Main

May 1, 2008

Een stapje naar voren en twee stapjes terug

Subtitle: Koninginnedag 2008 in Rijen, The Movie

Het mooie van vrije dagen is dat men nog eens toe komt aan andere dingen. Zo zijn er mensen die de gang gaan schilderen of de tuin bijhouden of de keuken poetsen, men kan het zo gek niet verzinnen. Ik besloot om Adobe Premiere Pro 2.0 maar eens te installeren. Dit programma moet Windows MovieMaker doen vergeten.

Met Adobe Premiere Pro 2.0 kan ongelofelijk veel, veel meer dan met MovieMaker. Toch geef ik MovieMaker een 8, door de eenvoud van dat programma zijn alle belangrijke functies intuitief te vinden. Dat is bij Premiere Pro wel even anders. Er moest en zou een eerste filmpje gemaakt worden met de nieuwe software en dus knipte ik wat fragmenten van onze Koninginnedag bij elkaar.


Nu ook beschikbaar in hogere kwaliteit op Vimeo.Het commentaar van Lucy: "Ik vind er geen donder aan, een paar schoenen en het hoofd van een onbekende." Wat klopt hier niet? Vrouwen zijn juist dol op schoenen!

Maar ze heeft wel gelijk, immers niet de inhoud maar de techniek stond centraal. Nieuwe technieken moet men zich eigen maken en dan is het vaak een kwestie van een stapje naar voren en twee stapjes terug. Daar zijn vast meer voorbeelden van te verzinnen. Hoe dan ook is onze eerste officiële Koninginnedag in Nederland samengevat in 1:43 minuut en het nieuwe speeltje geeft inspiratie om het filmen nieuw leven in te blazen.

Besides Koninginnedag 2008 in Rijen there are a lot more CasaMovies to be watched in Google Video, Vimeo and YouTube.
You can also explore the CasaMpeg Category or retrieve a list of all CasaMovies.

Thank you for watching this (C)asaMovie.

April 11, 2008

Geneuzel op vrijdagochtend

Donderdagmorgen was het zover dat het gips om de duim van Luchiano (10) eraf mocht. Hij was niet overmatig enthousiast, het groene gips bevalt blijkbaar. Onderweg naar het Amphia ziekenhuis in Oosterhout was hij wat stil.

In de wachtkamer kwamen de tranen. Het gedoe met die waterpokken zit hem dwars, ze zitten nu over zijn hele lichaam en doen pijn. Dat laatste komt omdat we er woensdagavond talkpoeder met menthol op hebben gestrooid. "Wat vind je erger", vroeg ik, "veel jeuk of een beetje pijn?"

Nadat het gips succesvol verwijderd was had Luchiano niet veel animo om naar school te gaan. Dat had vooral te maken met de waterpokken in zijn gezicht. "Ze noemen me pokkenjong." Ik vind het best meevallen en later krijgt hij toch jeugdpuisten. Maar donderdag en vrijdag mag hij thuisblijven.

Het zijn vreemde dagen. Het weer is prachtig, weliswaar slechts 13 graden maar de zon schijnt en de lucht is fris. Men krijgt zowaar zin in gekke dingen als wandelen. Gelukkig blijft het bij zin.

Spring is in the air! Donderdag na de lunch maakten collega Geoffrey en ik een kleine omweg over de zesde verdieping. Daar zitten de dames van Juridische Zaken, Communicatie en vooral Zakelijke Markt. Ze bekeken ons begerig een beetje verbaasd toen we daar met een bekertje warme chocomel (code 011) over hun gang liepen.

Jaja, het stuk over generaal Stanislaw Wladyslaw Maczek waarom hij op 30 oktober 1944 Ereburger van Breda is geworden komt eraan. Dat is geen belofte, immers CasaSpider belooft nooit iets. Maar het komt eraan.

Over eraan komen gesproken. Diana (1) praat tegenwoordig honderduit. Wel moeten we oppassen dat ze geen clone wordt van Dora. Bij het verzetten van een bierglas roept ze dan: "Trek Dora, trek!" Gisteren had ze een nieuw spelletje. Ze neemt een aanloop en botst met haar borst tegen mijn been dat lui op de salontafel ligt. Ik roep dan hard "Booooooo!" in diverse variaties. Vervolgens gaat Diana weer op een afstandje staan, kijkt mij ondeugend aan en zegt: "Nog een keer... komtie!"

En dat een keer of honderd achterelkaar. Het geduld van Cyberjunk en generaal Maczek wordt nog even op de proef gesteld. Zeker laatstgenoemde zal het allemaal een worst zijn, immers hij is 11 december 1994 in Edinburgh overleden op de respectabele leeftijd van 102 jaar.

March 17, 2008

Associaties met Dorst

Mensen associeren de hele dag door. Er hangt een bepaald geurtje, bijvoorbeeld aftershave of spruitjes, en men denkt terug aan een bepaalde situatie. Okay, misschien niet zo'n sterk voorbeeld. Zelf heb ik wel eens geassocieerd met Katja Schuurman, dat was niet onplezierig.

Zondagmiddag deden Luchiano (10), Diana (1) en CasaSpider hun gebruikelijke rondje. Eerst naar het hertenkamp aan de Hoeksestraat. Aan de binnenkant van het hek zitten twee schrikdraden, tot nu toe kan Diana er nog niet bij maar het blijft uitkijken.

16.03.2008: Diana (1) staart over het ruige landschap bij het Water aan de Warande in Gilze. Klik voor groter.Het begon te regenen. In plaats van naar het speeltuintje namen we de auto richting Gilze. Qua associeren hadden we beter naar Dorst kunnen rijden, dat ligt tussen Rijen en Breda maar we gingen dus naar Gilze. Daar zag ik laatst een mooi park met water en een bruggetje, het heet Water aan de Warande. Onderweg luisterden we naar Langs de Lijn.

Luchiano vroeg verbaasd: "Voetballen ze nu? Hoe kan dat, het regent!" "Ja jongen", antwoordde ik, "voetballen is geen sport voor mietjes. Als jij ooit bij vv Rijen gaat spelen moet je bij dit weer ook gewoon voetballen hoor." "Maar dan word je toch ziek?", aldus Luchiano het standpunt van Curacaoenaars bij het voelen van een paar druppels regen verwoordend.

Diana vond het Water aan de Warande prachtig. Ze kijkt elke dag naar een DVD van Dora. Dora is een klein dapper meisje dat met haar kameraad Boots (een aapje) in iedere aflevering een opdracht moet vervullen. Dat gaat altijd in drie stappen, bijvoorbeeld zo: Rivier - Oerwoud - Huis. Ze moeten dan eerst over de rivier, dan door het oerwoud en komen uiteindelijk aan bij het huis. Niet al te moeilijk om te snappen. Vaak komt er een brug in het verhaal voor en Diana was erg blij om nu eens over zo'n brug te mogen lopen. Van de weersomstuit noemden we haar Dora.

Een foto bij een uitkijkpunt en eentje van de ruige natuur en we konden weer naar huis. Het kostte de nodige moeite om Diana naar binnen te sluizen, liever bleef zij met haar rode laarsjes in de plassen stampen. Thuis schreef Luchiano in een mum van tijd zijn epistel gilze gilze!!!rijen rijen!!!, let maar niet op de uitroeptekens.

Tot slot de associatievraag: Dorst - ??? - ??? - Voetbal International.

Vul de twee tussenliggende stappen in, het is net iets gecompliceerder dan Dora. Hints: taal en Unix.

March 13, 2008

PeeFee

Diana (1) is vandaag 678 dagen oud of voor wie niet zo snel kan rekenen 1 jaar en ruim 10 maanden. De laatste tijd is ze druk bezig om te leren praten. Meestal is het gebrabbel maar vaker en vaker komt er iets zinnigs uit.

"Spekkie!", commandeert ze me met haar vinger uitgestoken naar de provisiekast. Het is zomaar een voorbeeld. Behalve taal ontwikkelt zij ook haar gevoel voor humor. Wat is dat eigenlijk, gevoel voor humor? Regelmatig voeren wij de volgende scetch op.

CasaSpider: "Feyenoord!"
Diana: "PEEFEE!!!"
CasaSpider, quasi boos zijn hoofd naar haar toebuigend: "FEYENOORD!"
Diana, zich even stil houdend en dan vanuit haar ooghoeken glinsterend naar mij kijkend op zachte toon: "peefee..."

