« Afgelopen woensdag | Main | The Sentinel en Vaderdag »

Sushi en frikandel

Vrijdag hebben we twee dvd's gehuurd bij Movie Time. The Ant Bully voor Luchiano (9) en The Sentinel voor ons. Om een uur of negen zaten we met zijn vieren knus rondom de laptop. Ja, met zijn vieren want Diana (1) zat bij Lucy op schoot. We dachten laat haar maar even vijf minuten kijken, dan valt ze wel in slaap. Maar ze was helemaal gebiologeerd door het scherm en als er water vloeide riep ze luidkeels: "Awa!"

08.06.2007: De vier Spiders bekeken de dvd The Ant Bully. Klik voor groter.De film gaat over mieren, neen over een jongetje dat niet lekker in zijn vel zit. Hij heet Lucas en wordt gepest door zijn vriendjes. Uit verveling en frustratie spuit hij water in een mierennest. Als zijn ouders op vakantie gaan wil hij geen dag zeggen tegen zijn moeder. Hij blijft alleen met zijn zus en zijn oma in huis achter.

Een slimme mier heeft een toverdrankje bereid en daarmee willen ze Lucas straffen. 's Nachts gieten ze een druppel van het drankje in zijn oor en dan wordt Lucas net zo groot klein als een mier. Ze nemen hem mee en richten een tribunaal in. Lucas verdedigt zich door te zeggen dat hij toch niet kon weten dat mieren ook gevoel hebben en familie.

Hij moet met de mieren verder leven en bewijst per toeval zijn nut als ze worden aangevallen door een kolonie libelles. Per toeval, want eigenlijk is hij nog steeds de egoistische Lucas van vroeger. Een nieuwe vijand doemt op, the Ant Bully. Dit is een man met een insectenverdelgingsbedrijf, gespecialiseerd in mieren.

Na een spannende (ahum) strijd waarin de mieren en de libelles hun krachten bundelen weten de zij een druppel van het toverdrankje in het oor van the Ant Bully te krijgen. Uiteindelijk fietst hij schreeuwend en tierend op een driewielertje weg. De mieren vinden dat Lucas genoeg heeft geleerd en geven hem het drankje om weer groter te worden. Wel adviseren zij hem om het drankje buiten het mierennest op te drinken.

Het dikke jongetje dat Lucas altijd pestte komt eraan met zijn gang. Maar Lucas is niet meer bang en blijft staan als het dikke jongetje beveelt: "Met zijn allen op hem." De andere kinderen kiezen nu partij voor Lucas en met zijn allen verjagen ze de dikkerd.

09.06.2007: Zaterdag hadden we Happy Hour bij ons thuis met Duvel, sushi en frikandellen. Klik voor groter.Als de vader en moeder van Lucas thuiskomen geeft hij zijn moeder een extra knuffel. Ja, het is natuurlijk wel een kinderfilm en nog een Amerikaanse ook.

Wij hebben ons met de film geamuseerd en geven hem derhalve een 7 uit 10.

Zaterdagmiddag ging Luchiano bij Gerard, een vriendje van de karateles, spelen. Lucy had geen zin in Pleincafé Wilhelmina en daarom reed ik naar Albert Heijn om wat lekkere dingen te kopen.

Sushi en frikandel, een prima combinatie die me terug doet denken aan het huwelijk van mijn zus Pascale met zwager Luc in september 2000.

Tijdens het feest werden veel mooie acts opgevoerd maar degene die het meeste indruk maakte was die van de Pimpelmezen, het orkest waar ook Pascale en Luc deel van uitmaakten. Zij hadden een lied gecomponeerd met in het refrein de boodschap dat Pascale van olijven houdt en Luc van friet. Dat deze op het oog merkwaardige combinatie toch kan werken toonde men aan met het bijbehorende kado, een potje olijvenmayonaise. Of zoiets.

Om half zes was Luchiano thuis en begonnen we aan ons Happy Hour. Een ijskoude Duvel en mozarella in zoetzure paprika als aperitief. Tijdens het dominoën begonnen we aan de sushi, Osaka style. Die viel niets tegen, neen die was zelfs lekker. En datzelfde gold voor de frikandellen met ketchup en mayonaise (mosterd voor Lucy!) die we een uur of twee later aten.

Aan de hoofdfilm van de avond zijn we niet meer toegekomen. The Sentinel bekijken we vandaag. Hoe heet het eigenlijk als woorden overeenkomen qua klank zoals bij de films Bully en Sentinel en de gerechten sushi en frikandel?

Comments

$klank
:-)

Ik vind het een verschrikkelijke film, daar raakt een kind gefrustreerd van.

