« Kòrsou Quo Vadis? | Main | Sushi en frikandel »

Afgelopen woensdag

Voorheen ging het ongeveer zo als Luchiano (9) een boekbespreking of een spreekbeurt had. "Papa, mijn $werkstuk moet op $datum klaar zijn. Dat je het even weet." Woorden voorafgegaan door het US-dollar teken dienen als variabelen beschouwd te worden. Ondanks een gebrek aan managerkwaliteiten heb ik de ongewenste portie extra werk langzaam maar zeker terug op het juiste bordje kunnen laten terechtkomen.

Belgisch lijkt soms net op Duits voor wat betreft het zich korter kunnen uitdrukken.

Het te bespreken boek was Erin geluisd van Mirjam Oldenhave en Luchiano heeft 95% van het werk gedaan. Mij restte slechts de opmaak, het groeperen van zinnen in alinea's en de allerergste fouten er samen met hem uithalen. Dinsdagmiddag heeft hij goed geoefend en 's avonds zetten we de puntjes op de i qua presentatie. Woensdagmorgen in de auto op weg naar school was de generale repetitie en die stemde mij tevreden.

06.06.2007: Diana (1) is verguld met haar fietsje waar ze meestal mee loopt. Klik voor groter.Na even gewerkt te hebben mocht ik alweer naar huis. We hadden een afspraak bij het Consultatiebureau met Diana (1). Ten opzichte van de laatste meting op 26 april 2007 is haar gewicht toegenomen van 8700 naar 8770 gram. Mag het een onsje meer zijn? In mei heeft zij ruim twee weken met haar gezondheid gekwakkeld en twee antibiotica-kuren gekregen. Ze voelde toen zwak en licht aan.

Juist de laatste twee weken gaat het weer de goede kant op, we maken ons dus geen zorgen. Diana meet nu 78 centimeter en dat is 2 centimeter langer dan op 26 april.

Tijd om Luchiano op te halen. Zijn boekbespreking was goed gegaan, hij had een 9 min. Toen we dat thuis aan Lucy vertelden schrok zij zich een hoedje. "Wat! Een min negen?" Hoe slecht moet een boekbespreking zijn om een min negen te halen. Ik kon mij er geen voorstelling van maken. Voor de liefhebbers staat de boekbespreking online, zowel in doc als html formaat.

Om kwart over twaalf hield Yves Cooper zijn dagelijkse praatje op Dolfijn FM. Naar aanleiding daarvan wilde ik een exemplaar van La Prensa kopen met de foto van de door agenten mishandelde Jamaicaan op de voorpagina. Materiaal voor de post Kòrsou Quo Vadis. Na het werk reed ik derhalve naar Pita supermarkt waar La Prensa te verkrijgen is.

De Nijmegenstraat maakt vlak voor Pita een tamelijk scherpe bocht naar links en daar uitkomend moest ik flink in de remmen vanwege een plotseling opdoemende file. Ongeveer 50 auto's als het er niet meer waren stonden te wachten voor het benzinestation dat tegenover de supermarkt is gelegen. Als er zoveel mensen tegelijk willen tanken is er meestal iets aan de hand.

Met gespitste oren in de supermarkt had ik al snel beet. Er was een blokkade bij de Isla raffinaderij en dat betekende dat de Curoil-tankwagens niet uit konden rijden. Mijn Toyota had voldoende brandstof om met enige moeite het weekend te overbruggen. Mocht er daarna nog steeds geen benzine zijn had Luchiano geluk, dan gingen we maar niet naar school.

06.06.2007: Luchiano (9) houdt zijn boekbespreking over Erin geluisd van Mirjam Oldenhave. Klik voor groter.Het betreft een interessant conflict tussen de Isla-directie bij monde van Pedro Jiménez en de vakbond PWFC (Petroleum Workers Federation of Curaçao) die vertegenwoordigd wordt door Elvis de Andrade. De vakbond vindt dat hun leden meer betaald moeten krijgen voor hetzelfde werk dan niet-leden. Het argument hiervoor is dat het de vakbond is geweest die het hogere salaris heeft bedongen en dat het niet eerlijk is dat niet-leden daarvan meeprofiteren.

