« Rijen D4 - Zundert D4M 12-0 (beker) | Main | Gemiddelde snelheid in een slangenkuil »

WaraWara GPS

Luchiano (11) is bezig met zijn eerste week op het Beatrix College te Tilburg. Spannende tijden voor ons allemaal. De eerste dag verliep prima en dat gold ook voor de tweede. Maar bijna iedereen kent wel die truc uit griezelfilms, net denk je rustig te kunnen ademen komt dat monster alsnog uit een onverwachte hoek opduiken.

Woensdagochtend belt het Beatrix College mij om ongeveer 08:20. Waar Luchiano is. Nu weet ik dat hij dacht pas om 08:10 bij de kerk in Rijen te staan om samen met klasgenoot Wesley naar school te fietsen. Hij heeft zich dus in de tijd vergist. Wesley is al op school. Als ik hem vraag waarom hij niet even gebeld heeft zegt hij dat zijn mobiel leeg was. Die jongens zijn allemaal hetzelfde. Luchiano is inmiddels in zijn eentje naar school gesprint en nog net op tijd om mee te gaan naar de lokatie waar ze Levend Stratego spelen.

Donderdag spreekt hij met drie andere jongens af bij de gouden palmbomen in de Haansberg, om half acht 's ochtends. Ik zit al bij Brabant Water als Lucy belt. Luchiano's tas is van zijn fiets geschoven en ergens tussen de spaken vast komen te zitten. Uiteindelijk is het allemaal goed afgelopen en verschijnen de kinderen op tijd op school.

Curacao is qua inwonertal kleiner dan Tilburg. Het is de vraag of het voor een dergelijk klein gebied de moeite waard is een GPS-applicatie te ontwikkelen. Toch kan het handig zijn, immers op Curacao zijn straten en huisnummers niet zelden slecht aangegeven. Als men voor het eerst bij iemand op bezoek gaat krijgt men instructies als: "Rijd op die weg tot het huis met het groene dak, ga daar naar links en dan is het het vierde huis rechts. Wit met een rood dak."

Sinds korte tijd is het zover, de TomTom of liever gezegd een afgeleide van Garmin heeft op het eiland zijn intrede gedaan: WaraWara GPS. De goedkoopste versie kost ongeveer 400 euro, voor de ware, ware gadgetfreak is het natuurlijk een must-have. Ik ben benieuwd of de zogeheten snacks er ook op staan, dat is nog eens handig. Een goede zet is het gebruiken van de stem van lokale topzangeres Izaline Calister. Zie ook dit persbericht.

Tilburg is maar een beetje groter dan Curacao, qua aantal inwoners dan toch. Donderdagmiddag is er wat consternatie. Luchiano is teruggefietst van een uitstapje naar 't Zand of zoiets, een bosrijk gebied met moeilijk begaanbare paden op ongeveer 15 kilometer van het Beatrix College. Zijn nieuwe fietsmaatjes gaan niet meteen naar huis maar willen eerst een winkelcentrum bezoeken. Luchiano wil echter meteen naar huis. Maar dan is er enige verwarring welke weg hij moet nemen. Ineens weet hij het niet meer en keert enigszins in paniek terug naar school.

Via de telefoon probeer ik hem gerust te stellen en als dat gelukt is adviseer ik hem een leraar op te zoeken en de situatie uit te leggen. Alles loopt goed af als een in Rijen woonachtige leraar die ook nog eens in het eerste van vv Rijen speelt hem met fiets en al thuis afzet. Dit avontuur had nooit plaatsgevonden met een eigen GPS-systeem. We moeten alleen nog even over de naam nadenken. Wordt het Til-Til of Rije-Rije GPS?

Comments

Wel een zeer leerzame eerste week. Met steeds goede afloop. Hoop dat Luchiano het snel oppikt.
CaasPa

Ik zie het positief, als een pleidooi voor de mobiele telefoon, want als die er toch niet waren.

WaraWara: Leuk voor toeristen die geen kaart willen gebruiken en dan zo iets kunnen huren maar that's it. Luchiano >
gewoon een simpel telefoon met gps/gprs erop en google maps erop knallen en klaar is kees :-)

@CasasPa: Zo is het maar net, als er maar van geleerd wordt. Vanavond heeft Luchiano een disco, dat lijkt mij een prima afloop.
@ReneSmurf: Toch waren er vroeger vergelijkbare problemen, hoe losten wij die dan op zonder mobiel?
@Curacaoenaar: Ik weet niet of de autoverhuurbedrijven navigatie in hun huurauto's gaan inbouwen, lijkt me diefstalgevoelig. Luchiano's telefoon kan wel internetten maar dat is nogal duur met een prepaid abonnement.

wat een avonturen daar die eerste week! wat goed dat ie meteen naar huis wilde. En vanavond swingen dus! leuk hoor

Ik vind het wel aandoenlijk, zo'n kleine grote jongen. Heel goed van die leraar.

GPS op Curaçao, ik ben benieuwd! Inderdaad een goeie zet, Izaline.

Ja, en dan zijn ze opeens in paniek en lukt het even niet.
Over een half jaar, kan hij zich niet meer indenken hoe het was.....in het begin.

@Pascale: Daar was ik ook wel blij mee ja, dat hij niet de eerste dag al in een winkelcentrum rondhangt. De disco was leuk!
@Door: Het hoort allemaal bij de leerschool van het leven. Ik heb het nooit gemist, die GPS op Curacao. Maar wat men niet heeft mist men vaak ook niet.
@ANila: Precies, het was even te veel. Voor het overige is hij al snel ingeburgerd in zijn nieuwe klas, daar hoef ik mij geen zorgen over te maken.