« Wet&Wild: Lucy meets Hells Angels | Main | Hoor en wederhoor »

SQL studeert Prince2

Als er toevallig eens een paar feestjes van mijn werk relatief snel opeenvolgend plaatsvinden verschijnt al snel commentaar of er hier zo nu en dan ook nog gewerkt wordt. "Jazeker!", luidt het antwoord op deze vraag.

Op 19 oktober 2005 organiseerde SQL Integrator een zogenaamde CBK Project Management. CBK staat voor Crossing Borders with Knowledge, onze manier om bepaalde kennis binnen het bedrijf onderling over te brengen. In deze CBK stond de Prince2-methodiek (Wikipedia) centraal.

Het bedrijf vindt dat al haar employees tenminste de Foundation-cursus Prince2 op hun CV moeten hebben. Dat geeft ons een pré bij de klanten. In oktober 2006 startte de eerste groep en maandagavond jongstleden de tweede met onder anderen CasaSpider. Dat betekent aansluitend aan het gewone werk nog eens vier uren doorbuffelen in een ietwat bedompte en donkere cursusruimte.

Okay, het eerste halve uur bestond het buffelen uit het naar binnen werken van zoveel mogelijk stukken pizza.

Qua timing komt de cursus Prince2 precies op het juiste moment, immers het is de tijd van Prins Carnaval. Er zijn meer onzichtbare draden. Zo heeft SQL het software-pakket MSL (Mortgages, Savings and Loans) ontwikkeld. Eind vorig jaar zag de zoveelste politieke partij op Curacao het levenslicht. Uit de PLKP splitsten zich twee mannen af die vervolgens de Movementu Sosial Laboral oprichtten. De afkorting daarvan is MSL en de naam van één der oprichters Cesar Prince.

De circel is rond.

Een van de eerste zaken die versgebakken MSL-gedeputeerde Frensel Marchena regelde was de benoeming van zijn partijgenoot Cesar Prince tot directeur van de Fundashon Wega di Number Korsou. Zeg maar de Lotto. Over een relatie tussen Prince2 Project Management en het betere gokwerk is vooralsnog niets bekend.


Prince2, speciaal voor bollentelers en vrachtwagenchauffeurs ook verkrijgbaar in het Pools.


Docent Ivo Stomp ging in hoog tempo door de sheets. In het begin is er altijd een soort van kip-ei probleem dat de cursisten de nieuwe begrippen nog niet kennen, maar deze wel al volop worden gebruikt. Wat betekent Prince2? PRojects IN Controlled Environments. Discipline-onafhankelijkheid is het grootste verschil met voorloper Prince. Men kan er ook niet-IT projecten mee managen.

We begonnen met de processen Opstarten van een Project en Initiëren van een Project. Vervolgens kwamen de bijbehorende componenten en producten aan de orde.

Interessant is de taalkwestie. Prince2 komt uit Engeland en de originele Prince2-bijbel is derhalve Engelstalig. Over het algemeen vinden deelnemers aan projecten het plezierig met begrippen in de moedertaal te werken. Prince2-materiaal is daarom in vele talen beschikbaar.

Sommige begrippen vertaalt men liever niet. Zo gebruiken de meeste Nederlanders printen in plaats van afdrukken. Het is moeilijk consequent te zijn en dit leidt tot een soort van mengelmoes. Niet alleen in het Nederlands maar ook in het Duits (Change Management versus Qualitätskontrolle) en zelfs in het Chinees (Project versus ???) komt dit fenomeen voor.

Aangezien Prince2 zelf een soort taal is of misschien eerder nog een protocol met de bedoeling dat mensen elkaar binnen een project goed kunnen begrijpen is een eenduidig begrippenkader belangrijk. Als men de opdrachtgever het ene moment Opdrachtgever noemt maar in de uitwerking van de opgaven komt hij als Executive terug is dit niet direct voor iedereen duidelijk.

Volgens het cursusmateriaal stamt Prince2 uit 1996, maar als goed oplettend cursist ben ik erachter gekomen dat reeds de Indianen Prince2 moeten hebben gekend. Op een bepaald moment zei de docent namelijk: "De pijlen komen van links".

Dat laat niets aan duidelijkheid te wensen over.

Comments

Vreemd dat je de link tussen Prince2 en het betere gokwerk na 1 les nog niet kunt leggen.

Interessant wat je over dat "taalprobleem" zei. Ik meende overigens dat dit soort cursussen standaard in het Engels werden gehouden, maar blijkbaar is het niet zo simpel als ik dacht.

een boel ingewikkelde linkjes, ingewikkeld werk dus.

Het zal ongetwijfeld noodzakelijk zijn!

Niet duidelijk is of het eenmalig vier uur doorbuffelen is, of dat de cursus jaren gaat duren. Ik neem aan dat laatste het geval is en dan zie ik graag de voortgang, de diepgang en de uitslag tegemoet. CasasPa

Pizza bijeenkomsten, wat plaatjes kijken en er een aanwezigheids award voor ontvangen. Als dat geen feestje waard is straks...