Vroeger leerde men in de geschiedenisles dat dit nu juist de kern is van solidariteit. Afspraken gemaakt tussen werkgever en vakbond gelden voor alle werknemers, ook voor degenen die niet aangesloten zijn. De Isla-directie zal het verder een worst zijn maar de rechter heeft geoordeeld conform wat vroeger in de geschiedenisles werd onderwezen.

De rechterlijke uitspraak heeft geleid tot een soort van omgekeerde wereld reactie. De Isla-directie legt zich er bij neer waardoor het bedrijf meer salaris moet betalen en de vakbond is boos dat de directie niet in beroep gaat terwijl per saldo de werknemers meer geld krijgen.

Natuurlijk is het begrijpelijk dat de vakbond zoveel mogelijk leden wil hebben, immers hierdoor staat men sterker in de onderhandelingen. Er is een aardige parallel te bedenken met vaccineren. Hoe meer mensen het doen, hoe minder risico zij lopen die het niet doen. Maar het omgekeerde geldt dus ook.

Achteraf was het allemaal een storm in een glas water. Tijdens het journaal van acht uur zaten betrokkenen met elkaar aan tafel en was de blokkade opgeheven. Donderochtend heb ik de tank voor de zekerheid toch maar volgegooid. Even later op diezelfde donderdagochtend stond op het CasaLog het volgende commentaar van Curacaoenaar:

Wat zie ik nou op de voorpagina van Amigoe? Een foto van paspoorten met daaronder: "Foto: CasaSpider Pictures". Mischien kan je freelance fotograaf worden voor de ANP :-p

Uiteraard ben ik meteen gaan kijken en warempel, bij een artikel over Aruba dat de wens heeft om naast het Nederlandse paspoort een eigen Arubaans paspoort te introduceren staat een foto van onze vier Nederlandse paspoorten. We zijn wel vereerd maar onze privacy ligt nu gewoon op straat!

Comments

Fijn dat het benzineprobleem snel was opgelost, hier duren stakingen en blokkades, van wie ook, vaak langer.

Die boekbespreking was prima, Luch kan echt goed schrijven.

Ik heb een heel dubbel gevoel over je laatste zin. Ik vind jouw blog helemaal super en zou die niet willen missen. Anderzijds moet ik eerlijkheidshalve ook een opmerking maken, als je niet wilt dat je privacy op straat ligt, dan moet je stoppen met bloggen. Internet is nu eenmaal een medium waarin privacy niet hoog wordt aangeslagen. Maar als ik je echt zou adviseren te stoppen met bloggen, dan snijd ik mezelf in de vingers omdat ik je blog zo leuk vind.

Diana komt er wel, die is een gezonde meid en dat aankomen komt echt wel een keer.

Je wordt al bijna een beetje berucht op Cura.

Diana is echt een poppetje en Luchiano is echt een knappe jongen!!!

Ik vind dat mensen verplicht lid moeten zijn van een vakbond.
Gewoon invoeren, hups, klaar!

En privacie moet prive blijven!

Heb je nog betaald gekregen voor jouw foto, of was het het betere "leenwerk"?
Hoezo privacy schenden, waren die paspoorten dan van jou ? :-)

Grappig, een comment van mij op de voorpagina :-D

Blij om te horen dat het weer de goed gaat met Diana.

Gelukkig dat de "staking" bij de Isla maar van korte duur was. Zonder auto kan je echt geen kant op. Of je zou de fiets van Luciano moeten gaan lenen...

Weet jij toevallig ook waar de letters PWFC voor staan ? Ik ben de laatste dagen benieuwd naar namelijk.

Je hele leven lag ook op op internet... nergens om je druk over te maken...

Mensen verplichten om lid te worden van een vakbond leidt in het algemeen tot niets. Misschien zou het op Curaçao kunnen, of op andere eilandjes in die buurt, maar verder nergens. Want in de meeste landen heb je verschillende vakbonden. Van welke vakbond zou men dan lid "moeten" worden? Als er 1 vakbond zou zijn op zo'n eiland op Cur, dan zou het praktisch gezien kunnen, maar men laat de mensen dan niet de ruimte om te bedenken of ze het zelf belangrijk vinden. Wel vraag ik me af wat voor voordeel het heeft om lid te worden van een vakbond. Ik verwijs naar de zin over wat erover stond in de geschiedenislessen van vroeger. Als dat zo werkt, dan zou ik juist GEEN lid worden van een vakbond. Lekker makkelijk. Wat beweegt mensen die wel lid worden van een vakbond dan om dat te doen?

