« Wat is het belang van minister Omayra Leeflang? | Main | El Sapo El Sapo (35) »

Stopcontacten op Curacao

Om een uur of acht 's avonds haal ik de camera tevoorschijn en maak een rondje door ons huis. Verschuif de zware koelkast en de flitser doet zijn werk.

"Wat ben je nou weer aan het doen?", vraagt Lucy.
- "Oh, even onze stopcontacten fotograferen."
"Waar is dat nu weer goed voor?"
- "Ik ben bezig met een artikel over stopcontacten op Curacao."
"Interessannnnnnt. Not!"

Okay, CNN halen we er wellicht niet mee maar belofte maakt schuld. Op Curacao worden veel types stopcontact doorelkaar gebruikt. Dientengevolge is ook de handel in verloopstekkers lucratief. Eigenlijk heet een stopcontact niet stopcontact maar wandcontactdoos (Wikipedia). Maar dan denk ik eerder aan een muurbloempje.

Stopcontacten (wandcontactdozen) op Curacao, hier een geaard exemplaar 127 volt van het Amerikaanse type. Klik voor groter.Stopcontact dus. Waarom kent Curacao zoveel types? Dat komt doordat we hier zowel het Europese als het Amerikaanse systeem kennen. Qua spanning wordt gebruik gemaakt van 127 en 220 volt.

Complicerende factor is dat de 127 volt wordt geleverd op 50 herz terwijl de meestal op de Amerikaanse markt afgestemde apparatuur met 60 herz bij 110 volt werkt. De lampen gaan iets eerder stuk.

Hier volgt een galerij van stopcontacten op Curacao. Opvallend is dat Google meer dan één miljoen pagina's vindt met gallerij als schrijfwijze.

  • Foto #1: Ongeaard stopcontact, Amerikaans systeem, 127 volt.
  • Foto #2: Geaard stopcontact, Amerikaans systeem, 127 volt.
  • Foto #3: Geaard stopcontact (Chineesje), Amerikaans systeem, 220 volt.
  • Foto #4: Ongeaard stopcontact, Europees systeem, 127 volt.
  • Foto #5: Ongeaard stopcontact, Europees systeem, 127 volt, verloopstekker naar Amerikaans systeem.
  • Foto #6: Geaard stopcontact, Amerikaans systeem, 127 volt, met verrassende drukknopjes in onze badkamer.

Het verschil tussen stopcontacten met 127 en 220 volt kan men bij het Amerikaanse systeem zien door de stand van de oogjes. Bij 220 volt lijkt het stopcontact op een Chinees, met alle respect.

Onze Nederlandse strijkbout werkt op 220 volt. Hiervoor gebruiken wij een verlengsnoer met vierwegstopcontact waarbij de stroom uit een Chinees stopcontact komt. Vergissen doet men zich niet snel. Eens sloot ik de geluidsinstallatie die toen ingesteld was op 220 volt aan op een stopcontact met 127 volt. De lampjes branden dan op halve kracht en er komt geen geluid uit.

Update 08.02.2007 / 07:55

Met dank aan Bodo een link naar de website van Henk Pasman die echt verstand heeft van electriciteit en dan in het bijzonder op Curacao.

Comments

Gelukkig maar dat er geen kortsluiting ontstond door dat verkeerde aansluiten van die geluidsinstallatie. Waarschijnlijk kan dat niet eens, maar ik heb zo weinig verstand van elektriciteit en dit komt als eerste in mij op.

hmm, ik heb niet zo'n goede herinneringen aan jou en stopcontacten. Toen we nog wat kleiner waren zei je tegen me dat ik best wel een schroevendraaier in het stopcontact kon steken. Gelukkig was dat in een periode dat ik niet naar je luisterde. Verder een boeiend verhaal, kan ik misschien nog wat meet in Portugal.

een stopcontact is in de dagelijkse taal dus gewoon een stopcontact, dat blijft dus zo.

Merkwaardig eigenlijk dat ze dat overal weer anders doen.
Een systheem hanteren voor de hele wereld lijkt me het allerbeste.

Ben net van ongeaard Europees (hele huis) over op (goed)geaard Amerikaans. Scheelt mij een hoop verloopstekkers daar toch de meeste van mijn stekkers amerikaans zijn.
Morgen vindt overigens eindelijk de keuring door Aqualectra plaats.

ik stop met elk contact...

