« Aandacht voor de Marathon van Eindhoven | Main | Diana 80 Hex »

Verstandshuwelijken en Vreemdelingen

Uit de CasaLog archieven blijkt dat ik slechts twee maanden geleden nog een boek heb gelezen en vandaag is het wederom raak. CasaSpider lijkt wel een bibliofiel.

Het boek dat we nu uit de bibliotheek hebben gehaald heet Het huwelijk. Van overspel tot zorgverplichting. (ISBN 90-617-225-8) en is geschreven door oud-politica Andrée van Es (Wikipedia / foto), geboren te Den Haag op 26 januari 1953. In haar PSP-tijd was zij een van de pitspoezen van de Tweede Kamer, iets wat men vreemd genoeg veel minder snel over een man schrijft.

Het aardige van haar uit 1998 daterende boekje is dat het dun is, in een uurtje heeft men het uit. Er staan vele grappige feiten in, zoals dat tot 1956 gehuwde vrouwen juridisch handelingsonbekwaam waren. Een voorzet voor open doel.

Andrée van Es schrijft over het huwelijk, over scheiden en over de verplichtingen die aan een huwelijk vastzitten. Diverse vormen van huwelijk en motieven worden in hun tijdsbeeld belicht, zoals bijvoorbeeld het verstandshuwelijk.

"Motieven van minder liefdevolle aard zijn geoorloofd". Neem het voorbeeld van een weduwe van 94 en haar verzorger van 36 die met elkaar trouwen terwijl het er dik bovenop ligt dat de erfenis zijn doel is. In 1998 was reeds sprake van een duidelijke omslag jegens het naturaliseren van vreemdelingen.

Van Es redeneert hierop verder: "Vanuit het oogpunt van rechtsgelijkheid is niet goed in te zien waarom ieder verstandshuwelijk recht van bestaan heeft, behalve dat ene verstandshuwelijk, dat als doel heeft voor een van de echtelieden toelating tot een land te krijgen."

Logisch redenerend heeft zij een punt. Gevoelsmatig ligt een schijnhuwelijk voor mij dichter bij draagmoederschap dan bij het voorbeeld van de rijke oude weduwe. Wetgeving is een tamelijk continu en ad-hoc proces om mazen in her en der scheurende netten te dichten. En in de praktijk zijn er nu eenmaal meer buitenlanders die geïnteresseerd zijn in een schijnhuwelijk met een Nederlandse staatsburger dan rijke oude weduwen.

In het hoofdstuk over gearrangeerde huwelijken wordt kroonprins Willem-Alexander aangehaald als laatste persoon die nog onderworpen lijkt aan de riten van dit type huwelijk. Bekend is dat koningin Beatrix zich actief bemoeit met de dames waarop Willem-Alexander zijn oog laat liet vallen.

In 1998 was echter nog niet bekend dat de Argentijnse Máxima vier jaar later zijn wettige echtgenote werd. Extra grappig is dat niemand minder dan Andrée van Es in 2001 de taak kreeg om prinses Máxima te helpen bij het inburgeren.

Dat laatste is in ieder geval uitstekend gelukt.

Comments

Ik ben dan een anti bibliofiel. Ik lees de laatste tijd alleen maar uitgaven van de verenigingen.

Dat laatste gelukt?
Inburgeren is toch aanpassen aan het gewone volk?

Inburgeren betekent volgens van Dale Taalweb alleen: Wennen in een nieuwe woonplaats. Dat heb ik opgezocht. Als je die uitleg officieel aanhoudt, dan zegt het dus alleen iets over wennen, maar niets over hoe je je moet aanpassen en aan wie. De uitleg die van Dale geeft, kan iedereen dus zelf invullen. In principe ben ik het wel eens met de uitleg van Renesmurf, maar als ik naar van Dale reken, klopt de opmerking van Casa precies.

In mijn ogen is het inburgeren/aanpassen/integreren: De taal van het land waar je woont goed kunnen beheersen. In ieder geval kunnen spreken. Van het land de normen en waarden kennen (de regels) en je er zo'n beetje aanhoudt. Dit heeft nix te maken dat je moet aanpassen aan het "gewone" volk, maar dat jij goed kan overleven en samen kan leven met de mensen van het land waar je ben komen wonen. En vooral niet je eigen ik vergeten.

Wat ik nog kan herinneren is dat Maxima haar Nederlandse nationaliteit heel snel heeft gekregen (dus niet volgens de normale procedure). Hierover was wel een discussie geweest, maar daar was dan weer een reden voor. Wat ik trouwens grappig vind om te vermelden is dat volgens de allachtonenwet een aantal landen zijn opgenomen waaronder de antillen (caribisch gebied), Suriname, zuid amerika, Afrika en nog een aantal landen. Argentinie is een een zuidamerikaans land en dat onze as. koning getrouwd is met een allachtoon en een hele mooie ook!

