« Curacao, wat doen we met de verkiezingen? | Main | El Sapo El Sapo (52) »

apPlaus voor keilP

Wie of wat is keilP? Ik kom daar zo op terug. Mijn Dell laptop crashte. Het ingebouwde diagnostics programma piepte luidkeels bij de harddisk check. Bijna schreef ik "begon luidkeels te twitteren" maar na de Denial Of Service aanval van donderdag jongstleden is het een stuk stiller in het tweet- en twitterbos. Een kapotte harddisk is toch wel het einde van een laptop. Zuchtend stapel ik hem op de oude Compaq die een tijd geleden de geest heeft gegeven.

Na een paar dagen begint het te kriebelen. "Laat ik het nog één keer proberen, gewoon helemaal opnieuw installeren. Baat het niet dan schaadt het niet." Ik heb een hele oude XP installatie-cd waar zelfs geen servicepack op geïnstalleerd staat. Na het verwijderen van de bestaande partities begint het formatteerproces. Tot mijn verbazing lijkt het te werken.

Wat zeg ik, het werkt! Bij Dell download ik wat drivers en krijg netwerk en beeldscherm aan de praat. Alleen het geluid doet het niet. Geluid op een laptop is net als een rug of een knie of een duim bij een mens. Als het er is sla je er geen acht op, maar als hij het niet doet weet je pas wat je mist. Het lijkt wel een songtekst van De Dijk.

Tijdens een televisieprogramma valt de naam Martin Luther King. Dat triggert luchiano (11): "Ja, Martin Luther King! Wie is die gast?" Ik antwoord dat hij dat maar op moet zoeken, want dat Martin Luther King wel een belangrijk persoon is geweest in de geschiedenis. In mijn gedachten passeert de tegenstelling tussen de Black Panthers en het prediken van het geweldloze verzet door dominee Martin Luther King die op 4 april 1968 in Memphis werd doodgeschoten. Maar niet nadat hij in 1963 zijn legendarische toespraak hield.

I have a dream...

"Jij had toch zo'n kant en klare XP-installatie?", vraag ik op een willekeurige ochtend aan collega-DBA Judith. "Oh, je bedoelt keilP", antwoordt ze. "[scramble-on]j2(*39s si9#$49k sks#$%[scramble-off]" Dat wil ik wel en nog diezelfde avond schuif ik een versgebrande DVD in de Dell. Partitie verwijderen, formatteren en dan begint de installatie van keilP XP Lite SP3.

Wie of wat is keilP? Is het een man, is het een vrouw, is het een groep of misschien een vliegtuig? Buiten keilP is er niemand die het weet. Hij (m/v) heeft een XP-installatie in elkaar gezet die werkelijk fenomenaal is. Alle op dat moment bestaande drivers zitten erin en de installatie verloopt zonder enig vraag- en antwoordspel. Gewoon een uurtje wachten en daar komt de Dell keurig op onder begeleiding van prachtige muziek.

Alles werkt in een keer en het bureaublad ziet er gelikt uit. Onder de indruk roep ik Luchiano: "Kom eens kijken naar deze installatie man!" Verveeld komt hij aanlopen maar als hij de desktop ziet zegt hij: "Die is vet man!" En zo is het. Microsoft moet de Groep keilP maar snel in dienst nemen, want zo hoort een installatie eruit te zien. Een welgemeend applaus derhalve voor keilP.

's Morgens herinner ik me er weinig van. Maar we weten allemaal wat de man van Leontine Ruiters over dromen zong.

Comments

Toch zijn dromen echt. Voor de dromer.

Ik heb er nog nooit van gehoord maar klinkt wel handig inderdaad. Alleen ben ik altijd een beetje bang van de "zelf in elkaar en getweakte" versie's van windows. Wat dat betreft ben ik nog redelijk old-skool. Alles schoon installeren en zelf handmatig de nieuwste drivers van de vendor downloaden. Als afsluiting een image maken voor in de toekomst :-)

@Terrebel: Voor de dromer wel ja. Maar dromen van XP-installaties? Ik weet wel betere onderwerpen!
@Curacaoenaar: Dat is inderdaad de weg om te gaan. Maar nu kwam "keilP" me toch even heel goed van pas. (In mijn droom natuurlijk, maar toch)