« Feyenoord bewijst: Geen reincarnatie | Main | De Hand van de Verlosser »

Naaien in het kwadraat

Zaterdagochtend belde ik wat rond op zoek naar een naaimachine. Mannen hebben de naam technisch te zijn en in het geval van computers en audio/video ben ik dat ook wel. Qua naaien zijn vrouwen echter superieur. Van vroeger herinner ik me hoe mijn op zich a-technische moeder druk in de weer was met patronen op overtrekpapier die zij vervolgens uitraderde (of zoiets). Voor leken onsamenhangende lappen stof werden in hoog tempo op de gestaag snorrende naaimachine aan elkaar genaaid en het resultaat was een echt kledingstuk. Niet te geloven.

De Toyota ESG325 leek mij wel een mooie machine. De man aan de andere kant van de lijn was het daar niet mee eens. "Neen meneer, die hebben wij niet. Dit is een vakhandel en wij verkopen geen machines van plastic." Hier sprak een kenner, een man met liefde voor het vak. Als instapmodel bood hij een Toyota uit de Excellence Serie aan voor nog geen 25 euro meer dan de ESG325 bij Neckermann. "Vanmiddag kom ik bij u langs", besloot ik het gesprek.

"Luchiano (10), aankleden! We gaan naar Oisterwijk."
- "Naar Oisterwijk? Wat doen, krijg ik een goocheldoos?"
"Neen, we gaan een naaimachine kopen."
- "Een naaimachine, ah neeeee! Ik wil niet mee."
"Jawel, je moet. Een naaimachine kopen is de droom van iedere tienjarige jongen."
- Neeeee, ik wil niet. Waarom moet ik altijd mee?"
"Voor mijn gezelligheid, daar heb je nu eenmaal een zoon voor."

01.03.2008: De finale Idols-2008 tussen Nathalie en Nikki wordt gewonnen door laatstgenoemde. Klik voor groter.Gebruik maken van de ouderlijke macht, het is gewoon heerlijk. Even later zaten we samen in de donkerzwarte Volkswagen Jetta op weg naar naaimachinehandel Habotex in Oisterwijk.

De -met respect- ietwat oudere man die de winkel drijft is er nog echt een van de oude stempel. Hij neemt de tijd voor de klant en heeft mij veel uitgelegd over naaimachines. Nu weet ik zelfs wat een overlock-machine kan.

Een naaimachine wordt er ook niet zomaar verkocht, neen eerst wordt gesproken over onderhoudsbeurten, eventuele reparaties en cursus. Habotex heeft een filiaal in Tilburg dat 's avonds van 6 tot 9 open is. De eigenaar staat dan in die winkel en geeft gratis les aan mensen die een naaimachine bij hem hebben gekocht.

Als het nodig is mag Lucy meerdere malen langs komen. Maandagavond gaan we er meteen heen, tenminste dat is de bedoeling. Kijk, die service krijgt men bij Neckermann niet. Het enerverende uitstapje sloten we af met een korte wandeling door het centrum van Oisterwijk en een Hema-worst. Wanneer krijgen we eigenlijk een Hema in Rijen?

De Westmalle Triple stond koud en wij waren klaar voor de finale van Idols-2008. Wekenlang hebben we de kandidaten gevolgd en onze favoriet is Nathalie. Weet je, Nikki uit Rooi zingt goed maar toch zie ik geen ster in haar. Niet nationaal en al helemaal niet internationaal. Nathalie combineert elementen van twee vrouwelijke superstars te weten Tina Turner en Celia Cruz en heeft het in zich een grote te worden.

Het was zo evident dat ik me afvroeg waarom zo weinigen dat zien. Alhoewel, is een programma dat voor geld via SMS laat stemmen sowieso wel te vertrouwen? Waarschijnlijk lachen de organisatoren zich helemaal gek. Okay, Nikki heeft gewonnen. Wij voelden ons genaaid, Lucy wilde verder geen seconde meer van het programma zien.

Van Nathalie gaan we nog horen, dat kan gewoon niet anders.

Comments

Ik kijk niet naar de commerciele televisie, die zijn alleen op geld uit.

Kijkers daarnaar wantrouw ik ook, die kunnen gewoon niet eerlijk zijn.

Naaien is ouderwets.

Nu.....laat naaien op een naaimachine ouderwets zijn ..in sommig hun ogen ;-), ik beleef er nog steeds veel plezier van !

Jammer voor Natalie , maar die komt er wel ....ik vond de dames met Trijntje uit de kunst.

http://nl.youtube.com/watch?v=k-C6rp05NyM&feature=related Hier zingt ze in Duitsland, geloof ik.

