« Caster drinkt met 100 km/h koffie | Main | L-a-n-g »

Twee dagen weg of twee jaar

Zondag brengen Diana (3) en ik Luchiano (11) naar het huis van CasasPa en Truus. Hij logeert daar tot dinsdag samen met neef Marnix (12) en maandag gaan ze met zijn allen kanoën op de Dommel. Dat zijn nog eens leuke vooruitzichten. Zondagmiddag is het prachtig weer en we zitten lekker in de tuin of lopen een rondje in het enge bos. Geen vuiltje aan de lucht of het moeten de velletjes van de pinda's zijn die bij sommigen in de luchtweg blijven steken.

Voetbaltechnisch is het ook een leuke dag, tenminste als men Feyenoord supporter is. Toch waken wij voor euforie, want dat Feyenoord in vier wedstrijden geen doelpunt heeft toegestaan mag met een dergelijke defensie een even groot wonder heten als dat Jezus (of Mozes) de Rode (of de Dode) Zee deed splijten. Ach, geluk dwingt men af zeggen ze. Men kan trouwens nog steeds meedoen met de Webloggers poule van voetbalpoules.nl. Schrijft allen in!


23.08.2009: Diana (3) en CasasPa kijken naar de vissen in de vijver. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Een kwestie waar ik niet echt een standpunt in kan bepalen is die van de 13-jarige Laura die in haar eentje gedurende twee jaren de oceanen wil bevaren. De exacte omstandigheden ken ik niet, maar gelukkig weerhoudt dat mij niet een oordeel te vormen. Dat oordeel valt negatief uit voor Laura en haar vader en dat komt door hun advocaat, een man met een lelijke mond. Uit een lelijke mond komen zelden mooie dingen, let daar maar eens op.

De man betoogde dat het niet de vader maar juist Laura was van wie het idee uit ging. Zij had haar ouders weten te overtuigen en daarom was het wat de advocaat betreft allemaal in orde. In ieder geval een meisje met overredingskracht, denk ik dan. Ouders laten zich door hun kinderen wel eens overhalen cq. in de luren leggen waardoor ze een uurtje of twee later thuis kunnen komen. Maar je kind van 13 gedurende twee jaar in haar eentje de wereld te laten rondzeilen is het andere uiterste.

Regeren is vooruitzien. Wat als het doemscenario zich voltrekt dat Laura onderweg omkomt in bijvoorbeeld een zware storm? Wie neemt dan de verantwoording op zich? Nou ja, Luchiano is nu twee dagen weg maar wil normaliter nooit ergens heen. Dat probleem hebben wij in ieder geval niet.

Comments

Het intrigeerde mij ook, dat verhaal van Laura en ik heb erover gelogd. Heel veel reacties, vooral van ouders die het er niet mee eens zijn....

Veel plezier voor Luchiano!

Haar ouders hebben Laura de tocht ontraden maar besloten haar te steunen in haar beslissing. Zo zijn er ook ouders die hun kind ontraden alcohol, tabak of andere drugs te gebruiken maar als een kind dat écht wil valt het moeilijk tegen te houden. Volgens de statistieken is overigens naar school fietsen stukken gevaarlijker: Val alle kinderen tot die dat doen komen er ongeveer 100 jaarlijks om bij een verkeersongeval. Val alle tieners die de afgelopen jaren een zeiltocht rond de wereld ondernamen overleden er welgeteld nul...Conclusie: ouders die willens en wetens hun kinderen alleen naar school sturen zijn zeer onverantwoord bezig...;-)

Ik ken die hele Laura niet, ook haar ouders niet. De advocaat heb ik ook nog niet gezien ;)

Wel grappig om her en der de reacties te lezen van mensen: "de wereld over is veel gevaarlijker dan het IJsselmeer" en "zo lang zonder menselijk contact" ...

Er worden meer boten overvaren op bv. de Maas en het IJsselmeer gaat het ook vaker mis dan op de oceaan. Op de oceaan ben je veilig, bij land wordt het pas link.

En 'zonder menselijk contact' - sinds wanneer ga je non-stop in 2 jaar de wereld rond? Dat gaat veel sneller, als je 2 jaar de tijd hebt dan vaar je pakweg 1/3 van je tijd.

Zou ik het mijn 13 jarige laten doen? Nee, want die is bij lange na niet zelfstandig genoeg en kan alleen zeilen in een Optimistje.

Zou ik het hem laten doen als hij de ervaring ed had van Laura? Niet van harte. Maar ik zou hem ook niet tegen houden vrees ik.

M.b.t. leerplicht: daar is de wereldschool o.a. voor, kan ze gewoon verder leren. Daarbij leert ze onderweg ook wel iets, lijkt me.

Leerplicht in dit land is een lachertje. Ouders zijn verplicht hun kind naar een school te sturen, maar een school is niet verplicht een kind aan te nemen. Ook hoeft het onderwijs niet passend te zijn.

Iedereen maakt zich nu druk over een meisje wat 2 jaar niet naar school gaat en wel veel leert. Maakte iedereen zich maar eens zo druk over kinderen die momenteel thuis zitten of op de hele verkeerde plek omdat het onderwijs puur gericht is op "gemiddelde kinderen".

Mijn zoon heeft 6 maanden op een praktijkschool gezeten omdat er geen plek was op de VMBO/HAVO (plekkie voor kinderen met Asperger). Leerplichtambtenaar vond het een prachtige oplossing. Dat hij daar niks leerde deed er niet toe, hij moest alleen het verplichte aantal uur naar school. Dus heeft-ie een half jaar zitten tekenen en werkt zich nu uit de naad om de schade in te halen.

