Main

March 4, 2011

Het USB verlengkabeltje

We lopen door winkelcentrum Arendshof in Oosterhout, op zoek naar schoenen voor Diana (4). Mijn oog valt op de Dixons en ik herinner me ineens dat we nog een USB verlengkabeltje nodig hebben. De Dixons-medewerker is vriendelijk en we hebben globaal de volgende conversatie.

Dixons-man: “Goedemiddag meneer, waarmee kan ik u van dienst zijn?”
CasaSpider: “Ja, goedemiddag. Ik ben op zoek naar een USB verlengkabeltje.”
Dixons-man: “Hoe lang moet dat kabeltje zijn?”
CasaSpider: “Zo lang.” (wijst met zijn vingers een centimeter of twintig aan)
Dixons-man: “Oh, die hebben we niet. Wij hebben alleen verlengkabels van een meter.”

Dat is een tegenvaller.
Ik moet er even over nadenken.
CasaSpider: “Dat is wel erg lang....... maar doet u er dan toch maar een.”

De Dixons-man loopt naar het rek met de kabels en grabbelt daar verdacht lang in.
Als hij terugkomt zegt hij: “De lange verlengkabels hebben we ook niet.”

February 9, 2011

Casa's Camera's

Wanneer ben ik fanatiek begonnen met fotograferen? Dat moet ergens begin jaren '80 zijn geweest. De Minolta X700 die ik toen kocht heb ik nog steeds, maar gebruik hem nooit meer. In 1998 woonde ik al bijna drie jaar op Curacao toen mij gevraagd werd een opdracht te doen in Zwitserland. Dat is een hele mooie tijd geworden. Van Curacao vloog ik naar Nederland waar ik bij logeerde bij Diamond Piet in Utrecht Overvecht. In die tijd had ik net mijn eigen domein nijhuis.net en schreef al verhalen op de voorloper van het CasaLog. Ja, dat was nog eens lachen en soms is daar weer die heimwee naar de Jumping Spider.

Als je naar Zwitserland gaat dan wil je foto's maken. In 1998 bestonden er al digitale camera's, maar ze hadden slechts een klein marktaandeel. In Rotterdam kocht ik een Ricoh RDC-300Z en Piet was de eerste die ermee op de foto werd gezet. Op mijn tochtjes in Zwitserland kreeg ik veel positief commentaar op de camera en ik was ermee in mijn nopjes, immers de foto's stonden in een oogwenk op de site.

09.02.2011: Diana (4) poseert met plezier voor de nieuwe camera, een Panasonic Lumix FZ38. Klik voor groter.Terug op Curacao begon de Ricoh na verloop van tijd te haperen. Net voor onze vakantie naar de Dominicaanse Republiek in 2001 kochten we een vervanger, de state-of-the-art Sony DSC-S75 met niet minder dan 3 megapixels. Een heerlijke camera die ons in de wereld van de MPEG-filmpjes bracht.

In 2005 werd het tijd voor iets nieuws en wederom viel de keuze op Sony, deze keer de DSC-V3. Ook een geweldige camera met als enige nadeel dat het lensdopje vervangen was door electronisch gestuurde lamellen. Al vrij snel begaf een lamel het waardoor de cameralens altijd voor de helft onbedekt was. Annoying. Pas echt vervelend werd het tijdens de voetbalderby Gilze-Rijen, toen de zoomfunctie gebreken vertoonde. Vanaf dat moment kon ik slechts tot twee keer inzoomen.

Dinsdag 8 februari gaat de boeken in als de dag waarop Casa's vierde digitale camera arriveert. Het is een Panasonic FZ38 en het allermooiste aan deze camera is juist het zoomen, niet minder dan 18 keer! Okay, onzichtbaar worden lukt me vooralsnog niet, maar dit is toch een redelijk alternatief voor mijn snode plannen. Hoe dan ook is het een impuls om te fotograferen en aan de hand van een foto komen de verhalen vanzelf. Diana (4) poseert met plezier, een typisch gevalletje win/win.

CasasPa is bezig om juist het verleden te doen herleven, hij scant zijn oude negatieven in. Regelmatig krijgen mijn drie zussen en ik een mail met een of meerdere foto's. Wij moeten dan raden wie erop staan en wanneer en waar het was. Best leuk, immers wat te denken van bijvoorbeeld deze foto van een jeugdige CasaSpider met Lee Towers-bril, waarschijnlijk uit 1979?

Overview van de CasaCamera's

What's next, een inventarisatie van mijn auto's?

September 30, 2010

Binnen, buiten, omlaag, omhoog, op en neer

Er was een probleem met de Nokia E75. Op een bepaald moment komen er geen nieuwe emails meer binnen. "Laat ik de mailboxen eens verwijderen en opnieuw inrichten", bedenk ik. Dat verwijderen blijkt echter onmogelijk! Na het speuren op enkele fora besef ik niet de enige te zijn. Gedeelde smart is dubbele smart.

Op goed geluk bel ik een KPN-winkel, Berkelmans aan de Kraaivenstraat 36-01 in Tilburg. Telefoon: 013-5812295, dat is handig voor als ik later nog eens een probleem heb. Tot mijn verrassing wordt mijn klacht serieus genomen en bovendien heeft men een oplossing: het opnieuw installeren van de laatste Nokia-update. Die had ik er zelf ook al opgezet, maar kennelijk kunnen zij dat op een hardere manier doen.

Als ik een paar weken later fysiek bij Berkelmans binnenstap is er geen enkele andere klant in de winkel. Toch heeft de monteur het druk. "Misschien kunt u morgen beter terugkomen", zegt de winkelman. "Anders duurt het zeker een uur." Nu woon ik niet om de hoek, dus een uur is peanuts voor mij. "Doet u het nu maar, dan ga ik wel even naar V&D", zeg ik tegen de man.

Bij V&D koop ik wat kleren voor Diana (4). De stad Tilburg begint een crime te worden voor iemand met een TomTom uit 2007. Door de versperringen, omleidingen en wat dies meer zij is het geen sinecure een parkeergarage te bereiken. Ja okay, men kan natuurlijk ook gewoon de bordjes volgen, maar zo zit ik niet in elkaar.

30.09.2010: Mijnwerkersdrama in Chili, sinds 5 augustus zitten 33 man vast op 700 meter diepte. Maar redding lijkt nabij. Klik voor groter.Na vijf kwartier meld ik mij weer bij Berkelmans. Er staan twee oude mannelijke klanten bij de toonbank die de twee winkelmannen bezig houden. Sjonge, wat kunnen oude mannen kletsen, het gaat maar door. Gelukkig ben ik relaxed, de enige manier om dergelijke situaties te overleven. Warempel, zowat tegelijkertijd zijn ze klaar en verlaten het pand.

In de tussentijd verschijnen er twee meisjes aan de deur van de winkel. Ze kloppen, maar komen niet binnen. Ik besluit ze te helpen en open vriendelijk de deur. "Wij willen graag kinderpostzegels verkopen", zeggen ze. "Nou, kom dan maar binnen", antwoord ik. "Neen, dat mogen wij niet, binnenkomen", zeggen de meisjes. "Wat? Zelfs niet in een winkel?", vraag ik. "Neen, zelfs niet in een winkel", zeggen ze.

De winkelman komt eraan en zegt tactisch tegen de meisjes dat de man die over de kinderpostzegels gaat (sic!) er nu even niet is. Je moet er maar opkomen. Hij zet mijn telefoon in elkaar en die is helemaal als nieuw, alle instellingen moeten opnieuw geconfigureerd worden. Slim als ik ben doe ik dat in de telefoonwinkel, met de experts achter de hand. Alles doet het en de mailboxen zijn verdwenen. Thuis is het een fluitje van een cent om ze te creëren, de mailtjes lopen binnen als Westmalle in mijn keel. Een hele opluchting.

Wat te denken van opluchting bij de 33 Chileense mijnwerkers die sinds 5 augustus 700 meter onder de grond vastzitten? Met een beetje geluk zijn ze niet met kerstmis maar al binnen een week of twee weer boven water. Na het gedoe met de vrouwen en minaressen en de gestolen boren is er een nieuwe issue. Familieleden van de ongelukkige mijnwerkers eisen per gezin een miljoen euro. Geld dat niemand de mijnwerkers misgunt, maar c'mon... ze zitten nog onder de grond! Laat ze eerst maar eens boven komen, dan kunnen ze hun geluk niet op. Ik weet ook wel dat de wereld anders in elkaar zit, maar nu geld eisen geeft de zaak een wrange bijsmaak. De service van Berkelmans is gratis.

Enfin, vrijdag is de laatste dag van de Nationale Traploopweek 2010 (website). Gerenommeerd traploper CasaSpider loopt om 14:07 (alarm gezet) de acht verdiepingen van Brabant Water op en weer af. Bikkel.

August 31, 2010

Paint.Net

29.08.2010: Samen met Luchiano (12) ontdek ik de kracht van Paint.Net en het is nog gratis ook. Klik voor groter.Veel mensen, ik wel tenminste, hebben regelmatig de behoefte om een of meerdere foto's te bewerken. Uitsnedes maken, de kleuren een beetje aantillen of zo nu en dan een collage samenstellen. Uitsnedes (cropping) en kleuren doe ik met ACDSee. Voor collages val ik terug op Microsoft Image Composer, een pakket dat destijds meegeleverd werd met Frontpage98. Software uit de vorige eeuw.

Nu heb ik wel eens gesnuffeld aan Photoshop, maar dat gaat mij gewoon boven de pet. Bovendien is Photoshop niet gratis en wat is er nu leuker dan gratis? Lifehacking.nl attendeerde mij op Paint.Net dat misschien alle goede dingen in één pakket combineert: veel mogelijkheden, maar niet te complex en gratis.

Zondagmiddag moet ik Luchiano (12) weer eens van zijn favoriete spel afslaan. Als wij niets zeggen baant hij zich gedurende 13, 14 uur per dag schietend een weg door allerlei doolhoven. Daarbij regelmatig schril lachend. "Maar wat moet ik dan doen?", vraag hij zich wanhopig af.

"Kom, we gaan ontdekken hoe Paint.Net werkt", zeg ik. Met gepaste tegenzin gaat Luchiano naast mij aan het werk. Al snel heeft hij wat leuke effecten ontdekt om gedeeltes van een lichaam op te blazen. Wat in mijn geval niet direct noodzakelijk is, maar hem toch iets vrolijker maakt. Na een uur hebben we het pakket wel door. De CD met Frontpage98 en Microsoft Image Composer kan eindelijk de prullenbak in.

Download Paint.Net hier, wel een paar keer doorklikken.

March 5, 2010

Ziggo Blues (2)

If you can't beat them, join them

Het leek allemaal zo mooi, dinsdag tegen de avond. Danny de Heer van Ziggo heeft al mijn problemen opgelost. Het Eredivisie Live contract staat op mijn naam, R. van Broekhoven is uit zicht, mijn smartcard bevindt zich niet meer in Den Bosch maar in Rijen en alles doet het. Waarom zet ik dan dit onder de eerste Ziggo-post:

Wordt vervolgd?
vast wel...

Vrijdag verbaast Ziggo me twee keer. Er zijn niet veel mensen die het lukt om mij twee keer op een dag te verbazen, petje af voor Ziggo. Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen? Allereerst besluit ik uit nieuwsgierigheid eens in te loggen op Mijn Ziggo. Daar kan ik mooi zien wat die rakkers allemaal van mij hebben vastgelegd. Al heel snel valt mij op dat de oude smartcard, ja die van R. van Broekhoven, op mijn adres staat en wel per 02.03.2010, de datum van de vele Ziggo-mutaties.

05.03.2010: Ziggo scoort lager op IQ-test dan Bonnie St. Clair, het foutenfestival kent geen einde. Klik voor groter.Op een of andere geniale manier, andere woorden kan ik even niet vinden, is het Ziggo gelukt om na vele omzwervingen toch de oude situatie weer in het leven te roepen. Thuis controleer ik eerst of de zenders het nog allemaal doen. Ja, die doen het inclusief Eredivisie Live. Het is tijd voor de tweede verrassing. Er is post van de ONVZ met de nieuwe zorgpasjes en een brief van Ziggo, zoals ze me beloofd hadden.

Er is maar één maar, de brief is wederom niet voor CasaSpider maar voor die vermaledijde R. van Broekhoven. Hij krijgt een bijgewerkt klantenoverzicht met daarin een aanmelding voor Eredivisie Live. Weliswaar is het klantenoverzicht bijgewerkt tot 18 februari, maar ik begin mijn hart vast te houden.

Inmiddels ben ik van strategie gewijzigd, immers tegen de collectieve onkunde van Ziggo is geen kruid gewassen. De nieuwe strategie van CasaSpider luidt derhalve: If you can't beat them, join them. Vanaf nu houd ik mij van de domme. Als ze het abonnementsgeld van R. van Broekhoven's rekening willen afschrijven, wel dan gaan ze hun gang maar. Zolang ik maar Eredivisie Live kan kijken interesseert het me nagenoeg ook niet meer of mijn smartcard zich volgens Ziggo ergens in Albanie bevindt. Het kan me niets schelen en het maakt me geen fluit uit.

Haha, wie dan leeft die dan zorgt. Voor de rest bid ik dat UPC hier ooit zijn diensten aan kan bieden, dan stappen we direkt over. Iets zegt mij dat CasaSpider binnen drie maanden op televisie verschijnt, op schoot bij de altijd ondeugend kijkende Antoinette Hertsenberg van Tros Radar. Antoinette, the pleasure is yours.

Wordt vervolgd?
Zeker en vast!

March 3, 2010

Ziggo Blues

Management samenvatting

Na deelname aan een Albert Heijn actie om twee maanden gratis van Eredivisie Live te genieten blijkt dat Ziggo op zijn zachtst gezegd niet erg zorgvuldig is in haar administratie. Ten eerste zet men Eredivisie Live op naam van een eerdere bewoner die ik niet ken, de heer R. van Broekhoven. Na verstrijken van de twee maanden proefperiode gaat hij het abonnement betalen. Vreemd genoeg is wel mijn smartcard geactiveerd en niet die van R. van Broekhoven, tenminste dat laatste neem ik aan.

Als ik de zaak bij Ziggo wil rechtzetten blijkt er meer mis te zijn. Zo bevindt mijn smartcard zich volgens Ziggo in Den Bosch, veroorzaakt door een verwisseling van cijfers in de postcode. Het blijkt geen sinecure om deze administratieve kwestie op te lossen. Een aantal uren hebben we geen digitale televisie meer en vervolgens zijn meerdere telefoontjes nodig om weer te kunnen zien wat we voordien zagen. Inclusief Eredivisie Live.

Typerend voor de in aanleg toch minder gemotiveerde callcenter-medewerker is dat men vooral probeert zo snel mogelijk klaar te zijn. Men hoeft niet te kijken naar problemen die zich pas in een later stadium openbaren. Een voorbeeld hiervan is dat men uiteindelijk Eredivisie Live doodleuk heeft ingevoerd als regulier abonnement. Daar kom ik bij de eerstvolgende rekening dan wel achter. Gelukkig is er iemand, een echte Ziggo-medewerker, die dit ontdekt en meteen verhelpt. Al moet dat laatste nog blijken.

De gebeurtenissen in detail

Donderdag 11.02.2010
Ik heb Eredivisie Live geactiveerd via de Albert Heijn actie. Twee maanden gratis, daarna € 14,95 per maand

Woensdag 24.02.2010
Er valt een brief van Ziggo in de bus gericht aan R. van Broekhoven. Eredivisie Live is voor hem geactiveerd per 18.02.2010. Het abonnementsgeld wordt afgeschreven van de bankrekening van R. van Broekhoven. Ik check kanaal 421 en zie dat we Eredivisie Live hebben.

Ik bel Ziggo. Een dame wier naam mij is ontschoten met Caribisch accent bekijkt de zaak en ziet dat er wat fout is gegaan. Zij snapt ook niet waarom Eredivisie Live op naam van Van Broekhoven is gezet. Ik moet met Luchiano weg en Lucy handelt het af. Na een half uurtje zegt de dame tegen haar dat het in orde is.