Bij gebrek aan zusters mag nu Lucy het werk aan de electra doen?

grappig de 127 europees. zo had ik het nog niet gehoord. Europees 220 op hetzelfde model wel.
Maar het is maar net welk draadje je eraan koppelt. en dat wordt hier nog wel eens door elkaar gebruikt, dus altijd even checken wat erop staat.

@paul.. waarom Amerikaans 220? Wil juist alles Europees 220 maken.

Even dacht ik dat jouw stopcontact onderzoek zou leiden tot contactstoring met Lucy. Maar dat valt mee. Ik snap overigens niet goed dat er in één huis zo veel verschillende systemen zijn. Ik neem volgende keer maar weer zo'n internationale contacten set mee (ooit gekregen op reis). CasasPa

Beter een geluidsinstallatie van 220 volt op een stopcontact met 127 volt dan een geluidsinstallatie van 127 volt op een stopcontact met 220 volt. De lampjes branden dan feller maar heel kort en gevolgd door een vieze brandlucht....:-)

Ik snap het huidig syteem niet meer.
Vroeger, {toen alles beter was (grapje)} waren de wandcontactdozen met platte ingang voor 127 Volt, en die met de ronde ingang voor 220 Volt.
Voor de aircondition (220 met aarding) gebruikten wij het Europese systeem.
Dus 3 systemen: 127 Volt ongeaard, 127 Volt geaard en 220 Volt altijd geaard.
Meer heb je voor normaal huishoudelijk gebruik volgens mij niet nodig.

Het is niet alleen een levensgevaarlijke systuatie bij jullie, maar ook nog eens een smeerboel. Wat goor zit het allemaal eruit.

Grappig is ook dat sommige klokken langzamer lopen als ze uit de US komen op 50 Hz. Immers het aantal Hz wordt nog eens gebruikt om de tijd stabiel te laten lopen.

Ik heb net nog even gemeten: we zitten op 229 volt.

@Cyberjunk: Verkeerd aansluiten kan wel degelijk. Vooral door het gebruik van vierwegstekkerdozen kan men de kluts wel eens kwijtraken wat nu ook weer 127 en wat 220 volt is...
@Margriet: Is er ooit wel eens een periode geweest dat je WEL naar mij luisterde? Portugal heeft qua electriciteit toch precies hetzelfde systeem als Nederland of vergis ik mij nu?
@Renesmurf: Een systeem voor de hele wereld lijkt mij wat hoog gegrepen, binnen een klein eilandje zou het daarentegen wel erg handig zijn...
@PaulDeJong: Keurig gedaan en is het nu allemaal een spanning of toch gemengd?
@Piet: Op gebied van electra sta ik mijn mannetje wel. Een verlengsnoer steek ik er zo in...
@Benno: Je hebt de spanning en je hebt de stekkers. Het een staat los van het ander. Wat mij betreft is alles Amerikaans qua stekkers en 220 qua spanning. Voor sommige apparaten is het dan wel even zoeken...
@CasasPa: De man is de steker en de vrouw de wandcontactdoos. Van beiden heb je inderdaad heel veel soorten. Aan je internationale contacten set heb je niet veel als net als in oktober 2006 de stroom uitvalt bij jullie aankomst...
@Angel: Vergeet de vuurwerkeffecten niet, die zijn ook erg mooi. Maar wel prijzig op den duur...
@Vernon: Gelukkig ben je nu weer helemaal op de hoogte. En alles wat niet past is met verloopstekkers (waarbij de aarde eruitbungelt) aan elkaar te plakken...
@Brillie: Het is inderdaad tijd dat de stopcontacten eens met een sopje bewerkt worden. Dat van die klok klopt en toch ben ik altijd op tijd. Gefeliciteerd met je voltage...

Check ook eens de site van Henk Pasman: hij heeft er nl wel verstand van :-)

http://www.henkpasman.com/

Het feit dat je de examen-training niet nodig hebt schept hoge verwachtingen Peter !

Blijkbaar is het niet ongebruikelijk om over 220V in huis te beschikken gezien de speciale "chinese" wandcontactdozen. (Slim bedacht trouwens) Dan begrijp ik nog veel minder waarom men 110V 60Hz apparatuur verkoopt terwijl er voor de Europeesche markt, die groter is dan de Amerikaanse markt, zoveel apparatuur met de juiste spanning en frequentie beschikbaar is.
Voor 100 euro kun je hier al een magnetron kopen en soms voor nog minder. Sinds de euro heb ik het idee dat elektrische apparatuur in Nederland heel goedkoop is geworden. Voor bijvoorbeeld 100 euro koopt de klusser ook een klopboor, een accuboor en een bovenfrees.
Waarom importeren die importeurs de verkeerde spullen uit de verkeerde landen?

vdb.

