« Stamppot (van dingen) | Main | Twee kinderfeestjes »

De barbecue

Twaalf jaar op Curacao en nooit een barbecue gehad, een barbecue in de zin van het apparaat wel te verstaan. Het is gewoon ongelofelijk. Als er ergens een barbecue in de zin van vlees eten is zijn het altijd dezelfden die achter het apparaat gaan staan om het vlees te bereiden. Mij heeft het nooit zo aangetrokken en alleen het aansteken van de kolen leek al een onoverkomelijk probleem.

Maar toch... op een zondagmiddag heeft het wel iets om om een uur of drie de BBQ aan te steken en een half uurtje later de eerste lomito (ossenhaas) erop te leggen. Een beetje naar het langskomende verkeer kijken, Bachata-muziek op de achtergrond en een Polar onder handbereik. Ja, het broeide al een tijdje en donderdag barstte de bom.

Het liep al tegen vier uur 's middags en we zouden rijstschotel met kipfilet eten maar Lucy had de kipfilet nog niet uit de diepvries gehaald. "Weet je wat?", zei ik, "We gaan nu die BBQ halen bij Goisco, kopen wat biefstuk en dan hebben we een snelle hap." Even later reden we met zijn vieren naar Goisco.

12.07.2007: De Spiders BBQ-en voor het eerst thuis op de nieuwe Vortex. Klik voor groter.Bij Centrum Supermarkt te Mahaai haalden we wat BBQ-gereedschap zoals een tang, een schep, kolen, aanmaakolie en niet te vergeten biefstuk en kippenpootjes. Om iets over vijven waren we thuis. We maakten de doos open waar de Vortex 19-inch BBQ in zat en troffen een enorme hoeveelheid stokjes, schroefjes, flensjes, boutjes en wat dies meer zij aan. "Die snelle hap kun je wel vergeten", zei Lucy.

Terwijl ik de gebruiksaanwijzing probeerde te ontcijferen begon zij met het inelkaar zetten van het apparaat. En zowaar, na een half uur leek het ding sprekend op het demo-model bij Goisco. Zelfs de wielen deden het. Terwijl Diana (1) met haar fietsje liep legden wij een laag kolen op de bodem, goten er aanmaakplie overheen en staken de zaak in de hens.

Na een minuut of twee waren de vlammen gedoofd en gloeide er nog geen een kool. We stopten er wat papier onder, goten er olie overheen en probeerden het opnieuw. Na ongeveer een kwartier opstarten begonnen er een paar kolen te gloeien. Lucy maakte er een mooi stapeltje van en even later gloeide onze Vortex als een puber die voor het eerst een naakte tiet ziet.

Lucy spoedde zich naar de keuken, prepareerde de kogelbiefstukken en maakte een grote kom met knoflooksaus. Aan mij de eer om de biefstukken op de BBQ te leggen. Na drie minuten draaide ik ze om en tot mijn verbazing waren ze al erg mooi bruin. De andere kant was ook zo gepiept en vol spanning maakten we ons op voor het proeven.

En sjonge, sjonge, wat waren deze biefstukken lekker!

Luchiano (9) nam de positie achter de BBQ over en begon met de kippenpootjes. Daarna volgden nog meer biefstukken en tenslotte de karbonades. Normaliter doen wij vier dagen met deze hoeveelheid vlees, maar er is maar één eerste keer op de eerste eigen BBQ. Stokbrood, gekleurde macaronie, groentenspiezen en rode wijn maakten de zaak af.

Een klein verbeterpuntje volgens Lucy is dat we de volgende keer wegwerpservies en -bestek gebruiken. Precies toen wij geen hap eten meer door onze keel konden krijgen waren de kolen aan het doven. Het was inmiddels half negen, een snelle hap is het dus niet geworden.

Wat Luchiano betreft BBQ-en we vanaf nu iedere dag. Misschien geen slecht idee, want zelden heeft hij zoveel en zo snel gegeten.

Comments

Man, ik heb me ziek gelachen om die manier van uitdrukken van jou. De manier waarop die Vortex volgens jou gloeide!! Man, waar haal je de uitdrukking vandaan?? Je bent echt knettergek!! En ik ben knettergek op dit soort uitdrukkingen. Maar leuk dat die BBQ zo voor herhaling vatbaar is. Enne.... een BBQ is NOOIT een snelle hap, want dat is nu juist NIET de bedoeling van een bbq, dat moet juist rustig aan.

Raar IP adres?..klopt ik ben in Port of Spain..
Moest weer eens weg..anyway.
BBQen is top en het vlees krijgt een extra lekkere smaak...gelukkig dat we op Curacao nooit op goed weer hoeven te wachten...
Groeten uit Trinidad

Aaah, lomito.....ik moest ineens aan het Kanon denken en een "pan di koe"...;-)

@Cyberjunk: Nou, beterschap dan maar! Dat een BBQ geen snelle hap betekent daar ben ik sinds gisteren ook wel achter. Vroeger dacht ik altijd dat die anderen gewoon aan het treuzelen waren...
@Cerito: Ja, het vlees smaakt echt lekkerder van de BBQ, voor herhaling vatbaar dus. Maak het niet te wild in Port of Spain!
@Opa Buiswater: Ja, jij bent natuurlijk dit jaar nog op Curacao geweest. Qua vlees zijn we hier toch een stuk beter bedeeld dan Nederland. (En qua zon ook, hehe)

kijk.. ik zie ineens vervanging op daaibooi, zeker na je comment dat je dacht dat wij aan het treuzelen waren.

wanneer komt de uitnodiging?

dit is een samenzwering. nu dat ik bezig ben met een zwaar,maar oh zo nodige dieet, is iedereen lekker aan het eten en bbq-en. mijn wraak zal zoet zijn! gnahahahahawahahahaha..

whahahaha een snelle hap noemt ie dat

Zoiets is heerlijk, maar dan moet je wel de tijd nemen, en lekker weer hebben.