Tenzij je ook voor de amigoe werkt.
Ik moest wel effe wennen toen ik de princes op eigen benen zag staan. Je bent gewend om haar kruipend te zien, en nu ineens staat ze daar.

Cyberjunk, ben jij ooit op Curacao geweest, of heb ooit daar gewoond?
Nu niet kwaad worden, is maar een vraagje:)

@Boutie: zo te zien heeft de Amigoe de foto "gecropped" en online geplaats. Gelukkig zetten ze er wel bij wie de foto heeft gemaakt, anders zou Casa hier zelf een zaak van kunnen maken :D

@Boutie: Nee, ik heb daar nooit gewoond en ben daar nooit geweest, vandaar dat ik soms bepaalde reacties geef die voor mensen die van Cur afkomstig zijn nogal vreemd zouden kunnen lijken. Maar ik probeer er wel over na te denken en de reacties van Casa zijn vaak heel leerzaam. Als ik wel op Cur zou wonen of hebben gewoond, dan zouden mijn reacties waarschijnlijk heel anders zijn. Ik heb geen enkele reden om kwaad te worden als men mij op een normale manier een even normale vraag stelt.

Dat is het risico van plubiceren.

Cyberjunk, daarom vind ik dat je wel goed reageert, ondanks dat je daar nooit bent geweest.
Het is zo dat iedereen mekaar napraat zonder ooit daar te zijn geweest of gewoond te hebben. Veel mensen denken dat ze zomaar kunnen roepen hoe het daar zou moeten, alsof het Cur-volk zelf niks te vertellen heeft. Het superieurecomplex (Hol.) en inferieurecomplex (Cur.) inpraten.

Jij vraagt tenminste om uitleg voordat je jouw mening geeft, en dat is goed!

@Boutie: Ik kan me voorstellen dat als je van Curaçao afkomstig bent en daar geleefd hebt en als je van mening bent dat mensen jouw volk minderwaardig behandelen of ongenuanceerde kreten slaken, je daar ontzettend kwaad om kunt worden. Ik zou me kunnen indenken dat als iemand uit een ander volk Nederlanders inferieur zou behandelen, ik daar ook machteloos van woede over zou zijn. Ik zou me ook kunnen voorstellen dat er mensen zijn die zich er niets van aantrekken en denken: Laat maar kletsen, ik weet hoe het echt zit en als mensen alleen maar dom willen doen dan moeten ze dat zelf weten, ik sta er boven. Uit een aantal van jouw reacties merk ik dat je er enorm veel moeite mee hebt en er niet boven kunt staan. Ik ben blij dat je mijn reacties goed vindt. Dat bewijst je onderscheidingsvermogen. Ik blijf gewoon reageren zoals ik dat altijd doe en ik sta altijd open voor uitleg of voor een genuanceerde mening, onthoud dat maar, hoe onwetend ik ook ben. Daarnaast is het ook zo dat ik geen enkele reden heb om Curaçaoenaars, of waar iemand ook vandaan mag komen, inferieur te behandelen. Ik weet wat het is om inferieur behandeld te worden en gediscrimineerd te worden, al is het dan om lichamelijke handicaps en niet door mijn afkomst. Ook ik heb moeite om daar altijd boven te staan. Dus ik zal de laatste zijn om ook maar enige aanleiding te willen geven voor waar jij zo mee zit.

Cyberjunk, ik kan veel meer onderscheiden dan jij vermoed; stel je voor zeg. Hahaha. Wat een grap....

En het is niet zo dat ík "ermee" zit, maar de hele Curaçaose gemeenschap "zit ermee."

Vind jij het niet frustrerend? Ik zou gevoelloos zijn als ik zou zeggen dat het me koud liet.
Maar goed, ik begrijp je wel. En ik "begrijp" de anderen ook.