Maar goed, dat helemaal terzijde. Gezien de achtergrond van Laura denk ik dat de ouders wel weten wat ze doen.

Kan niet goede zien wie op de foto bij dat vijvertje staat,ik vermoed een verdwaalde Engelse toerist. Ik zie ze hier nl. dagelijks lopen met die sandalen en witte sokken.

@Door: Op zich begrijpelijk, dat vooral ouders zich achter de oren krabben. Wie wil zijn kind van 13 nu twee jaar op reis laten gaan? Maar er zitten meer kanten aan de zaak, dat is zeker...
@Terrebel: Statistisch gezien heb je gelijk, hoe meer mensen dit jaar gaan solo-zeilen, hoe veiliger de rit naar school voor Luchiano (11) wordt... ;-)
@Marti: Allereerst, erg leuk om weer iets van jou te horen! Ben het eigenlijk volledig met je eens, maar ja jij bent ook een echte insider zowel wat boten betreft als leerplicht. Dat is een mooi aspect dat je aanvoert, jouw strijd om R. op een normale school te krijgen. Kennelijk is dat minder interessant dan een meisje dat sowieso alle kansen heeft. En nu waarschijnlijk naar Nieuw-Zeeland emigreert, dan is ze al halverwege. Die advocaat had trouwens toch wel een goeie in een talkshow: "Er zit pit in dat meisje, men kan zelfs spreken van een VOC-mentaliteit!"
@El Alcalde: Haha, ja CasasPa kan in zijn eigen tuin nog voor een verdwaalde Engelse toerist doorgaan, dat is ook een prestatie...

Laat dat kind gewoon doen waar ze zin in heeft. Haar ouders steunen haar er ook nog bij dus laat haar gewoon gaan. Ik dacht eigenlijk dat de komkommertijd voorbij was....

Hola Peter, que grande esta Diana!!! estaba buscando algo que hicimos en el 2006 con unas tablas y entre en casaspider. Espero que esten todos bien, escribeme. Saludos especiales para Lucy
Yoha

Als moeder zeg ik: thuisbljven!
Als avonturier zeg ik: Gaan!
Alleen vrees ik dat mijn moederinstinct sterker is, wat als....
De wereld is gemeen en héél groot.
Ook vraag ik me af, dertien, wat denk je wel niet.

Ik vind 13 te jong.
Alleen al omdat ze dat wil om het record te breken van jongste, vind ik het verkeerd.
Dat zou er niks mee te maken moeten hebben.

Nee, laat haar maar lekker naar school gaan, dat moest ik ook.

Pfff ze is al 13....als ze nu eens 8 zou zijn!!...dan zou ik mijn bedenkingen hebben...
Maar goed; met 13 kan je praten, lezen en schrijven!!dus ook een zeekaart lezen.
Ik zeg..Bon Voyage...tot over 2 jaar...

Als een meisje een origineel initiatief heeft kun je haar beter aanmoedigen dan ontmoedigen is mijn persoonlijke mening.

Iemand die op jonge leeftijd al iets ontraden wordt kan daar haar hele leven last van hebben, ben ik bang.

Kortom: Laat haar gaan. Ik zie geen reden waarom niet.
[citaat]Willen Is Kunnen.[/citaat]

Dit hele gedoe van Laura, doet me denken aan die Tv-reclame van Nederlanders in het buitenland, die niets lusten. Op een gegeven moment zie je een uitgemergelde Afrikaanse man op de grond liggen. Hij zegt: "wat kan het mij schelen wat ik te eten krijg, ik heb gewoon honger!"

Hoop dat Laura zelf haar bootje kan repareren als het nodig is. Ze is een flinke meid...

Moet zeggen dat ik meer naar 'tegen'dan 'voor' neigde. Tot ik de agrumenten van Marti las. En bedacht dat in andere werelddelen 13-jarigen werken en hele gezinnen onderhouden. Nu neig ik meer naar 'voor'.

@Curacaoenaar: Straks vraagt Luchiano (11) nog of hij een fles whiskey mag leegdrinken en wat zeg ik dan? Ik vind het zelf veels te lekker!
@Yohanna: Hola Yoha, como estas? No tengo ninguna idea que hicimos con estas tablas. Pero te voy a escribir pronto. Saludos para todos!
@Giensie: Wat mij een bijsmaak geeft is dat record. Kinderen dienen tegen zichzelf beschermd te worden, dat is toch wel een van de belangrijke functies van een ouder. Okay, een kind moet zich kunnen ontplooien maar dit is toch ietwat buitensporig. Blijft de dubbele (hypocriete) rol van de Kinderbescherming...
@Renesmurf: Of het feit dat jij ook gewoon naar school moest een goede reden is weet ik niet. Verder ben ik het met je eens...
@Cerito: Wacht maar tot jullie "kleine" zo "groot" is en iets in zijn bol krijgt...
@Pationl: Originele initiatieven van meisjes moet men zeker niet snel de kop indrukken. Trouwens, ik mocht in mijn jeugd (16!) niet eens een brommer! Dat heeft ook zijn sporen nagelaten, maar ik leef nog wel...
@Bout: Maar waarom gaat die uitgemergelde Afrikaanse man niet gewoon op een stoel zitten? Een flinke meid is nog wat anders dan een zeereiziger, tegen Diana (3) zeg ik soms ook dat ze een flinke meid is...
@CiNNeR: Marti's argumenten zijn goed, zeker m.b.t. Kinderbescherming en leerplicht. Zelf neig ik toch meer naar tegen, met name door dat record-gedoe. Maar ach, gelukkig beslissen wij niet over Laura's lot...