« WaraWara GPS | Main | Rijen D4 - Moerse Boys D3 13-0 »

Gemiddelde snelheid in een slangenkuil

Ergens, bij de Wiskundemeisjes waar anders, las ik een leuk raadsel dat ik bij Brabant Water aan diverse collega's vertelde in aangepaste vorm. Iedere dag rijden wij 's ochtends van huis naar Brabant Water en 's avonds over dezelfde weg weer terug. Laten we er vanuit gaan dat de heen- en de terugweg precies even lang zijn.

Stel dat men zich op zekere dag heeft voorgenomen om de gehele route, heen en terug, af te leggen met een gemiddelde snelheid van precies 100 kilometer per uur. 's Ochtends aangekomen bij Brabant Water stelt men vast een gemiddelde snelheid van 50 kilometer per uur te hebben gereden. Hoe hard moet men nu 's avonds rijden om alsnog over het gehele traject 100 kilometer gemiddeld per uur te halen?

Bovenstaande tekst is afkomstig uit de post Caster drinkt met 100 km/h koffie. Het is een raadsel dat (mij) blijft fascineren. De meeste mensen geven eerst als antwoord 150, gevolgd door 200 of 250. De uitkomst blijft verrassend. Vrouwen hebben de neiging de uitkomst niet te geloven, is dat ook verrassend?

Iedere uitdaging heeft een onderliggend algoritme. Het leukste van programmeren is het ontrafelen van dit algoritme. In het geval van het berekenen van de gemiddelde snelheid is dat een stuk eenvoudiger dan wat Jean-François Champollion (Wikipedia) deed met de hiërogliefen maar zoveel tijd hebben we tegenwoordig ook niet meer.

Heeft men het algoritme dan hoeft dit alleen nog in een programmeertaal gecodeerd te worden. De laatste tijd ben ik gecharmeerd van Python (Wikipedia), niet te verwarren met de gelijknamige slang. Het programma heet circuit.py en is geheel gratis te downloaden.

De formules zijn voor iedereen met een beetje gezond verstand goed te begrijpen. Als men het programma wil zien werken kan dat op eenvoudige wijze. Download en installeer gratis Python versie 2.6.2. Save het programma circuit.py ergens op de harde schijf. Open een DOSBox (Start => Uitvoeren => cmd), ga naar de directory waar circuit.py is opgeslagen en tik in: circuit.py

Hier een voorbeeld van de output. Een kind kan de was doen.

Comments

Mensen die dat soort oplossingen niet geloven, daar ga ik niet eens mee praten. Ik maak me al kwaad als ik erover denk. Die willen dat de wereld zich moet aanpassen aan hun denkluiheid.

Ik geloof dat soort oplossingen niet , de wereld past zich maar aan hoor! En anders maar niet.

@Laurent: Dat maakt de spoeling wel dun qua dames. Ik dacht dat jij (net als ik) een missionaristype was dat altijd iedereen wil overtuigen... ;-)
@ReneSmurf: Als de berg niet naar Mozes komt, gaat Mozes wel naar de berg. Zoiets?

Maar goed dat kinderen de was (nog?) niet hoeven te doen.

@Casaspider: dat is een deel van de verklaring van de dunnen spoeling, ja.

@HJC: Jammer ook, want van vv Rijen hebben we net een hele tas met vuile was gekregen.
@Laurent: Misschien dan toch af en toe een oogje dichtknijpen?