« Met de Spider naar Carré (12) | Main | Uitvinder van een woord »

Vergeving en de strijd om de primeurs

Zaterdag hadden Lucy en Diana (8 maanden) geen zin in Pleincafé Wilhelmina. Of Diana echt geen zin had zullen we nooit weten, zij is afhankelijk van Lucy in deze. Luchiano (9) en ik stapten in de auto en reden eerst naar LA Curacao te Salinja om een magnetron te kopen.

"Maar sinds zaterdag 15 juli 2006 boycotten jullie LA Curacao te Salinja toch vanwege dat koffiezetapparaat?", merkt de oplettende lezer op. Inderdaad. Maar is kunnen vergeven juist niet een van de grootste menselijke deugden?

En de magnetrons bij LA Curacao te Salinja zijn ook zo mooi...

Ik zocht een knappe magnetron uit. De verkoper vroeg of wij een transformator hadden. De stroomvoorziening op Curacao zit enigszins vreemd in elkaar. Bijna alle huizen hebben zowel 220 als 127 volt. De meeste electrische apparaten komen uit de USA en zijn geschikt voor 110 volt. Bovendien werkt hier alles op 50 herz terwijl de apparaten geleverd worden voor 60. Het gevolg is een kortere levensduur en kans op brand wegens oververhitting.

Zaterdag 27 januari 2007, Pleincafe Wilhelmina: In het parkje leunt Brian van Dejongones even tegen een lantaarnpaal die vervolgens met donderend geraas tegen de tegels te pletter slaat. Klik voor groter.Waarschijnlijk is het 127 volt-verhaal bedacht door iemand met aandelen in een transformatorfabriek. Voor 80 gulden (€ 35) kocht ik er een zware zwarte trafo bij. Het volgende probleem is de stekker. De magnetron is keurig geaard en heeft een type stekker dat niet op de trafo past. Hiervoor dient een verloopstekker te worden aangeschaft waar het aarde-gedeelte van de magnetron weer niet in past.

Binnenkort een verhandeling over de verschillende types stekkers (stekers?) en stopcontacten (wandcontactdozen) die wij op Curacao hanteren.

Bij Pleincafé Wilhelmina wilde Luchiano meteen door naar de speeltuin in het park. Dat was een beetje zielig voor mij, zo helemaal alleen aan het tafeltje. Okay, met een glas ijskoude Duvel maar toch. Gelukkig streek Luchiano met de hand over zijn hart en bleef mij gezelschap houden.

Het dominoën won hij overtuigend en daarna kletsten we over uiteenlopende onderwerpen. Het was erg onderhoudend. Paul van dejongones kwam even langs met zijn kinderen Brian en Romy. En ook Peter en Loes arriveerden. Het moment voor Luchiano om met de andere kinderen eindelijk naar de speeltuin te verkassen.

Met twee webloggers in huis die globaal hetzelfde meemaken is het soms een regelrechte strijd om de primeurs. Loes was aan mijn tafel aangeschoven en we praatten over de Ladies Night die zij vorige week donderdag had. Erg jammer dat ik daar nooit voor word uitgenodigd.

Ineens was er een harde klap met glasgerinkel. Het leek een auto-ongeluk en alle terrasgasten draaiden hun nekken om. Loes liep snel naar het speeltuintje waar haar drie kinderen aan het spelen waren. Het bleek dat Brian even tegen een lantaarnpaal met een ronde glazen bol erop had geleund. De palen in het park zijn allemaal flink door roest aangetast. Door Brians gewicht brak de paal aan de onderkant af en viel met oorverdovend geraas op de stenen tegels.

Alle kinderen schrokken zich een hoedje en Luchiano is naar eigen zeggen zelfs uit een boom gekukeld. Deze keer was de primeur dus voor Luchiano, de eerste foto's zijn daarentegen voor mij. Ondanks dat ze door de kleine man zelf zijn gemaakt.

Comments

Ik kan uit je verhaal niet opmaken of het je toch nog gelukt is om een magnetron aan te schaffen. Of zijn de problemen met de verschillende soort voltages en stekkers en trafo's onoplosbaar?

Hier noemen ze zoiets meteen vandalisme!

En wat dat boycotten betreft, een mens mag altijd overal op terugkomen!

Het verhaal van die lamp is erg mooi verwoord door Luciano

zo dat was nog linke soep ook, gelukkig geen gewonden dus verder behalve de onfortuinlijke bol....... en iets per ongeluk kapot maken is iets heel anders dan vandalisme renesmurf....mijn hemel, ik zou mijn leven in de gevangenis slijten als die regel op zou gaan *grijns*

We zaten vandaag uit te rekenen, hoe oud onze magnetron wel niet was. We kwamen uit op 17 jaar. En nog steeds werkende.

