Saba, Sint Eustatius en Bonaire kozen ervoor een bijzondere gemeente van Nederland te worden. Sint Maarten en Curacao willen (afzonderlijk) een autonoom land binnen het Koninkrijk zijn. Ten overvloede en wellicht bekend: Aruba is reeds een autonoom land binnen het Koninkrijk, sinds 1986.
Na de keuze van Curacao voor autonomie moet er nog een heleboel gebeuren. Het land de Nederlandse Antillen moet ontmanteld worden, de universiteit, het ziekenhuis, de schulden, etc. etc. Dat is een enorm karwei geweest en Nederland heeft daarbij de helpende hand toegestoken door het uitlenen van ambtenaren. Dit hele proces heeft de steun van het Si-kamp zijnde de coalitie. Zij zijn ook blij met de kwijtschelding van een groot gedeelte van de schuld die ongeveer 2 miljard euro bedraagt. In ruil daarvoor wil Nederland financieel toezicht. Een ander onderdeel is de aanwijsbevoegdheid van het Nederlandse Openbaar Ministerie. Hierdoor heeft Nederland directe invloed in wie vervolgd moet worden. Politietaken in de nieuwe bijzondere Nederlandse gemeentes (Bonaire etc.) moeten nog steeds door Curacao uitgevoerd worden. Dan is er nog de binding met Sint Maarten via de gezamelijke Nationale Bank. Het No-kamp, zijnde de oppositie, vindt dat de Curacaose regering principiele zaken m.b.t. zelfbeschikking verkwanselt voor een paar euro's. Zij gaan dus niet akkoord met autonomie onder de voorwaarden zoals die uitonderhandeld zijn. Daar gaat het in essentie over. Nog vragen... :-)
@Bout: Voor het referendum was reeds bekend wie er wel en wie er niet stemgerechtigd waren. Ik kan mij wel iets voorstellen bij de kritiek maar anderzijds, als No had gewonnen was die er niet geweest. De doorsnee Curcaoenaar is duidelijk 50-50 verdeeld, dat is dan ook meteen het zwakste punt van het eiland...
@Lennart: Een interessant discussiepunt. Probleem is dat ongeveer de helft van de Curacaoenaars in Nederland woont. Dientengevolge is de invloed van deze mensen als ze mogen stemmen enorm groot. Men kan zich afvragen of het juist is dat mensen die in een ander land wonen zoveel invloed mogen hebben op wat het eiland moet doen. Andersom mocht ik op Curacao wel meedoen aan verkiezingen in NL, maar die paar buitenlandse stemmen spelen niet echt een rol...

Alleen mensen die langer dan 6 maanden staan ingeschreven hebben kiesrecht. Stagieres schrijven zich niet in (verklaring wereldstagedirecteur Maarten de Jong).

Curacao geeft een andere aanvulling aan het begrip autonomie, dat het in 1954 al kreeg - onder de vlag van de Nederlandse Antillen. Voor velen, inclusief de MAN, is het doel in eerste instantie om los te komen van de Antillen.

Bout's poging om het referendum op te delen in etnische groepen en stemgedrag is gevaarlijk. Deze kaart wordt nu inderdaad door de MAN en bv. Cova uitgespeeld (zie http://www.curanieuws.com/index.php?option=com_content&view=article&id=844:cova-curacouse-bevolking-heeft-gekozen-voor-nee&catid=1:staatkunde&Itemid=10).

Gelukkig doen Nederlanders niet zo moeilijk over 130.000 curacaoenaars die in NL stemmen. Dat zijn gewoon medeburgers, toch?

Er wonen helemaal geen "130.000" Curaçaoenaars in Nederland, waar heb jij die cijfers vandaan?
Overdrijven is ook een Kunst! En dat is gevaarlijk.

Dat zou betekenen dat de complete bevolking van Curaçao in Nederland woont, incl. de nieuwkomers...
Nieuwkomers, die ook niet willen dat Spanje en Frankrijk, opnieuw de baas zullen worden in landen van herkomst.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Cura%C3%A7ao

@Dick Drayer: Mee eens. Blijft onverlet dat ik er wel begrip voor heb dat op kleine bevolkingsaantallen zoals op Curacao de invloed van 10.000 Nederlanders waarvan een groot deel toch slechts tijdelijk daar verblijft behoorlijk groot is. Anderzijds worden spelregels van tevoren bepaald en niet achteraf bijgesteld door de "verliezende" partij. Overigens wacht ik met spanning op jouw analyses, wanneer komt knuku.com weer in de lucht?
@Bout: Hoeveel Curacaoenaars er precies zijn weet ik niet, maar het CBS geeft voor 2010 een aantal van 137.000 Antillianen en Arubanen in Nederland aan. Zie:
http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/default.aspx?DM=SLNL&PA=71876NED&D1=0-13&D2=a&D3=0&D4=0-2&D5=1%2c11%2c21%2c31%2cl&VW=T
Helaas geen uitsplitsing naar de eilanden, maar vermoedelijk zijn de meesten toch van Curacao afkomstig...

Er staat de Nederlandse Antillen en Aruba. Dus ook mensen uit Bonaire en de boven windse eilanden.


