« Orkaan Earl | Main | Casa goes Reiki »

Paint.Net

29.08.2010: Samen met Luchiano (12) ontdek ik de kracht van Paint.Net en het is nog gratis ook. Klik voor groter.Veel mensen, ik wel tenminste, hebben regelmatig de behoefte om een of meerdere foto's te bewerken. Uitsnedes maken, de kleuren een beetje aantillen of zo nu en dan een collage samenstellen. Uitsnedes (cropping) en kleuren doe ik met ACDSee. Voor collages val ik terug op Microsoft Image Composer, een pakket dat destijds meegeleverd werd met Frontpage98. Software uit de vorige eeuw.

Nu heb ik wel eens gesnuffeld aan Photoshop, maar dat gaat mij gewoon boven de pet. Bovendien is Photoshop niet gratis en wat is er nu leuker dan gratis? Lifehacking.nl attendeerde mij op Paint.Net dat misschien alle goede dingen in één pakket combineert: veel mogelijkheden, maar niet te complex en gratis.

Zondagmiddag moet ik Luchiano (12) weer eens van zijn favoriete spel afslaan. Als wij niets zeggen baant hij zich gedurende 13, 14 uur per dag schietend een weg door allerlei doolhoven. Daarbij regelmatig schril lachend. "Maar wat moet ik dan doen?", vraag hij zich wanhopig af.

"Kom, we gaan ontdekken hoe Paint.Net werkt", zeg ik. Met gepaste tegenzin gaat Luchiano naast mij aan het werk. Al snel heeft hij wat leuke effecten ontdekt om gedeeltes van een lichaam op te blazen. Wat in mijn geval niet direct noodzakelijk is, maar hem toch iets vrolijker maakt. Na een uur hebben we het pakket wel door. De CD met Frontpage98 en Microsoft Image Composer kan eindelijk de prullenbak in.

Download Paint.Net hier, wel een paar keer doorklikken.

Comments

"Veel mensen, ik wel tenminste..." hahaha, dat is journalistiek gezien niet de sterkste manier om een artikel te beginnen.

top...ga ik ook ff downloaden...goed idee...

top ... ga ik ook ff downloaden .. goed idee (met dank aan Cerito).
CasasPa
PS: komt van pas, want ik vorige week een Epson fotoscanner aangeschaft, om die heel oude foto's van de kids op te leuken.

een leuk idee om zo de zondagmiddag door te brengen.
Tot op heden verveel ik me nog niet.

@Laurent: Journalistiek of niet, het pakte je toch!
@Cerito: Stuur maar eens een bewerkte foto in, wel graag samen met het origineel.
@CasasPa: Top! Ben benieuwd of je ermee uit de voeten komt. Doet de scanner het al, op die andere pc?
@Renesmurf: Een idee min of meer uit nood geboren. Maar zijn dat vaak niet de beste?