« Ziekenhuisloterij | Main | Luchiano, de knie, de beertjes en de Spoedeisende Hulp »

Potpourri met mayonaise

Zondag is onze Biergrensdag, dan rijden we naar Baarle Hertog (B) / Baarle Nassau (NL) om de voorraden Westmalle Dubbel en Tripel aan te vullen. Gelukkig drinken we geen Leffe of Jupiler want dat is bijna op in Belgie. Net voor we vertrekken verslaat Ajax voor de zoveelste keer AZ. Die ochtend heb ik wat zitten grasduinen in uitspraken van Herman Finkers en deze is in dat opzicht wel aardig: "Jij speelt een verrek leuk potje voetbal", zeiden de Ajax-spelers tegen mij. Ik zei: "Och, dat geeft toch niks, jullie hebben weer andere kwaliteiten."

Hij blijft leuk, net als Luchiano (12) die sinds kort in zijn Waarom-fase zit. Meestal enteren kinderen die fase als ze tweeëneenhalf of drie jaar oud zijn, maar Luchiano dus op zijn twaalfde. Wat zeggen wij dan? Beter laat dan nooit!

Hij heeft nooit animo om ergens heen te gaan maar eenmaal onderweg heeft hij het wel naar zijn zin. We kletsen over van alles en nog wat, bijvoorbeeld over het boek Oorlogswinter waarover Luchiano aanstaande woensdag een boekbespreking heeft. Thema's als verraad en vooroordelen passeren de revue, alsmede het feit dat moeilijke situaties zoals een oorlog verhoudingen en karakters genadeloos bloot leggen.

24.01.2010: Diana (3) en Luchiano (12) smullen van de Belgische frieten in Baarle Hertog / Baarle Nassau. Klik voor groter."Waarom worden haren grijs?", vraagt Luchiano. "Ze zijn toch dood?" Haren groeien aan vanuit het hoofd en daar worden de attributen zoals de kleur bepaald. Maar waarom ze ineens grijs worden, ik heb geen idee. We rijden langs een greppel. "Waarom zijn er eigenlijk greppels? Die zijn keigevaarlijk!", luidt de volgende vraag. Dat is een moeilijke.

"Verkeersdrempels kunnen ook keigevaarlijk zijn, als je er niet op bedacht bent en er met 80 overheen rijdt", zeg ik. Al snel zijn we het erover eens dat verkeersdrempels inderdaad gevaarlijk kunnen zijn maar dat ze ook een verkeersveiligheidsverhogende functie hebben. Bij greppels kunnen we vooralsnog geen nuttige functie ontdekken. Ik kom niet verder dan waterafvoer en een grensfunctie. "Dan kunnen ze toch ook een lijn trekken", ontkracht Luchiano mijn argumentatie.

Bij de Biergrens zijn we snel klaar. Diana (3) zit in het karretje en de verkoopster vraagt of ze haar mag kopen. "Vijf euro", zegt Diana. Bijna is de deal rond maar op het laatst trekt ze haar aanbod in. Ze verkiest haar broertje boven twee nieuwe zusjes. We besluiten nog wat rond te lopen in Baarle Hertog. Ja, ik noem het liever Baarle Hertog dan Baarle Nassau omdat men dan toch meer het gevoel heeft in het buitenland te zijn. De kinderen hebben honger en we kopen een grote puntzak met patat. Oh sorry, dat heet hier friet.

Lekker hoor, die grote dikke frieten met een klodder mayonaise. Waarom vinden mensen vet, alcohol en cola eigenlijk zo lekker en taalt men minder naar een schaaltje prei? Tot slot het antwoord op de grijs-haar vraag: "Grijs haar is het gevolg van een veranderde eiwitsynthese waardoor er een verlies is van melanine, het pigment dat kleur geeft aan het haar. Hierdoor neemt de concentratie van melanine in het haar af en wordt het grijs. Wanneer alle melanine volledig verdwijnt, wordt het haar wit ofwel kleurloos."

Waarom is mijn haar dan zilver?

Comments

Van die energierijke (zoete en vette) dingen vinden we lekker omdat je in oertijden niet wist wanneer je de volgende keer zou eten. Het was nuttig om in één keer een heleboel energie in te slaan. Alleen gaat dat verkeerd als je het elke dag voorhanden hebt.

TIP:
-Hoegaarden Grand-Cru.
-Chimay 12.
En indien je ze te pakken krijgt Westvleteren.
(indien je ze al niet kende that is)

Proost, ik doe het hier met Westmalle en Duvel.

@Laurent: Op zich geen slechte verklaring. Inherent aan de evolutie is dat ieder organisme "leert". In dat kader verwacht je dat de mens automatisch een afkeer krijgt van te veel eten/drinken. Of duurt dat soms een paar duizend jaar?
@El Alcalde: Geen slechte tips. Westvleteren heb ik nog nooit gedronken (schande), maar ik weet nu een adres waar je het (soms) kunt krijgen. Westmalle blijft mijn favoriet. Neem je er wel af en toe een brandy tussendoor?

Nou ja zeg .. schaaltje prei .. daar noem je ook wat .. en dat zilvervraagstuk .. kleurendoof mss?

Die greppels in het landschap hebben alles met de waterregulering van doen. Vraag maar aan W.A. onze watermanager. CasasPa

Wat is het meest gegeven antwoord ooit?

Dat weet ik niet!

Het siert de mens als die toegeeft iets niet te weten. Het leven is een vragenstroom die nimmer ophoudt. En wikipedia is heel erg handig.

Hmm je boft maar met zo'n biergrens!

Goede vraag overigens, waarom is alles wat lekker is of verboden of niet goed voor de gezondheid... Gek word ik er van! :-)

Ik lees dat de integratie in Brabant keigoed verloopt.
Wij drinken sinds kort van La Trappe de Isi d'or, erg lekker vind ik. Luc vind de quadruppel ook heel lekker, ik dan weer iets minder. Je komt maar es proeven :-)

@Pascale: mag ik ook komen? lijkt mij lekker.
CasasPa

casa probeer eens een peelander (www.peelander.nl) een assortiment aan lekkere zeeuwse bieren.

hier heb je er nog een uit s,gravenpolder voor bier hahaha
want die hebben we ook bierbrouwerij
www.scheldebrouwerij.nl
groetjes uit zeeland

@HJC: Ik vrees dat jij een beetje te veel prei hebt gegeten.
@CasasPa: Ja, waterregulering en perceelafscheiding. Maar weegt dat op tegen het gevaar van greppels?
@Renesmurf: Sterker nog, ik weet steeds minder!
@GJ: Ja, en laatst hoorde ik dat er in Poppel een Bierschuur is. Ook maar eens heen gaan. Voor dat laatste was dacht ik niet zoveel nodig... ;-)
@Pascale: La Trappe vind ik drie (tripel) keer niks. Die Isi d'or ken ik (nog) niet, maar vermoedelijk is het dus een typisch damesdrankje, haha. Ik wil het echter met plezier proeven!
@CasasPa: Zolang je maar een paar flesjes overlaat.
@Ennu: Zeeuwse bieren, hmmm... hoe lang is het geleden dat je zo'n bier gedronken hebt? Nog nieuws over de Pontjesbrug of andere bouwprojecten?
@Carla: Als ik in de buurt ben zal ik het eens proberen, maar of 's Gravenpolder beter bier maakt dan Westmalle waag ik toch te betwijfelen! Groeten uit Brabant.