« Size does matter | Main | Verbindende verbanden »

Rabarberabarber

Over weinig dingen wordt, in de loop der tijd, zoveel onzinnigs beweert als over voedingsmiddelen. Het ene moment is een boterham met kaas en een glas melk het toppunt van gezond eten, tien jaar later (b)lijkt het een dodelijke combinatie. Nog even en zelfs patat met mayonaise is niet eens meer goed voor je. Waar blijven we dan?

"Nee, vandaag neem ik geen koffie. Geef mij maar een beker heet water, dan maak ik thee."
- "Wat? Thee? Weet je wel wat daar in zit? Looizuur! Dat gebruikten ze vroeger om de haren van een koeienhuid af te weken!"
"Ja maar, ik drink groene thee."

Na enig onderzoek blijkt tannine (looizuur) juist bij groene thee in hoge concentraties voor te komen. Bovendien ontdekken we dat het niet goed is om kokend water te gebruiken voor de thee. Neen, het water moet eerst een paar minuten afkoelen. Anders ga je eraan. Vermoeiend hoor.

19.03.2010: Verhappen zei het al, oxaalzuur is potentieel dodelijk. Maar dan moet je wel 1000 kilo rabarber eten. Klik voor groter.En dan denk ik aan Brabant want daar brandt nog licht wel eens terug aan de scheikundelessen van de heer Verhappen in klas 3G2 op het Hertog Jan College te Valkenswaard. Scheikunde was een van mijn favoriete vakken, thuis had ik Doos Zes met het levensgevaarlijke kaliumpermanganaat. Verhappen verhaalt over oxaalzuur ((COOH)2), een fascinerend zuur dat onder meer in rabarber voorkomt. Het eten van rabarber is een hachelijke onderneming, lees maar:

Wanneer deze stof (oxaalzuur, red) wordt ingenomen irriteert het de binnenkant van de keel, en kan fataal zijn in grote doses. Oxaalzuur bindt zich met ionaire metalen zoals calcium in het lichaam, waarmee het oxalaten vormt die de keel en nieren kunnen irriteren. Sommige nierstenen bestaan voor het grootste gedeelte uit oxalaten. (Bron)

Toch is rabarber volgens leraar Verhappen geen horrorgroente. Men moet er ongeveer 1000 kilo van eten om een fatale dosis oxaalzuur binnen te krijgen. Dat brengt me op een wijze spreuk van niemand minder dan CasaSpider: "Las espinacas no se deben calentar otra vez despues de cocinarlas." (Spinazie dient men na het koken niet nogmaals op te warmen.)

Het is een van de zinnen die ik tijdens mijn allereerste cursus Spaans van lerares Paloma, die er overigens een stuk appetijtelijker uitziet dan leraar Verhappen, in 1998 heb geleerd.

Comments

Is ook een gezondheidsmythe, dat spinazie niet meerder keren op te warmen zou zijn. En opvallend genoeg denken alleen Nederlanders, Duitsers, en Zwitsers dat.

Het enige gezondheidsadvies dat altijd klopt is: alles met mate. Maar dat is zo'n saai advies dat daar geen eer mee te behalen is.

Het lijkt tegenwoordig ook niet meer verstandig om zongedroogde tomaten te eten...vanwege de hepatitus A. Ik heb wel gehoord dat veel rabarber eten de tanden aantast.

Ik heb nog nooit gehoord dat iemand is overleden aan een overdosis rabarber. En veel thee drinken wordt pas echt ongezond als je er steeds een flinke scheut rum doorheen doet.

Van zongedroogde tomaten krijg je nu Hepatitis A......ook lekker!

@IJsbrand: Dat van die spinazie leerde ik bij de Spaanse les, vermoedelijk denken Spanjaarden het dus ook. Spinazie zal ik niet snel opwarmen, maar stel je houdt een stuk spinazietaart over? Geen probleem lijkt mij. Weloverwogen en redelijke gedachtes zijn per definitie saaier dan zomaar wat roepen. Dat wordt iedere dag bewezen.
@Gerrit & Mieke: Killer Tomatoes! Die laat ik maar even aan mij voorbijgaan. Rabarber tast de tanden aan? Dat zeggen ze ook al van mandarijnen.
@Menno Nicolai: Neen, vaak hoor je dat niet, dat iemand is overleden door een overdosis rabarber. Voor de dood intreedt komt de rabarber waarschijnlijk je neus uit.

Rabarber is een van de weinige dingen die me echt tegenstaan. Die lucht alleen al.

Pffffffffffff .. eten is dus 1 grote hindernisbaan .. nou ja .. het zij zo .. ik ga er echt niet mee stoppen .. Viva las espinacas!

@Laurent: Rabarber ruikt vies? Hmm... misschien vinden katten dat ook wel. (Dit is een vooraankondiging van de post van zondag)
@Henk: Het hele leven is een grote hindernisbaan, eten is slechts een van de vele horden. Om in jouw beeldspraak te blijven. Popeye is het helemaal met je eens!