Dan lachen we allebei en zegt ze nogmaals hardop: "PEEFEEEEEE!!!"

Materiaal voor een CasaMovie. Probleem is alleen dat Diana hetzelfde gedrag vertoont als de papegaai die altijd praat maar op het moment dat hij zijn kunsten op televisie mag vertonen plotseling geen woord meer uitbrengt.

March 10, 2008

El Sapo El Sapo (46)

1.

Het aantreden van de Verlosser had direct invloed op de resultaten van de concurrentie. Toen de Verlosser zogenaamd na een dispuut met Marco van Basten maar in werkelijkheid in opdracht van Danny (Cruijff en CasaSpider lijken in meerdere opzichten op elkaar) besloot af te treden waren de gevolgen nog drastischer. De topclubs (en AZ) voetbalden helemaal niet meer.

Een gratis advies aan de KNVB om als er wederom een belangrijke voetbaldatum op de kalender staat vooraf Guusje Ter Horst te vragen de week voordien niet met de politie te onderhandelen.

2.

Zondag regende het maar toch maakte CasaSpider, El Bikkel de tu Vida zijn wekelijkse rondje met de kinderen. Deze keer gingen we naar het hertenkampje aan de Hoeksestraat. Diana (1) vond het prachtig, haar favorieten waren de geiten en nog meer de kippen. Luchiano (10) had eerst geen zin (saai) maar wilde later nieuw brood halen om de dieren te voeren.


09.03.2008: Diana (1) bij de geitjes aan de Hoeksestraat te Rijen. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


3.

Thuis had Lucy slecht nieuws. Luchiano had zijn smurfen niet opgeruimd en toen zij diens kamer inliep stapte ze per ongeluk op zo'n blauw mannetje. Drie maal raden op welke, inderdaad op Grote Smurf.

Luchiano was enigszins aangeslagen maar Lucy was al bezig om Grote Smurf met twee-componentenlijm op te lappen. Dat lukte aardig, behalve dat het boek van Grote Smurf nu recht voor zijn gezicht staat. Een uniek exemplaar derhalve.

4.

Het gebeurt niet vaak, een El Sapo met vier punten maar een voor medewerkers van de Druppel interessante zaak vraagt speciale attentie.

[ANP] GRONINGEN - De stad Groningen en omgeving kampen sinds het begin van de nacht van zondag op maandag met problemen met de waterleiding. Doordat de druk niet goed is, komt er weinig tot geen water uit de kraan. Dat meldde het Waterbedrijf Groningen.

De oorzaak van het probleem is een breuk in de waterleiding die rond twaalf uur s nachts is ontstaan. Waar de breuk zit is nog onbekend. Ongeveer 220.000 mensen zitten zonder water. (Bron)

De hamvraag is: Waar was Dirie G.J. om twaalf uur 's nachts?

February 25, 2008

Gierende hormonen

Zondag was het weer niet zo mooi als de professionele voorspellers hadden doen geloven. Toch konden we ons wekelijkse rondje lopen, zonder jas met fleece-trui. "Moet ik mijn zonnebril op?", vroeg ik aan Lucy. "De zon schijnt nog geeneens", antwoordde zij.

24.02.2008: Een week eerder lagen hier nog twee meisjes met lange haren, nu Luchiano (10). Klik voor groter.Luchiano (10) was vooruit gelopen. Diana (1) en ik troffen hem slapend aan boven op het klimrek. Dat vindt hij stoer. Een week eerder waren er twee meisjes met lange haren aan het spelen. Luchiano stond met open mond zeker vijf minuten naar die meisjes te staren.

"Aha, de hormomen gieren", dacht ik bij mijzelf.
"Hey swa, mooie meisjes he?", zei ik tegen hem.
- "Ach man, ik ben aan het kijken wanneer ik op dat klimrek kan".
"Ja, ja, er is anders nog plek genoeg."

's Avonds Boer zoekt Vrouw. Het is een ietwat eenzijdig genre maar tekstschrijvers als Haye van der Heijden kunnen qua one-liners nog wat van de boeren leren.

Over leren gesproken, boer Jan die tot dusverre met lege handen is gebleven heeft wel iets opgestoken van de tijd die hij met de uitverkoren dames heeft doorgebracht.

Achter zijn bureau zittend wijst hij op een grote kaars: "Neem dit bijvoorbeeld. Het ding heeft nul functie maar is wel gezellig." Aan de andere zijde van het bureau staat een vaas met bloemen.

Misschien iets voor Charlene Meulenberg die afscheid heeft moeten nemen van Idols? De hormonen gieren.

December 23, 2007

CasaMovie: The Spiders in Holland: Wintertime

Twee dubbele punten in een titel is dat niet een beetje veel van het goede? Aangezien het vier maanden geleden is dat de voorlaatste CasaMovie het licht zag doen we hier niet moeilijk over. Ja, dit is de eerste in Nederland door CasaSpider vervaardigde film. Verwacht echter geen uitputtende samenvatting van onze eerste maanden in het koude kikkerland.

De afgelopen dagen oogde Nederland voor een groot gedeelte wit van de sneeuw. Of was het veredelde rijp? Omdat de zon goed doorkwam zag het er allemaal mooi uit. Luchiano (10) en Diana (1) speelden voor het eerst in dergelijke omstandigheden en vermaakten zich goed.

Diana loopt door de kou of ze nooit anders heeft gedaan. Een paar maanden geleden op Curacao kon ik mij dat niet voorstellen, ze liep altijd bijna naakt rond in de warmte. "Hoe moet ze ooit aan kleren en schoenen wennen?", vroeg ik mij af. Zorgen om niks.

Laten we verder niets voorwegnemen en de movie starten, met dank aan YouTube dat zelf overigens ook een bescheiden rol in de film speelt. Hmm... toch iets voorweggenomen. Enjoy!

Besides The Spiders in Holland: Wintertime there are a lot more CasaMovies to be watched in Google Video and YouTube.
You can also explore the CasaMpeg Category or retrieve a list of all CasaMovies.

Thank you for watching this (C)asaMovie.

December 22, 2007

Ruitenwisserperikelen

Er zijn van die dingen die men wel op Curacao maar niet in Nederland kan doen. Voor de hand liggend is het nu bezoeken van een Happy Hour aan het strand om in korte broek aan een koud biertje te lurken. Donderdag heb ik de donkerzwarte Volkswagen Jetta een beurt gegeven. Na het wassen in de wasstraat is zij ook van binnen flink met de stofzuiger onder handen genomen.

22.12.2007: Diana (1) begint al aan de sneeuw te wennen, handschoenen heeft ze niet nodig. Klik voor groter.Al een tijdje was de ruitenwisservloeistof op. Vooral met die mist van tegenwoordig is een vieze voorruit geen pretje. Net als op Curacao gooide ik er water met zeepsop in, alleen gaat er in het reservoir van de Jetta niet minder dan drie liter. Vrijdagochtend wilde ik eens lekker sproeien en trok de ruitenwisserhendel naar me toe.

Er klonk wat gebrom en de ruitenwissers begonnen te wissen maar water, ho maar. Het display op het dashboard gaf aan dat het -4 graden Celsius was. Logisch redeneren leidde al snel tot de conclusie dat, nou ja dat is logisch hè.

Zaterdag was een schitterende dag. We gingen naar Breda en genoten onderweg van het panorama. De velden en de bomen waren wit en straalden bij -7 graden in het sterke zonlicht. Ook de stad zag er mooi uit, jammer dat het fototoestel thuis lag. Luchiano (10) had nog een skateboard te goed van Sinterklaas maar omdat die nog steeds niet over de brug was gekomen offerde ik mij op. Diana (1) kreeg een Teletubbies puzzle. De hele dag roept zij "Oh-oh!" en Po is haar favoriete figuur, evenals destijds bij Luchiano.

Die thuis meteen zijn skateboard uitprobeerde terwijl ik een ommetje met Diana maakte. We hebben maar geluk met onze landerijen. Diana stapte stevig door en ja, over een jaar ofzo komen haar handjes wel uit de mouwen tevoorschijn. Bijna vrijwillig poseerde ze vervolgens met de donkerzwarte Jetta.