@Piet: Ik geef Prince2 het voordeel van de twijfel. Tot op heden is er inderdaad wel degelijk een relatie tussen projecten en het betere gokwerk...
@Cyberjunk: Neen, dit soort cursussen wordt in de regel juist in de moedertaal gehouden. Curacao is wat dat betreft een bijzonder gebied gezien de vele Papiaments- en Spaanstaligen. Niet zelden komt Engels als gemeenschappelijke taal bovendrijven...
@Renesmurf: Een hoop blabla. Wat dat betreft is schilder (denk ik) een zwijgzamer beroep...
@CasasPa: Heel terechte opmerking waarvoor dank. De cursus duurt twee weken en vindt plaats op maandag- en woensdagavond. Vier sessies van vier uren dus. Met een of twee weken later het examen. ik hou je op de hoogte...
@Brillie: Daar komt het eigenlijk wel op neer. Toch is het een grotere prestatie dan een QSL-award, gna gna. En dat feestje kan natuurlijk niet uitblijven...

Over taalmengelingen gesproken: op kantoor gebruik ik meestal Engels (na mijn intrede is het Engels van mijn collega's een stuk verbeterd!), vermengd met Portugees (hun moedertaal) en Duits (onze belangrijkste klantengroep is Duitstalig). En toch begrijpen we elkaar uitstekend! Daarnaast spreken ze ondertussen best een beetje Nederlands: woorden als "Doei" en "Etterbak" komen er bijna accentloos uit :-)

@ Casa: Het feest wel. Maar het is voor een QSL-award pas echt afzien. Daar gaat jaren van eenzame opsluiting aan vooraf. Maar uiteindelijk, doen we het wel vrijwillig.

Brillie heeft zeker nog nooit lauwe pizza van de Pizzahut gegeten !!!

Scheldwoorden zijn de eerste woorden die anderstaligen leren als ze Nederlands leren, later volgt het "nette" taalgebruik pas.

@Willisha: Van wie hebben je collega's woorden als 'etterbak' toch geleerd? Waarschijnlijk ken jij het Portugese equivalent al lang uit je hoofd...
@Brillie: Eenzame opsluiting zonder tralies, immers anders wordt de ontvangst teveel gestoord...
@Bodo: Honger maakt rauwe bonen zoet. Als je maar de goede van de drie pizza's kiest...
@Cyberjunk: Het lijkt mij een interessante stelling om op Anders Moberg, topman van Albert Heijn, uit te proberen...

@Casa: Waarom is die stelling zo interessant om op die topman uit te proberen? Leg me dat eens uit als je wilt.

@ Casa: dat valt wel mee. Het is meer de CV ketels die nu aanslaan die storing veroorzaken.

@ Bodo: Pizza hut? Is dat een plek waar ze die pizza's in een pan met vet dumpen? Dat mag na mijn idee geen Pizza heten.

@Brillie: Pizza Hut vind je op elk redelijk groot station in Nederland. Niet in Apeldoorn weliswaar, want daar is het een grote bouwput. Als de verbouwing daar klaar is, komt dat misschien ook nog wel. Maar in Utrecht, in Rotterdam, in Nijmegen, in Den Bosch en soortgelijke stations, daar kun je altijd een Pizza Hut vinden, dus als je eens in zo'n station rondloopt, dan kan je het zelf beoordelen. Ik heb overigens nooit een pizza gegeten op zo'n station, maar ook niet ergens anders, dat komt gewoon omdat ik pizza's sowieso niet lekker vind.

Als ik het goed begrijp is Prince dus een protocol voor projecten. Het voordeel is natuurlijk wel dat alles heel gestructureerd en efficiënt verloopt, ook voor minder ervaren medewerkers. Het nadeel is dat je als werknemer wel in een keurslijf wordt geperst. Ik denk dat hells angels, als geboren vrijbuiters, behoorlijk veel moeite met Prince zouden hebben, maar wellicht hebben ze hun eigen Prince.

Ik vraag mij wel af of er vroeger geen projecten waren of dat die allemaal in de soep liepen. Als je de krant leest krijg je wel de indruk dat lang nog niet iedereen Prince gebruikt, vooral de overheid niet.

vdb.

@Cyberjunk: Zoek er maar niet teveel achter. Ik stelde mij ineens voor dat Moberg gedurende de eerste drie maanden alleen maar in het Nederlands kon vloeken en sexuele termen bezigen... :-)
@Brillie: Daar hebben wij geen last van. Winschoten geen stad, pizza's van de Pizza Hut geen pizza, het houdt maar niet op...
@Cyberjunk: Wij hebben geen station maar wel twee Pizza Hutten. Het is niet helemaal hetzelfde als de originele Italiaanse versie maar op zijn tijd gaat het er goed in. Vanavond krijg ik trouwens een broodje met eisalade...
@MJvdBroek: Haha, Prince2 is inderdaad absoluut niets voor Hells Angels. Eerlijk gezegd voel ik mij soms ook wel een beetje Hells Angel. Maar dan zonder motor...

"vier uren doorbuffelen ....
het eerste halve uur bestond het buffelen uit het naar binnen werken van zoveel mogelijk stukken pizza"
gevolgd door 3,5 uur uitbuiken en verveeld naar sheets kijken....:-)

Sterkte met je PrinceII, een lekker hoog theoretisch gehalte en veel uit het hoofd weten bij het examen en beter inzetbaar ... Ik moet nu dan nog na mijn Foundation het vervolg doen ... bah. Kijken of ik er dit jaar (priori)tijd voor kan vinden.

@Angel: Het eerste deel klopt, maar we hebben niet verveeld gekeken. Het is een levendige cursus waar de stof getoetst wordt aan ons bekende praktijkgevallen. Dat is best vermakelijk...
@Jannie: Zeg dat wel, precies weten welk proces welk product oplevert en welke componenten gebruikt worden is niet mijn idee van een relaxed leventje. We slaan ons er doorheen. Practitioner lijkt mij vrijwel ondoenlijk... :-)