« JoŽla Smiet eist Marazul huis op | Main | Afgelopen woensdag »

KÚrsou Quo Vadis?

Het dagelijkse kwartiertje van Yves Cooper op Dolfijn FM om kwart over twaalf trekt een grote schare fans. Een van die fans is CasaSpider. Regelmatig blijf ik ervoor in de auto zitten om het verhaal helemaal af te luisteren. Soms zijn het echte pareltjes zoals bijvoorbeeld de uitzending over Nationale Ombudsman (Defensor di Pueblo) Fred Wiel. Maar die van woensdag mag er ook wezen.

Ergens eind 2005 maar de datum doet er niet toe zijn drie agenten van het Sero Toleransia (Zero Tolerance) team slachtoffer geworden van een overval bij een snack. Zij waren op dat moment niet in functie en moesten hun bezittingen afgeven.

Voorpagina La Prensa woensdag 6 juni 2007. Klik voor groter.Een tijdje later werden heel ergens anders op Curacao twee illegale Jamaicanen aangehouden. Een van de agenten die bij de aanhouding aanwezig was herkende de telefoon van een collega en concludeerde dat de betreffende Jamaicaan een van de overvallers was bij de snack. Het gevolg was dat de Jamaicanen een flink pak slaag kregen.

Yves Cooper was hierbij aanwezig in zijn functie van verslaggever voor La Prensa. Hij maakte foto's van de mishandeling en ging later mee naar het politiebureau. Op het bureau realiseerde Cooper zich dat dit toch wel een grote zaak was. Het leek hem verstandig de foto's niet te publiceren om Curacao niet in een slecht daglicht te plaatsen. Misschien zou zelfs Amnesty International erop duiken. Sterker nog, Cooper raadde de agenten aan om de in elkaar geslagen Jamaicanen wat op te knappen alvorens met hen over straat te gaan. Uiteindelijk heeft hij zelf de gezichten van de mannen schoongemaakt. De bewuste foto's zijn nooit geplaatst.

Vorige week gebeurde er iets triests en lachwekkends tegelijk. Iemand had een politie-auto gestolen van het terrein van de politie, pleegde er een overval mee en zette de auto doodgemoedereerd terug op het terrein. Werd hier een loopje genomen met onze politie? De waarheid was triester, het betrof een politie-agent van het Sero Toleransia team die met zijn eigen politie-auto naar toko La Fama te Marie Pampoen reed waar een paar dagen daarvoor een inval was gedaan. De betrokken agent was bij die inval aanwezig geweest en had daarbij twee tassen met geld zien staan. In plaats van direct actie te ondernemen bedacht hij het plan om deze tassen later zelf op te komen halen.

Het goede nieuws is dat de man gepakt is. Het slechte dat het vertrouwen in de politie een forse deuk opliep. Gezaghebber Lisa Richards-Dindial, minister van Justitie David Dick, hoofdcommissaris van politie Carlos Casseres en woordvoerder van politie Reggie Huggins probeerden de zaak tijdens een persconferentie uit te leggen.

06.06.2007: La Prensa publiceert foto van door politie in elkaar geslagen Jamaicaan. Foto Yves Cooper. Klik voor groter.Er kwam veel kritiek van de pers op bovengenoemde personen. Zij verdedigden zich door te stellen dat overal fouten worden gemaakt, ook bij de pers. Casseres: "Het korps telt meer dan 600 leden en niet iedereen is rot. Binnen alle organisaties worden fouten gemaakt. Onder mensen van de pers heb je ook personen die hun vrouw of man slaan." Dat is een niet zo erg slimme verdediging die een aantal mensen van diezelfde pers in het verkeerde keelgat schoot.

Een van die mensen is Mariano Heyden van La Prensa en radiostation Z86. Boos voegde hij de Gezaghebber toe dat hij nog wel iets op de plank had liggen over het gedrag van de politie dat voor opschudding ging zorgen.

Let wel, dit is nog steeds het verhaal dat Yves Cooper aan het vertellen is. Yves, uit mijn hoofd geciteerd: "Nu moet je weten dat ik niet zo handig ben met computers. Tot voor kort kon ik helemaal niks, ook niet downloaden. Als ik foto's heb gemaakt lever ik mijn memory-stick in bij La Prensa, die downloaden dan de foto's en geven de stick weer leeg aan mij terug."

De foto's van de mishandelde Jamaicanen zijn nog steeds in bezit van La Prensa. Om de Gezaghebber en de politie een lesje te leren besloot de boze Mariano Heyden er woensdagmiddag een op de voorpagina te plaatsen met de belofte er meer te laten volgen. Yves Cooper verwacht als maker van de foto's door de politie verhoord te worden. "Ik denk dat ze me gaan gijzelen, maar je kent me. Al sluiten ze me tien jaar op, ik zeg geen woord, hahahaha. Dit wordt toch niet opgenomen he? Hahaha!"

Wederom een boeiend verhaal van Yves Cooper dat wellicht nog een staartje krijgt. Ongelofelijk trouwens hoeveel dingen Yves doet. Samen met Franklin de Haseth jr. presenteert hij dagelijks TeleNotisia (het journaal) op TeleCuracao, hij is journalist voor La Prensa en doet dingen voor Dolfijn FM. Sinds kort presenteert hij zelfs Wega di Number, de Curacaose lotto.

Nog even en Yves Cooper vervangt presentatrice Monique Felida in haar programma Glamur. Maar dat is echt een brug te ver.

