« Verstandshuwelijken en Vreemdelingen | Main | SQL op Grote Knip »

Diana 80 Hex

Zondag 10 september is automatiseringstechnisch een interessante dag in het leven van Diana (4 maanden). Vandaag is zij namelijk 128 dagen oud. Het getal 128 is voor computers een lekker getal, het is namelijk een macht van twee. Twee tot de zevende om precies te zijn.

Machten van twee leveren in het binaire stelsel mooie afgeronde getallen op:

  • 2=10
  • 4=100
  • 8=1000
  • 16=10000
  • 32=100000
  • 64=1000000
  • 128=10000000

Decimaal tellen is voor computers heel gek. Omdat binaire getallen al snel uit heel veel cijfers bestaan en daardoor niet gemakkelijk leesbaar zijn wijkt men in Nerd-World al snel uit naar octaal (8-tallig) of hexadecimaal (16-tallig).


Diana is 108 dagen oud op 21 augustus 2006. Klik voor groter/sluiten.Diana is 108 dagen oud op 21 augustus 2006. Klik voor groter/sluiten.Diana is 108 dagen oud op 21 augustus 2006. Klik voor groter/sluiten.

(Klik op een thumbnail voor vergroting)


Iedereen is nu ontzettend, nou ontzettend, benieuwd hoe oud Diana octaal dan wel hexadecimaal is. Eerst een paar foto's.

  • Diana slaapt soms in een vreemde, ja zelfs haast beangstigende positie.
  • Op haar 128e levensdag eet Diana een aardappel(?) hapje en zit daarbij op een stoeltje.
  • Speciaal voor de foto kijkt de zittende Diana op haar 128e levensdag even in de camera.

Dit ter compensatie voor de minder cijfermatigen. Het is tijd voor de oplossing van de mini-quiz. Octaal is Diana vandaag 200 geworden en hexadecimaal 80.

Een goede tip voor mensen die een probleem hebben met hun leeftijd is te kiezen voor een hexadecimale representatie. Dat scheelt een slok op de borrel. In andere situaties is binair weer beter. Zo heeft Feyenoord vandaag zijn eerste overwinning van dit seizoen geboekt. Uit tegen Sparta werd het maarliefst honderd tegen één.

Comments

Op de eerste foto waar Diana niet naar de camera kijkt vind ik haar ook veel van Luchiano hebben.

Hoe oud de kleine jachtgodin nu hexadecimaal is geworden mag me geen sikkepit interesseren, maar dat het een kleine beauty is, moge duidelijk wezen! De babyfoto's in alleen een luier doen mij denken aan die van mijn neefje die op Korsou is geboren. Hij heeft zijn eerste jaar op Carmabi doorgebracht in een box tussen de slingeraapjes en de leguanen. Toen hij in december op Schiphol arriveerde werd hij door de oma's in winterkleren gestoken en kon prompt twee weken niet meer kruipen door al die akelige dikke wollen kleren. Voor een baby moet alleen een dunne luier en lekker zwemmen met pappa toch wel veel fijner zijn dan al die kleren aan. Als jullie naar Nederland komen zou ik dat doen als hier een hittegolf heerst.

Omdat de cijfers me meteen boven mijn pet gingen, in een keer door naar de beangstigende houding. Idd, freaky! Toeval wil ik dat ik twee baby's meer vaak zo heb zien liggen. Blijkbaar is het voor sommige baby's fijn? Kan me er niets bij voorstellen :)

Hoe ze ook ligt, wonderschone baby!

Beste Casa, zou je voortaan NORMAAL willen schrijven over de vorderingen van je lieve dochtertje? Ik stel je foto's + uitleg bijzonder op prijs, daar niet van, maar dat neemt niet weg dat ik het IDIOOT vind om de leeftijd van een baby wiskundig te berekenen en dat het nog idioter is om de resultaten dan nog even op je weblog te publiceren. Volgens mij heb je een behoorlijke klap van de molen te pakken.

Ach ja, there's no place like 127.0.0.1 :)

Misschien is dit wat voor jou Casa,
http://www.thinkgeek.com/tshirts/coder/6596/

ik sluit me in deze helemaal bij Cyberjunk aan ..

Eerste wat mij binnenschiet: die Casa is hoogbegaafd of nie?

Casa, je weet dat de scheidslijn tussen briljant en krankzinnig flinterdun is. Met deze post lijkt het, gezien de reacties, dat enkele van je lezers denken dat je deze lijn bent gepasseerd....
Maar volgens mij zit je nog een redelijk eind, aan de goede kant, van die scheidslijn af.
Aan jou om dit te bewijzen met je volgende post...:-)

Okay, misschien had je niet zo´n inspiratie voor een uitgebreide blog, ik vond het hoe dan ook komisch om te lezen. Ennu... Diana is inderdaad een schatje!

@Donna: Dat zeggen meer mensen, dat Diana op Luchiano lijkt. Ik hou het in de gaten...
@Carin: Wij zijn hier niet anders gewend natuurlijk, dat baby's nauwelijks kleren dragen. Het bewegen in twee kilo kleren kan inderdaad nog wel eens een probleem worden. Voordat we naar Nederland gaan zullen we dat eerst maar eens trainen...
@Cinner: De houding wordt veroorzaakt door het omrollen. Diana rolt over haar schouder, maar laat hem dan even liggen. Als ze wil kan ze hem wel onder het hoofdje vandaan krijgen, dat heb ik gisteren nog gezien. En ze ligt er mooi bij, thanx!
@Cyberjunk: Beste Cyberjunk, ik doe mijn uiterste BEST maar kan helaas niets BELOVEN. Het is STERKER dan ik. Curacao kent twee windmolenparken, op Tera Kora en Playa Kanoa. Bij mijn weten ben ik daar niet door GERAAKT, maar misschien ben ik dat door de KLAP juist wel VERGETEN... ;-)
@GJ: Zo is het maar net! Het is vast iets mannelijks want vooral de dames weten de combinatie techniek en baby's niet helemaal naar waarde te schatten, haha...
@Henk: En ik zeg hierboven net nog dat het de dames zijn... ;-)
@Trezeguet: Maak je daaromtrent maar geen illusies, ik denk dat Cyberjunk dichter bij de waarheid zit...
@Angel: Het opzoeken van grenzen is erg belangrijk. Anders hadden we Amerika nooit ontdekt, denk daar maar eens aan op vandaag 11 september. Over datums gesproken, alvast gefeliciteerd met je verjaardag morgen!
@Willisha: Ho, ho, ik was juist zeer ge-inspireerd. Lees het nog maar eens goed door, er komt van alles aan de orde...

u begrijpt zeker wel dat ik eerst weer naar wikepedia moet ..... RTFM...weettuwel :-)

.. sja ..

Ik ben bijna 26 (geboren op: 6-a-760, dit klinkt dan toch weer lang geleden).