« Fietsen | Main | Twee dagen weg of twee jaar »

Caster drinkt met 100 km/h koffie

Sensatie op de ICT-afdeling van Brabant Water. Komt dat zien, komt dat zien! We hebben een nieuwe koffie-automaat. Op onze verdieping staan er twee en de ene is nu vervangen door een moderner ogend exemplaar. De warme oranje-bruine kleur en de blauwe lichten steken positief af tegen het bejaarde grijze apparaat waar we het al die tijd mee hebben moeten doen.

Maar is de nieuwe koffie ook lekkerder? Is er meer keuze en is de bediening beter? We doen een test. De eerste verrassing is dat de nieuwe ook Wiener Melange kan. Ik probeer het meteen uit. Het is even zoeken naar de suikerknop.

20.08.2009: Donderdag 20 augustus 2009 is de dag dat de ICT-afdeling van Brabant Water een nieuwe koffie-automaat krijgt. Klik voor groter.Dan volgt een tegenvaller, de snelkeuzetoetsen zijn verdwenen. Dit is een klein rampje zoals iedereen weet die weleens koffie voor een grote groep haalt. Nu moet men precies onthouden die en die koffie met een tikje extra suiker en een beetje minder melk. In plaats van 908, 160 en 194.

Het valt niet mee om het bekertje uit de automaat te krijgen, hij zit klemvast. Maar misschien is dat de nieuwigheid. Het belangrijkste is de smaak en ook hier scoort de oude beter dan de nieuwe. De rest van de dag halen we koffie bij het oude apparaat aan de andere kant van de gang dat nog even dienst mag doen.

Tsja, wat een belevenissen. Ergens, bij de Wiskundemeisjes waar anders, las ik een leuk raadsel dat ik bij Brabant Water aan diverse collega's vertelde in aangepaste vorm. Iedere dag rijden wij 's ochtends van huis naar Brabant Water en 's avonds over dezelfde weg weer terug. Laten we er vanuit gaan dat de heen- en de terugweg precies even lang zijn.

Stel dat men zich op zekere dag heeft voorgenomen om de gehele route, heen en terug, af te leggen met een gemiddelde snelheid van precies 100 kilometer per uur. 's Ochtends aangekomen bij Brabant Water stelt men vast een gemiddelde snelheid van 50 kilometer per uur te hebben gereden. Hoe hard moet men nu 's avonds rijden om alsnog over het gehele traject 100 kilometer gemiddeld per uur te halen?

Voor de Zuid-Afrikaanse Caster Semenya (18, m/v) zijn dergelijke snelheden geen enkel probleem. Zij won de 800 meter dames bij het Wereldkampioenschap in Berlijn met overmacht. Bij het ingaan van de laatste bocht liep ze al voorop en normaliter volgt er dan een spannende eindsprint. Maar Semenya liep doodleuk van haar opponentes weg en bereikte met grote voorsprong de finish. Oordelen is gevaarlijke shizzle en op uiterlijk helemaal, maar is Caster Semenya echt een vrouw? Velen vragen het zich af en een onderzoek volgt.

Misschien dat Caster op de terugweg de gewenste gemiddelde snelheid nog weet te bereiken? Precies nu het begint te stormen, regenen en onweren in Rijen. Onheilspellend.

Comments

Wat raar, dit lijkt de relativiteitstheorie wel: als ik het uitreken kom ik erop uit dat je oneindig hard moet rijden om dat gemiddelde te halen, maar ik begrijp het niet.

Ja, ook als ik een algemene formule uitreken komt het eruit:
Vgem/Vheen + Vgem/Vterug = 2

met Vgem als gemiddeld snelheid, en Vheen als snelheid heen en Vterug als snelheid terug.

Dus als Vheen al slechts de helft is van de gewenste Vgem, moet Vterug oneindig zijn.

Grappig. Het toont weer eens aan dat je gevoel soms van geen kanten klopt bij dit soort problemen, zoals mijn vroegere professor Eschmeijer al zei.

Hier nu wat gedonder en wat neerslag, het valt allemaal wel mee.

Koffie uit een automaat is niet lekker, ik prefereer echte koffie!

Caster Semenya, is gewoon een vrouw. Of een gewone vrouw met heel veel talent!

Ze moest bijna huilen toen ze aan haar vroegen of ze een "man" is. Best zielig.


We hadden veel schade in het land, door het weer alarm. Ik kom daar morgen op terug in mijn blog www.brillie.nl Met schokkende beelden.

@Laurent: Dat is het leuke van dit "raadsel", mijn gevoel zei eerst 150 okay misschien 200. En dan dit. Mijn gevoel klopt overigens ook bij andersoortige problemen wel eens niet... ;-)
@Renesmurf: Het weeralarm was zwaar overdreven, straks gelooft niemand het meer. Schilders en glazenwassers krijgen hun koffie geserveerd in een stenen kopje door een dame in peignoir, dat is algemeen bekend.
@Bout: Dat Semenya een vrouw is moet het uitgangspunt zijn. Haar teamchef zei het ook en terecht: "Zij is zo geboren en heeft geen enkele misdaad begaan." Men moet dus zeer voorzichtig zijn.
@Brillie: Soms is het (genees)middel erger dan de kwaal...

Ik heb er even op zitten puzzelen maar oneindig is niet goed volgens mij, je hebt immers geen tijd meer. Gemiddelde snelheid is afstand / tijd => x / 0 = 0.
Snel uitzoeken of Semenya een "echte" vrouw is hoewel dat ook niet altijd de juiste uitslag geeft... (http://nl.wikipedia.org/wiki/Foekje_Dillema)
Koffie is net als slapen, het lekkerste is thuis

Sugey is weg en geen photo shoot..... :(

Koffie is zo belangrijk... verder val ik even stil.

@Dytiscus: Precies, je tijd is op. Wat mij betreft staat dat gelijk aan oneindige snelheid, maar daar valt over te twisten. Ik gun Semenya het allerbeste maar heb persoonlijk niet zoveel zin om haar vrouwelijkheid te onderzoeken. Qua koffie heb je vermoedelijk gelijk...
@Dirk: Zo is het leven, het kan niet alle dagen feest zijn!
@Pascal Summer: Dat is anders niets voor jou, stil vallen. Geen koffie op?