Zo keek ik altijd maya de bij, en dacht dat bijen dezelfde gevoelens als mensen hadden, en nils holgerson is ook zoiets bizars.

Sushi en Frikandel ?
Si ta berdat, Frikandèl ta un kos Sushi.
;-)

The Sentinel had ik een paar maanden geleden gezien. Ik vond het niks, saai en een slap einde. 4.5 van de 10. Ben benieuwd wat voor cijfer jij het zal geven..

@Cockie: Haha, misschien $klankovereenkomst dan. Je bent een echte Unix-kenner... ;-)
@Renesmurf: De film was toch niet te spannend voor je? Bestaat Nils Holgerson dan echt?
@Vernon: Si ta berdat, Frikandèl ta un kos Sushi. Pero ambos ta hopi Dushi!
@Curacaoenaar: Vanmorgen het eerste stukje gezien en dat kon me niet echt bekoren. Vanavond gaan we verder, ben benieuwd...

Leuke film The Sentinel, Michael Douglas weer op zijn best.
Sushi & Frikandel = beide lekker.
Ayo.

* Off topic mode aan* Hoe is het met je Spinning activiteiten?
* Off Topic mode uit*

Ach, dit soort kinderfilms lopen altijd goed af, ik vind het helemaal niet frustrerend. Vroeger was dat wel zo, maar tegenwoordig zijn kinderen al zo vroegwijs dat ze geen last meer hebben van zulk soort frustraties volgens mij.

Het gaat niet om echt bestaan, het gaat er om dat kinderen moeten leren dat dieren toch anders denken dan mensen.

Na een rook verbod, moeten we de eilanden ook maar eens droog leggen...

@Lennart: Aardige film maar ook niet meer dan dat. Wellicht morgen de recensie voor zover van belang, haha. Mooie rol van Kim Basinger trouwens. Een goeie van dat spinning, ook daarover binnenkort meer...
@Cyberjunk: Ook wijze mensen kunnen last hebben van frustraties...
@Renesmurf: Dat is waar, maar het helpt wel om meer respect voor de dierenwereld te krijgen...
@Brillie: Voordat dat gebeurt moeten ze eerst alle Porschebezitters maar achter de tralies zetten...

Casa bo ta skibi papiamentu hopi bon. Jij bent wel goed geïntegreerd. :)
PS hoe moet het nu met die makamba in het BC (bestuurs college) die geen woord papiamentu kan lezen, schrijven of spreken? Het is net zoiets als een vreemdeling in het bestuur van een land. Terwijl papiamentu de officiele taal is.:)

http://www.stanleybrownthinktank.org/forum/viewtopic.php?p=49600&highlight=#49600

Als klanken overeenkomen heet dat assonantie. Bijvoorbeeld hoge bomen en bully en sushi. Als een medeklinker steeds herhaald wordt heet dat alliteratie, bijvoorbeeld Leentje leerde Lotje lopen.

@Boutie: Dank je! Toen ik hier net kwam ben ik al snel begonnen met cursussen Papiamentu. Uit mijn hoofd heb ik er drie of vier gevolgd, waarvan een 'nivel avansa'. Verder lees ik elke dag de Extra en kijk naar Telenotisia. Als men jarenlang ergens woont is het mijns inziens een sociale plicht om de taal van dat land of die streek (bijv. Friesland) op een bepaald nivo te beheersen. Als in een vergadering gevraagd wordt of het in het Papiaments kan en men kijkt mij aan ben ik blij dat ik zeggen kan dat dat geen enkel probleem is. Van de andere kant hebben de anderen er dan ook eerder begrip voor dat ik op vragen in het Nederlands antwoord, gewoon omdat mij dat beter afgaat. Het is toenadering van twee kanten en dat werkt altijd het beste. Nico Cornelisse (chef Wine Cellar) ken ik niet. Ik weet ook niet hoeveel Papiaments hij spreekt en verstaat. Als hij het in ieder geval passief goed beheerst zie ik geen probleem. Wel is het dan zaak om extra snel de actieve kennis op een hoger peil te brengen...
@Josien: Dank je, daar was ik naar op zoek. Dankzij jouw tip heb ik een wikipedia-link gevonden. Synoniemen van assonantie zijn halfrijm en klinkerrijm: http://nl.wikipedia.org/wiki/Halfrijm

zo ben d'r weer hoor.. .eerst maar even inlezen.

Sentinel: wel gezien maar weet er niets meer van :) dat zegt waarschijnlijk genoeg van mijn kant.