Bij het Kruidvat hebben we echte ruitenwisservloeistof gekocht met antivries erin. Het spul moet echter onverdund in het reservoir. Sjongesjonge, wat duurt het ongelofelijk lang voordat drie liter water er door de verstuivers uit is geperst.

December 20, 2007

Kerst, sneeuw en de kinderen

Koud drie dagen aan het werk was CasaSpider wel toe aan een vrije dag. Over koud gesproken, wat is het toch koud de laatste tijd. Donderdagmorgen reed ik naar Valkenswaard in de hoop wat dingen met de Postbank te kunnen regelen. Het leverde winterse tafereeltjes op (hallo Curacao!) maar verder niet het gewenste resultaat. Ach, de auto is gewassen, van binnen schoongemaakt en het adres van onze mobiele KPN-telefoons is aangepast naar Rijen.

Terwijl ik onderweg was ruimde Lucy onze schuur leeg. Tegen betaling van twee knippen hadden we de grofvuilophaaldienst besteld. Twee dagen geleden belden ze om door te geven dat men donderdagmiddag langs kwam. Diana (1) keek haar ogen uit in de tuin waar het gras plotseling wit was in plaats van groen.

20.12.2007: Diana (1) verbaast zich over de (lichte) sneeuw in de tuin. Klik voor groter.Op de Sint Jozefschool was het de dag van de Kerstviering. De kinderen moesten allerlei spullen kopen om zelf een kerststukje te maken, voor mij was het compleet nieuwe kost. Zo stond er op het boodschappenlijstje van Luchiano (10) een oase. Dat blijkt een groen stuk spons te zijn dat eerst water op moet zuigen en waar men vervolgens takjes en versiering in kan steken. Een aardige dame van GardenMaster Rijen hielp ons daar gisteren bij.

Donderdagmiddag waren de kinderen vrij, om half vijf werden ze weer op school verwacht voor het Kerstdiner. Ik zat wat op hete kolen omdat het grof vuil nog steeds niet was opgehaald. Het gemeentehuis stelde me gerust: "Meneer, als ze u hebben gebeld dat ze donderdagmiddag komen, dan komen ze ook."

Overigens had ik het gemeentehuis eerder die dag al bezocht om een bewijs van goed gedrag te scoren ten behoeve van mijn huidige werkgever in Den Bosch. Tegen de vrouwelijke beambte zei ik quasi-lollig: "Eigenlijk vreemd dat ze daarom vragen". Terwijl ik enige minuten eerder bij de Marskramer op zoek naar stofzuigerzakken nog had gezegd dat de mannelijke eigenaar tamelijk vermoeiend was als hij grappig probeerde te zijn.

Maar zo ben ik.

Om precies vier uur arriveerden de mannen van het grof vuil. Afspraken worden in Nederland gewoon nagekomen, dat is even wennen. Onze schuur ziet er ineens een stuk groter uit. Even later reden we Luchiano in de zojuist schoongemaakte (Spic & Span) donkerzwarte Volkswagen Jetta naar de Sint Jozefschool voor zijn Kerstdiner. Het diner was een succes, alleen moesten de kinderen eerst een soort van speurtocht volbrengen waar hij niet helemaal op gekleed was.

En hij hoest al zo.

Het schijnt allemaal best leuk te zijn geweest en ook het eten was lekker. Patat friet met frikandel (of kroket), wie houdt daar nu niet van? In het klaslokaal kon ik Luchiano voor de kerstboom fotograferen met zijn zelfgemaakte kerststukje. Het staat nu op een prominente plaats bij ons in de woonkamer.

November 24, 2007

Waarom Diana visje kan zeggen

Op het moment dat Diana (1) een computer in het zicht krijgt gaan haar ogen stralen en loopt ze er recht op af. Zo jong al zo verslaafd. Behalve rotzooien met de muis en alle toetsen tegelijk indrukken is zij dol op CasaMovies.

Als wij op Curacao even geen kind aan haar wilden hebben parkeerden we haar voor de computer met een stuk of tien CasaMovies op repeat. Sommigen noemen dit geestelijke mishandeling. In Rijen is onze infrastructuur nog niet uitgekristalliseerd. Momenteel staat mijn laptop beneden.

"Flmpjvisjes", brabbelt Diana. Dat betekent dat zij het filmpje van de visjes wil zien. Het betreft de laatste CasaMovie waarin Piet en Emmie een dolphin-encounter hebben. Op het moment dat de dolfijnen in beeld komen wordt zij dolenthousiast en om een of andere reden zeg ik dan altijd: "Visjes".

Ja, ik weet ook wel dat dolfijnen zoogdieren zijn. Op het betreffende moment klinkt "visjes, visjes" echter veel beter dan "zoogdieren, zoogdieren", geloof mij maar. CasasPa en Truus hebben een vijver achter in de tuin waarin een stuk of tien (echte) visjes zwemmen. Ook die noemt Diana visjes.

Over tuinen gesproken, het is heel goed dat wij een tuin hebben.

November 13, 2007

Fiets rap ziek

Luchiano (10) kon dinsdagmorgen niet wachten om naar school te gaan. Niet dat de lessen nu plotseling zo interessant zijn of dat er wellicht een meisje naar hem aan het lonken is, neen hij mocht voor het eerst met zijn fiets naar school.

Maandagavond hadden we speciaal daarvoor een fietsslot bij Formido gehaald en zelf had hij aan de verhuizers van Voerman International gevraagd of het overdag verplicht is om verlichting op de fiets te hebben. Volgens de verhuizers hoeft dat overdag niet. Ik heb mijn twijfels.

Luchiano is apetrots op zijn fiets. Als ouder maakt men zich echter wat zorgen omtrent het zich zelfstandig in het verkeer begeven door iemand die daar niet aan gewend is. Helemaal als die iemand tamelijk eigenwijs is en voor wie Het Ene Oor In Het Andere Uit principe geldt.

13.11.2007: Luchiano (10) gaat voor het eerst met de fiets naar school in Rijen. Klik voor groter.Iets heel anders, gisteren verscheen een aantal malen de volgende stelling op TV: "De Nederlandse taal verengelst rap".

Indien men in plaats van het oud-Hollandse woord rap in de betekenis van vlug denkt met een nieuwe Ali B-song te maken te hebben dan bevestigt de stelling zichzelf.

Wij gaan verder met de familiebeslommeringen. Na Luchiano over het Turfpad te hebben zien wegfietsen was het tijd om voor Diana (1) te zorgen.

Zij is al een paar dagen niet helemaal lekker. Koortsig en haar mondhoeken vertonen scheurtjes. Soms wijst ze daar met haar wijsvinger naar en zegt dan heel zielig: "Au".

Aangezien we nog geen huisarts hebben belde ik mijn zus Margriet. De huisarts die zij kende was juist vandaag vrij. Zijn vervangster had morgen pas een gaatje.

Gelukkig vond ik nog een andere, dokter Robben gespecialiseerd in Schwalbes. Deze constateerde dat Diana inderdaad niet lekker was. Hij luisterde naar haar longen en die zijn in orde. "Waarschijnlijk is het een virus. We kijken het even aan. Als het aan het eind van de week niet verbeterd is wil ik haar opnieuw zien."

Hij schreef een vaseline-achtige zalf voor om de wondjes bij Diana's lippen te genezen. Het recept lag al klaar bij de aanpalende apotheek. Geweldig toch, gewoon doorlopen zonder te betalen en toch spullen meekrijgen. Dat zijn leuke dingen om aan te wennen.

Thuis mocht Diana op de bank slapen en begon Luchiano eindelijk aan zijn huiswerk. Volgens hem ruim op tijd, immers het hoeft morgen pas af te zijn. Hmm... zo deed ik het zelf ook altijd.

November 5, 2007

Een dag voor de verhuizing

Er is doorgewerkt en veel heen en weer gereden de afgelopen dagen, heen en weer naar Rijen. Een paar highlights.

Aanhangwagen

Donderdag 1 november haalden we de tienerkamer voor Luchiano (10) op bij vrienden van Luc en Pascale. Een tienerkamer past niet in de kofferbak van de donkerzwarte Volkswagen Jetta. Zus Margriet en zwager Wiro hebben een Mondeo met trekhaak en, niet onbelangrijk, een aanhangwagen.

