« Ja, zo kan het ook | Main | Dongen D5 - Rijen D4 4-6 (beker) »

Lopen, lopen, lopen

"What has been seen cannot be unseen", wat een prachtige zin. Er wordt op aarde ontzettend veel gelopen, dat is algemeen bekend. Sommigen lopen hard, anderen wandelen. Maar iedereen die ertoe in staat is loopt, zelfs ik doe het.

Sinds 2 september heb ik een andere telefoon. De Samsung S8000 Jet is een fijn toestel maar de software om contacten en agenda te synchroniseren is drie keer niks. Geef mij de API's en ik programmeer binnen twee weken iets aanzienlijk beters. Neen, als het op software aankomt kan men alleen op Nokia vertrouwen en daarom heb ik nu een E75.

Op dat toestel kan men externe software downloaden en installeren en een van de aardigste programma's tot nu toe is Nokia Sports Tracker Beta. Wat doet dit programma? Heel eenvoudig, men wil een rondje hardlopen of wandelen. Aan het begin activeert men de Sports Tracker, hiervoor is overigens wel een telefoon met GPS vereist. Vervolgens drukt men op de start button en begint te lopen.

Is men klaar dan drukt men op stop, het lijkt wel een chronometer. Op de telefoon beschikt men nu over allerlei gegevens zoals de starttijd, de duur, de afstand, gemiddelde snelheid, topsnelheid, het aantal stappen en de verbruikte energie in KCal. Nog leuker wordt het als men deze gegevens met een druk op de knop upload naar de Sports Tracker website. Hier ziet men de gelopen route op kaarten van Tele Atlas afgebeeld.

Vrijdagmorgen heb ik het uitgeprobeerd op mijn reis van parkeergarage Paleiskwartier naar Brabant Water. Volgens het systeem heb ik over de 220 meter 2 minuten en 8 seconden gedaan hetgeen een gemiddelde snelheid van 6.17 km/h oplevert. Lijkt mij aan de snelle kant en waarschijnlijk veroorzaakt doordat de navigatiesatellieten niet meteen gevonden werden. Door de hoge gebouwen is de navigatie toch al enigszins onbetrouwbaar, immers 's morgens loop ik echt niet zo kronkelig.

Lopen blijft behelpen en waarom heeft God ons een rechter voet gegeven? Om gas te kunnen geven natuurlijk. 's Middags staat er een trein op station Den Bosch volgeladen met gele en rode Ferrari's. Zo is het ooit allemaal bedoeld. "What has been seen cannot be unseen". Nadenkend loop ik naar parkeergarage Paleiskwartier en stap in mijn donkerzwarte Volkswagen Jetta. Diesel natuurlijk.

Comments

Toch blijft het een beetje jezelf voor de gek houden. Al ziet het er kek uit op z'n schermpje, het gaat er maar om hoe je in je vel steekt. Voelt het alsof je een lekker rondje hebt gerend? Ik vertrouw liever op m'n instinct dan op (vooralsnog) onbetrouwbare data. Laat staan dat ik voor het ontvangen van die data moeite doe of betaal!

Leuke gadget. Nog handiger vind ik het tom-tom idee maar dan op de mobiel. Vooral handig voor de voetganger die in elke straat weet te verdwalen ;)

@Terrebel: Meten is weten. En het oog wil ook wat, het kan net een stimulans zijn voor mensen die zich aan het voorbereiden zijn voor een of andere halve marathon. De diensten zijn overigens helemaal gratis, misschien scheelt dat?
@CiNNeR: Een routeplanner zit ook standaard op de telefoon, of wat te denken van Google Latitude... (ken je die?)