Voor het eerst in ons contact begrijp je mij niet goed. Meestal begrijp je mij uitstekend, maar zelfs dat kan blijkbaar veranderen...;-) Natuurlijk kun je verkeerd aansluiten. Dat snap ik helemaal. Maar ik bedoelde dat er volgens mij door een verkeerde aansluiting GEEN KORTSLUITING KAN ONTSTAAN. Maar misschien vergis ik me daar ook wel in. Ik neem aan dat je me nu wel snapt.

Wordt het stroomverbruik op de rekening op Curaçao voor 127V en 220V gescheiden berekend en is er een prijsverschil in 1 KWh?
Waarom (ver)koopt men niet alleen 220V/50Hz apparatuur?
Alleen om grote afstanden te is overbruggen is 110V in het voordeel, omdat de spanning constanter blijft. Den Haag stapte al in 1960 over van 110V naar 220V.

allemaal amerikaans 127
dus 1 soort spanning thuis

@Bodo: Dank je voor de uitstekende link, heb hem inmiddels in het artikel opgenomen.
Ik begreep dat de examentraining gewoon het doen van het proefexamen was, dat kan ik thuis ook. En er waren geen lekkere broodjes van Delifrance aangekondigd. Heb jij nog iets opgestoken en zo ja wat?
@MJvdBroek: Ook de prijzen van Amerikaanse electronische apparatuur zijn sterk gedaald. Voor minder dan 100 euro kocht ik laatst het topmodel magnetron van LA Curacao, een Sharp. Die Hindoe's (eigenaren LA Curacao) weten heus waar ze het goedkoopste spul vandaan moeten halen. Bovendien overheerst de 127 volt in vrijwel alle huizen...
@Cyberjunk: Eens moet de eerste keer zijn. Dat van die kortsluiting begreep ik wel, dacht dat jij bedoelde of dat door de verschillende stekkers/stopcontacten gemakkelijk kan voorkomen. Maar dat is dus niet zo. Als je een 220 volt-apparaat in 127 volt steekt doet hij het gewoon niet. Andersom brandt hij binnen een seconde door met een luide knal. Heb ik het nu een beetje begrepen?
@Vernon: Neen, we krijgen gewoon een (1) rekening. De meeste huizen zijn juist 127-volt georienteerd en daardoor wordt er ook meer 110-volt apparatuur geimporteerd. Misschien een soort van vicieuze circel...
@PaulDeJong: Nooit andere 'spanningen'? ;-)

Wandcontactdoos = muurbloempje...mán, you just made my day!

Het is helemaal in orde zo.

"Die Hindoe's (eigenaren LA Curacao) weten heus waar ze het goedkoopste spul vandaan moeten halen." Misschien is dat nu juist het probleem. De eigenaren van LA Curaçao weten hoe ze het meeste geld kunnen verdienen, de belangen van de consumenten intersseert ze blijkbaar minder. Dat is het probleem van een kleine markt met weinig concurrentie. In Nederland zouden de klanten weglopen als er apparatuur verkocht werd die niet geschikt was voor het net. Ik blijf erbij, voor hetzelfde geld kunnen ze apparatuur importeren die wel geschikt is.

vdb.

@Doos uhh Roos: Graag gedaan... ;-)
@Cyberjunk: Gelukkig zitten we weer op 1 lijn!
@MJvdBroek: Misschien een leuke handel voor jou om Europse apparatuur naar Curacao te verhandelen... :-)

Ook leuk om te weten: op Curacao is 220V een twee fasen spanning i.p.v. een fase (zoals in Nederland). Laatst viel bij mij een fase uit, waardoor ik geen 110V meer had, en maar de helft van de 220V. Mijn stereo deed het nog wel: het lampje brandde wat minder fel, en het geluid was wat zachter geworden.

Op Madeira geldt hetzelfde systeem als in NL, maar hoe het op het vasteland (zoals men hier Portugal noemt) is, weet ik niet. Denk niet dat Margriet zich druk hoeft te maken :-)

Ik vertel nooit geen onzin, dat moest je wel weten.

@Ino: Die twee fases is inderdaad nog een extra feature die hier onvermeld is gebleven: een door Aqualectra gestuurde dimmer... :-)
@Willisha: Als het op een eiland al goed geregeld is moet dit zeker voor het vasteland gelden...
@Brillie: "Nooit geen onzin", als ik die bewering letterlijk neem geef ik jou 100% gelijk!