01.11.2007: De aanhangwagen vakkundig ingepakt door Wiro met een hele tienerkamer en een tweepersoonsbed. Klik voor groter.Aan mij de eer om deze combinatie naar Rijen te rijden. Margriet ging voor de zekerheid mee. We laadden de tienerkamer in en reden naar Dommelen om de rest van het gezin op te pikken. CasasPa had bij de Kringloop in Valkenswaard een aardige eethoek gezien, daar gingen we eerst even heen.

De eethoek was snel gekocht en er stond ook een mooi bed met kastjes voor weinig geld. Dat kwam onder andere omdat een aantal latten ontbrak voor de versteviging. Wiro keek de zaak eens aan en zei al snel dat dat geen probleem was. Bij de Formido kochten we vier planken en diezelfde avond zou Wiro langskomen om een en ander in elkaar te zetten.

Het was de eerste keer dat ik met een aanhanger reed. "Er is geen kunst aan", zei Margriet. "Immers de aanhangwagen rijdt gewoon achter je aan." Een geweldig concept. Na vijf minuten was de plankenkoorts al bijna omgeslagen in overmoed. Het moeilijkste van een aanhangwagen is trouwens het inpakken.

De tienerkamer lag er al in en het bed van de Kringloop namen we direct mee. Met verbazing keken wij toe hoe Wiro onderdeel na onderdeel op de aanhanger legde. Waar in mijn geval perfect passend lijkende stukken nooit passen klopte bij Wiro alles precies. Wat een geluk heeft die man!

Ikea

Het uitpakken in Rijen was een fluitje van een cent. Het bed was nog niet in elkaar gezet maar we wilden alvast matrassen, dekbedden, kussens, hoeslakens, slopen en wat dies meer zij hebben. Margriet stelde voor om naar Ikea in Breda te gaan.

Als ik ergens een hekel aan heb zijn het wel Ikea-verhalen. Eens beloofde ik mijzelf plechtig nooit over een bezoek aan Ikea te schrijven. Maar ja, ik zou ook nooit een bonuskaart van Albert Heijn of Airmiles nemen en nu heb ik ze allebei.

Het was zowel voor Lucy als voor mij ons eerste bezoek aan een vestiging van Ikea. Zonder er verder veel woorden aan vuil te maken, het is een geweldig bedrijf. In een uur en een kwartier lag alles waar we voor kwamen in de auto.

Het Bed

Om een uur of zeven arriveerde Wiro, de Man van Het Bed. Met een lege maag kan men niet werken, daarom verorberden we eerst een portie Chinees. Het bed lag in onderdelen in de woonkamer. Wiro overzag de situatie en wees de onderdelen aan die als eerste naar boven moesten.

Die eerste onderdelen konden gewoon aan elkaar geschoven worden. Toen begon het moeilijke gedeelte, het construeren van de verstevigingsconstructie. Eigenlijk zat deze heel snel in elkaar. We legden een bedbodem in het bed en Wiro zei direct: "Hmm... welke maat matrassen hebben jullie gekocht?" "200x90", zei ik achteloos. Dat stond ook op de bedbodems.

02.11.2007: Wiro eet Chinees en zijn fan Diana (1) kijkt bewonderend toe, Het Bed ligt nog in onderdelen verspreid in de woonkamer. Klik voor groter."Dan is het bed te lang", sprak Wiro. Hij mat het na en inderdaad, het bed was 212 centimeter lang. "Wat nu?", vroeg ik iets minder achteloos. "We gaan het bed inkorten", sprak Wiro.

Hij schroefde de zaak weer los en zaagde met een ietwat botte decoupeerzaag 10 centimeter van de zijkanten van het bed alsmede de steunplank af. Drie kwartier later had hij de zaak weer in elkaar geschroefd.

We legden een bedbodem in het bed en deze paste nu een stuk beter. Toch was Wiro niet tevreden: "Hmm... de bedbodem steekt boven de zijkant van het bed uit." "Is dat erg?", vroeg ik ongerust.
"Ja, want dan schuift de matras eraf."
- "Ojee, en wat kunnen we daaraan doen?"
"De verstevigingsconstructie laten zakken."

Wiro voegde de daad bij het woord en schroefde het geheel voor de tweede keer los. Een half uur later zaten de planken weer vast maar deze keer een centimeter of tien lager. We legden beide bedbodems erin en bekeken met voldoening het resultaat. Tijd om de matrassen erop te leggen.

Om ongeveer half elf was Het Bed klaar.

Diamond Piet

Zaterdag hadden we een afspraak met Diamond Piet die kwam helpen klussen. Lucy had bij de Kringloop in Valkenswaard een zwarte driezitsbank gezien die zij graag wilde hebben. We kochten hem en hadden het geluk dat Margriet en Wiro zondag toch in Rijen moesten zijn voor een verjaardagsfeest bij hun oude overburen.

03.11.2007: Diamond Piet zet tienerkamer Luchiano (10) in elkaar met Super Tools. Klik voor groter.Piet heeft (nog) geen TomTom maar was er met zijn uitgeprinte routebeschrijving toch een kwartier eerder. Bij de voordeur had hij een mooi pakket met Duvel en Westmalle Tripel neergezet, waarvoor onze hartelijke dank. Het doel was om de tienerkamer van Luchiano af te krijgen. Dat hield in het in elkaar zetten van een bed en een hang- en legkast.

Probleem was dat al het materiaal in de woonkamer stond. Kom er maar eens achter welke onderdelen bij het bed horen en welke bij de kast. Helemaal als men deze meubels nooit in gemonteerde toestand heeft gezien en beide in dezelfde kleur groen geschilderd zijn.

We begonnen met het bed en warempel, na niet al te lange tijd waren losse planken daadwerkelijk getransformeerd tot een bed. Piet had zijn klusmateriaal meegenomen en dat was spul waar een professional jaloers op is. Dat bleek zondag wel toen Wiro langskwam, die keek zijn ogen uit.

Na het bed moesten Lucy en ik even op pad voor een keukenkastje, een gasstel, een wasmachine en een televisie. Het keukenkastje is bij Formido besteld en de overige spullen worden dinsdag door Mikro afgeleverd. Wij zijn benieuwd. We haalden Chinees en daarna begonnen Piet en ik aan de kast.

Het was een hele klus (voor ons) maar ook de kast staat. Er was alleen iets geks, we hielden twee grote groene planken over. Na uitgebreid passen en meten concludeerden we dat die toch echt niet in de kast konden. Het geeft altijd een vreemd gevoel als men onderdelen overhoudt, maar zowel bed als kast zagen er respectievelijk uit als een bed en een kast.

We bedankten Piet voor de support en de gezelligheid. Hij reed terug naar Utrecht en liet zijn Super Tools bij ons achter.

Beren

Vrijdag waren Margriet en ik een ochtend alleen naar Rijen gereden om de eethoek erheen te brengen. Die eethoek moest eerst bij de Kringloop worden opgehaald. Terwijl wij hem vastsjorden met zes gele spanbanden stopte er een auto vlak bij de ingang van het magazijn.

Er stapte een vrouw uit die vroeg of ze een oude pick-up (draaitafel) kon achterlaten. Daarna sleepte zij twee enorme pluchen beren uit de kofferbak. Margriet zei direct: "Hey, is dat niets voor Diana (1)?" De man van de Kringloop die ons hielp vond dat een goed idee: "Neem maar mee!" We hoefden er niet voor te betalen en waren twee beren rijker.


04.11.2007: Diana (1) is verguld met haar twee Kringloopberen. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Diana is ermee in haar nopjes.

Zondag

Zondag waren wij om iets over enen in Rijen. Margriet en Wiro kwamen er al snel aan met de aanhanger met daarop de eerdergenoemde zwarte driezitsbank en een salontafel van CasasPa. Ze wilden de tienerkamer van Luchiano zien en vonden dat die er goed uitziet.

Ik wees op de twee overgebleven planken. "Hmm... dat is vreemd", zei Wiro. Na even nadenken concludeerde hij dat dat onderdelen waren van een la voor onder het bed. In de tussentijd had Margriet contact gelegd met de vorige eigenaren en die bevestigden dit.

Met behulp van Diamond Piet's Super Tools was het eenvoudig, ja zelfs een plezier voor Wiro om de beddenla onder het bed te bevestigen. Toen zij naar hun verjaardagsfeestje gingen reden wij naar Ikea in Breda. Hier was het een drukte van belang maar we slaagden zonder daar veel woorden aan vuil te maken erin om pannen, borden, glazen en bestek aan te schaffen.