Dinsdag 02.03.2010
Weer post voor R. van Broekhoven van Ziggo. Ziggo bevestigt dat zijn abonnement Eredivisie Live is beëindigd.

Ik wil nu graag weten hoe het precies zit met die Van Broekhoven bij Ziggo en bel 1200 (gratis). Alle gesprekken vinden plaats op dinsdag 02.03.2010.

14:15 Martijn Hofman
Martijn ziet iets geks in het systeem en heeft twijfels over de smartcard waarop Eredivisie Live is geactiveerd. Hij dringt erop aan dat ik de smartcard uit de digitale box haal en het nummer aan hem doorgeef. Aanvankelijk stribbel ik tegen maar uiteindelijk doe ik het maar, immers ik hoor zijn tanden knarsen. Het is inderdaad een andere smartcard dan Ziggo denkt dat erin zit. De mijne staat geregistreerd in Den Bosch! Martijn zegt dat allemaal in orde te maken. Het kan wel zijn dat de digitale televisie straks uitvalt, maar dan moet ik gewoon bellen voor een tijdelijke activatie. Geen probleem verder en Martijn zorgt ervoor dat R. van Broekhoven geen diensten meer heeft bij Ziggo. Daar kan ik geen last meer van hebben.

15:45 Dhr. Klein Entink
De digitale televisie is inderdaad uitgevallen en zoals afgesproken bel ik Ziggo voor de tijdelijke activatie. De heer Klein Entik ziet dat de smartcard zich in Den Bosch bevindt, ergens op de Keizerstraat. Hoe kan dat nu? De medewerker die dat ooit invulde heeft een paar cijfers van de postcode verwisseld: 5122 wordt 5211. Er gaat dan natuurlijk ook geen lampje branden. Klein Entink besluit de smartcard te verhuizen, hiervoor dient deze gedeactiveerd te worden. Ik dacht eigenlijk dat dat al gebeurd was. Dan moet ik de digitale box op kanaal 1 zetten en activeert Klein Entink de box op afstand. "Het kan tien minuten duren", zegt hij.

16:28 Mevr. Boelens
Na een half uur is er nog niets gebeurd en dus bel ik 1200. Een tamelijk onvriendelijke dame staat mij te woord. Ze ziet wat er gebeurd is maar kan daar verder ook niets aan doen. "U moet 48 uur wachten. Als hij het dan nog niet doet kunt u weer bellen", zegt ze.
"Maar net zei die man dat ik tien minuten moet wachten en nu zegt u 48 uur. Dat is toch gek?"
- "48 uur wachten"
"Ik wil iemand anders spreken"
- "Dat kan niet, ik kan niet doorverbinden. Belt u maar opnieuw."

16:35 Marjo Goossens
Ik bel nog maar eens, want het antwoord van mevrouw Boelens zint mij helemaal niet. Gelukkig zijn er ook aardige dames, zoals Marjo Goossens. Het is of de duivel ermee speelt, maar ineens doen alle kanalen het weer, met uitzondering van Eredivisie Live. Marjo zegt dat ze daar helaas niets aan kan doen, maar dat ze me met iemand gaat doorverbinden. Hé, dat kan dus wel.

16:45 Danny de Heer
Na een tijdje in de wacht te hebben gestaan krijg ik Danny de Heer aan de telefoon. Voor de zoveelste keer leg ik het hele verhaal uit. Danny begint wat te kreunen en heeft het over klunzen. "Ja, ik vind het ook raar...", begin ik. "Nee, dat bedoel ik niet", zegt Danny, "dit kunnen die mensen zelf ook oplossen." Ook geeft hij aan voor dit soort gevallen vroeger meer tijd te hebben gekregen, nu kan dat eigenlijk niet meer. Hij komt kundig over en dat zeg ik hem ook: "Het lijkt erop dat ik nu bij de goede man ben aanbeland".

"Ja", zegt Danny, "ik ben dan ook van Ziggo". Met andere woorden al die voorgangers waren callcenter medewerkers. "U kunt nog een maand van mijn aanwezigheid profiteren", vervolgt Danny. "Oh, u gaat weg?" "Ja, het is mijn laatste maand." Danny verricht een heleboel handelingen en warempel, aan het eind doet alles het! Dan blijkt dat de manier waarop de laatste keer Eredivisie Live is ingevoerd het gewone abonnement is, voor 16 euro nog wat en zonder de gratis twee maanden. Ook dat maakt Danny in orde. Natuurlijk bekijk ik de eerstvolgende rekening heel nauwkeurig. Ziggo stuurt me deze week een brief waarin alles staat.

Wordt vervolgd?
vast wel...

January 29, 2010

Heggenschaar, kappersschaar

Sommige dingen zijn gemakkelijk met sommige apparaten maar andere dingen weer een stuk moeilijker. Zo kan men met een heggenschaar eenvoudig een heg netjes maken maar is deze minder geschikt om een kapsel mee te fatsoeneren.

Een inleiding tot een voor slechts een klein gezelschap interessant gegeven. Ergens in 1988 of 1989 was ik net Database Administrator bij de Detam. Wij werkten met het Codasyl Netwerk DBMS IDS-2 op een Honeywell-Bull DPS8 mainframe met GCOS8 als Operating System. In die tijd blaakte Bull van het zelfvertrouwen en grapte men dat GCOS stond voor God's Chosen Operating System. Nu piepen ze wel anders.

Relationele database management systemen (RDBMS) waren in opmars en samen met Data Administrator Jan Dijkstra bezocht ik een seminar van professor dr. J.F. Vandenbulcke. Hij vertelde ons over de taal SQL (Structured Query Language) en hoe gemakkelijk men, vergeleken met talen als Cobol of C, er gegevens uit databases mee kon opvragen.

Stel men heeft een tabel met de naam SPELERS. Het enige (relevante) attribuut is het veld BONDSNUMMER. Een rapport met alle gegevens, gesorteerd op bondsnummer krijgt men met de volgende query: SELECT BONDSNUMMER FROM SPELERS ORDER BY BONDSNUMMER DESC.

Heel eenvoudig. Maar hoe krijgt men als resultaat alleen de drie hoogste bondsnummers? Vreemd genoeg is dat in standaard SQL plotseling veel complexer:

SELECT BONDSNUMMER
FROM SPELERS A
WHERE 3 > (SELECT COUNT(*) FROM SPELERS B WHERE A.BONDSNUMMER < B.BONDSNUMMER)
ORDER BY BONDSNUMMER DESC;

Soms is rond beter, soms vierkant. Zijn er hier nog programmeurs in de zaal?

January 10, 2010

Sanity

Ieder mens kent zijn angsten. Zo ook CasaSpider die daarmee bewijst een mens te zijn. Er bestaan van die driedimensionale figuurjes, gemaakt van houten onderdelen, bijvoorbeeld een olifantje en als je die uit elkaar haalt dan is het welhaast onmogelijk ze weer in elkaar te zetten. Tenminste in mijn geval.

Ergens in 1986 liet mijn toemalige werkgever Detam mij een geschiktheidstest doen toen ik solliciteerde als programmeur. Op zeker moment zat ik tegenover een man die mij doorzaagde over allerlei onderwerpen. Op zijn bureau stond zo'n eerder beschreven olifantje. Zweetdruppels vormden zich. Het gesprek vorderde en steeds meer sprak ik mijzelf moed in dat het olifantje er slechts voor de sier stond. Toen nam de man het houten onding in zijn handen en ontleedde het in al zijn onderdelen. "Nou, zet jij hem maar weer eens in elkaar", zei hij tegen mij. Ik pakte alle houten stukjes tegelijk op en duwde ze met enorme kracht tegen elkaar. De man fronste een wenkbrauw.

10.01.2010: Als het op de gewone manier niet lukt schrijven we er een programma voor. Sanity! Klik voor groter.Op de DBA-kamer van Brabant Water scherpen wij zo nu en dan de geest met raadsels. Zoals bijvoorbeeld het raadsel van de puntmutsen of dat van de gemiddelde snelheid. Laatst bracht collega-DBA Judith twee puzzels mee. Een met een aantal vlakken die, mits goed gelegd, samen een vierkant vormen. Hiervan wist ik bij voorbaat dat het voor mij nagenoeg onoplosbaar is. Volgens de doos staat er 6-106 jaar voor, dus zo gek is dat niet. De andere puzzel heet Sanity en bestaat uit vier gekleurde blokken. De bedoeling is om de blokken zodanig neer te leggen dat iedere rij vier verschillende kleuren bevat.

Ooit probeerde ik de Kubus van Rubus op te lossen, onbegonnen werk. Maar wie niet slim is moet doortrapt zijn, zo is het ook wel weer. Al snel zie ik mogelijkheden om hier een programma voor te schrijven. Eerst de gekleurde blokken "mappen" naar een array, dan de drie verschillende bewegingen beschrijven en vervolgens een recursief algoritme dat per blok alle bewegingen afloopt. Het kost een paar uurtjes maar dan heb je ook niks.

De vreugde en het gevoel van triomf die zich van de programmeur meester maken als het programma uiteindelijk in een minuut of twintig niet minder dan 28 oplossingen vindt is overweldigend. Het voordeel van een programma is dat nu iedere combinatie van kleuren op eenvoudige wijze uitgeprobeerd kan worden. Een volgende uitdaging is de kleuren zodanig te kiezen dat er zo min mogelijk oplossingen mogelijk zijn.

Wie kent niet de C1000-reclame met de kantoorpikkies die typische kantoorspelletjes doen? Theezakjes van het plafond naar beneden laten vallen, pingpongen, patience, of met een rol wc-papier om het lichaam gewikkeld een monster nadoen? Luchiano (12) vraagt mij dan of ik dat ook doe. Inmiddels is hem wel duidelijk dat DBA's de vrije gaatjes anders invullen.

December 2, 2009

Goodbye Hi Sim-card Hi again

De telefoon is via de USB-poort aan het opladen. Dan gaat hij over, met de standaard ringtone. En niet met El Hombre de tu Vida van Joe Veras. Dit is een keer eerder gebeurd en toen was de muziekbibliotheek beschadigd. Uit- en aanzetten van het toestel loste het probleem op.

Deze keer meldt de telefoon na het aanzetten tot mijn onthutsing: "Registreren SIM-kaart mislukt". Koortsachtig zet ik de telefoon nog een paar keer uit en weer aan, haal de batterij en de SIM-card eruit, stop ze er weer in, zet hem weer aan maar telkens met hetzelfde resultaat.

Blinde paniek maakt zich van mij meester en dat terwijl ik tien jaar geleden nog nooit een mobiele telefoon in mijn handen heb gehad. En toch redelijk relaxed leefde. Wat is er met mij gebeurd? Zelfs de 10-minuten gesprekken op het Beatrix College dinsdagmiddag zijn helemaal naar de achtergrond gedrongen evenals het winnen door Jacq Veldman van een Dutch Bloggie later die dag en dat terwijl zij bijna vijf geleden al een LogSpider won. Ben ik nu zo snel of zijn die Dutch Bloggies zo langzaam?

Blinde paniek dus. Who you gonna call? Hi natuurlijk, immers dat is mijn provider. Het valt om den drommel nog niet mee het nummer van de klantenservice te achterhalen maar dat is logisch bij een telefoonmaatschappij. Het nummer is dus 06-12001200. Of gewoon 1200 vanaf je mobiel als die het tenminste doet.

De gebruikelijke ellende met computergestuurde keuzemenu's komt over me heen en ik moet het nummer van mijn mobiel intoetsen. Een jongedame meldt zich. Ik vertel haar over mijn SIM-card problemen. Zij vraagt mijn telefoonnummer (!), zoekt even iets op en komt dan met de mededeling: "Hij zou het gewoon moeten doen."

Ja, maar hij doet het niet. Ze adviseert me de SIM-card in een ander toestel te stoppen, maar er is geen ander toestel in de buurt. We hangen op. Even later komt collega-DBA Jan binnen en we ruilen even van SIM-card. Mijn toestel doet het prima met zijn SIM-card en mijn SIM-card werkt niet met het zijne. Conclusie: defecte SIM-card.

Wederom bel ik 06-12001200 en deze keer staat een jongeman me te woord. Ik leg de zaak uit en voor hem is het ook klip en klaar dat de SIM-card kapot is. "Wilt u een nieuwe?", vraagt hij.
"Heb ik een keuze?", vraag ik mij af.
"Heb ik een keuze?", vraag ik aan de jongeman.
De kosten van een nieuwe SIM-card bedragen 17 euro en komen voor mijn rekening. Een beetje raar, want eigenlijk had ik toch recht op een nieuwe SIM-card bij de verlenging van mijn telefoonabonnenment? Het is niet anders.

De jongeman probeert het gesprek heel slim een andere richting op te sturen. "Heeft u verder nog opmerkingen of vragen, bijvoorbeeld over uw rekening?" Hmm, bladerend door de archieven van het CasaLog zie ik dat ik niet eens over de problemen met de eerste rekeningen van Hi heb geschreven. "Nou, met die eerste rekeningen is het niet goed gegaan en nu weer die 17 euro voor een SIM-card, ik ben er wel klaar mee. Maar ja, het abonnement duurt nog anderhalf jaar."

Dit gaat niet goed, denkt de jongeman en onderbreekt mijn tirade: "Had u verder nog vragen?" Neen, eigenlijk niet. "Nou, dan wens ik u nog een prettige dag", besluit hij. Bedankt hoor. Twee dagen geen telefoon is eigenlijk best rustig. Dan pruts ik weer wat en klap het qwerty-toetsenbord even uit om te kijken of ik nog wel bij mijn contacten kan. Plotseling zie ik streepjes die aangeven dat er bereik is. Hij doet het weer. Hadden we even last van een flatliner?

October 23, 2009

Plaxo bedankt

Dat is nog eens handig, dat Plaxo je een dag van tevoren op de hoogte stelt van het feit dat je zoon aka Luchiano (11) morgen twaalf jaar oud wordt. Persoonlijke data zwerven met al die sociale netwerken tegenwoordig overal rond, we verwachten wel meer felicitaties. Maar daar gaat het nu niet over. Wie of wat is Plaxo?

23.10.2009: Het voorheen gratis en nu betaalde Plaxo waarschuwt dat Luchiano (11) morgen jarig is. Klik voor groter.Plaxo is geen exotische mooie dame maar wel een middel om mensen hun eigen contactgegevens in jouw adressenboek te laten beheren. Dat is handig, want hoe vaak gebeurt het niet dat iemands telefoonnummer of adres is veranderd en jij nog steeds het oude hebt? Nou, zeg eens eerlijk? Okay, over de techniek van Plaxo heb ik al eerder geschreven.

Het punt is dat Plaxo ergens in de lente van dit jaar besloten heeft om het online synchroniseren van je adresgegevens te verheffen tot een "Premium Service". Het was altijd gratis maar nu moet er voor betaald worden. Bij CasaSpider is men in een dergelijk geval aan het verkeerde adres, die had zomaar in Zeeland geboren kunnen zijn.

Hetzelfde geintje flikt ook GooSync, een dienst waarmee ik tot geen week geleden mijn agenda in Google Calendar gratis liet synchroniseren met mijn mobieltje. En ineens kan dat niet meer. Mijn account is expired en ik moet upgraden naar minimaal GooSync Lite en dat kost zes Engelse ponden voor een jaar. Geen haar op mijn hoofd dat daar aan denkt.

Natuurlijk beseft ieder weldenkend mens dat de eigenaren van Plaxo en GooSync graag beloond worden voor hun inspanningen. De manier waarop ze het doen is tamelijk slim. Vemoedelijk hebben zij meer dan 100.000 klanten en als slechts vijf procent overgaat naar de betaalde versie is dat toch mooi cashen. Enfin, wie kent er een goed en dus gratis programma om Google Calendar te synchroniseren met een Nokia mobiel?