Er zitten ook veel mensen erbij die nog geboren (2010) moeten worden en anderen die nog te jong zijn om te stemmen.

Zomaar wat roepen "130.000" vind ik zeer onprofessioneel.

Wat jullie met z'n allen voor het gemak vergeten is de enorme hoeveelheid no-stemmers die geen idee hadden waarop ze stemde. Opgestookt door de oppositie met onzin argumenten is het daardoor op 48% nee gekomen. Je kunt twisten over "buitenlanders" als marinepersoneel die si hebben gestemd (is dat wel zo?) maar de groep no-stemmers die geen idee hadden waar het werkelijk over ging is vele malen groter. Het verschil tussen no en si is in werkelijkheid veel groter en Curacao is helemaal niet zo verdeeld als nu lijkt.

De onzinnige discussie over de uitslag mag wat mij betreft achterwege blijven, laten we kijken naar de toekomst want er is nog genoeg te overwinnen voordat Curacao ooit autonoom laat staan onafhankelijk wordt (alweer een jaar uitgesteld).

Volgens mij is iedereen uiteindelijk op het Curacao van nu import. Weliswaar een deel vrijwillig en een ander deel gedwongen, maar toch. Spreken over "originele" bewoners lijkt mij dan ook niet echt toepasselijk.

@Bout: Ook als het om bijvoorbeeld 50.000 stemgerechtigde Curacaoenaars in Nederland gaat is dat nog steeds een belangrijke groep. Die als zij op Curacao mee mogen stemmen enorm veel invloed hebben...
@Theo: De stelling dat No-stemmers niet weten wat ze doen is een gevaarlijke. Mag men dat in Nederland ook zeggen over mensen die PVV stemmen of Partij voor de Dieren? Het probleem is wie bepaalt of iemand voldoende kennis heeft om een zaak te kunnen beoordelen. Achteraf een uitslag aanvechten is niet handig en zeker niet als men straks alle mensen nodig heeft om het nieuwe land op te bouwen. Dat van 2011 had ik nog niet gelezen, dat is zeker pas sinds kort beslist?
@Lennart: Ik heb al een aantal malen betoogd dat de oppositie, met name MAN en Pueblo Soberano, in veel opzichten op de PVV lijken. Bijvoorbeeld hoe men aankijkt tegen buitenlanders en eigen volk eerst. Complcerende factor is inderdaad dat in het geval van Curacao moeilijk te bepalen is wie de originelen zijn: Yu di Korsou, Yu di Tera, kleur...

Ga je er dan vanuit dat ze Si, gestemd hadden? Ik dacht het niet.
50.000 is heel wat minder dan 130.000. (zorgvuldigheidsbeginsel...)

Maar goed. Nu is er een andere probleem ontstaan op Curaçao. De Latinos vinden dat Si gewonnen heeft dankzij hun stem, en eisen nu een verblijfvergunning of Ned. nationaliteit.

http://pueblosoberano.org/index.php?option=com_content&task=view&id=58&Itemid=1

Casa, ik zeg niet dat alle nee stemmers niet wisten waar ze op stemden maar van een deel weet ik het zeker dus dat is slechts een constatering. In een discussie over "buitenlandse" stemmers die het referendum bepaald hebben moet je dit meenemen. Gelukkig realiseren meer mensen zich dit gezien de ingezonden stukken in de Amigoe gisteren.

Het besluit van Nederland om de autonomie nog een jaar uit te stellen was maandag en dinsdag groot in het nieuws hier, de Nederlandse pers vond de Toppers en de breuk van Jan Smit en Yolanthe belangrijker.

@Bout: Nee hoor, ik zoek gewoon de feiten op. Rechten ontlenen aan een stem is nieuw voor mij, maar Curacao mag de Latinos zeker dankbaar zijn. Een vraag aan jou, vind jij dat de Curacaoenaars in Nederland in de gelegenheid hadden moeten zijn om te stemmen bij het referendum?
@Theo: Ook bij de Si-stemmers is er diversiteit met betrekking tot het weten waar men precies voor stemt Zo denken sommigen dat de problemen nu zijn opgelost, dat zijn degenen die straks misschien overlopen naar de kant van de oppositie, als het allemaal lang duurt en niet zo soepel verloopt. Ik heb me even bijgelezen in de Amigoe, inderdaad dingen die hier volledig ondergesneeuwd zijn. Heb je het al gehoord van Patricia en Adam trouwens?

Casa, ik weet heus wel dat jij altijd jouw huiswerk goed probeert te doen voordat je wat post en dat je beide kanten zo goed mogelijk probeert te belichten. :)

Maar een journalist of iemand die als journalist werkt mag nooit overdrijven, cijfers manipuleren, zijn eigen voorkeur laten merken, of eigen oordeel geven, etc.
Zijn commentaar moet faire zijn en berust op FEITEN. Hij moet zorgvuldig te werk gaan.
De code van Bordeaux.


Natuurlijk moeten alle Nederlanders en alle Curaçaoënaars bij belangrijke beslissingen die hun land aangaan betrokken worden, waarom de een wel en de ander niet? Gelijke gevallen dienen gelijk behandeld te worden.