« Orkaan Tomas | Main | De gootsteenstop »

Blob's & Clob's

05.11.2010: CasaSpider verdiept zich in de wereld van de Oracle Blob's en Clob's en schrijft het wxPython programma showLobs.py. Klik voor groter.De afgelopen twee weken zit ik met mijn hoofd in de Blob's en de Clob's. Neen, dit is niet een nieuw ijsmerk, maar het betreft Oracle datatypes waarin grote objecten kunnen worden opgeslagen.

Blob staat voor Binary Large OBject en Clob voor Character Large OBject. In een Clob kan men lange teksten zoals programma's of XML-files opslaan en in een Blob alles wat binair is: een Word-document, audio-files, foto's en wat dies meer zij.

Interessante shizzle, nietwaar? Ach, soms wil ik mij van mijn gevoelige kant laten zien. Helaas is het geen sinecure om bestanden in een Blob of een Clob te stoppen en al helemaal niet om ze er weer uit te halen.

Hiervoor heb ik een aantal Python-routines geschreven en nu is het een fluitje van een cent om grote verzamelingen files de Oracle database(s) in te fietsen. Een simpel wxPython-programma tovert de opgeslagen objecten tevoorschijn, zie bijgaande afbeelding en hier een Clob-voorbeeld van een opgeslagen Python-library.

Met mijn collega-DBA Judith heb ik regelmatig discussie over de uitspraak van Blob en Clob. Zo volhard ik steeds glashard in 'klob' en 'blob', maar staat zij op 'sie-lob en bie-lob'. Waarop ik haar dan uitmaak voor 'es-nob'. Zo houden we elkaar wel bezig.

Comments

Ik zou wel iets voelen voor de term Ulob: Unnecessarily Large Object. Daar zijn er ook nogal wat van, in de IT.

Ik neem aan dat je zelf wel weet waar je het over hebt. Het betreft Oracle datatypes waarin grote objecten kunnen worden opgeslagen. Ja, dat zal dan wel.

@Laurent: Euhm, bedoel je mij? Ik voel me nogal snel aangesproken, haha. #ulob
@Renesmurf: Maar lijkt je dat niet ontzettend handig, het opslaan van grote objecten in een database?

@Casaspider; nee, zo gemeen bedoelde ik het niet! Meer het produceren van onnodige hoeveelheden data.

ulob is grappig, en s-nob ook. de blob is ook n nieuw kunstzinnig gebouw in ehoven. ik vind m leuk, maar de meningen zijn verdeeld geloof ik. je zult m binnenkort wel zien

Waarom een onderscheid tussen blob en clob? :-)

Zat verder te denken aan een komisch commentaar, maar helaas....

Soms ben ik erg enthousiast over iets, maar mijn vrouw kijkt me dan zo glazig aan als ik het haar uit probeer te leggen. Ze begrijpt ook totaal niet waarom ik er zo opgewonden over doe...

@Laurent: Dat dacht ik al, maar mezelf als Ulob zien heeft ook wel iets.
@Pascale: Ben benieuwd wanneer ik die Blob ga zien. En hoe die eruit ziet.
@Henri Koppen: Goeie vraag, maar daar hebben ze vast een slimme reden voor. Overigens denk ik dat je een tekst ook best in een blob kunt opslaan, andersom is moeilijker. Die glazige blik herken ik wel, ik probeer dingen meestal maar niet uit te leggen.