Verhuizing

Ons huis wordt steeds bewoonbaarder en het moment van verhuizen is bijna aangebroken. Dinsdag wordt de eerste keer dat we er blijven slapen en woensdag gaat Luchiano voor het eerst naar de Sint Jozefschool in Rijen. UIteraard neemt hij dinsdag afscheid van de Sint Servatius in Borkel, de school waar hij gedurende onze eerste tijd in Nederland met veel plezier naar toe is gegaan.

Het wordt ook een afscheid van CasasPa en Truus die ons ruim een maand gastvrij onderdak hebben geboden. Maar vandaag is het maandag. Dinsdag en woensdag zijn nog toekomst. We zullen zien hoe de dingen lopen.

October 31, 2007

Rijen rijden Rijen

We rijden wat af de laatste dagen. Op en neer naar Rijen, laat de woordspelingen maar doorkomen. Dinsdag kochten we veel schoonmaakspullen bij de Blokker in Valkenswaard. Toen ik met een wasmand vol spullen bij de kassa aankwam vroeg de caissiere of we gingen schoonmaken. Met een blauwe jurk aan had ik haar Jomanda genoemd.

Nadat we naar Rheden gerijen waren, opnieuw, naar Rijen gereden waren begonnen we met schoonmaken. Om drie uur stond er echter een afspraak met een Mystery Guest. De dingen zijn zoals ze zijn en hij heeft een LogSpider® op zak, rara wie is dat? Het was sowieso onze eerste bezoeker in Rijen.

31.10.2007: CasasPa, Luchiano (10) en Diana (1) in ons huis te Rijen, let op de keukenlamp! Klik voor groter.Het volgende bezoek liet niet lang op zich wachten. Woensdagmiddag kwamen CasasPa en Truus helpen. Zij hadden eerst Luchiano (10) in Borkel van school gehaald en mee naar Rijen gereden.

Het was voor hem de eerste keer dat hij ons rijtjeshuis zag. "Is ons huis aan die andere vastgeplakt of zo?", vroeg hij verbaasd. Eenmaal binnen kon het zijn goedkeuring toch wegdragen.

Lucy en Truus met de rode broek verdwenen naar de tuin en begonnen onkruid te wieden en de tegels toonbaar te maken. CasasPa en ik hingen drie lampen op, er zijn er nog vier te gaan. Als men goed kijkt ziet men bovenin de foto de voorlopige keukenlamp hangen. Voorlopig, want Lucy vindt dat hij te weinig licht geeft.

De administratieve beslommeringen lopen soepel. Het voortzetten van gas en licht bij Essent en water bij Brabant Water waren met één telefoontje geregeld. Van de tarieven ziet men wel even bleek om de neus.

Tot nu toe dacht ik dat Aqualectra op Curacao wereldwijd de hoofdprijs vraagt voor het leveren van energie, maar Nederland (b)lijkt nog een stuk duurder. Ons voorschot staat nu op 150 euro maar dat is hoogstwaarschijnlijk te weinig.

Het is me allemaal wat, met zo'n huis. Hoe gaat het eigenlijk met Diana (1)? Zij maakt de laatste week grote stappen met betrekking tot haar taalontwikkeling. Ineens begint ze woorden na te praten. Dan zeg ik bijvoorbeeld: "Diana, ga eens zitten" en tot mijn verbazing zegt ze dan luid en duidelijk: "Zitten".

We hebben een boekje met kleuren en vormen waar zij keer op keer uit voorgelezen wil worden. Op een van de pagina's staat een wit ei. Met het boekje in haar hand kwam Diana naar mij toelopen, toonde de pagina met het ei en riep heel toepasselijk: "Ei!" Wel een beetje vreemd is dat zij zowel voor opa als voor oma "apa" zegt.

Ontwikkelingen alom dus. Ben benieuwd of er mensen zijn die nog grappigere woordspelingen over Rijen kunnen verzinnen dan CasaSpider.

October 4, 2007

Flamenco Diana

04.10.2007: Freestyle gitarist Tom (2) begeleidt Diana (1) als Flamenco danseres. Klik voor groter.Het zijn drukke tijden in ons huis te Borkel. Woensdag was onze huisbaas Luc jarig maar hij zat toen nog met mijn zus Pascale ergens in Spanje. We hebben hem telefonisch gefeliciteerd en er 's avonds een Westmalle op genomen.

Donderdagochtend kwamen ze aan op Eindhoven Airport. Zus en mede-dakloze Margriet haalde ze op. Het huis is nu lekker vol. Pascale en Luc (links) brachten een leuk kado mee voor Diana (1), een heuse Flamencojurk die natuurlijk meteen gepast moest worden. Neef Tom (2) begeleidt haar op zijn groene electrische gitaar.

Om kwart over twaalf kwam Luchiano (9) thuis van school. "Ik treed in jouw voetstappen", sprak hij trots. Ik vroeg mij af of hij daarmee bedoelde een groot schrijver of een geniale automatiseerder te worden.

"Vanmiddag om kwart over drie moet ik nablijven", was het enigszins ontluisterende vervolg. Hij had samen met klasgenoot Joey zitten vervelen. Een puike prestatie om binnen twee weken op een nieuwe school al straf te krijgen.

Inmiddels zijn we ons boeltje aan het pakken. Zometeen rijden we van Borkel naar Dommelen, beide gemeente Valkenswaard. In Dommelen gaan we een paar weken van de gastvrijheid van CasasPa en Truus genieten. Daarna is het echt tijd voor een eigen huis en haard...

September 24, 2007

Luchiano maait het gras. En Diana?

Op Curacao praat men vrijwel nooit over het weer maar hier is dat een ander verhaal. En dat terwijl elke dag de zon schijnt, afgelopen zondag tenminste wel. We vonden dat Luchiano (9) eens iets moest doen voor de kost en Margriet wist wel een leuke klus. Het maaien van het gras.

Luchiano's standaard antwoord op een vervelende vraag gesteld door persoon $X met onderwerp $Y is tegenwoordig: "Ik haat $X en ik haat $Y" maar daar trokken wij ons niet veel van aan. Even later liep hij met zijn tante, de electrische grasmaaier en een gezicht als een oorwurm baantjes over het grasveld te trekken.

23.09.2007: Luchiano (9) en Margriet maaien het gras in Borkel. Klik voor groter.
Toen ik jong was moest ik dat ook, maar dan met zo'n smalle handmaaier. Dat was nog eens afzien. Toen ze eindelijk klaar waren durfde Margriet niet te zeggen dat het huis ook een voortuin heeft.

Waar ook wel eens de grasmaaier overheen mag is het kapsel van Diana (1). Ze begint inmiddels een aardige haardos te kweken en het staat haar eigenlijk wel charmant. Mijn theorie is dat echte vrouwen lange haren hebben. Voorlopig vragen we daarom niet aan Luchiano of hij het haar van zijn zusje wil snoeien.

Mijn laptop staat in Dommelen, gemeente Valkenswaard, omdat hij geen wireless netwerkkaart heeft. Tot nu toe reed ik van Borkel via Valkenswaard naar Dommelen maar binnendoor is behoorlijk korter. Toevallig hadden Pascale en Luc een TomTom Garmin nüvi navigatiesysteem besteld, speciaal voor hun vakantie in Spanje waar ze met een huurauto rondrijden. Helaas voor hun en gelukkig voor ons werd het apparaat een dag te laat bezorgd.

Om hem uit te testen reed ik ermee naar Dommelen, binnendoor. Het was voor mij de eerste keer met een navigatiesysteem en eigenlijk kan ik al niet meer zonder. Het werkt gewoon fantastisch. Mannen hebben in het algemeen een broertje dood aan naar de weg vragen. Dat is niet handig, zeker als men qua orientatievermogen niet hoogbegaafd is. GPS is werkelijk de uitvinding van de (vorige) eeuw. Even een vraag tussendoor, kan een navigatiesysteem gestolen worden? Immers, men weet altijd waar hij is.

Tot slot een voorproefje van een grote gebeurtenis voor Luchiano. Zijn eerste schooldag op de Sint Servatiusschool te Borkel. Ik kan al voorwegnemen (is dat Nederlands?) dat de ochtendsessie niet tegenviel. Morgen meer schoolbelevenissen.