Comments

Ik vind dat de meeste betrokkenen in dit verhaal verkeerd bezig zijn geweest, maar die hoofdredacteur van La Prensa vind ik wel een voorbeeld van een riooljournalist. Om als een soort wraak foto's te plaatsen vind ik echt niet kunnen.

A.Ik herinner mij Cooper nog als de antilliaan die vanuit Nederland terug
ging naar Curacao. Hier aangekomen klaagde hij dat hij niet vrijuit kon fietsen vanwege de vele gevaren op de weg. Ik heb hem altijd erg mediageil gevonden en iemand die in the limelight wilde staan.Ben blij voor hem dat het uiteindelijk is gelukt uit te groeien tot een tarantula. B. In ieder politiekorps zal men dit soort mensen tegenkomen. Mijn vroegere instructeur zei altijd: "Wie controleert de controleur?".

@Cyberjunk: Het blijkt niet om de hoofdredacteur te gaan maar om Mariano Heyden. Ik heb dit inmiddels in de post gewijzigd. Hij sprak de politie aan op hun gedrag en daar was volgens de woordvoerders verder weinig mis mee. Maar of het sterk is om nu nog met foto's uit 2005/2006 op de proppen te komen?
@Gepensioeneerde marineman: Yves Cooper heeft geen problemen met veel belangstelling, dat is zeker. Maar hij doet het goed, luister maar eens naar zijn radiopraatje. Elke keer kan er 'iets' gebeuren en dat maakt een op zich ietwat bedaagd medium als radio spannend. Met je laatste zin ben ik het helemaal eens!

Wel aardig om te lezen en Yves Cooper is een veelzijdig man, zo te zien. En Diana is vandaag 398 dagen oud, proficiat met deze verdagdag.
CasasPa

Wat ik van dit hele verhaal kan zeggen is dat iedereen fout bezig is, voor de duidelijkheid alles op een rijtje:

* De politie (mishandeling overvaller): hoewel ik enigszins begrip kan tonen dat je uit frustratie en emotie een man in elkaar slaat wegens een overal dat hij op jou en je collega's gepleegd heeft is en blijft het toch fout. Juist voor dit soort zaken bestaat er een justitieel systeem die een grote rol speelt in een goede staat.
* Yves Cooper: Amnesty of niet, dit soort dingen mogen niet in de doofpot. Als een goede journalist (wat hij in mijn ogen niet is) moet je alles kunnen vastleggen. Er zullen inderdaad grenzen zijn maar dit is verre van.
* Gezaghebber en overige: fouten gebeuren inderdaad overal. Dit was wel een van de grootse fouten vind ik persoonlijk. Om dan ook nog als tegenreactie de pers te gaan beledigen vind ik wel heel zwak en triest. Het is duidelijk dat ze niet tegen kritiek kunnen.
* Pers (La Prensa): ik begrijp ook voor hen dat ze na een dergelijke beschuldiging boos zijn. Om dan weer oud materiaal naar boven te brengen puur voor de "revenge-factor" vind ik kinderachtig.


Ik schrijf iedere dag een parel van een blog. Die je dan niet leest. Maar goed, ondanks dat je page er na het klinken op post er 35 seconden er overdoet om weer te leven te komen, blijf ik trouw een reactie geven... Eigenlijk ben ik net zo lief als JPB...

Inhoudelijk... Het OM hier is ook niet meer wat het geweest is....

Twee tassen met naar het schijnt 100.000 gulden erin die een paar dagen staan te wachten tot een agent ze op komt halen. Ik voel aan mijn water dat er hier nog meer niet klopt ...

@CasasPa: Yves is een fascinerend mens en Diana gaat hard richting 400 dagen. Dat gebeurt zaterdag. Namens de prinses bedankt!
@Curacaoenaar: Oordeel niet te snel. Yves Cooper heeft de foto's gemaakt maar ze zijn van La Prensa. Met andere woorden is het niet Yves die beslist of de foto's geplaatst worden. Naar wat ik heb begrepen is Mariano Heyden door de autoriteiten onder druk gezet de foto's NIET te plaatsen. In dat licht bezien is zijn actie nu iets begrijpelijker...
@Brillie: Jouw parels lees ik vrijwel iedere dag, maar over jouw liefheid laat ik me niet uit. Het OM niet wat het geweest is? De zaak Ernest Louwes is zojuist heropend!
@Bodo: Het is een heel vreemd verhaal, ja zelfs bijna raar. Jij kunt zo bij de politie!

Vanuit jou log begreep ik echter dat Yves zelf tot de conclusie kwam om de foto's niet te plaatsen sinds ze schade aan het imago van Curacao kunnen brengen. Hij hielp de agenten ook nog om zelf de daders wat op te knappen zodat het wat minder erg lijkt dan het echt is. Ik denk niet dat hij al die dingen had gedaan met een pistool op hem gericht (bij wijze van spreken)
Aan de andere kant vind ik het wel goed van hem dat hij er nu gewoon open en eerlijk over is. Feit is wel dat hij nog veel van zijn vak als journalist moet leren.

Maar in ieder geval is het verhaal nu duidelijker :-)

Nee, de zaak wordt aangehouden... eers nog even wat langer uitstellen.. door nog een onderzoekje te doen... tevens door weer gelijk even te stellen, dat er echt niets anders te vinden was dan zijn DNA... nog even dat zit zijn niet verdiende straf er al op...

Yves had toendertijd nooit de politie een hand boven het hoofd mogen houden, is het immers niet de taak van de pers om dergelijke misstanden te signaleren?

Desondanks vind ik het ook niet kuis van die hoofdredacteur om nu nog met die foto's op de proppen te komen.