ANDRE VAN ES, is zelf een hele tijd een ongehuwde moeder geweest? Weet dat ze een zwarte zoon heeft bij een Afrikaan ofzo. Daarna trouwde ze met Van Traa. En deze is al een tijdje dood.

ik ben dol op maxima!!! :-) En ik lees alles wat los en vast zit als het even kan maar deze ken ik nog niet.....

Dat is niet vreemd Casa, indien men=man. Ik zie een vrouw niet zo gauw pitspoes schrijven over een politicus.

In de jaren '70 had je ook het Vredeling-huwelijk, om uit militaire dienst te blijven. Nou, als je dat ervoor over had, dan mocht dat van mij ook wel beloond worden.

@Brillie: Deed ik ook altijd, maar toch merk ik dat zo nu en dan een boek ook niet verkeerd is. Niet van die dikke natuurlijk...
@Renesmurf: Met Maxima kun je volgens mij heel gezellig een kozijntje schilderen...
@Cyberjunk: In het geval van Maxima heeft Andree van Es haar in contact gebracht met diverse (in haar ogen) relevante maatschappelijke instanties. Op die manier kreeg de prinses een beter beeld en daardoor begrip van wat er in Nederland leeft. Dat gecombineerd met haar uitstekende Nederlands ("Je bent een beetje dom geweest") heeft geresulteerd in een zeer goed ingeburgerde aanstaande koningin.
@Donna: Een aardige definitie. Wat vind jij van Nederlanders die jaren op Curacao wonen en geen Papiamentu verstaan? Of een Nederlander die voor enkele jaren naar Saoudi-Arabie vertrekt om in de olie-business te gaan werken. Die komt waarschijnlijk nauwelijks in aanraking met lokale bewoners. En de Chinese gemeenschap? Essentieel is maar dat jij goed kan overleven, denk ik...
Wim Kok stelde destijds dat Maxima de normale procedure heeft gevolgd. Alleen lag haar dossier steeds bovenop. Voor velen die op dat moment met naturalisatie bezig waren was het tamelijk schrijnend, dat kan ik me nog wel herinneren. We zijn allemaal gelijk, maar sommigen zijn iets meer gelijk dan anderen...
@Boutie: Je bent goed op de hoogte, ze heeft inderdaad een zoon van ongeveer 18 jaar. Ik wist niet dat zijn vader van Afrikaanse afkomst is. Met Van Traa was ze nog geen jaar getrouwd toen hij in het verkeer verongelukte. Zeer tragisch...
@Paola: Maxima is mijn favoriet van het koningshuis. Deze kun je aan je verzameling toevoegen... ;-)
@Irene: Haha, klopt. Mannen zullen nooit schrijven dat een man aantrekkelijk is, hoogstens aantrekkelijk voor vrouwen. Zoals bijvoorbeeld bijna de hele oud D66-top... :-)
Vermoedelijk zijn er heel wat vrouwen in Vredeling-huwelijken die later verzuchtten: "Wat mij betreft had je nu in Uruzgan gezeten!"

Dat boekje heb ik nog niet nodig hoor Casa.
Mocht het ooit zover komen dan mag je er mij aan herinneren :))

Ik erger me daar ook mateloos aan. Hier in NL hoor je bijna dagelijks dat je je moet aanpassen en je kan soms niet eens je eigen taal spreken als je een eilandgenoot tegenkomt want dat is dan geen aanpassen. Maar ik weet dat het andersom niet gaat zoals het hoort. Nederlanders die in het buitenland wonen of zij zich dan ook hebben "aangepast". Ik weet dat er zat op de antillen wonen die zich absoluut niet hebben aangepast. Daar erger ik me mateloos aan en vandaar dat ik vind dat ik voor niemand me moet aanpassen dat doe ik voor mezelf en omdat het hoort! Dat bedoel ik te zeggen met het eerdere comment.
Wat betreft de nationaliteit van Maxima. Ik weet dat er toen gezegd werd dat er voor de leden van het koninkrijk een uitzondering gemaakt wordt.

De leden van het koninkrijk? Ik denk dat Donna hiermee de leden van het koninklijk huis bedoelt. Overigens leven die sowieso onder en boven de wet, waar het ook om gaat. Niet dat ik iets tegen het koninklijk huis heb, helemaal niet. Ook voor mensen buiten het koninklijk huis die, hoe dan ook van grote betekenis zijn (of waarvan men DENKT dat ze van grote betekenis zijn) worden in bijna elke situatie waar het gewone volk met bureaucratie te kampen heeft, uitzonderingen gemaakt, vooral in zulke zaken als naturalisatie, het veroorzaken van aanrijdingen of wat voor idioots dan ook. Als je bekend bent zit je dicht bij het vuur en dan gaan financiële of "naturalisatie" deuren wel open.