September 7, 2007

Diana (1) meets klas 5B

Vrijdag had Lucy om twaalf uur een afspraak bij tandarts Wagner. Beelden van Der Ring des Nibelungen in de wachtkamer doemen op. Ik zette haar af en reed met Diana (1) door naar de Marnixschool. Het was de eerste keer dat zij mee ging. We waren vroeg en wachtten op het blauwe bankje tot de bel ging.

Inmiddels hadden een paar kinderen al lucht gekregen van Diana's komst. Toen de bel ging stormde iedereen naar buiten en alle meisjes wilden de kleine prinses vasthouden.

07.09.2007: Diana op het blauwe bankje voor klas 5B van de Marnixschool. Klik voor groter.De jongens hadden iets minder belangstelling, uitgezonderd Nathan die altijd heel leuk omgaat met kleine kinderen. Dat is wel bijzonder want hij is tevens de grootste vechtersbaas van klas 5B.

Als de meisjes van 5B een camera in aanslag zien dwarrelen zij direct in fotogenieke posities.

  • Diana op de arm bij Danielle met links van haar Anais en rechts het nichtje van Mary.
  • Nathan is erg zorgzaam met kleine kinderen en dus ook met Diana.
  • Diana op de arm bij Anais, op de achtergrond de juf van klas 5B.
  • Van links naar rechts: Danielle, Michelle, Suena, Diana, Jacey, Nadiah en Anais.
  • En nog een keer op het schoolplein: Michelle, Danielle, Diana, Anais, Suena en Jacey.

Diana liet het zich allemaal zonder problemen aanleunen en lachte vriendelijk. "Kom we gaan nog even naar meester Peter", zei Luchiano. Meester Peter zit in klas 4B en was druk met een paar leerlingen. De meisjes waren allemaal meegekomen en bleven om Diana fladderen. Ze maakten mede door de akoestiek van het klaslokaal een enorm kabaal, een kippenhok is er niets bij.

Op een bepaald moment werd het Diana teveel en begon ze te huilen. Snel nam ik haar over terwijl meester Peter half wanhopig de meisjes naar buiten dirigeerde. "Naar buiten, ik word helemaal gek!", riep hij uit. Daar kon ik mij iets bij voorstellen.

Het was tijd om Lucy op te halen. Met Diana op de arm en Luchiano achter me liepen we de 200 meter door de brandende zon langs de file met auto's naar de mijne. We waren nauwelijks onderweg toen Diana in een diepe slaap wegzonk. Een encounter met klas 5B gaat je niet in de koude kleren zitten.

August 13, 2007

Back To School 2007 en Intermezzo

Maandagochtend om zes uur kwam er een eind aan het luie leventje van Luchiano (9). "Zo vroeg al? Moet het echt? Waarom kan ik niet gewoon thuisblijven, we gaan toch naar Nederland." Het is slechts een greep uit de smoesjes waarmee het varken zijn verblijf in bed probeerde te verlengen.

De scholen zijn weer begonnen, wel sommige waren dat al maar de Marnix-school doet het op 13 augustus. Ruim op tijd betraden wij het schoolplein, verkeerstechnisch is het meestal een gekkenhuis op zo'n eerste dag. De juf van klas 5B was er al vroeg en heet volgens eerste waarneming juf Jeanelle. Ohne Gewähr.

13.08.2007: Luchiano (9) Back To School, Marnix-school klas (niet groep) 5B. Klik voor groter.Al snel ontwaarde ik een nieuw gezicht. Een fris Hollands kopje met blond haar stelde zich voor als Rik, hij staat toevallig linksonder op de foto. "Hey, iemand die (iets) kleiner is dan Luchiano", schoot het door me heen. Immers, dat ziet men niet zo heel vaak. Vele ouders begroetten elkaar, ja ook die hebben zin in het nieuwe schooljaar.

Intermezzo Breve. Het heeft niets te maken met Back To School maar zondag hebben we lekker gezwommen bij Mambo Beach. Diana (1) was haar bikini vergeten, wanneer leert ze dat nou eens, en daarom mocht zij naakt zwemmen. Van zwemmen krijgt men dorst en een blikje Polar gaat er dan wel in: Salud!

Bij het Happy Hour op Wet&Wild waren heus mooie dames te spotten maar CasaSpider had slechts oog voor zijn twee dartele prinsesjes. Niet slecht hè, Donna?

Een biertje staat gelijk aan twee sneetjes brood wist Natascha te vertellen. Toch moest ook zij toegeven dat Polar iets soepeler door de keel glijdt. Marleen staat erbij en gelooft er helemaal niets van. Maar dat hoort zij binnenkort wel weer van haar vader. In tegenstelling tot zijn dochter leest die het CasaLog namelijk regelmatig.

Back To School. Om drie minuten over twaalf nam ik plaats op het blauwe bankje voor klas 5B. De klassen zijn rondom een vierkante schoolplaats gebouwd. De andere drie kanten heb ik al gehad, nu is de zijde van de vijfde en zesde klassen als laatste aan de beurt. Gerard, de vader van Rutger uit klas 5C kwam naast mij zitten. We concludeerden dat dit wel de warmste zijde van de school is.

De kinderen werden losgelaten. Luchiano had het goed naar zijn zin gehad. 's Morgens bleek al snel dat er een leerling teveel in de klas zat. Het was Rik. Tot hilariteit van de andere kinderen moest hij in Groep 5 zitten en niet in Klas 5. De vijfde klas is de laatste klas die onderwijs volgt volgens het oude systeem. De huidige vierde klas doet aan Funderend Onderwijs en heet Groep 6. Dat heeft bij Rik of zijn vader kennelijk tot verwarring geleid.

August 12, 2007

Dingen die Diana doet

Diana (1) is vandaag zondag 12 augustus 2007 464 dagen oud ofwel ruim 15 maanden. Tijd voor een statusoverzicht, het vorige dateert van 5 maart.

Ons valt op dat zij vooral oog heeft voor dingen waarvan wij liever (nog) niet hebben dat zij er oog voor heeft. Een blikje Polar, een schaar, chips, popcorn, de muis van de computer zijn allemaal voorwerpen waar Diana vastbesloten op af gaat. Eten is nog steeds een probleem, alleen rommel van de grond zit zo in haar mond. Of het nu vogelveertjes zijn of zomaar een stukje losliggend vuil of kleine keukenmagneetjes, het gaat erin als koek.

Lucy heeft toch geen geheime relatie met een Hoover gehad?

11.08.2007: Diana (1) is dol op telefoneren. Klik voor groter.Diana's lievelingsgadget is de telefoon. Vooral de mobieltjes van Lucy en mij, vanwege de ringtones die zij zelf kan veranderen als wij de juiste menu-optie hebben ingesteld. De huistelefoon wordt niet vergeten. Ook ander speelgoed van hetzelfde formaat houdt zij tegen haar oor en voert dan hele gesprekken. Het vreemde is dat als wij haar echt bellen er geen woord uit komt.

In onze badkamer gaat het licht aan en uit door middel van een touwtje. Luchiano (9) en ik lagen op bed en Lucy kwam net uit de badkamer. Diana dribbelde bij haar rond. "Moet je eens opletten", zei Lucy en vervolgde: "Diana, apaga la luz!" (Diana, doe het licht uit!)

Als een robotje draaide Diana zich om, liep naar de badkamer en trok aan het touwtje. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld was. Wel, ik was eind dertig voor ik dat zinnetje kon verstaan. Lucy heeft haar ook geleerd om prullen in de vuilnisbak te gooien, dat gaat dus de goede kant op.

Zaterdagmiddag gingen we naar Pleincafé Wilhelmina. Met enige weemoed denk ik terug aan de tijden dat Luchiano nog klein was. Met zijn drieën kletsten we wat en speelden domino. Als we nu gaan zitten houdt Luchiano direct zijn hand op. Hij wil vijf gulden om aan de overkant van de straat in het Wilhelminapark op de luchtkussens (Bouncer) te springen. Die zien we vervolgens niet meer terug.

