« Begin de dag... (2) | Main | TomTom luistert naar CasaSpider »

LHC: Als Luchiano op Higgs past

Woensdag 10 september 2008 gaat de geschiedenisboeken in als een zwarte dag of beter gezegd als de dag van het zwarte gat. Het begon 's morgens al toen mijn oog viel op de glazen pot gevuld met zwarte dropjes. Even later kwam collega-dba Judith binnen met een zwarte trui en Stefan was zijn PDA kwijt.

Voor Luchiano (10) hebben we laatst een ordner gekocht zodat hij papieren van school netjes kan opbergen. Dat is hard nodig. Het is maar goed dat meneer niet op het Higgs-deeltje moet passen, immers dan kunnen de Cern-geleerden die de Large Hadron Collider (LHC) bedienen het wel schudden.

10.09.2008: Large Hadron Collider van het CERN zorgt voor zwarte gaten, everywhere. Klik voor groter.Nu maken zij gebruik van de Atlas-detector (website). Zonder Higgs-deeltje is niet te verklaren waarom protonen, neutronen en electronen massa hebben. Een complete ramp!

De eerste bundel protonen is op weg om zijn eerste ronde in de 27 kilometer lange ring van de LHC af te leggen, het is onbekend wie de gele trui draagt. Later op de dag vertrekt een tweede peloton protonen in tegengestelde richting, kijk dat moet men bij de Tour de France nu ook eens doen.

Vier kilometer westelijk van Atlas staat de Alice-detector (Website) om de oersoep van quark-gluonplasma's (nieuw van Knorr) te ontleden. Dan gaan we kijken waar alle antimaterie is gebleven die na de oerknal is ontstaan, het zogenaamde Large Hadron Collider beauty experiment (lhcb). Ook een onderzoek dat veel gemakkelijker en goedkoper in de slaapkamer van Luchiano gedaan kan worden.

Velen wilden het enerverende gebeuren via de webcam (website) volgen maar helaas, ook deze stond toepasselijk op zwart. Immers, een aantal zwartkijkers gelooft dat het experimenteren met de natuur een zwart gat tot gevolg heeft dat de aarde opslokt. Google ziet het allemaal wat speelser en paste de zoekpagina aan.

Bron voor technische gegevens Large Hadron Collider / Higgs particle: VPRO Noorderlicht (Mirror). Zie ook Wikipedia.

CasaSpider verdween in zijn donkerzwarte Volkswagen Jetta van Motel Nuland via Hooipolder (waarover later meer) naar Rijen.

Comments

Ik vind het reuze interesant allemaal.
Ooit komen we er wel achter waartoe wij op aarde zijn!

Ik ben zo enorm benieuwd wat er nou voor slotconclusie zal zijn .....over wanneer denk ik maar niet na ;-)

Gooi maar in mijn pet, mij te ingewikkeld allemaal.

@Renesmurf: Een volwassene die dat nu niet weet komt daar tijdens zijn leven waarschijnlijk niet meer achter...
@ANila: Meestal leiden antwoorden tot meer vragen. Of het dus een slotconclusie wordt?
@Cyberjunk: De LHC en jouw aanstaande reisdoel verhouden zich ongeveer als materie/antimaterie... :-)

Oh shit, volgens mij gaat het helemaal fout als ik de webcam beelden bekijk!

http://www.cyriak.co.uk/lhc/lhc-webcams.html

@Curacaoenaar: Grote genade, hoe lang hebben we nog? (Krampachtig houd ik mij vast aan de trapleuning)