Belangrijker is echter dat Luchiano morgen jarig is, iets dat ik zonder Plaxo nooit had geweten. Not. We hebben de laatste tijd wel wat met hem te stellen, maar het leven is ook niet altijd gemakkelijk. Luchiano blijft echter altijd mijn favoriete zoon, al is het maar omdat hij mijn enige is. Nu ga ik eens bedenken hoe ik die zeven volgers van het CasaLog kan laten upgraden naar een betaalde versie.

September 16, 2009

Stroom == Stroom?

Telefoons, telefoons, telefoons. Het is al lang bekend dat waar een telefoon in de klassieke oudheid (70'er jaren) 100% voor bellen werd gebruikt dit percentage de laatste jaren een vrije val doormaakt. Zo ben ik enthousiast over applicaties als Sportstracker en Google Latitude (wie wil mijn vriend worden?) die gebruik maken van de ingebouwde GPS ontvanger.

De transformatie van telefoon naar Zwitsers zakmes heeft als nadeel dat de batterij steeds minder lang mee gaat. De mijne kan ik op twee manieren opladen, via een normale oplader en via USB. Laatst laadde ik hem op via USB en op het display stonden zes streepjes. Vol is vol.

Tot mijn verbazing was hij echter binnen een dag weer leeg. Wat is dat nou? Iemand vertelde me dat USB-stroom zwakker is, maar groene stroom komt toch ook gewoon vrolijk uit een kerncentrale? Vermoedelijk was ergens op de achtergrond een applicatie actief want maandag is de Nokia wederom gevoed met USB-stroom en hij zit nog steeds vol.

Dinsdag is er ouderavond op het Beatrix College. Ik spreek een aardige vrouw wier dochter in 1th5 zit. "Ze is alleen tamelijk lang, dat is wel een nadeel", zegt ze als we een bekertje koffie halen. "Nou, de mijne is juist heel klein", antwoord ik en vertel hoe Luchiano (11) in de eerste week tijdelijk verdwaald was in Lesgebouw A. Hij kwam een paar meisjes tegen die omlaag keken en zeiden: "Ach, wat schattig!"

"Ik haat het als meisjes me schattig noemen", aldus onze brugpieper. Klein, groot, USB of wandcontactdoos. Schattig of niet, we zullen het ermee moeten doen.

September 11, 2009

Gemiddelde snelheid in een slangenkuil

Ergens, bij de Wiskundemeisjes waar anders, las ik een leuk raadsel dat ik bij Brabant Water aan diverse collega's vertelde in aangepaste vorm. Iedere dag rijden wij 's ochtends van huis naar Brabant Water en 's avonds over dezelfde weg weer terug. Laten we er vanuit gaan dat de heen- en de terugweg precies even lang zijn.

Stel dat men zich op zekere dag heeft voorgenomen om de gehele route, heen en terug, af te leggen met een gemiddelde snelheid van precies 100 kilometer per uur. 's Ochtends aangekomen bij Brabant Water stelt men vast een gemiddelde snelheid van 50 kilometer per uur te hebben gereden. Hoe hard moet men nu 's avonds rijden om alsnog over het gehele traject 100 kilometer gemiddeld per uur te halen?

Bovenstaande tekst is afkomstig uit de post Caster drinkt met 100 km/h koffie. Het is een raadsel dat (mij) blijft fascineren. De meeste mensen geven eerst als antwoord 150, gevolgd door 200 of 250. De uitkomst blijft verrassend. Vrouwen hebben de neiging de uitkomst niet te geloven, is dat ook verrassend?

Iedere uitdaging heeft een onderliggend algoritme. Het leukste van programmeren is het ontrafelen van dit algoritme. In het geval van het berekenen van de gemiddelde snelheid is dat een stuk eenvoudiger dan wat Jean-François Champollion (Wikipedia) deed met de hiërogliefen maar zoveel tijd hebben we tegenwoordig ook niet meer.

Heeft men het algoritme dan hoeft dit alleen nog in een programmeertaal gecodeerd te worden. De laatste tijd ben ik gecharmeerd van Python (Wikipedia), niet te verwarren met de gelijknamige slang. Het programma heet circuit.py en is geheel gratis te downloaden.

De formules zijn voor iedereen met een beetje gezond verstand goed te begrijpen. Als men het programma wil zien werken kan dat op eenvoudige wijze. Download en installeer gratis Python versie 2.6.2. Save het programma circuit.py ergens op de harde schijf. Open een DOSBox (Start => Uitvoeren => cmd), ga naar de directory waar circuit.py is opgeslagen en tik in: circuit.py

Hier een voorbeeld van de output. Een kind kan de was doen.

September 4, 2009

Lopen, lopen, lopen

"What has been seen cannot be unseen", wat een prachtige zin. Er wordt op aarde ontzettend veel gelopen, dat is algemeen bekend. Sommigen lopen hard, anderen wandelen. Maar iedereen die ertoe in staat is loopt, zelfs ik doe het.

Sinds 2 september heb ik een andere telefoon. De Samsung S8000 Jet is een fijn toestel maar de software om contacten en agenda te synchroniseren is drie keer niks. Geef mij de API's en ik programmeer binnen twee weken iets aanzienlijk beters. Neen, als het op software aankomt kan men alleen op Nokia vertrouwen en daarom heb ik nu een E75.

Op dat toestel kan men externe software downloaden en installeren en een van de aardigste programma's tot nu toe is Nokia Sports Tracker Beta. Wat doet dit programma? Heel eenvoudig, men wil een rondje hardlopen of wandelen. Aan het begin activeert men de Sports Tracker, hiervoor is overigens wel een telefoon met GPS vereist. Vervolgens drukt men op de start button en begint te lopen.

Is men klaar dan drukt men op stop, het lijkt wel een chronometer. Op de telefoon beschikt men nu over allerlei gegevens zoals de starttijd, de duur, de afstand, gemiddelde snelheid, topsnelheid, het aantal stappen en de verbruikte energie in KCal. Nog leuker wordt het als men deze gegevens met een druk op de knop upload naar de Sports Tracker website. Hier ziet men de gelopen route op kaarten van Tele Atlas afgebeeld.

Vrijdagmorgen heb ik het uitgeprobeerd op mijn reis van parkeergarage Paleiskwartier naar Brabant Water. Volgens het systeem heb ik over de 220 meter 2 minuten en 8 seconden gedaan hetgeen een gemiddelde snelheid van 6.17 km/h oplevert. Lijkt mij aan de snelle kant en waarschijnlijk veroorzaakt doordat de navigatiesatellieten niet meteen gevonden werden. Door de hoge gebouwen is de navigatie toch al enigszins onbetrouwbaar, immers 's morgens loop ik echt niet zo kronkelig.

Lopen blijft behelpen en waarom heeft God ons een rechter voet gegeven? Om gas te kunnen geven natuurlijk. 's Middags staat er een trein op station Den Bosch volgeladen met gele en rode Ferrari's. Zo is het ooit allemaal bedoeld. "What has been seen cannot be unseen". Nadenkend loop ik naar parkeergarage Paleiskwartier en stap in mijn donkerzwarte Volkswagen Jetta. Diesel natuurlijk.

August 12, 2009

Technische upgrade Diana (3)

Zelfs prinsessen draaien op techniek, immers er zit een pomp en een CPU in. Woensdag is het tijd voor de 3-jaarlijkse checkup bij consultatiebureau Thebe in Rijen en tevens mag er weer een vaccinatie in. Als we het gebouw waar het consultatiebureau in is gehuisvest binnenlopen vraagt Lucy: "Diana, weet je wat dit is? Weet je waar je naartoe gaat?" Diana: "Ja, de dokter." Zonder een spoor van angst.

12.08.2009: Diana (3) naar het consultatiebureau, wegen, meten en een vaccinatie. Klik voor groter.Binnen stapt ze op het speelgoed af en speelt wat tot het tijd is voor de testmetingen. Hier volgen de resultaten:

 • Leeftijd: 1195 dagen
 • Lengte: 96 centimeter
 • Gewicht: 14.3 kilo

De ogentest doorstaat ze goed ook al heeft ze niet echt arendsogen. Maar het kan ook zijn dat Diana op het laatst iets minder gemotiveerd was om voor de zoveelste keer te zeggen dat het een poesje of een kerk of een schoen is wat ze ziet.

Dan gaan we naar Marian die het ontwikkelingsniveau onder de loep neemt. Qua taal, inzicht (blokjes in de juiste gaten stoppen), motoriek (toren van blokjes maken), tekenen, geheugen (een auto van blokjes namaken) zit het allemaal wel snor.

Tot slot is daar de inenting. Nu pas begint Diana tegen te stribbelen, ondanks dat ze als ze slim is kan weten dat dat toch niet helpt. De prik wordt in haar linkerbeen gezet en dat levert kortstondig gebrul op. Als we naar buiten lopen hebben we twee oppeppers voor haar. Ten eerste gaan we een kado voor haar kopen en ten tweede liegen we dat Luchiano (11) morgen een prik krijgt. Vooral dat laatste montert haar bijzonder op, geen leuker vermaak dan leedvermaak.

Bij de Formido kopen we een emmer met klei. Beide kinderen zijn daar de hele middag zoet mee geweest. Straks begint Nederland-Engeland, maar ik heb het niet zo op vriendschappelijke wedstrijden. Neen, mijn hoofd zit op dit moment bij de programmeertaal Python (Wikipedia) waarmee ik wat processen binnen het Esri-product ArcGis probeer te automatiseren. Dat is toch het ding waar ik mijn creativiteit in kwijt kan. Gelukkig is het nog lang niet af.

August 8, 2009

El Sapo El Sapo (52)

1. CasaSpider twittert CasaTweets

Nooit gedacht en toch gebeurd, CasaSpider zit op Twitter. De eerste Tweet zag haar levenslicht op vrijdag 7 augustus om precies 20:00 uur. Een kleine stap voor de mensheid en een grote voor, ja voor wie? Waarom gaat een mens twitteren? In mijn geval geeft de nieuwe telefoon de doorslag. Internetten gaat hier zo comfortabel op door het grote scherm, het gemakkelijke scrollen en het volledige qwerty-toetsenbord dat Twitter ineens binnen bereik komt.

Als je dan toch eenmaal bezig bent is het leuk om mensen te zoeken. Veelal kennissen uit de blogwereld, aangevuld met Katja Schuurman en Doutzen Kroes. You never know. De tussenstand is als volgt: Following (13), Followers (5), Tweets (6). We zien wel wat het wordt.

2. De foto's van de Samsung worden beter

In eerste instantie schrok ik van de kwaltiteit van de foto's van de Samsung S8000 Jet. Na een avondje experimenteren en alles uitproberen is het enthousiasme toegenomen. O ja, de lens schoonmaken helpt ook. De geplaatste foto heeft zelfs GPS-coördinaten alleen kan ik ze niet zo gemakkelijk terugvinden. Gelukkig weet ik precies waar hij genomen is, dat scheelt.


CasaSpider probeert de Samsung S8000 Jet uit in de tuin met GPS-coordinaten. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


3. No Limits for Webloggers Poule

Dit jaar loopt het storm met aanmeldingen voor de Webloggers subpoule in voetbalpoules.nl. Ik heb al een aantal (semi-)inactieve kandidaten verwijderd om plaats te maken voor nieuwe leden. Manager van de Webloggers subpoule is Real CasaSpider, dat ben ik natuurlijk, en die heeft de amateurstatus. Amateurs mogen slechts poules beheren van maximaal 25 deelnemers. Het was een rib uit mijn lijf maar zojuist heb ik Real CasaSpider opgewaardeerd naar prof. Dat houdt in dat het aantal deelnemers van de Webloggers subpoule vanaf nu ongelimiteerd is.

Zegt het voort!

August 7, 2009

apPlaus voor keilP

Wie of wat is keilP? Ik kom daar zo op terug. Mijn Dell laptop crashte. Het ingebouwde diagnostics programma piepte luidkeels bij de harddisk check. Bijna schreef ik "begon luidkeels te twitteren" maar na de Denial Of Service aanval van donderdag jongstleden is het een stuk stiller in het tweet- en twitterbos. Een kapotte harddisk is toch wel het einde van een laptop. Zuchtend stapel ik hem op de oude Compaq die een tijd geleden de geest heeft gegeven.

Na een paar dagen begint het te kriebelen. "Laat ik het nog één keer proberen, gewoon helemaal opnieuw installeren. Baat het niet dan schaadt het niet." Ik heb een hele oude XP installatie-cd waar zelfs geen servicepack op geïnstalleerd staat. Na het verwijderen van de bestaande partities begint het formatteerproces. Tot mijn verbazing lijkt het te werken.

Wat zeg ik, het werkt! Bij Dell download ik wat drivers en krijg netwerk en beeldscherm aan de praat. Alleen het geluid doet het niet. Geluid op een laptop is net als een rug of een knie of een duim bij een mens. Als het er is sla je er geen acht op, maar als hij het niet doet weet je pas wat je mist. Het lijkt wel een songtekst van De Dijk.

Tijdens een televisieprogramma valt de naam Martin Luther King. Dat triggert luchiano (11): "Ja, Martin Luther King! Wie is die gast?" Ik antwoord dat hij dat maar op moet zoeken, want dat Martin Luther King wel een belangrijk persoon is geweest in de geschiedenis. In mijn gedachten passeert de tegenstelling tussen de Black Panthers en het prediken van het geweldloze verzet door dominee Martin Luther King die op 4 april 1968 in Memphis werd doodgeschoten. Maar niet nadat hij in 1963 zijn legendarische toespraak hield.

I have a dream...

"Jij had toch zo'n kant en klare XP-installatie?", vraag ik op een willekeurige ochtend aan collega-DBA Judith. "Oh, je bedoelt keilP", antwoordt ze. "[scramble-on]j2(*39s si9#$49k sks#$%[scramble-off]" Dat wil ik wel en nog diezelfde avond schuif ik een versgebrande DVD in de Dell. Partitie verwijderen, formatteren en dan begint de installatie van keilP XP Lite SP3.

Wie of wat is keilP? Is het een man, is het een vrouw, is het een groep of misschien een vliegtuig? Buiten keilP is er niemand die het weet. Hij (m/v) heeft een XP-installatie in elkaar gezet die werkelijk fenomenaal is. Alle op dat moment bestaande drivers zitten erin en de installatie verloopt zonder enig vraag- en antwoordspel. Gewoon een uurtje wachten en daar komt de Dell keurig op onder begeleiding van prachtige muziek.

Alles werkt in een keer en het bureaublad ziet er gelikt uit. Onder de indruk roep ik Luchiano: "Kom eens kijken naar deze installatie man!" Verveeld komt hij aanlopen maar als hij de desktop ziet zegt hij: "Die is vet man!" En zo is het. Microsoft moet de Groep keilP maar snel in dienst nemen, want zo hoort een installatie eruit te zien. Een welgemeend applaus derhalve voor keilP.

's Morgens herinner ik me er weinig van. Maar we weten allemaal wat de man van Leontine Ruiters over dromen zong.

July 29, 2009

El Sapo El Sapo (51)

1. Tandartsverhaaltje

Lekker is dat toch, een dagje vrij. Zelfgemaakte koffie uit een ouderwets koffiezetapparaat smaakt beter dan automatenkoffie. Woensdagmorgen moet ik naar de tandarts, het is mijn eerste bezoek sinds we naar Nederland zijn verhuisd. Tandartsen en kappers zijn mensen waar men vertrouwen in moet hebben, niet iedereen kan mijn tandarts of kapper zijn.

Daarom mag Luchiano begin juli als proefkonijn dienen. In het pand aan de Hoofdstraat verwacht ik een oudere man aan te treffen maar tot mijn verrassing blijkt de tandarts een vrouw van een jaar of 35 te zijn: Debby den Toom. Zij doet haar werk zonder veel poespas en dat spreekt mij wel aan. Luchiano heeft één gaatje en daarvoor mag hij vanmiddag terugkomen.