Blijven over Lucy en Diana. Waar laatstgenoemde vroeger nog wel eens in slaap viel in de kinderwagen is zij tegenwoordig zeer actief. Ze wil alleen maar lopen en wel richting de overkant waar behalve luchtkussens een treinbaantje is. Lucy gaat met haar mee en zo zit CasaSpider in zijn eentje achter twee halflege glazen Duvel.

Ik had dus alle tijd om een gesprekje te hebben met Trezeguet die op Curacao vakantie viert. Maar zij kwam niet opdagen. Ik nipte aan mijn Duvel, luisterde wat gesprekken af en speurde naar mooie dames. Uitstekend uit te houden maar wel anders dan vroeger.

Ach, over een jaar of twee, drie is Diana groot genoeg om te leren dominoën.

July 22, 2007

CasaMovie: Diana Camina

De maand juli is er een van beslissende momenten. Neem bijvoorbeeld de aanschaf van een stretcher en een barbecue ook al heeft de stretcher het inmiddels begeven. En wat te denken van Diana (1) die op woensdag 18 juli zelfstandig haar eerste stapjes heeft gezet, te vergelijken met wat Neil Armstrong 21 juli 1969 op de maan deed. En zo zijn er meer beslissende momenten in aantocht.

Niet van alles is een film te maken, vraag dat maar eens na in Hollywood. Een lopende Diana is echter dankbaar materiaal. Als een volleerd actrice herhaalt ze dit kunstje net zo vaak als de cameraman wil. Okay, het is wederom een kleffe familiefilm à la The Waltons geworden maar wat stelt 4 minuut 25 vanuit een luie stoel in eigen huis nu helemaal voor ten opzichte van een zes uur durende dia-avond bij de Spiders? Zoals men dat vroeger deed.
Vermeldenswaardig is ook het einde van de movie waarin onze BBQ live in beeld komt. Eerlijk gezegd verliep de eerste BBQ-sessie soepeler dan deze maar het hele leven gaat in golfbewegingen. Er is dus nog hoop voor Diamond Piet die vanaf aanstaande donderdag met zijn dochter Emmie vakantie komt vieren op Curacao.

De scenes waarin Diana rondhuppelt in Albert Heijn te Zeelandia en het BBQ-gedeelte zijn opgenomen op zaterdag 21 juli 2007. Op de kop af 38 jaar later dan Neil's eerste stappen op de maan. Is het niet mooi? Ook mooi is dat deze CasaMovie te zien is op YouTube, voor de liefhebber.

Besides Diana Camina there are a lot more CasaMovies to be watched in Google Video.
You can also explore the CasaMpeg Category or retrieve a list of all CasaMovies.

July 19, 2007

Woensdag met Diana en Breaking News

Mijn haar werd te lang en dan krijgt het trekjes van een Afro-kapsel. Gelukkig is de oplossing niet moeilijk en wel dichtbij: Kapsalon Chadé in Bloempot Shopping Center. Er moesten ook de nodige boodschappen gedaan worden, daarom besloten we er een leuk uitje van te maken. Lucy bleef thuis maar Diana (1) ging mee en Luchiano (9) natuurlijk ook.

18.07.2007: Debbie van Kapsalon Chade houdt Diana (1) in haar armen alvorens aan CasaSpider te beginnen. Klik voor groter.Debbie en Dolly waren verrast om voor de eerste keer Diana te zien. Zonder problemen liet zij zich door Debbie in de armen nemen. Ik mocht plaatsnemen in de hoek waarna het snoeiwerk kon beginnen. Het eindresultaat was zoals gebruikelijk perfect, beter kan gewoon niet. We gingen met Diana naar het speeltuintje dat voor de kapperszaak is gelegen.

Diana op de glijbaan, Diana in de draaimolen, Diana kruipt door een ton... een dag Euro Disney is er niets bij. Maar aan alle plezier komt een einde, wij moesten door naar Centrum Supermarkt te Mahaai. Wie de meeste boodschappen in onze kar goed raadt heeft gewonnen. Na Centrum waren we nog niet klaar want een paar boodschappen kunnen alleen bij Albert Heijn worden gehaald. Bijvoorbeeld drinkyoghurt.

Toen we van huis weggingen was Diana al moe, een toestand die door de enerverende gebeurtenissen en de autoritjes tussendoor verergerde. Onderweg naar Albert Heijn viel zij dan ook in diepe slaap. Ik droeg haar de winkel in en zette haar in een winkelwagentje. Diana kon haar ogen niet openhouden en haar hoofd knikkebolde van links naar rechts en van voor naar achter. Een paar AH-medewerksters keken toe en moesten lachen. Gelukkig hadden we de camera bij ons, materiaal voor een nieuwe CasaMovie.

Thuis sliep Diana nog steeds als een roosje. Iedereen deed zijn dingen en het waren niet de minst interessante. Zo bootste Luchiano een loempia na door zich in een deken te wikkelen. Toen Diana hem zag viel ze direct aan om even later vredig op hem te gaan liggen. We aten een biefstukje met broccoli en wat huzarensalade.

Ik keek naar het NOS-journaal van half acht. Lucy en Luchiano waren met Diana in de weer. "CasaSpider, kom eens kijken", riep Lucy plotseling. De tijd van het Breaking News is aangebroken.

Continue reading "Woensdag met Diana en Breaking News" »

July 11, 2007

Stamppot (van dingen)

Van zaterdag tot en met dinsdag hebben wij andijviestamppot gegeten. Iedere portie lag als een steen op de maag en zo hoort dat bij een goede stamppot. Maar vandaag eten we iets anders, al weet ik nog niet wat.

"Wat is de letter waai in het Engels?", vroeg Luchiano (9).
- "Dat is de Griekse Y mijn zoon", antwoordde ik.
"Oh, maar wat is dan de letter W in het Engels?", luidde de logische vervolgvraag.

Nog best veel Nederlanders denken dat dat de wie is. Dinsdagavond vond de eerste halve finale plaats van de Copa América tussen Brazilie en Uruguay. Het was geen geweldige maar wel spannende wedstrijd waarin voor iedere meter werd gestreden. Brazilie is zonder Kaká en Ronaldinho niet op oorlogssterkte, maar de invallers zouden in de Nederlandse competitie geen slecht figuur slaan.

Wat zeg ik, een van die invallers speelt zelfs in de Nederlandse competitie. Het is Afonso Alves die in de 79e minuut mocht invallen voor een speler met de prachtige naam Vágner Love. Zulke mensen hebben bij geboorte al een streepje voor. Oh, het blijkt slechts een bijnaam te zijn. Eigenlijk heet hij gewoon Vágner Silva da Souza. Het is een onderdeurtje van 172 centimeter dus drie keer raden waarom de dames maar ware schoonheid zit van binnen.

10.07.2007: Brazilie verslaat Uruguay na strafschoppen (2-2 / 5-4) in de eerste halve finale van de Copa America 2007. Klik voor groter.Het was niet de beste dag uit het leven van Afonso Alves die in Nederland voor Heerenveen uitkomt. Hij viel in de 79e minuut in en incasseerde één minuut later al een gele kaart wegens een Schwalbe. Na 90 minuten stond er 2-2 op het scorebord en bij de Copa América betekent dat direct strafschoppen. Verlengen daar doen ze niet aan.

Man van de wedstrijd Diego Forlán miste de eerste strafschop voor Uruguay en hierdoor liep dit team voortdurend achter de feiten aan. In de strafschoppenserie stond het 3-2 voor Brazilie en de vierde schutter legde aan. Het was Afonso Alves en hij miste. De eerste serie van vijf strafschoppen eindigde in 4-4.

Toen Fernando de eerste sudden-death penalty miste voor Brazilie had García de ideale mogelijkheid Uruguay naar de finale te schieten. Maar ook hij faalde jammerlijk. Even later kon Brazilie juichen. De kanaries wonnen de strafschoppenserie met 5-4. En vanavond zitten we aan de buis gekluisterd voor de klapper tussen Mexico en Argentinie, de twee sterkste teams van deze Copa América. De Leffe Dubbel is zojuist gehaald en mein Geheimtip is een klassieke finale tussen Brazilie en Argentinie.