Ik vind het ook jammer dat ze niet gewonnen heeft. Nu blijkt dat er gisteren ook nog een storing was tijdens het sms-en. Veel mensen konden niet stemmen, wegens de "storing"...

Trouwens, dat liedje die ze verplicht moesten zingen, paste totaal niet bij haar manier van zingen. Dat zal het wel zijn geweest....


@Renesmurf: Vergis je niet, ook bij de Publieke Omroep draait het om geld. Wat een wantrouwen trouwens daar in Winschoten en ouderwets is niet per definitie slecht...
@ANila: Als Lucy de Toyota doorheeft beleeft zij er hopelijk ook veel plezier aan. Nathalie komt er zeker wel, van mij hadden ze allebei nog wel een paar nummers extra mogen zingen...
@Bout: Het verplichte liedje vond ik niet supersterk maar Nathalie zong het beduidend beter dan Nikkie. Tenminste dat vonden wij dan... :-)

Lucy mag dus een paar keer langskomen, maar waarom zou jij niet evengoed meedoen? Mannen kunnen dat volgens mij ook wel leren.

Je zegt dat het heerlijk is om gebruik te maken van de ouderlijke macht, maar als de enige reden om Luchiano mee te willen nemen is dat je het zo gezellig vindt, dan kan ik me best voorstellen dat hij protesteert. Voor een kind van 10 is het echt niet leuk om altijd mee te moeten, hij zou ook eens thuis moeten kunnen blijven.

Ouderwets is zeker niet altijd verkeerd en afgezien daarvan vind ik een naaimachine helemaal niet ouderwets!! Ook niet modern, ik noem zo'n apparaat tijdloos.

Pff idols.. al kreeg ik duizend piek dan zou ik er nog niet naar kijken :)

Succes met de Toyota.

Aha, en ik denken dat de naaimachine voor jou was. Trouwens een naaimachine naait en een nietmachine niet. Ik dacht trouwens dat er in Rijen ook een naaimachinewinkel was, ergens in de buurt van het Kruidvat. Maar Oisterwijk is een leuk dorp met in de zomer erg veel terrassen.

Ik dacht dat de uitdrukking anders was, namelijk een nietmachine niet en een naaimachine niet, met de bedoeling om eerst de functie van de nietmachine aan te duiden. Dit door het woordje niet als VERVOEGING VAN HET WERKWOORD NIETEN te GEBRUIKEN. En bij de uitleg over de naaimachine het woordje niet in de ONTKENNENDE vorm te gebruiken. Mij werd dit al jaren geleden gepresenteerd als een taalmopje, met als vraag wat het verschil is tussen een nietmachine en een naaimachine.

@Cyberjunk: Ik ga wel met Lucy mee (om haar te brengen) maar doe niet mee met de cursus. Naaien (met een naaimachine) is voor mij echt te hoog gegrepen. Luchiano is vaak genoeg thuis en geloof me, hij vindt het uiteindelijk ook altijd leuk om met mij op stap te gaan. In de auto hebben we de Nederlandse grammatica doorgenomen (gezellig!) en in Oisterwijk kreeg hij een muziekdoos met Fuer Elise (zie http://www.casaspider.com/latios/2008/03/zoveel_honger.html ). Wat wil een 10-jarige nog meer?
@GJ: Op jouw leeftijd dacht ik er precies zo over!
@Margriet: In tweede instantie is dat ook zo want nu kan mijn broek iets ingekort worden. Ik zal eens kijken in de buurt van het Kruidvat, maar als die winkel al bestaat is hij niet op internet te vinden. Oisterwijk ziet er gezellig uit, alleen het parkeren is een probleem(pje).
@cyberjunk: Dat was ook het eerste waar ik aan dacht maar ik vind beide uitdrukkingen grappig. Is het in jouw geval overigens niet eerder een overeenkomst dan een verschil?

@GJ: Haha, Lucy was het in ieder geval niet. Hier de integrale tekst:

Vrouw belt politie na naaiprobleem

Een vrouw uit Nieuw-Zeeland heeft gisteren de politie gebeld, omdat het haar niet lukte een draadje door een naald te steken. Dit had ze nodig om succesvol te kunnen naaien.

De vrouw was uitgenodigd voor een feestje, en wilde vooraf nog even wat kleding naaien om goed voor de dag te komen. De politie weigerde echter de vrouw te assisteren, en liet haar weten dat het niet de bedoeling is het alarmnummer voor dergelijke zaken te bellen. "Bovendien missen we voor dergelijke problemen de nodige ervaringen", aldus de telefonist.