Kauwgum kauwend in de auto op weg van Den Bosch naar Rijen over de A59 voel ik ineens wat harde stukjes in mijn mond. Ik vraag mij af of het de kauwgum is of een eruitvallende vulling. Dat laatste is het geval. Na de eerdere ervaring met Debby durf ik wel een afspraak te maken en die is dus vanmorgen.

Wat een verschil met de tandartsen die ik op Curacao heb bezocht. Die begonnen bijna altijd over het verwijderen van tandsteen hetgeen meestal in twee sessies gebeurde. Aan het echte werk zoals het bekijken van vullingen kwamen ze nooit toe. Ik lig nog nauwelijks achterover bij Debby in de stoel of ze noemt al in tandartscode twee kiezen op. Dan begint ze zonder aankondiging met de hoektand waar de vulling uit verdwenen is, zonder verdoving!

Ik bal mijn vuisten krampachtig en voel me als het slachtoffer in de film Marathon Man. Het valt alleszins mee en een kwartier later zit er een puike nieuwe vulling in de hoektand. Vakwerk. Nu nog een afspraak maken voor het vervangen van twee vullingen in de kiezen van de onderkaak. "Die worden toch wel verdoofd?", vraag ik ietwat benauwd. Ze kijkt me meewarig aan en zegt: "Als u dat wilt."

2. Google Calendar Sync

Het is me allemaal wat. Iets anders, al een hele tijd gebruik ik consequent de Calendar functie van Outlook om mijn afspraken in bij te houden. Outlook is eenvoudig te synchroniseren met mijn mobieltje en zo staan daar altijd de actuele contact- en calendergegevens in.

Er zijn ook afspraken die men elders maakt als men Outlook niet bij de hand heeft. In zo'n geval noteer ik de afspraak op een papiertje of mail hem naar mijn gmail-adres om bij thuiskomst Outlook bij te werken. Iedereen met een gmail-adres kan gebruik maken van Google Calendar. Ik heb daar ook een agenda in aangemaakt. Sinds vandaag, het is nu eenmaal een vrije dag, worden Outlook en Google Calendar bij mij automatisch gesynchroniseerd met Google Calendar Sync. Heel eenvoudig en het werkt als een tiet!

3. Slaap Lekker (Fantastig toch)

Er zijn van die songs die meteen beklijven, nooit eerder gebruikte ik dit werkwoord. Luisterend naar de radio kan ik de naam van de uitvoerende artiest niet goed verstaan laat staan onthouden maar wel het refrein en dan vooral die sensuele vrouwenstem die mijn feromonen heftig doet trillen.

Slaap lekker ding want jij is lastig,
Nog meer jij is fantastig toch

Het blijkt een nummer uit 2006 van Eva de Roovere (Wikipedia) te zijn dat door rapper Diggy Dex is bewerkt. Dat heeft Diggy Dex goed gedaan. Net als tandarts Debby en Google levert Diggy vakwerk. Ik voel een zomerhitje aankomen en dat wordt tijd ook.

Diggy Dex & Eva de Roovere - Slaap Lekker (Fantastig toch), Youtube (origineel) & Lyrics (origineel).

April 26, 2009

Ziggo troubles

Zaterdagmiddag vond er een klein rampje plaats bij ons, internet lag eruit. Okay, een ramp van geheel andere omvang dan het uitbreken van een dodelijke varkensgriep in Mexico waar ruim 1300 mensen zijn besmet en al meer dan 80 zijn overleden. Maar toch.

Wat kan men doen? Twee of drie keer eerder lag de verbinding eruit en dan belde ik Ziggo (0900-1884, € 0,10 per minuut). Alle voorgaande keren was er een algehele storing in ons postcodegebied. Dit werd keurig gemeld en een paar uur later konden we weer internetten. Nu niet.

De helpdeskmedewerker liep een lijstje door om een juiste diagnose te stellen. Wij maken draadloos gebruik van drie computers, een op de begane grond, een op de eerste verdieping en een op de tweede. Alle drie computers deden het niet meer. Toch begon de Ziggo-medewerker over signaalsterkte en dat de computer wellicht verkeerd stond. "Meneer, wij internetten al anderhalf jaar op deze wijze. Als dan plotseling alle drie computers uitvallen lijkt mij de kans dat het aan een client (pc) ligt tamelijk klein", zeg ik terwijl ik mij nog zo had voorgenomen niet al te pro-actief mee te denken. Dat is namelijk bijzonder irritant voor helpdeskmedewerkers.

"Daar heeft u wel gelijk in", antwoordt de man echter beleefd. Vervolgens loop ik van boven naar beneden waar de meterkast zich bevindt, haal een paar keer de stroom van de draadloze router af, zoek dingen op in de Ziggo-box die gelukkig netjes op zolder bewaard is gebleven en loop terug naar beneden om te checken of onze grote pc het ook nog steeds niet doet. Het lijkt warempel op mijn tochten door het huis met Marga, op zoek naar het ontluchtingspunt voor de verwarmingsketel. Zonder resultaat.

Dan komt de man met een volgende stap. Ik moet de meegeleverde usb-modem van Netgear installeren. Daar heb ik dus geen zin in. "Meneer, het ligt toch niet aan de client. Dit probleem zit toch dieper, ergens bij de draadloze router of de modem?" "Ja, daar heeft u wel gelijk in maar wij mogen alleen onze eigen usb-modem ondersteunen. Opdracht van hogerhand." Dit soort dingen doen mijn bloed koken en ik doe mijn best kalm te blijven. "Ik wens u nog een fijne avond, meneer Spider", zegt de man. Bijna een half uur aan de telefoon.

Hierna probeer ik nog een paar dingen en besluit dan om mijn mail te kunnen lezen even de verbinding van de buren te roven. Zondag weer een dag. "Doet internet het alweer?", vraagt Luchiano. "Jongen, als die het gisteren niet deed en ik heb daarna niets gedaan, wat denk je dan zelf? Dat die vanzelf beter wordt?", reageer ik enigszins snauwerig. Ik zet de pc aan, verricht een handeling en daar verschijnt het CasaLog in de browser.

En dan zeggen ze nog dat wonderen niet bestaan.

March 4, 2009

Casa de Klusjesman

Op de disndagavondtraining van Rijen D4 was iedereen, ouders en kinderen, nog steeds in een goed humeur na de klinkende overwinning van afgelopen zaterdag. Als voorbereiding op de komst van koploper The Gunners aanstaande zaterdag werd er fanatiek getraind. Na afloop had Luchiano pijn in zijn benen. "Da's mooi jongen", zei ik, "dan heb je tenminste het gevoel dat je iets gedaan hebt."

Thuis was het koud en dat terwijl ik de verwarming eerder al op 21.4 graden had gezet. De thermostaat gaf aan dat er verwarmd werd maar de radiatoren waren koud. Het gaat een beetje ver een thermostaat van liegen te betichten maar om de waarheid van de radiatoren kan niemand heen.

Casa de Klusjesman, die het volgens de hond wel en volgens de rechter niet heeft gedaan, neemt een kijkje op zolder waar onze Vaillant verwarmingsketel zich bevindt. In plaats van de vertrouwde herrie die bij verwarmen hoort klinkt er slechts stilte. Ik maak een klepje open en bekijk wat dingen. "CasaSpider, blijf alsjeblieft overal van af", prent ik mijzelf in. Gnothi Seauton.

Op de ketel zit een sticker met een telefoonnummer met daarachter het vertrouwenwekkende "24 uur". Ik bel het nummer en een bandje vertelt mij dat het nummer alleen onder werktijden functioneert. Wel krijg ik een ander nummer, speciaal voor storingen.

Een vrouw met een Overijssels accent, een beetje als Marga Bult (Wikipedia), staat mij te woord. Het duurt een hele tijd voor we erachter komen om welk type Vaillant het gaat, dat staat natuurlijk niet op de ketel. Het lijkt erop dat de waterdruk te laag is, die wijst 1.2 aan en dat moet eigenlijk 2.0 zijn. Het systeem moet bijgevuld worden. Door deze mededeling schiet onze klusjesman helemaal in de stress.

Samen met Marga loop ik door het hele huis om te testen of het warme water het nog wel doet (ja, die doet het) en draai de kranen goed dicht. Dan dirigeert Marga mij weer naar boven en gaan we op zoek naar een bijvulpunt, de slang is inmiddels gevonden. Onder aan de ketel zie ik wel iets dat er op lijkt, de opening heeft hetzelfde formaat als het koperen ding aan de slang maar er zit geen schroefdraad op.

"Op de Breman website (Samen bijzonder!) staat een duidelijke instructie hoe de CV-installatie bij te vullen", probeert Marga na ongeveer 20 minuten. "Oh neen, die pdf-file heb ik al bekeken. Dat is echt te hoog gegrepen voor mij". Het nivo van de klusjesman is bepaald en mevrouw Bult concludeert dat het wellicht handiger is als er woensdag een monteur langskomt. Dat lijkt mij een heel goed plan. Gelukkig is het Elfstedentochtklimaat achter de rug. Spring is in the Air.

February 4, 2009

Een oplossing vanuit de lappenmand

Ja, CasaSpider zit in de lappenmand. Hoesten, hoofdpijn, algemene zwakte... eens kijken wat Feyenoord ervan bakt vanavond. Sparta staat toch beter aangeschreven dan Heracles. Er komt niet veel uit mijn handen, het leven bestaat uit wat eten, wat televisie kijken, een beetje met Diana (2) spelen en vooral slapen.

O ja, en Luchiano (11) overstimuleren op dag twee van de CITO-toets. Tenminste zo noemt hij onze wijze van stimulatie. Het gekke is dat ik dat nog wel ken vanuit mijn eigen schooljeugd en dus weet dat het niet werkt. Maar wat dan wel?

04.02.2009: Diana (2) speelt Putt Putt, nu ook weer met geluid. Klik voor groter.Diana's favoriete spel op de computer is Putt Putt, een geinig pratend auto'tje dat de speler door een avontuur moet leiden. Best een ingewikkeld spel, Luchiano begon er op zijn vierde aan en samen hebben we er een hele tijd over gedaan voordat we het uitgespeeld hadden.

Diana rijdt als Putt Putt doodgemoedereerd door de bossen en andere locaties, vindt de dingen die gevonden moeten worden en gebruikt ze ook op de juiste plaats. Dat is knap en helemaal als het geluid niet werkt. Lucy bezwoer mij dat het geluid het ooit heeft gedaan, maar ik kreeg het sinds maanden niet aan de praat.

Als men ziek is heeft men wat meer tijd voor dit soort klusjes. Eerst downloadde ik een andere versie van Putt Putt, helaas met hetzelfde resultaat. Op diverse fora las ik over geluidsproblemen met Windows Vista. Het ging niet speciaal over Putt Putt, maar een persoon gaf de volgende tip:

 • Ga naar Start, tik onderin (bij zoeken): mmsys.cpl en sluit af met Enter (afbeelding 1).
 • Een window over de geluidskaart opent zich. Klik op de geactiveerde geluidskaart (afbeelding 2).
 • Klik op Eigenschappen (afbeelding 3).
 • Klik op de tab Verbeteringen (afbeelding 4).
 • Klik op het vinkje bij Alle geluidseffecten uitschakelen (afbeelding 5).
 • Klik op OK en het window sluit zich (afbeelding 6).

Diana is druk aan het Putt Putt-en. Drie keer raden of we nu na al die tijd eindelijk weer geluid hebben.

January 27, 2009

Dwarsverbanden

Waarschuwing: deze post is voor insiders en kan bij onvoldoende interesse tot geestelijke verwarring en in het gunstigste geval slaperigheid leiden. CasaSpider is hiervoor op generlei wijze aansprakelijk. Een typisch geval van eigen schuld, dikke bult!

We gaan terug in de geschiedenis. Februari 2004 is in weblogtermen te vergelijken met de tijd van het Romeinse Rijk. Bloggers houden elkaar op de hoogte van nieuwe posts via de zogenaamde Loglijst van JeeWee. Het systeem checkt om de zoveel minuten alle aangesloten weblogs en dat wordt op zeker moment te gortig. Bovendien staat opvolger Blogrolling al te pingen dringen. De stekker gaat eruit bij de Loglijst.

Elisa van Misdruk.nl schrijft hier op 26 februari 2004 het volgende over:

RIP Loglijst Bah!

Zoals wel vaker hoopte ik dat hij na enig geduld weer zou werken, onze nationale eigen loglijst. Ooit het paradepaardje van Tonie maar nadat weblogs.com iets begon als radio userland (en de nationale overzichten verdwenen) door JW en RR opgepakt en herbouwd tot een stuk vanzelfsprekend gemak dat ik vreselijk ga missen.

Achterhaald, het zou wat! Ping pinger pingst. Wat moet ik met blo.gs? Ik lust dat commerciële schreeuwgedoe helemaal niet. Pingen heeft de toekomst, zal best waar zijn. Het aardige van de lijst was alleen, dat je ook eens een weblog las dat niet tot je favo's behoorde, omdat je het toevallig langs zag schieten.

Van mij hadden jullie niet hoeven stoppen. Ik heb zelfs de pest in en zal die ouderwetse lijst behoorlijk missen. (Bron)

We gaan terug naar het heden. Kathleen van het slechte richten is jarig en trakteert op zelfgemaakte pannenkoeken. Het is druk in haar kamer en ik klets wat met Pieter H. over statistiek. We hebben het over het gemiddeld aantal armen, over of er twee Amsterdammers rondlopen met hetzelfde aantal haren en heel toepasselijk, over de kans dat twee personen van een afdeling op dezelfde dag jarig zijn. Later zoek ik het op. Het omslagpunt blijkt bij 23 personen te liggen. In dat geval is de kans groter dan 50% op een dubbele verjaardag.

's Avonds ben ik ruim twee uur bezig met de template van het CasaLog, groot onderhoud zeg maar. Na maandenlang sukkelen met Blogrolling, een programma om je links mee te managen en de opvolger van de Loglijst, is de beslissing gevallen: "Say GoodBye to Blogrolling and Hello to CasaRolling!"

Hoho, kom me niet aan dat ik niet gewaarschuwd heb. In het kader van de geschiedenis compleet maken zoek ik naar oude posts van mijn hand over de Loglijst en stuit daarbij op Verjaardagen. In de laatste zin van deze post staat de vraag hoe groot de kans is dat de Loglijst het vandaag nog gaat doen.

Vandaag in die context is 26 januari 2003, de dag waarop Verjaardagen is geschreven. Maar dat is toevallig! Zes jaar later, op 26 januari 2009, verdwijnt de Blogrolling code uit de CasaLog template. Buiten dat gaat deze post ook over de kans dat twee mensen uit een bepaalde groep op dezelfde dag jarig zijn, bizar.

Is CasaSpider soms de nieuwe Uri Geller?

Op de betreffende datum 26 januari 2003 werkte ik bij SQL Integrator op Curacao. Het bedrijf telde toen ongeveer 30 medewerkers. Op 26 januari waren er daarvan niet minder dan drie tegelijk jarig: Richel Albertoe, Krijn Mostert en Andrew Solomon. Mannen, bij deze alsnog gefeliciteerd.

Wederom bewijst de formule zijn gelijk: p(i)=365! / (365^i * (365-i)!)
Iets heel anders, waar komen pluisjes in de navel eigenlijk vandaan?

November 2, 2008

Appel, Boom, D66 en Scratch

Al sinds mijn geboorte ben ik geïntrigeerd door programmeren, meer specifiek het programmeren van computers. Op ongeveer 16-jarige leeftijd liep ik met Nico Trap door het Evoluon in Eindhoven, een schande trouwens dat dit schitterende gebouw zijn publieksfunctie is ontnomen. We leerden er binair tellen, ongemeen fascinerend. Waar de voorliefde voor programmeren vandaan komt? Geen idee, maar de basis van iedere wens om dingen te automatiseren is toch wel luiheid. Wat doen vaders liever dan het doorgeven van informatie aan hun zoons, niets toch? Programmeren, luiheid, CasaSpider, Luchiano, appeltje, boom.