Er zijn veel dingen waar ik mij over verbaas. Waarom verkopen ze apparatuur die niet geschikt is voor het lokale energienet? In China maken ze ook magnetrons die je zo in kunt pluggen, waarom dan de verkeerde importeren?
Een ander vreemde zaak, bij mij in de buurt werden alle lantaarnpalen, die werkelijk niets mankeerden, vervangen door nieuwe. Waarschijnlijk stond het zo in het plaatselijke onderhoudsprotocol. Op Curaçao staat waarschijnlijk "vervangen ... weken nadat ze zijn omgevallen" in het onderhoudsprotocol. Misschien dat Curaçao de oude palen kan overnemen voor een goed prijsje, maar ik ben bang dat ze all naar de Hoogovens zijn verscheept om er nieuwe lantaarnpalen van te maken.
Het laatste waarover ik mij verbaas is dat ik zo dikwijls Duvel lees in je stukjes. Dat lijkt mij eerder een merk dat door Brabanders wordt gedronken dan door geboren Rotterdammers, die drinken Oranjeboom. Hells Angels daarentegen zie ik eerder Heineken drinken. Het leven is blijkbaar vol inconsequenties.

vdb.

Zeg Casa, wat is dat voor spetter op die foto met de kids?

@Cyberjunk: Je hebt gelijk, ook na diverse malen nalezen was het mij niet duidelijk. Echter, de magnetron en de transformator staan al bij ons thuis. Wat nog ontbreekt is het verloopstekkertje...
@Renesmurf: In de USA mag de overheid meteen dokken, dat is weer het andere uiterste. Jouw principe is dat principes onzin zijn?
@Paul de Jong: Vind ik ook. Vanuit zijn gezichtspunt in de boom (voordat hij eruit viel van schrik) brengt hij een zekere dynamiek in het verhaal. En gelukkig hoefde niemand iets te betalen... ;-)
@Paola: Haha, als dat vandalisme is ben jij inderdaad Nederlands Hooligan #1!
@Brillie: 17 Jaar met dezelfde magnetron? Hoe vaak gebruiken jullie dat ding dan?
@MJvdBroek: Allereerst is het absoluut niet mijn bedoeling om jou in verwarring te brengen met mijn verhalen. Hier volgen de antwoorden. Op Curacao heeft men de absurde keuze gemaakt voor twee verschillende voltages waarvan er een volkomen afwijkend is (ook qua herz) van de standaard. Men had moeten kiezen voor Europees of Amerikaans. Verschil met China is dat China groter is, daar wordt enorm veel geproduceerd. Lokaal worden op Curacao geen magnetrons, koelkasten en televisies gemaakt. Ik vrees dat je gelijk hebt met betrekking tot het 'onderhoudsplan' van de lantaarnpalen in het park bij het Wilhelminaplein. Ondanks dat ik een jaar of 14 in Brabant heb gewoond ben ik geen Brabander. Iedere (echte) bierkenner moet echter toegeven (vroeg of laat) dat in Belgie de beste bieren worden gebrouwen. En dan heb ik het over massaproductie, niet een of ander obscuur brouwerijtje waar ze een heel lekker bier maken. Mijn nummer een is Westmalle Tripel, maar Duvel komt toch wel op de tweede plaats. Lucy is opgegroeid met Presidente uit de Dominicaanse Republiek. Ook een heerlijk bier, maar zij is helemaal om: Duvel!
Het leven is niet zo simpel als een eenvoudige wiskunige vergelijking, ook al verloopt volgens mijn filosofie alles (maar dan ook alles) volgens een programma. In dat licht bezien is niets raar, zelfs niet dat jij je erover verbaast... :-)
@Lennart: Meneer is een kenner. De 'spetter' heet Loes en is de moeder van de tweeling vlak bij haar en ook van Arwin, rechts op de foto...

De complimenten voor Loes!

Een mooie schets van een krakkemikkig, eigenaardig geregeld land? Lantaarnpalen laten roesten tot ze zo omvallen is toch best bizar, apparaten verkopen die voor beide stroomnetten niet geschikt zijn helemaal. Succes met zoeken naar de verloopstekker!

Eerste reactie bij het zien van de foto: wat een enorme wasbol!
Alles is zeker groter bij jullie? :-)

Hee, Luciano's verhaal is wel veel spannender dan die van jouw. Vooral dat uit de boom vallen hihi

@ Casa: Ik weet niet wat voor opleiding je hebt gehad, dus ik weet niet hoever je kennis van elektriciteit reikt, vandaar dat ik mij waag aan enige uitleg met het risico je te beledigen. Energie wordt opgewekt in draaistroomgeneratoren die in Nederland aanvankelijk (lang geleden) ook 220V 50Hz leverden tussen de fasen en 220/V3= 127V tussen fase en nul (V3=wortel 3). Een draaistroomgenerator bevat drie spoelen die aan een kant met elkaar verbonden zijn, zoals de Mercedesster. Het middelpunt is de nul, de punten zijn de fasen, genaamd R,S en T. Geleidelijk is men overgegaan op 380V fasespanning wat 220V tussen fase en nul oplevert. Momenteel is men in Europeesch verband omhoog gegaan naar 400V fasespanning wat 230V tussen fase en nul oplevert. Twee spanningen is dus niet zo vreemd, dat heb je overal.
Ik denk dat de 60Hz een toevallige keuze is geweest gebaseerd op beschikbare apparatuur.
De meeste apparatuur kan gemakkelijk op 50 en op 60Hz werken. Problemen kun je verwachten bij apparaten met spoelen er in (motoren en transformatoren), maar eerder bij 60Hz apparaten op 50Hz dan andersom omdat die dan meer stroom gaan gebruiken bij dezelfde spanning, dus heter worden.