Niet te vaak, nee, dat doe je niet.

We hebben er eentje op gas. Dat is een stuk minder werk achteraf voor de afwassers.

Het lijkt wel wet and wild bij jou thuis. Dit weekend wordt het hier ook tropisch, misschien wel een Bbq, maar dan liever met een forel in alu folie. Veel lekkerder dan die vlees happen met bief en karbonade en hamburgers en kippenpootjes ... De Duvel komt er hier ook bij. CasasPa

Heeft goed gesmaakt begrijp ik.
PS. Waarom heeft Diana( op schoot van Lucy) maar een (1) schoentje aan?

@Benno: Neen, voor het grote werk ben ik nog niet klaar. Dat laat ik vooralsnog aan jou, Roland en Wladek over. Wanneer kunnen we weer... :-)
@Dar Julis: Ho ho, biefstuk van de BBQ is een stuk minder vet dan uit de koekenpan hoor. Ben benieuwd naar je wraak!
@Paola: Ja, een bezoek aan een restaurant was sneller geweest...
@Renesmurf: Hier hebben we anders best vaak lekker weer, vandaag weer...
@Brillie: Ik zie even niet wat een BBQ op gas voor voordelen voor de afwassers oplevert...
@CasasPa: Bij jou heb ik leren vlees eten, vooral bij vlees-fondues. Wat is er met je gebeurd?
@Gepensioeneerde marineman: Heeft zeker goed gesmaakt. Je bent een scherp waarnemer, Diana schopt nog wel eens een schoentje uit... :-)

Altijd mooi weer, lekker eten, biertje bij de hand - d'r zal toch wel iets mis zijn met Curaçao?

Oja, dat ik er niet met mijn treinkaart naartoe kan.

Lekker BBQ-n! Afgelopen donderdag ook nog gedaan vanuit het werk bij A. Spaan thuis, lekker gegeten maar wel met een miezerig weertje. Ja, het blijft toch NL...:-)
Maar nu zondagavond weer, schijnt heel warm te worden maar tot nu toe valt de zaterdag zwaar tegen, bewolkt en veel wind.
Overigens, als je kippenpoten erop legt moet je de deksel erop doen, dan gebruik je de hitte veel beter en gaat het veel sneller!

Even zo maar een woordje van een oma, kijk je wel uit voor Luchiano bij dat vuur? Tuurlijk doen jullie dat wel, maar ik vind het doodeng om te zien!
Verder veel geluk metr je nieuwe bbq.

@René: Correctie, het is niet verboden je treinkaart mee te brengen. O ja, nog een groot voordeel voor jou: er zijn hier geen enge voetbalsupporters!
@Angel: Hey leuk, doe Andre de volgende keer svp de groeten van mij! Ik kan me nog de tijden herinneren dat hij tijdens het drinken eten zonde van de tijd vond... :-) We hebben inderdaad de deksel erop gehad bij de kippenpoten. Maar dan is het een beetje moeilijk om een foto te maken...
@Giensie: Dank voor de bezorgdheid, maar dat is in dit geval niet nodig. Een BBQ gloeit alleen maar, er brandt verder niets. Het aansteken hebben Lucy en ik natuurlijk gedaan...

Ik gooi altijd bier over het kolen na 10 min van het aansteken van de bbq. (geen heneiken ofzo hoor) heb ik geleerd op curacao, gaat sneller en die hoge vlammen blijven weg.
Wij gaan ook zometeen bbq-en. hmmmmmmm dushi ju

Fraaie bbq..
Fraaie borden ook :-)

Bbq-en is bij ons altijd een flinke operatie, dat komt waarschijnlijk omdat ik geen voorraad vlees heb aangelegd en tevens geen bbq heb. :-)

Ik lees wel vaker over bbq bij jou of je vrienden beste Casa. Doe je ook wel eens andere dingen, met je gezin en/of met anderen, zoals gourmetten of steengrillen? Of vind jij- of misschien Lucy- alleen bbq leuk?

Toevallig gisteren ook ge-BBQ-ed. Heerlijk!

Ik dacht dat bbq een mannenzaak was maar bij jullie is het maar goed dat Lucy er is. Zag er trouwens goed uit, wij gaan vandaag bbq-en.

@Tashita: Hmm... misschien is dat wel een goede tip. We gaan het zeker eens proberen!
@GJ: Ja, zonder vlees en BBQ is het niet gemakkelijk om succesvol te BBQ-en. Maar de zomer is nog niet voorbij...
@Cyberjunk: Neen, gourmetten en steengrillen heb ik op Curacao nog nooit gedaan. Fonduen ook niet trouwens. BBQ is zo gemakkelijk omdat het lekker buiten kan...
@Donna: Het geeft een echt vakantiegevoel!
@Margriet: Ho ho, de eerste biefstukjes heb ik bereid. Okay, Lucy heeft ze voorbereid en tevens de BBQ inelkaar gezet maar dat laatste is hopelijk eenmalig. Eet smakelijk straks!

Ze hoeven niet al het as te verwijderen... en het bakt minder hard aan. Doordat er water eronder staat. En het vlees blijft sappig...