@Boutie: Ergens boven staan is voor mij iets anders dan dat het me totaal koud laat. Voor mij is ergens boven staan ongeveer synoniem met wijzer zijn dan iemand die zo dom doet. Als dat volgens jou hetzelfde zou zijn als dat het me koud zou laten en het me niet zou frustreren, dan verschillen we van mening. Bovendien is het ook zo dat, hoe frustrerend iets ook is, je de situatie vaak echt niet kunt veranderen. Met al jouw gevoelens van frustratie en met die van jouw volk, kunnen jullie de mentaliteit van de domme mensen niet veranderen. Dan kun je beter proberen wijzer te zijn dan die dommeriken. Dat geldt evengoed voor mij als heel veel mensen me op grond van mijn uiterlijk volledig onterecht voor verstandelijk gehandicapt houden. Daaraan kan ik ook niets veranderen en daarom probeer ik ook daar boven te staan. Dat lukt me soms wel en soms niet. Ik ben niet gevoelloos, evenmin als jij, geen mens is gevoelloos. Maar ik zou deze discussie van mijn kant willen afronden met de opmerking dat het rustgevend KAN werken om soms je verstand te laten prevaleren boven je gevoel.

@Cyberjunk: Hier kunnen stakingen ook langer duren, in het geval van benzine is dat toch wel een probleem. De laatste zin was ironisch bedoeld... :-)
@Donna: "Bijna een beetje", dan valt het nogal mee met de beruchtheid...
@Renesmurf: De ene keer ben je voor vrijheid, de andere keer voor verplichtingen. Ben jij lid van een vakbond?
@Jannie: Het was leenwerk, maar dat doe ik ook zo nu en dan bij Amigoe. We helpen elkaar. Een van de vier paspoorten is inderdaad van mij...
@Curacaoenaar: Ja, zo wordt het net een Droste-blikjeseffect. Als er geen benzine is blijf ik gewoon thuis, de fiets is geen optie. Ik heb even gegoogled, maar ben er nog niet achter waar de letters PWFC voor staan. Iemand?
@Brillie: Ironie Brillie, ironie...
@Cyberjunk: Curacao is gezegend met enorm veel politieke partijen en vakbonden. Vakbonden kunnen veel voor je doen. Leden hebben bij arbeidsconflicten bijvoorbeeld recht op juridische ondersteuning. En georganiseerd staat men sterker in onderhandelingen met de werkgever dan individueel. Anderzijds moet de invloed van de vakbond ook weer niet te groot worden. Voorbeelden daarvan ziet men in Amerika...
@Boutie: Neen, ik werk niet voor de Amigoe. De foto is door Amigoe zoals Curacaoenaar zegt "gecropped". De prinses doet tegenwoordig zoveel mogelijk lopend, al houdt ze zich nog wel vast. Alleen bij het doorkruisen van open terrein kruipt zij nog...
@Hans: Dat risico neem ik voor lief...
@Cyberjunk & Boutie: Een interessante discussie die jullie voeren. Enorm belangrijk is het vinden van de balans. Mensen die Curacao en de Curacaoenaars niet kennen praten inderdaad soms anderen klakkeloos na. Toen ik hier net woonde dacht ik ook anders over bepaalde zaken dan nu. Toch moet men ook bepaalde kritiek kunnen accepteren. Neem bijvoorbeeld het punt waar men heen wil met het eiland. Richting onafhankelijkheid of richting Nederland. Voor beiden valt iets te zeggen en beide groepen zijn op Curacao ongeveer even groot. Het is balanceren tussen behouden van de eigen identiteit en de directe zorg dat bijvoorbeeld de eigen kinderen goed terechtkomen. Dat is een groot dilemma. En niemand heeft de wijsheid in pacht. Maar mooi dat jullie in ieder geval begrip voor elkaars standpunt tonen...

Privacy op straat? Sue those basterds!

@Casa: Amigoe to the rescue!
http://www.amigoe.com/artman/publish/artikel_31366.php
PWFC: Petroleum Workers Federation of Curaçao

@Pascal Summer: Ik zit er over te denken, dit kan natuurlijk niet!
@Curacaoenaar: Greet job! Heb het inmiddels in de tekst toegevoegd. Zelfs met de cedille onder de c van Curacao... :-)