Leuk dat er in de persoon van Josien iemand is die zo veel van taal afweet, die leert mij ook nog dingen en dat terwijl ik ook nogal, om met Renesmurf te spreken. een taaljunk ben. Dan vind ik het heel interessant als iemand mij dingen leert via deze site.

Ach Papiaments...na 4,5 jaar hier spreek ik nog steeds geen enkele volzin en verstaan doe ik het ook niet.
Ik heb geen talenknobbel!!..helaas.

The Ant Bully (mierenmepper) ben ik gaan kijken met mijn zoon in de Bios. Leuke film.

Boutie heeft gelijk je papiamentu is goed. Je bent een van de weinigen die de taalt beheerst. Een echt makamba krioyo!!!

Kijk, dat antwoordt was te verwachten, van een drank drinkers... ik ga daarmee acc indien het een rode Porsche is. Aangezien dat verraad is aan de Porsche.

@GJ: Welcome back, genoten van souvlaki en feta? De Amerikaanse Geheime Dienst schijnt een geheugenverliesgen in de betreffende dvd's te stoppen...
@Cyberjunk: Ja, vond ik ook leuk. Ik wist dat er een woord voor was maar kom er maar eens achter welk. Het is niet alleen maar onzin op het CasaLog... :-)
@Cerito: Toch schrijf je aardig Nederlands, dus met je talenknobbel valt het wel mee. Meestal is het de wil die ontbreekt... ;-)
@Donna: The Ant Bully was zeker de moeite waard. Luchiano heeft hem nu in het Spaans en in het Engels gezien. Of ik een van de weinigen ben die als Makamba het Papiaments enigszins beheerst betwijfel ik. Ik ken er echt wel een aantal die het vloeiend spreken. Een Curacaose vriendin helpt hier overigens wel bij... :-)
@Brillie: Pas op, anders gaan we ijsjes verbieden in een straal van 30 kilometer rondom Apeldoorn...

Casa, bij Cerito is het meer de minachting voor papiamentu, anders had hij wel de moeite genomen om het te leren.
Vraag me af of Cerito ook zo over de engelse taal zo durft te spreken. Wie geen engels kan, houdt dat vaak verborgen, uit schaamte!

Maar "ACH", wat stelt papiamentu voor, he Cerito? Na bijna 5 jaar wonen op Curaçao is het voor sommigen nog steeds niet de moeite waard om papiamentu te leren. Dit verklaart al genoeg!

Dankzij papiamentu, kan ik mij verstaanbaar maken in alle Romaanse talen! Iets waar de makamba's grote moeite mee schijnen te hebben. Arrogantie en minachting voor de taal en cultuur van het land waar men woont houd men DOM.

Het kunnen spreken van vreemde talen is een verrijking!!!

@Boutie: Mijn voorstel is het persoonlijke eruit te halen. Vroeger ergerden Nederlanders zich aan Duitsers die er maar vanuit gingen dat 'wij' hun wel in het Duits te woord zouden staan. Een Engelsman of Amerikaan zal zich ook wel tien keer bedenken voordat hij Nederlands gaat leren. Dat hoeft niet perse tegen de mensen te zijn gericht die er wonen.
Maar... ik ben het ook met je eens dat er een soort van sociale plicht is om in te burgeren als je ergens naartoe verhuist. Dat je op zijn minst je best doet om op een bepaald nivo te kunnen communiceren. Al snel blijkt dan dat in dit geval Curacaoenaars het erg leuk vinden als je dat doet. Het opent deuren om meer van elkaar te weten te komen. Daar komt bij dat het juist de Nederlanders zijn die altijd zo hameren op inburgeren (van allochtonen) maar zelf elkaar in het buitenland vaak opzoeken en waar dan ook ter wereld kip met friet en appelmoes willen kunnen eten. Een beetje tegenstrijdig.
Nog even over de Curacaose situatie. Hoe gek het ook klinkt, maar juist hier is het extra moeilijk om Papiaments te leren omdat er zoveel Nederlanders zijn en bovendien de lokale bevolking ook gewoon Nederlands spreekt. Dat is op zich heel gemakkelijk maar hierdoor wint de gemakzucht het vaak van bovengenoemde sociale plicht. Het is net als water, dat zoekt ook altijd de gemakkelijkste weg. Grote concentraties van mensen belemmeren integratie, dat zie je in Nederland (en andere landen!) ook gebeuren.
Complexe materie, maar het is niet zo dat het niet willen leren van Papiaments direct tegen Curacao gericht is, dat wil ik hier toch even betogen.
Wat vind jij?

dankje casa!
De souflaki maar vooral de mousaka was heeerlijk!! :)