02.11.2008: Luchiano (11) programmeert zijn eerste spel in Scratch, Dragon v1. Klik voor groter.Aangezien ik maar één zoon heb namelijk Luchiano (11) is hij het haasje. Ik downloadde GW-BASIC en verkneukelde me al om samen met hem een eenvoudig programma in elkaar te draaien. Het omrekenen van Celsius naar Fahrenheit en vice versa is wel een leuk begin bedacht ik zo. Tot mijn niet geringe verbazing vindt Luchiano hier echter helemaal niets aan! Maar CasaSpider heeft meer ijzers in het vuur.

Zo downloadde ik Scratch, een programmeeromgeving voor kinderen die alle essentiële bouwstenen van gestructureerd programmeren bevat. De resultaten kunnen ook nog eens gepubliceerd worden en draaien dan via een Java-applet in elke webbrowser. Even geduld, zometeen een voorbeeld. "Ga jij dat eens uitproberen", zei ik om tien uur vanochtend tegen Luchiano. Die had hier uiteraard weer geen zin in en maakte zich er met een Jantje van Leiden vanaf.

Een goede vader heeft echter meer pijlen op zijn boog om zijn kinderen te stimuleren. 's Middags moest Luchiano zijn rekenhuiswerk maken, redactiesommen. Hij haat dit. "Ga je ook nog een programma in Scratch schrijven?", vroeg ik. "Ja, als ik die redactie morgen mag doen wel", antwoordde hij. "Okay", zei ik, "Is goed, maar dan moet je je redactie dus morgen doen." Het is gewoon heerlijk om dergelijke chantagemiddelen in te kunnen zetten. Nu is hij druk in de weer en soms hoor ik hem zowaar lachen. Zie je wel dat het doel de middelen (soms) heiligt?

En mijn leven gaat ook niet over rozen, hoeveel compromissen moeten er niet gesloten worden? De hele dag ben ik ermee bezig, het lijkt hier soms wel D66. Alles gaat in golfbewegingen, is hier en nu de tijd voor een dictator aangebroken?

Luchiano is een uurtje bezig geweest met een ander resultaat dan verwacht, niet beter en niet slechter. Gewoon anders. Maar dat is logisch, immers zijn achtergrond is Super Smashbros Brawl. Latios proudly presents it's latest project: Dragon v1! Eerlijk is eerlijk, het oogt dynamischer dan het converteren van Celsius naar Fahrenheid. En vice versa.

September 11, 2008

LHC: Als Luchiano op Higgs past

Woensdag 10 september 2008 gaat de geschiedenisboeken in als een zwarte dag of beter gezegd als de dag van het zwarte gat. Het begon 's morgens al toen mijn oog viel op de glazen pot gevuld met zwarte dropjes. Even later kwam collega-dba Judith binnen met een zwarte trui en Stefan was zijn PDA kwijt.

Voor Luchiano (10) hebben we laatst een ordner gekocht zodat hij papieren van school netjes kan opbergen. Dat is hard nodig. Het is maar goed dat meneer niet op het Higgs-deeltje moet passen, immers dan kunnen de Cern-geleerden die de Large Hadron Collider (LHC) bedienen het wel schudden.

10.09.2008: Large Hadron Collider van het CERN zorgt voor zwarte gaten, everywhere. Klik voor groter.Nu maken zij gebruik van de Atlas-detector (website). Zonder Higgs-deeltje is niet te verklaren waarom protonen, neutronen en electronen massa hebben. Een complete ramp!

De eerste bundel protonen is op weg om zijn eerste ronde in de 27 kilometer lange ring van de LHC af te leggen, het is onbekend wie de gele trui draagt. Later op de dag vertrekt een tweede peloton protonen in tegengestelde richting, kijk dat moet men bij de Tour de France nu ook eens doen.

Vier kilometer westelijk van Atlas staat de Alice-detector (Website) om de oersoep van quark-gluonplasma's (nieuw van Knorr) te ontleden. Dan gaan we kijken waar alle antimaterie is gebleven die na de oerknal is ontstaan, het zogenaamde Large Hadron Collider beauty experiment (lhcb). Ook een onderzoek dat veel gemakkelijker en goedkoper in de slaapkamer van Luchiano gedaan kan worden.

Velen wilden het enerverende gebeuren via de webcam (website) volgen maar helaas, ook deze stond toepasselijk op zwart. Immers, een aantal zwartkijkers gelooft dat het experimenteren met de natuur een zwart gat tot gevolg heeft dat de aarde opslokt. Google ziet het allemaal wat speelser en paste de zoekpagina aan.

Bron voor technische gegevens Large Hadron Collider / Higgs particle: VPRO Noorderlicht (Mirror). Zie ook Wikipedia.

CasaSpider verdween in zijn donkerzwarte Volkswagen Jetta van Motel Nuland via Hooipolder (waarover later meer) naar Rijen.

July 3, 2008

Ziggo en de blikseminslag

Toen ik woensdagmiddag om vijf uur de sleutel in het slot stak hoorde ik meteen al de stem van Luchiano (10): "We hebben geen stroom!"
- "Dat zullen wij nog wel eens zien", dacht ik en opende de meterkast. De aardlekschakelaar was snel gevonden en die stond naar beneden. Binnen een minuut hadden we weer stroom.

"Internet doet het niet", riep Luchiano even later. Ik resette de apparatuur in de meterkast en wachtte een paar minuten. Geen internet en trouwens ook geen telefoon en televisie, noch digitaal noch analoog. Hmm... dan hebben we een probleem met de kabel.

Informatie sijpelde binnen, het bleek dat er een hevige knal was geweest en toen viel alles uit. Een blikseminslag. Een avond zonder internet, zonder televisie en zonder telefoon, we waren teruggeteleporteerd naar de jaren '50.

02.07.2008: Ingrid Betancourt (46) is na ruim zes jaar bevrijd uit haar gevangenschap bij het FARC.Toch niet helemaal, Lucy en Luchiano gingen Wii-en en ik kon dankzij mijn KPN Surf & Mail abonnement via de GSM op mijn laptop internetten. Wel een stuk langzamer dan normaal maar hij deed het tenminste.

Voor de eerste keer belde ik met de Ziggo storingsdienst. Van 19:23 tot 19:32 klonk er een muziekje met zo nu en dan het bericht dat alle medewerkers in gesprek waren. Volgens de postcode-check waren er geen problemen in ons gebied.

De jongeman die ik uiteindelijk aan de lijn kreeg zei dat er wel al meldingen geweest waren. De diagnose blikseminslag was snel gesteld. "Een monteur gaat ermee aan de slag", zei de man. "Dat is mooi en wanneer is het klaar?", vroeg ik. "Dat kan ik niet zeggen", zei de man.

Samen met Luchiano ging ik de straat op om eens bij de buren te informeren. En inderdaad, zelfs de buren van tegenover hadden hetzelfde probleem. Diana (2) keek naar een DVD van Dora the Explorer en ging om half tien naar bed. De lampjes in de meterkast brandden weer allemaal. De televisie ging aan en we keken naar Gillend naar huis met Gordon. Neen, zeg maar niets meer.

Het is nieuws dat in het niets valt bij de bevrijding van Ingrid Betancourt (46) die van 23 februari 2002 tot 2 juli 2008 door het FARC gevangen gehouden is. Ze schijnt het naar omstandigheden redelijk te maken. Maar wellicht komt de klap later nog.

March 12, 2008

De Kameel

"Hé, daar staat een dromedaris", zegt collega Peter L. die bij de Druppel naar buiten kijkt. "Of is het een kameel?" Wie weet er nu niet het verschil tussen een dromedaris en een kameel en vraag twee sinds wanneer beschikt Den Bosch over een dierentuin?

Het blijkt om een trein te gaan. Dat is een stuk logischer aangezien wij uitkijken, als we tenminste niet toevallig aan het werk zijn, op het station van Den Bosch. Er staat een ouderwets treinstel met twee bultjes, het kan niet missen dat is de Kameel. Snel pak ik de camera van mijn mobieltje en zoom erop in. De Kameel begint net te rijden maar vanaf de vijfde verdieping door het dubbele en niet geheel schone glas staat het apparaat er desalniettemin mooi op. Al zeg ik het zelf.

11.03.2008: Vanuit Brabant Water uitzicht op het station van Den Bosch met de Kameel (1954). Klik voor groter.De Kameel stamt uit 1954 als de NS 20 en is een dieselelectrisch motorrijtuig. Dieselelectrisch, is dat een soort van hybride met 14% bijtelling? Een leuk alternatief voor de Toyota Prius!

Bijzonder aan de Kameel zijn de twee bestuurderscabines die zijn ondergebracht in twee uitstulpingen in het dak. Vandaar de bijnaam. (Wikipedia)

Al snel verdween de Kameel uit beeld maar de trein bleef in mijn hoofd hangen. Waarom houden bijna alle jongens van treinen? Toen ik een jaar of zes was nam mijn opa me vaak mee naar een bergje met uitzicht op een rangeerstation in Sankt Wendel.

Opa was niet goed ter been en maakte gebruik van een wandelstok. Trots liet hij zijn nieuwste exemplaar zien dat met een simpele handbeweging tot een krukje getransformeerd kon worden. Maar vaak zaten we naast elkaar in het gras naar de treinen te kijken. In die tijd waren er vrijwel alleen stoomlocomotieven, de rode Triebwagen was daartussen een opvallende uitzondering.

Enkele jaren later kreeg ik mijn eerste Märklin-trein. Het was een dure hobby en elke dag tuurde ik in de Märklin-catalogus. De duurste trein was de TEE-expres van 166 D-Mark, gevolgd door mijn favoriet de oersterke Krokodil uit Zwitserland. Die kostte 120 D-Mark en was ook ruim boven het budget. Ik moest kiezen tussen een blauwe NS-loc en de DB-103 van de Deutsche Bundesbahn. Een jaar had ik ervoor gespaard en voor 63 Deutsche Marken was hij mijn eigendom. Wat was ik trots.

Tja, zomaar wat gedachten na het zien van de Kameel.

March 2, 2008

Naaien in het kwadraat

Zaterdagochtend belde ik wat rond op zoek naar een naaimachine. Mannen hebben de naam technisch te zijn en in het geval van computers en audio/video ben ik dat ook wel. Qua naaien zijn vrouwen echter superieur. Van vroeger herinner ik me hoe mijn op zich a-technische moeder druk in de weer was met patronen op overtrekpapier die zij vervolgens uitraderde (of zoiets). Voor leken onsamenhangende lappen stof werden in hoog tempo op de gestaag snorrende naaimachine aan elkaar genaaid en het resultaat was een echt kledingstuk. Niet te geloven.

De Toyota ESG325 leek mij wel een mooie machine. De man aan de andere kant van de lijn was het daar niet mee eens. "Neen meneer, die hebben wij niet. Dit is een vakhandel en wij verkopen geen machines van plastic." Hier sprak een kenner, een man met liefde voor het vak. Als instapmodel bood hij een Toyota uit de Excellence Serie aan voor nog geen 25 euro meer dan de ESG325 bij Neckermann. "Vanmiddag kom ik bij u langs", besloot ik het gesprek.

"Luchiano (10), aankleden! We gaan naar Oisterwijk."
- "Naar Oisterwijk? Wat doen, krijg ik een goocheldoos?"
"Neen, we gaan een naaimachine kopen."
- "Een naaimachine, ah neeeee! Ik wil niet mee."
"Jawel, je moet. Een naaimachine kopen is de droom van iedere tienjarige jongen."
- Neeeee, ik wil niet. Waarom moet ik altijd mee?"
"Voor mijn gezelligheid, daar heb je nu eenmaal een zoon voor."

01.03.2008: De finale Idols-2008 tussen Nathalie en Nikki wordt gewonnen door laatstgenoemde. Klik voor groter.Gebruik maken van de ouderlijke macht, het is gewoon heerlijk. Even later zaten we samen in de donkerzwarte Volkswagen Jetta op weg naar naaimachinehandel Habotex in Oisterwijk.

De -met respect- ietwat oudere man die de winkel drijft is er nog echt een van de oude stempel. Hij neemt de tijd voor de klant en heeft mij veel uitgelegd over naaimachines. Nu weet ik zelfs wat een overlock-machine kan.

Een naaimachine wordt er ook niet zomaar verkocht, neen eerst wordt gesproken over onderhoudsbeurten, eventuele reparaties en cursus. Habotex heeft een filiaal in Tilburg dat 's avonds van 6 tot 9 open is. De eigenaar staat dan in die winkel en geeft gratis les aan mensen die een naaimachine bij hem hebben gekocht.

Als het nodig is mag Lucy meerdere malen langs komen. Maandagavond gaan we er meteen heen, tenminste dat is de bedoeling. Kijk, die service krijgt men bij Neckermann niet. Het enerverende uitstapje sloten we af met een korte wandeling door het centrum van Oisterwijk en een Hema-worst. Wanneer krijgen we eigenlijk een Hema in Rijen?

De Westmalle Triple stond koud en wij waren klaar voor de finale van Idols-2008. Wekenlang hebben we de kandidaten gevolgd en onze favoriet is Nathalie. Weet je, Nikki uit Rooi zingt goed maar toch zie ik geen ster in haar. Niet nationaal en al helemaal niet internationaal. Nathalie combineert elementen van twee vrouwelijke superstars te weten Tina Turner en Celia Cruz en heeft het in zich een grote te worden.

Het was zo evident dat ik me afvroeg waarom zo weinigen dat zien. Alhoewel, is een programma dat voor geld via SMS laat stemmen sowieso wel te vertrouwen? Waarschijnlijk lachen de organisatoren zich helemaal gek. Okay, Nikki heeft gewonnen. Wij voelden ons genaaid, Lucy wilde verder geen seconde meer van het programma zien.

Van Nathalie gaan we nog horen, dat kan gewoon niet anders.

February 18, 2008

CasaSpider geeft wiskundeles

Op de middelbare school haalde ik meestal vette onvoldoendes voor wiskunde maar dat lag aan de leraren. Immers, toepasbare wiskunde is hoogst interessant. Neem bijvoorbeeld statistiek.

Lucy speelt elke week mee met de zaterdaglotto. Daarin moet men 6 cijfers voorspellen uit 45. Van vroeger meen ik mij te herinneren dat het 6 uit 41 was, dus wie die vier cijfers erbij heeft verzonnen? Maakt het eigenlijk veel uit, 6 uit 41 of 6 uit 45? Hiervoor dient men te kijken naar hoeveel combinaties van zes cijfers gemaakt kunnen worden met 41 dan wel 45 getallen.

De statistiek maakt hierbij onderscheid tussen permutaties en combinaties. Bij combinaties doet de volgorde er niet toe en bij permutaties wel. In het geval van een lottotrekking maakt het niet uit of eerst 13 wordt getrokken en dan 18 of andersom, het gaat om de combinaties.

Het is tijd voor twee formules. De formule om permutaties te berekenen luidt als volgt:

P = n! / (n-k)!

En die voor combinaties zo:

C = n! / (k! * (n-k)!)

Waarbij P staat voor Permutaties, C voor Combinaties, n voor het totaal aantal getallen en k voor de grootte van het groepje. Een voorbeeld. Stel men wil weten hoeveel groepjes van 2 (k) gemaakt kunnen worden van de cijfers 1 tot en met 6 (n).

P = 6! / (6-2)! ofwel
P = 720 / 24 ofwel
P = 30

In het geval van permutaties is de combinatie (1,2) een andere dan (2,1). In het geval van combinaties niet. De combinatie-formule toegepast met hetzelfde voorbeeld.

C= 6! / (2! * (6-2)!) ofwel
C = 720 / 48 ofwel
C = 15

Het uitroepteken staat voor faculteit en dat werkt zo: 4! = 4x3x2x1 = 24. Er zijn 15 verschillende groepjes van twee cijfers te maken uit zes cijfers: (1,2)(1,3)(1,4)(1,5)(1,6)(2,3) etc.