Voor veel energie gebruikende apparatuur, zoals airconditioning, wordt gebruik gemaakt van fasespanning, voor overige apparatuur van 127V. Bij hetzelfde energieverbruik is bij 127V de stroom 3x zo groot als bij 220V, met als gevolg meer energieverlies in de kabels en daarom dikkere kabels (en koper is duur tegenwoordig).
In de VS is 110V in gebruik omdat men in het verleden een 55V gelijkspanningsnet had dat later naar 110V is gegaan door twee generatoren in serie te zetten. Omdat wisselspanning praktischer om te zetten is naar andere spanninger is men later overgegaan naar wisselspanning. Amerikanen schijnen trouwens het Europeesche elektricteitsnet heel eng te vinden. Hoge spanning, enge stopcontacten. Amerikanen zijn nu eenmaal nogal conservatief, denk maar aan de rare maten en de sheriffs en de counties. Vandaar dat ze het niet veranderd hebben. Bovendien menen ze zich als groot land niet aan te hoeven passen, vandaar ook dat het nu zo slecht gaat met bijvoorbeeld de auto-industrie.

vdb.

Nog even een aanvulling op mijn verhaal van boven (waarbij ik vergeten ben mijn gegevens in te vullen).
Ik nam (slecht gelezen) aan dat Curaçao 60Hz had, vandaar mijn verwondering over het niet beschikbaar zijn van apparatuur met de juiste spanning. 50Hz komt natuurlijk omdat Nederland de apparatuur geleverd heeft en de 127V omdat Curaçao de spanning niet verhoogd heeft toen Nederland dat deed.
Als je Nederlandse spullen, en/of spullen geproduceerd voor Europa wil gebruiken dan vraag je gewoon 220V aan bij het energiebedrijf. Wel andere stopcontacten gebruiken anders krijg je problemen bij vergissing.
Wat het verlopen volgens een programma betreft, in zekere zin ben ik het met je eens. Sommige geleerden denken dat de mens geen vrije wil heeft. Zijn gedrag is gewoon een reactie van zijn programma op de omgeving. Zij zien criminaliteit in dat verband als een programmeerfout. Een crimineel dient in die visie geherprogrammeerd te worden. In science fiction boeken komt dat wel eens voor. Afbreken en opnieuw opbouwen. Iemand die zegt "Ik kon er niets aan doen" (Slechte jeugd en zo) is dan een ernstiger geval dan iemand die zegt "Ik wist wel dat ik fout was" en dient derhalve geen verlichting maar verzwaring van zijn heropvoedingsprogramma te krijgen Over straf spreken we niet meer).
De meeste mensen zullen een emotionele weerstand hebben tegen het idee geen vrije wil te hebben, maar mij lijkt dat logischer dan dat je die wel zou hebben. Waar moet een vrije wil vandaan komen?

vdb.

@Lennart: Ik denk dat ze je opmerkingen wel gelezen heeft...
@Cinner: Zo erg is het ook weer niet. Wel is het anders dan leven in een land waar een commissie komt kijken of je konijnenhok niet hoger is dan 1.47 (ofzo)... :-) Verloopstekkers zijn in overvloed voorradig!
@Cockie: Veel dingen wel. Een wasbol heb ik hier echter nog nooit gebruikt. Wij hebben gewoon Ariel uit een plastic zak...
@Donna: Helemaal met je eens, maar hij zat er dan ook met zijn neus op. Luchiano heeft een zeer 'dynamische' schrijfstijl, dat kan nog wel eens gaan doorbreken...
@MJvdBroek (1): Mij beledig je niet snel en mijn opleiding heeft niets met electra van doen. Wat je schrijft klinkt heel plausibel. Iemand heeft me eerder al eens uitgelegd dat 127 volt eigenlijk juist normaler is dan 110. Jij bevestigt dat. Punt is natuurlijk dat gekozen standaarden niet altijd het beste vertegenwoordigen. Kijk maar naar het aloude Video2000 versus VHS-verhaal. Overigens dank voor je heldere toelichting!
@MJvdBroek (2): De geleerde Van 't Hooft is net als ik van mening dat er deterministische wetten moeten zijn volgens welke de natuur zich gedraagt. Dit impliceert dat de vrije wil niet bestaat, alles is reeds bepaald. Voor ons dagelijks leven maakt dat echter niet uit. Van 't Hooft: "Onze keuzes liggen dan wel vast, maar we kunnen toch niet voorzien wat er gebeurt. Dus het maakt niet uit."