Dezelfde formule toegepast op de lotto levert het volgende op:

Bij 6 cijfers uit 41 is C gelijk aan: 4.496.388
Bij 6 cijfers uit 45 is C gelijk aan: 8.145.060

Het verdient aanbeveling om bij het berekenen gebruik te maken van een rekenmachine, 45-faculteit is een tamelijk groot getal. Hoe dan ook, de kans op zes goed bij de lotto is 1 op ruim 8 miljoen.


18.02.2008: Vrouwen en wiskunde, een romantische of een rampzalige relatie?


Boeiende materie maar eigenlijk komt dit allemaal naar boven door het voetballen. Bij Engelse bookmakers kan men op alles wat los en vast zit en hoe groot is nu de kans dat in een volgend voetbalseizoen NAC in 7 aaneengesloten wedstrijden wederom 20 punten uitloopt op AZ?

En hoe is dat in een formule te vangen?

December 29, 2007

Kerstmis, Vimeo en Vista

Kerstmis lijkt alweer maanden of tenminste weken geleden. Wij vierden het voor het eerst sinds twaalf jaar in Nederland, in Borkel om precies te zijn. Een echt kerstgevoel heb ik in Nederland niet gehad en dat is een beetje vreemd, immers anderen zeggen dat dat gevoel juist op Curacao ontbreekt. Het tegendeel is waar. Mensen maken er hun tuin voor schoon en versieren het huis aan de buitenkant met lampjes.

Het was gezellig met de familie. De koks Luc en Wiro hebben zich enorm uitgesloofd en verdienden voor deze avond zonder overdrijven een Michelin-ster. Zelden heb ik zo lekker gegeten. Het gedeelte van het huis waar Margriet en Wiro tot hun emigratie naar Portugal bivakkeren was ontruimd en daar stond nu een lange tafel. De kroonluchter heb ik met gevaar voor eigen leven van de zolder gehaald.

25.12.2007: Casa's zussen, van links naar rechts: Pascale, Monica en Margriet. Klik voor groter.Mijn zussen houden van zingen. Van links naar rechts Pascale, Monica en Margriet zingen enthousiast alle kerstliederen die men maar kan bedenken. Fragmenten daarvan staan op film, fragmenten die wellicht nog ooit van pas komen. Neef Ruben kijkt het allemaal relaxed aan en ja, hij is echt zo lang. Dit is geen Photoshop-montage. Ook Lucy en Truus lieten het zingen liever aan de zussen over.

In de comments bij de laatste CasaMovie Wintertime raadde een zekere Bedz mij aan om movies voortaan met Vimeo te bekijken in plaats van YouTube of Google Video. Inderdaad is de kwaliteit veel beter. Dat komt omdat de films ongecomprimeerd worden weergegeven. Bij wijze van proef staat de Vimeo-versie nu online, bekijk hem en vergelijk zelf met YouTube.

Tegelijkertijd was ik bezig met Oracle DBMS-versie 11.1.0.6. Om half zes startte de download van 1.7 gigabyte en om half negen was alles geïnstalleerd. Voor Nederlanders wellicht heel normaal maar voor mij toch spectaculair. Daarna ging het helaas mis. Bij het installeren van de Service voor DbConsole (Enterprise Manager) bleef de zaak hangen. Dit gebeurde ook na opnieuw opstarten.

Op de PC draait Windows Vista. Mijn CasaSpider-account is administrator maar kreeg bij bijna iedere bewerking de melding: "Toegang geweigerd". Daar wordt men niet vrolijk van. Toch kent Vista ook een echt Administrator-account. Om dit te activeren dient men een command-prompt met de rechtermuisklik als administrator te openen. Vervolgens tikt men in: "net user administrator /active:yes". Na opnieuw opstarten verschijnt plotseling een Administrator-icoon en op deze wijze kon de hangende Service worden uitgeschakeld.

Inmiddels was het al bijna elf uur. Tegen twaalven kwam Luchiano (10) naar beneden met flinke buikpijn. "Ik geloof dat ik moet overgeven", zei hij. "Naar de WC!", antwoordde ik. Daar kwam inderdaad een hoop zurigheid naar boven. Vanmorgen zag de zaak er een stuk beter uit, waarschijnlijk heeft hij iets verkeerds gegeten.

November 30, 2007

Het Peter Principle bij klussen

We hebben de afgelopen dagen niet stilgezeten. Hoewel, donderdag zag ik een programma over iets van huis en tuin. Een man veranderde in luttele ogenblikken een kale tuin in iets prachtigs met pergola, bankjes, een vijver etc. Daarbij vergeleken valt ons huisverbeteringsproject in het niet.

Het moeilijkste was de Linnarp. Met zo'n naam moet het ding wel van Ikea zijn en dat klopt. Officieel is het een boekenkast maar wij gebruiken hem als buffet- dan wel vitrinekast, immers hij is een beetje groot voor één boek. Voor het zover was moest de Linnarp nog wel in elkaar gezet worden.

Tactisch liet ik de drie dozen links liggen en begon met het installeren van de wireless printer. Dat nam zijn tijd maar verliep probleemloos. Luchiano (10) en ik kunnen nu van overal in het huis printen. Niet dat we dat doen maar het kan wel.

In de tussentijd was Lucy begonnen met het uitpakken van de onderdelen van de kast. Behalve de planken zitten er ook ongeveer 25.000 schroefjes, nippeltjes en hoe al die wonderlijke onderdelen mogen heten in. Al vrij snel ging het mis. Een spie (?) paste niet in het gaatje waarin hij volgens de handleiding moest.

29.11.2007: Lucy en CasaSpider hebben een Ikea Linnarp kast in elkaar gezet met klemmende deurtjes. Klik voor groter."Volgens mij past hij wel als ik wat forceer", zei ik tegen Lucy. "Neen, jij gaat niets forceren!", antwoordde zij beslist. Op zich heel verstandig, alleen konden we niet verder. Ik besloot met de twee planken, de spie en de gebruiksaanwijzing naar Ikea te rijden. Luchiano ging met me mee.

Bij de Klantenservice legde ik het probleem voor. De man bekeek de zaak aandachtig en zei toen: "Volgens mij moet de spie toch echt hier doorheen. Feitelijk draagt deze constructie de hele kast, daarom zit hij zo strak." We besloten dat hij de spie er als bewijs in zou slaan. Dit lukte zonder problemen.

Ondertussen had ik ontdekt dat er een krasje in het kleine plankje zat. De man bekeek het en zei dat het inderdaad in de fabriek was gebeurd. Ik weet niet precies hoe hij dat kon weten. Het betreffende plankje lag echter niet los op voorraad. "We kunnen dit op twee manieren oplossen", sprak de man. "Ofwel maak ik een andere doos open en haal daar het plankje uit, ofwel geef ik u een korting van 30 euro."

"Geef mij die 30 euro maar", zei ik. Immers, de onderkant van het plankje bevindt zich niet in het zicht. Thuis sloeg Lucy de andere spie zonder problemen in de plank. De afhandeling van Ikea verdient wederom een compliment.

Het in elkaar zetten van de Linnarp verliep verder voorspoedig. Donderdag bevestigde ik de kast met schroeven aan de muur waardoor hij stevig staat als een huis. Alleen de deuren moesten nog. Ook dit verliep zonder problemen. Alleen vond ik dat de ene deur één milimeter hoger moest hangen. Om het helemaal af te maken.

"Wat zullen we doen?", vroeg ik. "Hem zo laten hangen of die linkerdeur er weer even uithalen?" "Zeg jij het maar", zei Lucy. Overmoedig geworden door het snelle succes tot dusverre haalden we de deur eruit. Vervolgens hebben we hem er wel vijf keer in en uit gezet met steeds beroerder resultaat.

Waarschijnlijk is er in het proces iets een beetje verbogen. Gevolg is dat de deuren nu niet meer onafhankelijk dicht gaan, ze moeten samen tegen elkaar aangedrukt worden. Regelmatig verzuchtten we: "Hadden we ze nu maar gewoon laten hangen, wat kan dat ene milimetertje nu toch schelen..."

Ik moest denken aan het Peter Principle dat kort samengevat het volgende inhoudt: "In a hierarchy every employee tends to rise to his level of incompetence." Bij klussen is dat niveau in mijn geval snel bereikt.

Afijn, de kast staat en ziet er mooi uit. Voor wat betreft de klemmende deuren wachten we totdat Margriet en Wiro terug zijn uit Portugal.

October 18, 2007

El Sapo El Sapo (43)

1.

Sinds woensdagmiddag hebben wij het huis van CasasPa en Truus voor ons alleen. Hebben we ze weggejaagd? Neen, zij zijn vrijwillig naar de stad van Renesmurf vertrokken. Even was er paniek want waar waren die twee brieven ook alweer? In de kofferbak natuurlijk. Luchiano (9) staat erbij te kijken en doet een blokfluit na. Ik ben niet dol op het geluid maar het is beter dan dat van die vreemde lipfluit van hem. Daarmee zijn we al eens bijna de C&A uitgezet.

Goede reis CasasPa en Truus, ook alvast voor zaterdag.

2a.

Donderdagmorgen ging ik op pad naar de gerenoveerde KPN-winkel aan de Eindhovenseweg in Valkenswaard. Een paar dingen regelen. Een daarvan was het aanschaffen van een mobieltje voor Lucy. De keuze viel op een Nokia 6300 omdat daar een gratis carkit bij wordt geleverd. Jammer genoeg moest ik een keer extra op en neer rijden wegens het niet kunnen tonen van geldige legitimatie. De tweede keer lukte het wel maar thuis gaf de nagelnieuwe telefoon aan dat de simcard niet geregistreerd kon worden.

!@#$%^&*@!

3.

Terwijl ik bezig was met bovenstaande kreet ging de telefoon, de mijne wel te verstaan. Het was juffrouw Els van de St. Servatiusschool. Luchiano was tijdens het speelkwartier hard met zijn linkerarm tegen een houten bank aan gevallen en had daar veel last van. Hij was zelfs paniekerig aan het huilen. Snel reed ik naar Borkel om de ongelukkige op te halen. Ze hadden hem in de koffiekamer geparkeerd omdat hij zo moest huilen en daarmee stoorde hij de andere kinderen (grapje). Erg goed kon hij zijn linkerarm niet bewegen en voor alle zekerheid besloten we de Eerste Hulp ernaar te laten kijken. Immers, ik kwam er een paar maanden geleden zelf ook pas drie dagen later achter dat mijn pols gebroken was.


18.10.2007: Luchiano bezeert zijn arm op de St. Servatius en heeft zich na laten kijken bij het Maxima Medisch Centrum. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Het was geen leuke dag voor Luchiano. 's Middags was er een feest van Ridders en Kastelen op school en dat ging hij missen. Bovendien is hij niet doorgedrongen tot de finale van de voorleeswedstrijd op vrijdag.

We reden eerst naar huis om Lucy en Diana (1) op te halen en vervolgens door naar het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven waar we uitstekend werden opgevangen. Men vroeg slechts naar naam en geboortedatum. Van zorgverzekeraar ONVZ hebben we nog geen papieren laat staan kaartjes, maar dat was geen enkel probleem. De eerste arts die naar Luchiano's arm keek zag dat het geen zaak van leven of dood was, we moesten in de wachtkamer plaatsnemen. Diana vermaakte de aanwezigen, vooral door een bepaalde jongeman babyboekjes te laten voorlezen.

Ondertussen deed de linkerarm van Luchiano het steeds beter. Van een breuk leek geen sprake meer te zijn. Die diagnose bevestigde de tweede arts, het betreft slechts een spierkneuzing. "Maar dat kan wel veel pijn doen hoor", zei hij er vergoeilijkend bij. Opgelucht verlieten we het ziekenhuis.

2b.

Op de terugweg wipten we bij de KPN-winkel aan. Direct zag ik de medewerker die mij de niet werkende telefoon had verkocht en schoot hem aan: "De telefoon doet het niet! De simcard kan niet geregistreerd worden!" De medewerker was niet erg onder de indruk en zei dat het altijd even duurt voordat een nieuw nummer actief is. Hij zette de telefoon aan en die deed het gewoon.

May 14, 2007

Diana houdt van technische dingen

Haar schoonheid heeft ze van haar moeder, dat staat buiten kijf. Op drie punten lijkt Diana (1) op mij, okay volgens Lucy op vier want de prinses kan knap driftig worden als ze haar zin niet krijgt en dan balt ze haar handen tot vuisten. Dat schijn ik ook te doen. "Het valt nog mee dat ze haar middelvinger niet opsteekt", aldus Lucy.

Drie punten dus en dat zijn de auto, de telefoon en de computer. We gaan zoals men dat met punten doet de drie punten eens puntsgewijs behandelen.

De auto

13.05.2007: Diana is dol op auto's en mag even op de bestuurdersstoel terwijl CasaSpider Chinees haalt. Klik voor groter.Als ik 's avonds thuiskom van mijn werk rij ik de auto ons terrein op. Meestal doet Luchiano (9) de deur open en dan komt Diana al enthousiast aankruipen. DKOD ofwel de kofferbak ons doel. De laptop en de Samsonite maken plaats voor de twee kinderen die vervolgens zoveel mogelijk tijd in de kofferbak willen doorbrengen. Natuurlijk scheelt het wel dat de kofferbak hierbij openblijft. Als ik het zat ben en Diana eruit wil halen begint zij fanatiek van neen te schudden. Afgelopen zondag moesten we na het Happy Hour even wachten bij onze Chinees. Lucy zette Diana op de bestuurdersstoel en ook daar had zij het uitstekend naar haar zin.

De telefoon

In Nederland kochten wij een eenvoudige KPN prepaid-telefoon. Een dure hobby want het kortste gesprek kostte al 50 eurocent. Terug op Curacao moet de sim-lock er nog eens afgehaald worden, tot die tijd functioneert het apparaat als wekker. En als speelgoed voor Diana die dol is op de ringtones. In het begin, als de ringtone uitgespeeld was, probeerde ik de telefoon uit haar handen te trekken om een andere te laten horen. Dat viel niet in goede aarde. Inmiddels zijn we zover dat Diana vaak zelf een andere ringtone kan selecteren en als dat onverhoopt niet lukt zegt zij: "Papa" en geeft me de telefoon in het volste vertrouwen dat ze hem weer terugkrijgt. O ja, laatst ging onze huistelefoon. Het was Diana die met mijn mobieltje via speed dial de juiste verbinding legde.

De computer

Als ik achter de computer ga zitten komt Diana er al snel aangekropen. Langs mijn stoel klimt ze omhoog, kijkt me vragend aan en begint daarna geluiden te maken in de trant van "Aaaah... aaaaah.... aaaaah!" Het sein om haar op te tillen en op schoot te nemen. Mijn laptop heeft aan de voorkant knoppen om een media-player te bedienen, harder/zachter, vooruitspoelen, pauze dat soort dingen. Daar duikt Diana op af en begint er als een gek op te drukken. Hierna verschijnt gedurende enige seconden een mooi blauw licht. Een erg verslavend licht. Het volgende object is de muis. Deze geeft aan de onderkant namelijk rood licht en dat is bijna even verslavend als blauw. Als zij hiermee klaar is valt zij het toetsenbord met twee handen aan. Het moment om haar weer op de grond te zetten.

Tot zover de drie punten in het leven van onze prinses die op dit moment haar interesse hebben. Wanneer doen make-up, kleding en vooral schoenen eigenlijk hun intrede in het leven van een vrouw?

May 8, 2007

Firewall wordt agressief

Sinds jaar en dag gebruik ik ZoneAlarm als firewall op mijn computers. Het is een uitstekend programma en nog gratis ook, wat wil men nog meer als Nederlander? Uiteraard is het bedrijf Check Point dat ZoneAlarm maakt heeft overgenomen niet van de liefdadigheid en biedt men derhalve ook een betaalde versie van het product aan met een paar leuke features.

Nu zijn die features wel leuk maar veel mensen houden echt niet van betalen. Als men ZoneAlarm download moet men een paar keuzes maken en voor men het weet installeert men de trial-version van de betaalde versie. Het is mij al tweemaal overkomen. De eerste keer kon ik na afloop van de trial-period automatisch downgraden naar de gratis versie. De tweede keer diende de gratis versie alsnog gedownload en geïnstalleerd te worden.

Sinds kort draait bij mij de gratis versie van ZoneAlarm 7.0.337. Opvallend was dat in Microsoft Outlook plotseling een toolbar verscheen voor ZoneAlarm MailFrontier, een anti-spam programma. Hier had ik niet om gevraagd en bovendien deed het programma rare dingen. In de spamfolder van MailFrontier bevonden zich emails die ik toch echt als non-spam had aangemerkt.

Er was geen normale manier om de ongewenste software te verwijderen en mijn irritatie groeide. Via Google (hoe anders?) vond ik een artikel om het toch voor elkaar te krijgen. In datzelfde stuk schrijft iemand dat bij de voorgaande versie van ZoneAlarm (7.0.302) er nog een add/remove button in de MailFrontier toolbar zat. In de laatste versie heeft een in en in slecht mens van Check Point besloten deze button te verwijderen. May (s)he burn in hell!

De Good Guys moeten samenspannen tegen zoveel Evilness, daarom hier de manier om MailFrontier uit Microsoft Outlook te verwijderen:

 • Close Outlook
 • Windows Explorer, open C:\Program Files\Zone Labs\ZoneAlarm\MailFrontier
 • Double-click UNWISE.EXE
 • When prompted for the install.log file, use C:\Program Files\Zone Labs\ZoneAlarm\MailFrontier\INSTMLF.LOG
 • On the MailFrontier uninstall panel, select Automatic [Next>], then [Finish]
 • Launch Outlook
 • Manually delete Outlook folders 'ZoneAlarm Challenged Mail' and 'ZoneAlarm Junk Mail'

Geen dank, graag gedaan. Al met al was het heel wat werk om door een ander opgedrongen software te verwijderen. In de registry zitten vast nog een aantal verwijzingen naar het vermaledijde programma. Mag dit zomaar?

Rechtbankverslaggever Rob Zijlstra schrijft in zijn post Snelkoppeling van 1 mei jongstleden over een man die zich schuldig heeft gemaakt aan wederrechtelijke vrijheidsberoving en vernieling. Een citaat:

"Het gaat nu even om het laatste. De man had een snelkoppeling van het bureaublad van een computer die niet van hem was, verwijderd. Dat is vernieling, zegt de rechtbank. Door het verwijderen van de snelkoppeling is de computer beschadigd, in die zin dat er een herstelhandeling nodig is om de computer weer te laten functioneren zoals voor de verwijdering. Dat de herstelhandeling niet veel om handen heeft, doet aan de beschadiging dan wel vernieling niet af. Hersteld moet er.

Okay, in het ene geval drukt de eigenaar van de computer op de knop en in het andere een niet-geauthoriseerd persoon. Maar wat is nu meer vernieling en vereist meer herstelhandelingen, het verwijderen van een snelkoppeling (shortcut) op het bureaublad of het ongevraagd installeren van software die niet op normale wijze meer te verwijderen is?

Twee links over hetzelfde en een ander probleem met de niewste versie van ZoneAlarm:

February 7, 2007

Stopcontacten op Curacao

Om een uur of acht 's avonds haal ik de camera tevoorschijn en maak een rondje door ons huis. Verschuif de zware koelkast en de flitser doet zijn werk.

"Wat ben je nou weer aan het doen?", vraagt Lucy.
- "Oh, even onze stopcontacten fotograferen."
"Waar is dat nu weer goed voor?"
- "Ik ben bezig met een artikel over stopcontacten op Curacao."
"Interessannnnnnt. Not!"

Okay, CNN halen we er wellicht niet mee maar belofte maakt schuld. Op Curacao worden veel types stopcontact doorelkaar gebruikt. Dientengevolge is ook de handel in verloopstekkers lucratief. Eigenlijk heet een stopcontact niet stopcontact maar wandcontactdoos (Wikipedia). Maar dan denk ik eerder aan een muurbloempje.

Stopcontacten (wandcontactdozen) op Curacao, hier een geaard exemplaar 127 volt van het Amerikaanse type. Klik voor groter.Stopcontact dus. Waarom kent Curacao zoveel types? Dat komt doordat we hier zowel het Europese als het Amerikaanse systeem kennen. Qua spanning wordt gebruik gemaakt van 127 en 220 volt.

Complicerende factor is dat de 127 volt wordt geleverd op 50 herz terwijl de meestal op de Amerikaanse markt afgestemde apparatuur met 60 herz bij 110 volt werkt. De lampen gaan iets eerder stuk.

Hier volgt een galerij van stopcontacten op Curacao. Opvallend is dat Google meer dan één miljoen pagina's vindt met gallerij als schrijfwijze.

 • Foto #1: Ongeaard stopcontact, Amerikaans systeem, 127 volt.
 • Foto #2: Geaard stopcontact, Amerikaans systeem, 127 volt.
 • Foto #3: Geaard stopcontact (Chineesje), Amerikaans systeem, 220 volt.
 • Foto #4: Ongeaard stopcontact, Europees systeem, 127 volt.
 • Foto #5: Ongeaard stopcontact, Europees systeem, 127 volt, verloopstekker naar Amerikaans systeem.
 • Foto #6: Geaard stopcontact, Amerikaans systeem, 127 volt, met verrassende drukknopjes in onze badkamer.

Het verschil tussen stopcontacten met 127 en 220 volt kan men bij het Amerikaanse systeem zien door de stand van de oogjes. Bij 220 volt lijkt het stopcontact op een Chinees, met alle respect.

Onze Nederlandse strijkbout werkt op 220 volt. Hiervoor gebruiken wij een verlengsnoer met vierwegstopcontact waarbij de stroom uit een Chinees stopcontact komt. Vergissen doet men zich niet snel. Eens sloot ik de geluidsinstallatie die toen ingesteld was op 220 volt aan op een stopcontact met 127 volt. De lampjes branden dan op halve kracht en er komt geen geluid uit.

Update 08.02.2007 / 07:55

Met dank aan Bodo een link naar de website van Henk Pasman die echt verstand heeft van electriciteit en dan in het bijzonder op Curacao.

February 1, 2007

Laatste cursusdag Prince2

De cursus Prince2 zit erop. Gedurende twee maandag- en twee woensdagavonden maakte docent Ivo Stomp (Manoa Management) ons wegwijs in de wondere wereld van projectmanagement met Prince2. Maar first things first, eerst het eten. Op maandag kregen we pizza van de Pizza Hut en op woensdag broodjes van Delifrance. Gisteren had ik een langwerpig bruin broodje met filet-americain, ei, uitjes en kappertjes.

Het was heerlijk.

Voordat we aan de les begonnen was het tijd voor een groepsfoto. Niet iedereen staat erop, Norwin en Mark kwamen wat later binnen. Met dank aan Het Statief is CasaSpider daarentegen wel present. Wie er ook op staat, weliswaar een beetje op de achtergrond maar toch, is Richard Maat. Speciaal voor de familie Maat in Zeeland hier een uitvergroting van hun zoon, rechts in beeld. Nog even en we kunnen op het CasaLog de groeten doen. Andrew Solomon is de meest expressieve medewerker van SQL, ook al doet hij dat altijd in een soort van Hulk-pose.

Nu kon de les beginnen. Het was de vierde en laatste sessie van vijf tot negen 's avonds en de sfeer kan het best beschreven worden als jolig. Dat jolige gaat er straks wel af als we voor het examen moeten studeren. Het examen vindt plaats op donderdag 15 februari van 17:00 tot 18:00 uur.

Wat vond CasaSpider van de cursus? Van tevoren zag ik enigszins op tegen vier uur les in een donkere, ietwat bedompte ruimte na een dag werken. Achteraf is dat meegevallen. Om iets over negenen was ik thuis en had dan zelfs wat extra energie. Zonder meer een verdienste van de docent en ook wel een beetje van onszelf, ahum.

SQL Integrator 31.01.2007: Prince2 cursisten, vlnr CasaSpider, Ivo Stomp (docent), Kees Barneveld, Richard Maat, Rodney Rosenda, Andrew Solomon, Krijn Mostert, Antonio Martina en Frank Hogenes. Klik voor groter.Behalve het cursusmateriaal hebben wij toegang tot de zogenaamde Memotrainer van 4PSO via internet. Per dagdeel krijgt men oefeningen en een toets. Fout beantwoorde vragen komen automatisch terug en tevens kan men een extra oefening genereren of zich laten drillen. Voor mij werkt dit bijzonder prettig. Waar ik normaal één of hooguit twee dagen voor een examen de boeken eens in kijk heb ik nu iedere dag trouw mijn online oefeningen gemaakt. Processen, componenten, producten etc. zijn hierdoor meer gaan leven.

Over de methodiek Prince2. De achterliggende gedachte van een methodiek is dat het onzinnig is om iedere keer opnieuw het wiel uit te moeten vinden. Mensen met veel projectmanagementervaring kennen inmiddels de valkuilen en weten op welke wijze een project het beste tot een goed einde kan worden gebracht. Door hun werkwijze te formaliseren, te documenteren en te voorzien van templates is het voor minder ervaren en/of capabele soortgenoten aanzienlijk eenvoudiger om in te stappen.

Dat is meteen ook het gevaar van methodieken, ze kunnen veel onkunde en gebrek aan verantwoordelijkheid verhullen. Voor een hele tijd dan toch. Het doet mij terugdenken aan de jaren '80 bij de Detam in Utrecht. De Detam, tegenwoordig opgegaan in het UWV, voerde een aantal sociale verzekeringswetten uit, zoals de Ziektewet (ZW), de Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) en de Werkloosheidswet (WW).

Het betrof complexe, aan verandering onderhevige wetgeving. De geautomatiseerde systemen zijn voor ieder van bovengenoemde wetten uitgevoerd door precies één Systeemontwerper. Deze werd bijgestaan door een Systeemanalyst en een paar programmeurs. De betreffende Systeemontwerper wist minstens zoveel van de betreffende wet als de afdelingsspecialisten.

Ergens in 1988 besloot de Detam gebruik te maken van SDM als systeemontwikkelingsmethodiek. Men startte een groot project om een nieuw WW-systeem te bouwen. Op een bepaald moment waren tientallen mensen, vooral dure consultants van Cap Gemini, bezig met het maken van de Definitiestudie, datamodellen en wat dies meer zij. De Systeemontwerper die het oude WW-systeem in zijn eentje gebouwd had was in dit proces niet meer dan een klein radertje en zag het met lede ogen aan.

Het project is een groot fiasco geworden ook al werd het later (uiteraard) anders verkocht. Het heeft de mensen die toch al sceptisch waren ten aanzien van de nieuwe methodieken alleen maar sceptischer gemaakt. Niet helemaal terecht, immers de methodiek treft op zich geen blaam.

Het gevaar van grote hoeveelheden kant en klare templates voor op te leveren documenten en rapporten is echter dat er in veel gevallen niet daadwerkelijk wordt nagedacht. De opgeleverde producten ogen professioneel ook al schieten zij inhoudelijk tekort.

Ach, het blijft mensenwerk. Uitgaande van bekwame mensen is Prince2 een goede, ietwat zware methodiek. En ondanks dat tijdens de laatste sessie de naam Bonnie St. Claire (Wikipedia) een paar keer viel is vooralsnog niemand er dommer van geworden.

December 4, 2006

Baby Bootstrap

Het opstarten van een computer noemt men met een Engelse vakterm booten. Probleem hiervan is dat als de powerbutton wordt ingedrukt nog geen regel programmacode is geladen. Net als Baron von Münchhausen die zichzelf aan de lederen riempjes van zijn laarzen uit het moeras trok is een computer in staat om het Operating System te laden met behulp van zichzelf. (Bron: Wikipedia).

Als een baby geboren wordt is het een hulpeloos wezentje dat niet veel meer kan dan de borst van de moeder zoeken. En dan te bedenken dat dit wezentje op de geboortedag reeds negen maanden oud is. Zo ging het ook met Diana (6 maanden). De eerste weken lag zij op haar rug en kon niet veel.

Een volwassene die op lang zijn rug ligt merkt dat zijn spieren en ledematen snel strammer worden. Een baby daarentegen beweegt ongemerkt veel en traint daarmee zijn lichaam. Gelijk een soort bootstrap wordt het eerst zo machteloze mensje sterker en kan het steeds meer. Een wonderlijk proces.

Diana's bootproces zit in een versnelling. Op het grote bed kruipt ze over alles en iedereen heen, ze gaat zelfstandig zitten en laat zich soms juist weer vallen. Zondagmorgen zat ze in haar wieg. Ik tikte op de rand van het houten hekwerkje. Op die rand sabbelt ze graag, maar dan moet ze wel staan.

Diana begon meteen te lachen, liet zich gecontroleerd naar voren vallen en pakte de spijlen van de wieg beet. In een mum van tijd stond ze rechtop en begon op de rand te sabbelen. Natuurlijk doet ze dit soort dingen nooit voor de camera. Vandaag ondernemen we een nieuwe poging.

Morgen op Sinterklaasavond wordt Diana zeven maanden. Wanneer is een mens eigenlijk geboot?

November 11, 2006

Een goede opinie, een goede website

Tegenwoordig lezen wij doordeweeks de Extra in plaats van de Vigilante. De Extra is een beetje moeilijker maar levert meer informatie. Een column in deze Papiamentstalige krant die mij aanspreekt is Bosina Bla Bla, letterlijk Luidspreker Bla Bla. Het is een goede column.

Vraag: Wat maakt een column goed?
Antwoord: Een column is goed als hij de mening van de lezer bevestigt dan wel verbreedt dan wel op subtiele wijze verandert.

In de dagen na het bereiken van het historische akkoord tussen Nederland, Curacao en Sint Maarten is na de aanvankelijke euforie steeds meer kritiek te beluisteren. Velen menen dat in plaats van Aruba Plus als beoogd resultaat slechts een Antillen Min is behaald. Met name de invloed van Nederland op het terrein van Justitie wordt gehekeld.

Nu heeft Curacao zo'n beetje het grootste aantal politieke partijen, het grootste aantal vakbonden en het grootste aantal radiostations per hoofd van de bevolking ter wereld, iedereen vindt zijn mening de belangrijkste. Iedereen behalve ik natuurlijk.

De delegatie die naar Nederland is gegaan om te onderhandelen vertegenwoordigde een groot gedeelte van de bevolking. Alleen Frente Obrero (FOL) heeft principieel verstek laten gaan. Als dit akkoord wordt afgewezen, wie moeten we dan in vredesnaam sturen? Curacao heeft duidelijk behoefte aan een sterke leider als Sarah Wescot-Williams van Sint Maarten.

In de column van zaterdag verbaast Bosina Bla Bla zich over de paradox op Curacao tussen enerzijds de grote internet-dichtheid en anderzijds het lage nivo of zelfs ontbreken van websites op commercieel en vooral politiek gebied. Zo heeft president Hugo Chávez van Venezuela niet minder dan 21 verschillende websites volgens de column.

Zelfs in een op internet-terrein achterliggend land als Nicaragua heeft de Frente Sandinista de Liberación Nacional (FSLN) van Daniel Ortega een gelikte website waar op Curacao geen enkele partij ook maar bij in de buurt komt. Hetzelfde geldt voor de website van Dr. Leonel Fernández, president van de Dominicaanse Republiek.

Eind november 2005 heb ik het al eens gedaan, een review van websites van politieke partijen op Curacao. De verkiezingen zaten er toen aan te komen, dat is meestal wel een inspiratiebron om een site nieuw leven in te blazen. Een kort rondje langs de velden met als basis de links naar politieke partijen in de rechter marge van het CasaLog:

 • Ban Vota: Het goede nieuws is dat de site in de lucht is, op het eerste gezicht is er sinds een jaar geleden echter helemaal niets veranderd.
 • Forsa Korsou: Website uit de lucht.
 • Frente Obrero (FOL): Website under construction. Forever?
 • Niun Paso Atras (NPA): Website linked nu naar een hypotheek-portal!
 • MAN: Niets werkt meer op deze voorheen redelijke site. Sinds 7 oktober 2006 wordt er gewerkt aan een nieuwe website.
 • PAR: Sinds de verkiezingen van januari 2006 is er niets meer aan deze website gedaan.
 • PLKP: Enorm rommelige site met een lange intro en vervolgens andere programmatuur met lange laadtijd. Nieuwe informatie is niet te vinden.
 • PNP: Nog steeds vindt men eerst informatie uit november 2004, niet echt actueel dus.
 • C'93: Feitelijk het weblog van Stanley Brown dat is bijgehouden tot 10 oktober 2006 hetgeen meteen een eerste prijs oplevert in deze mini-poll.
 • MPK: Coalitiepartij zonder website.

Een triest overzicht dat overigens niet uniek is voor Curacao alleen. De twee grote partijen op Aruba te weten MEP en AVP hebben helemaal geen website.

Tot slot de quizvraag van de week. Anthony Godett heeft een nieuwe website gelanceerd waarin hij zichzelf als politieke gevangene presenteert en dat nog wel in vier talen. Wat is de url van deze website?

October 28, 2006

Dingen die ik niet begrijp (12)

1.

Mijn server bij TotalChoice Hosting is gecrashed. Ja, alweer. De laatste keer was op 3 augustus van dit jaar (Zwarte Donderdag) en dat is mij net iets te vaak. Het is mooi dat men een backup terugzet, maar minder leuk dat deze zes dagen oud is. Het betekent dat ook de weblogs van Luchiano (9) en CasasPa grote hiaten vertonen.

2.

Vrijdagavond nam ik Boer zoek vrouw op met de video. Men weet nooit of er iets leuks gezegd wordt, zeker in het geval van mijn favoriete boer: Gerrit. En jawel. Gerrit liep alleen met Eva over het land, Inge was boodschappen doen.

"Fruitig bloesje heb je aan", zei Gerrit. Hij pakte haar hand vast en zo liepen ze verder. Eva wilde echter graag links van Gerrit lopen en wisselde. "Daar loapt mien hoand ook altijd", zei Gerrit. "Nu ben je net mien hoand."

Kort na deze romantische ontboezeming zoenden Gerrit en Eva. Op zaterdagochtend bleek de video niets opgenomen te hebben.

3.

Bij karate kregen de kinderen les in Bunkai. Dat is hetzelfde als een Kata maar dan met werkelijke in plaats van denkbeeldige tegenstanders. Maar daar gaat het nu niet over, immers dit is niet onbegrijpelijk.

Aan het begin van de les staan de leerlingen in een lange rij, gesorteerd op kleur band en vervolgens lengte. Na het groeten van de Sensei begint de warming-up. De meer dan 20 kinderen lopen rondjes door de dojo. Het kind links in de lange rij begint met lopen en de rest volgt.

Het vreemde ja zelfs onbegrijpelijke is nu dat er bijna altijd kinderen rechts in de rij zijn die snel de bocht afsnijden en zo voor de kinderen lopen die zijn begonnen.

Is dit niet ontzettend Belgisch, vooroplopen in een cirkel?

October 13, 2006

Vertrouwen wij stemcomputers?

Vanmorgen heb ik een software-update (3.33, mandatory) gedaan van Movable Type, een update die in eerste instantie fout leek te gaan. Sinds ik niet meer aan wedstrijdsport doe is mijn bijgeloof vrijwel verdwenen, zo zijn Lucy en ik op dertien februari met elkaar getrouwd. Maar als software vreemd doet en het is toevallig vrijdag de dertiende slaat de twijfel toch toe.

Software, twijfel en de verkiezingen voor de Tweede Kamer komen eraan.

Er is een beweging in Nederland opgestaan die van mening is dat stemcomputers niet te vertrouwen zijn. Op Curacao stemmen wij al sinds tijden electronisch, tenminste toch in de bokshal van Marie Pampoen.

Nooit heb ik het idee gehad dat er fraude wordt gepleegd met de stemcomputers. Van de andere kant, waarom worden lottotrekkingen nog steeds verricht met ballen die uit een ouderwetse koffiemolen in een modern jasje worden geblazen?

Op 10 juni 2004 betoogde ik tegen een Venezolaanse collega dat "wij het wel vertrouwen". Het was twee maanden voor het belangrijke Referéndum Revocatorio in Venezuela waarbij de bevolking zich voor of tegen president Hugo Chávez kon uitspreken. De oppositie vertrouwde de stemcomputers in het geheel niet, de fabrikant had volgens hun banden met de regering.

Maar in Nederland? Uiteraard dienen stemcomputers beveiligd te zijn. Het verhaal van de 8000 identieke sleutels en het zonder bewaking opslaan van de apparaten komt zeer laks over. Toch kan ik mij niet voorstellen dat er een organisatie is die daadwerkelijk een poging doet om landelijk de stemcomputers te herprogrammeren.

Een eenvoudige oplossing is deze. Laat de stemcomputer na het uitbrengen van iedere stem een printje maken. Degene die zijn stem heeft uitgebracht controleert het printje en deponeert dit in een stembus. Na de verkiezingen worden steekproefsgewijs controletellingen verricht.

Waarom doen we dat eigenlijk niet zo?

September 10, 2006

Diana 80 Hex

Zondag 10 september is automatiseringstechnisch een interessante dag in het leven van Diana (4 maanden). Vandaag is zij namelijk 128 dagen oud. Het getal 128 is voor computers een lekker getal, het is namelijk een macht van twee. Twee tot de zevende om precies te zijn.

Machten van twee leveren in het binaire stelsel mooie afgeronde getallen op:

 • 2=10
 • 4=100
 • 8=1000
 • 16=10000
 • 32=100000
 • 64=1000000
 • 128=10000000

Decimaal tellen is voor computers heel gek. Omdat binaire getallen al snel uit heel veel cijfers bestaan en daardoor niet gemakkelijk leesbaar zijn wijkt men in Nerd-World al snel uit naar octaal (8-tallig) of hexadecimaal (16-tallig).


Diana is 108 dagen oud op 21 augustus 2006. Klik voor groter/sluiten.Diana is 108 dagen oud op 21 augustus 2006. Klik voor groter/sluiten.Diana is 108 dagen oud op 21 augustus 2006. Klik voor groter/sluiten.

(Klik op een thumbnail voor vergroting)


Iedereen is nu ontzettend, nou ontzettend, benieuwd hoe oud Diana octaal dan wel hexadecimaal is. Eerst een paar foto's.

 • Diana slaapt soms in een vreemde, ja zelfs haast beangstigende positie.
 • Op haar 128e levensdag eet Diana een aardappel(?) hapje en zit daarbij op een stoeltje.
 • Speciaal voor de foto kijkt de zittende Diana op haar 128e levensdag even in de camera.

Dit ter compensatie voor de minder cijfermatigen. Het is tijd voor de oplossing van de mini-quiz. Octaal is Diana vandaag 200 geworden en hexadecimaal 80.

Een goede tip voor mensen die een probleem hebben met hun leeftijd is te kiezen voor een hexadecimale representatie. Dat scheelt een slok op de borrel. In andere situaties is binair weer beter. Zo heeft Feyenoord vandaag zijn eerste overwinning van dit seizoen geboekt. Uit tegen Sparta werd het maarliefst honderd tegen één.

January 3, 2006

Omgaan met fouten maken

Waar gehakt wordt vallen spaanders. Alleen mensen die niets uitvoeren maken geen fouten. En zelfs dat valt te betwijfelen. Het maken van een fout is in veel gevallen gelukkig geen onoverkomelijke ramp. Veel belangrijker is hoe de veroorzaker van de fout er nadien mee omgaat.

Al jarenlang maak ik gebruik van de gratis teller van Extreme Tracking. Deze teller houdt het aantal bezoekers van mijn websites bij, alsmede hoe ze erop terechtkomen, met welke browser, met welke hardware enzovoorts. Heel interessant allemaal.

Bij elke jaarovergang heeft de teller problemen. Een jaarovergang is een bijzondere situatie. Zo is daar de weeknummer-problematiek. Sommige jaren hebben 52 weken, sommige 53. Soms loopt week 53 nog een stukje door in het nieuwe jaar. De Extreme Tracker teller maakte plotseling twee entries aan voor week-52. Bovendien was ik plotseling een aantal bezoekers kwijt in de statistieken.

Dat is vervelend, maar ook weer niet heel erg. Helemaal gezien het feit dat ik geen cent voor deze teller betaal. Ondanks dat biedt Extreme Tracking de mogelijkheid een Support Ticket aan te maken. Men belooft binnen één werkdag antwoord te geven. Ik besloot een Support Ticket aan te maken.

Diverse malen, ruim binnen die ene werkdag, checkte ik de voortgang. Binnen de gestelde termijn kwam het antwoord. Het probleem was opgelost, mijn verloren bezoekers waren terug en de weeknummers klopten weer. Klasse.

Tevens deelde men mij mede dat ik gebruik maakte van een oude versie van de teller. Men adviseerde een nieuwe teller te installeren. De nieuwe is namelijk stabieler en kan meer. Helaas was men niet in staat om de gegevens van de oude teller te migreren.

Even overwoog ik daarvoor een Support Ticket aan te maken. Aangezien het nog lang geen 1 april is zag ik hier vanaf.

Zo begin ik in het jaar 2006 opnieuw te tellen. Het ziet er allemaal net iets frisser uit, met vlaggetjes en dergelijke. Van meer belang dan dat is de wijze waarop in dit geval Extreme Tracking met een door hun gemaakte fout omging. In plaats van een gefrustreerde gebruiker die klaagt hebben zij mij getransformeerd tot iemand met juist meer vertrouwen in hun product. Nota bene dankzij een fout.

Ooit leerde ik over deze paradoxale situatie in een cursus. Een slim bedrijf is blij met klachten. Immers, een klacht biedt het bedrijf de kans om snel en adequaat met een oplossing te komen. Hierdoor wordt de waardering van de klant juist groter dan voorheen.

Uiteraard moet het aantal klachten niet al te groot worden. Is dat wellicht de reden dat minister Hoogervorst geen Support Tickets met een response-tijd van één werkdag heeft ingesteld voor klachten over het nieuwe zorgstelsel?

October 11, 2005

P..xo (2)

Luchiano (7) heeft tussenvakantie. Het lijkt wel of kinderen steeds vaker en steeds meer vakantie krijgen. Onbegrijpelijk in deze harde tijden van Globalisering. Nog onbegrijpelijker is dat hij zich stierlijk verveelt, vandaag tenminste. Lezen is niet leuk, op de computer kent hij alles, voor de GameBoy geldt hetzelfde, alles heeft hij al een keer gedaan.

"Ik weet niet meer wat op aarde te doen."

Nou, ik zou het wel weten in zijn plaats, tenminste als hij een beetje ouder was: Plaxo installeren! Maar wat is Plaxo dan? Plaxo zorgt ervoor dat je adresboek uit Microsoft Outlook of Mozilla Thunderbird up-to-date blijft door iedereen zijn eigen adres te laten onderhouden.

Dit klinkt wellicht wat abstract maar het werkt geweldig. Na installatie speurt Plaxo in adresgegevens, mails en wat dies meer zij naar mogelijk interessante adressen om te (laten) verifieren door middel van het verzenden van een mail. Uiteraard heeft men er zelf invloed op naar wie precies een mail verstuurd wordt.

Vervolgens leunt men achterover en wacht. Spoedig druppelen de eerste antwoorden met al dan niet gecorrigeerde adresgegevens binnen. Alle wijzigingen worden (per veld) bewaard en men bekijkt wat de geadresseerde veranderd heeft. De betreffende entry wordt door Plaxo als geverifieerd aangemerkt.

Het allermooist is het als de geadresseerde ook een Plaxo gebruiker is. In dat geval worden de gegevens samengevoegd en voortaan automatisch gesynchroniseerd. Het is heel vreemd, maar het schept een band als de ander ook Plaxo gebruikt. Een soort van warm bad, haha.

De Plaxo software is in een woord fantastisch. Regelmatig klik ik binnen Outlook op My Plaxo. De laatste wijzigingen, de eigen visitekaartjes (business/personal) alsmede een indicatie van hoeveel procent up-to-date het adresboek is komen tevoorschijn. Zelf zit ik nu op 25% up-to-date. Dat cijfer moet omhoog! Ongeduldig wacht ik op meldingen dat weer iemand zijn adres-entry heeft verbeterd, dat is goed voor het percentage. Inmiddels heb ik ook zeker tien oude contacten verwijderd, alleen maar om het up-to-date percentage op te krikken.

Alle data wordt door Plaxo op haar eigen servers beheerd. Met Plaxo Online heeft men via internet toegang tot zijn eigen gegevens: contacts, calendar, notes. Wijzigingen worden automatisch gesynchroniseerd met het adresboek. Het werkt fenomenaal. Het concept om miljoenen mensen hun eigen adresgegevens zelf te laten bijhouden met de mogelijkheid om ze uit te kunnen wisselen is gewoonweg geniaal. Menig spammer loopt het water in de mond om toegang te krijgen tot deze adressen-database.

Plaxo zelf beweert heel stellig dat het nooit gegevens aan derden beschikbaar zal stellen zonder de uitdrukkelijke toestemming van de eigenaar van de gegevens. Wat er gebeurt als het bedrijf ooit wordt overgenomen door een ander met minder nobele doelstellingen weet men natuurlijk nooit.

Maar al te graag was ik nu directeur van Plaxo, wachtend op een lucratieve overname. Ach, was ik maar directeur van welk bedrijf dan ook.

Voor Luchiano is het nog te vroeg. Ieder weldenkend mens met een adresboek in Microsoft Outlook of Mozilla Thunderbird dient echt een blik op Plaxo te werpen. Wat mij betreft met afstand de mooiste utility sinds jaren.

Hoogste tijd om weer naar mijn Inbox te gaan loeren. De tijden met de NTI proeflessen herleven.

October 10, 2005

P...o (1)

Eigenlijk moet ik het niet doen maar ik kan het niet laten. Schrijven over techniek en software is zo mogelijk nog erger dan een droom vertellen. Neen, dat dient zeer subtiel ingeleid te worden.

Gedurende mijn eerste jaar aan de Rijksuniversiteit Utrecht (rara wat studeerde CasaSpider daar?) woonde ik in Zeist. Aan de Gijsbrecht van Amstellaan 12 bij de familie Florensteijn. Email bestond nog niet en post kreeg ik er nooit.

Gelukkig was daar het Nederlands Taleninstituut (NTI) van Bram van Leeuwen aka Prince Léon de Lignac, de ex van Ronnie Tober. In allerlei bladen stonden coupons om gratis proeflessen mee aan te vragen. Naast de proefles had men ook recht op een mooi kado.

Het was gezellig om twee maal per week eerst één en later twee of zelfs drie grote, dikke enveloppen op de deurmat te vinden. De proeflessen waren onderhoudend en vormden een leuke afwisseling met mijn studie die achteraf ook een hele lange proefles bleek.

In iedere envelop zat een NTI-agenda en het bijzondere kado was altijd een landkaart. Na een tijdje waren alle cursussen minimaal éénmaal in mijn bezit, het waren meer dan 80 paketten. Parallel begon ik ook de LOI (Leidse Onderwijs Instellingen) aan te schrijven, maar die roken onraad. Na drie proeflessen wilden ze eerst een concrete inschrijving zien.

Een hele inleiding om een stukje over techniek te mogen schrijven. Het krijgen van post en het organiseren daarvan gecombineerd met dwangneurotische trekjes... over welke software gaat het hier?

(Wordt vervolgd)