Woensdagmorgen gingen we met Diana (1) naar het Consultatiebureau. Ze is nu 79 centimeter lang en weegt precies 9 kilo, een toename van respectievelijk 1 centimeter en 230 gram ten opzichte van 8 juni. Maar ze mag rustig wat meer wegen. Het was ook tijd voor haar laatste vaccinatie, deze keer in de linkerarm. Na het bezoek aan het Consultatiebureau reden we door naar Supermarkt Vreugdenhil waar ze PediaSure in blikvorm verkopen, waarschijnlijk als enige winkel op Curacao. We schakelden meteen ook over naar Nutrilon-3.

Het zijn enerverende tijden en dan hebben we het niet eens gehad over onze speurtocht naar de barbecue met de beste prijs/kwaliteitsverhouding van het eiland. 's Middags werd ik ook nog gebeld door de Taams Kliniek. Dokter Maarten Taams heeft een vervanger gevonden die mij omstreeks 25 juli naar het Sehos mag doorverwijzen om het gips los te zagen. Om kwart voor vier was de vervanger echter niet telefonisch te bereiken voor een afspraak. Morgen verder.

Is er een mooiere manier om af te sluiten dan met een Haitiaanse wijsheid? Ik dacht het niet. "Kay koule twonpe soley, men li pa twonpe lapli." Een lek dak kan de zon misleiden, maar niet de regen.

June 30, 2007

El Sapo El Sapo (39)

1.

28.06.2007: Afscheid Jeroen Koops van SQL Integrator in Avila Beach. Klik voor groter.Donderdagavond hadden we een Technical Meeting van SQL Integrator in het Avila Beach hotel. Niet in ons gebruikelijke zaaltje dat bezet was, maar ernaast. De meeting verliep zoals altijd, HRM-dingetjes, Sales-dingetjes en een aardige presentatie van Krijn over Prince2 die tegen de verhouding in tamelijk lauw werd ontvangen en tenslotte waar iedereen met smart op wachtte: de afsluitende borrel.

Hoogtepunt was het afscheid van Jeroen Koops die met zijn gezin terug gaat naar Nederland. Een afscheid gaat altijd gepaard met zoenen van een van onze office-ladies. Nu Manja naar de concurrentie is vertrokken neemt Melisa Rosa, een dergelijk prachtige naam moet men gewoon voluit schrijven, de honneurs waar.

Uiteraard weigerde mijn camera op het moment van de kus tussen twee niet-partners en dus moest hij over. Let op het gezicht van Antonio tijdens de omstrengeling. Een kus die overigens netjes op de wangen werd gegeven. "Was dat alles? het deed nog geeneens pijn!", lijkt Jeroen te zeggen.

Jeroen, ik wens jou en je gezin veel succes en voorspoed in Nederland. Je zult nog wel eens denken aan het Happy Hour op Wet&Wid als de Insulinde door de ondergaande zon vaart terwijl bij jullie de hagelstenen door de ruiten kletteren.

2.

30.06.2007: Laatste karateles Karate-Do Curacao, Kristi met mawashi-geri tegen Sensei Ivonne. Klik voor groter.Zaterdagmorgen was er ook een soort van afscheid, de laatste karateles van het seizoen. Sensei Ivonne was moe, naar eigen zeggen zelfs gebroken. Zij had 17 uur aan een stuk door aan een belangrijke conversie gewerkt. Niet alles is goed gegaan gezien ook een aantal dringende telefoontjes tijdens de les. Als dinsdag alle currencies maar goed staan.

Luchiano (9) kwam wat langzaam op gang, hij is bepaald geen ochtendmens. Pas toen er tegen stootkussens geschopt mocht worden kwam het enthousiasme. Ook sparren doet hij graag, volgend seizoen staan er echte wedstrijden op het programma.

Tenminste als zijn moeder het goed vindt. Op de foto voert Kristi van Kridan een mooie mawashi-geri uit, zij heeft afgelopen zondag de groene band behaald.

3.

29.06.2007: Toyota van CasaSpider net op tijd voorzien van een grijs nummerplaatbelastingaddendum voor de tweede helft van 2007. Klik voor groter.Ieder half jaar, dat is vaste prik, verhaalt het CasaLog over het nieuwe nummerplaatbelastingaddendum. Een woord dat nog niet in de Dikke van Dale te vinden is maar wel via Google.

Voor de historie van het nummerplaatbelastingaddendum leze men de post Uitvinder van een woord. Op deze wijze kan men mooi de groei van Diana (1) monitoren. Bij de zich in vreemde bochten wringende Luchiano (9) is dat een stuk moeilijker.

Grijs is de kleur van het opzetplaatje dat een medewerker van Star Lease vrijdagmiddag just in time op de nummerplaat van de donkerblauwe Toyota zonder moon-/sunroof schroefde. Vanaf 1 juli worden auto's zonder grijs nummerplaatbelastingaddendum zonder mededogen van de weg gehaald en in beslag genomen.

Er zijn mensen die geen zin hebben om autobelasting te betalen. Liever lenen zij het opzetplaatje van een andere auto. Daarom klonk Star Lease deze vast op de nummerplaat maar dat doen ze niet meer. Op mijn vraag waarom niet antwoordde de Star medewerker dat het geboefte er dan gewoon de hele nummerplaat afschroeft. En het is veel moeilijker om een nieuwe nummerplaat te krijgen dan een nieuw nummerplaatbelastingaddendum.

June 24, 2007

Spanning anders gedefinieerd

Met de linkerenkel gaat het uitstekend (dank u) en daarmee tevens met het lopen. Aan een gipsarm went men ook, nog even en ik kan niet meer zonder. Flauwekul natuurlijk, zondagmorgen was er zelfs een paniekmomentje. Kort tevoren droomde ik in een gevecht verwikkeld te zijn en daardoor waren mijn spieren in het echt ietwat aangespannen. Er dreigde een krampaanval in mijn linker arm. Het feit dat ik die niet kan strekken zorgde voor enige onrust.

24.06.2007: Diana (1) in de kinderhoek van het Albert Heijn filiaal te Zeelandia. Klik voor groter.Een storm in een glas water. Bovendien, als het erop aankomt zullen we nog wel eens zien of die arm niet gestrekt kan worden. Desnoods verf ik me eerst groen.

Veel tijd wordt in huis doorgebracht. De arm stimuleert het erop uit trekken niet echt. Daar komt bij dat Lucy nu Diana (1) de auto in- en uit moet sleuren. Neen, voorlopig bevalt het best thuis.

Zondagmiddag begon het toch te kriebelen. Waar 20-jarig aanstormend toptennistalent normaliter de vrije uurtjes paraglidend of tenminste dansend op de bar van een hippe disco op Tenerife doorbrengt zagen de Spiders zich genoodzaakt een andere definitie van spannend te hanteren. We gingen naar Albert Heijn.

Albert Heijn is op zondag geopend van acht tot acht. Rond vier uur waren er tamelijk veel klanten. De verrassende salades waren de eerste stop. Rustig slenterden we door de gangpaden. Geen last van zandkorrels tussen de tenen en geen harde muziek. Onbegrijpelijk dat er mensen zijn die op zondag liever naar het strand gaan dan naar Albert Heijn.

Onze Lieve Heer heeft vreemde kostgangers.

Luchiano (9) wilde Diana meteen meenemen naar de kinderhoek maar dit hoogtepunt bewaarden wij tot het laatst. Ze was er bijna niet uit weg te slaan krijgen. De enerverende middag werd besloten met een Happy Meal voor Luchiano die van de gelegenheid gebruik maakte om zich als Shrek te laten vereeuwigen. Ook als diens vrouw doet hij het heel aardig.

June 8, 2007

Afgelopen woensdag

Voorheen ging het ongeveer zo als Luchiano (9) een boekbespreking of een spreekbeurt had. "Papa, mijn $werkstuk moet op $datum klaar zijn. Dat je het even weet." Woorden voorafgegaan door het US-dollar teken dienen als variabelen beschouwd te worden. Ondanks een gebrek aan managerkwaliteiten heb ik de ongewenste portie extra werk langzaam maar zeker terug op het juiste bordje kunnen laten terechtkomen.

Belgisch lijkt soms net op Duits voor wat betreft het zich korter kunnen uitdrukken.

Het te bespreken boek was Erin geluisd van Mirjam Oldenhave en Luchiano heeft 95% van het werk gedaan. Mij restte slechts de opmaak, het groeperen van zinnen in alinea's en de allerergste fouten er samen met hem uithalen. Dinsdagmiddag heeft hij goed geoefend en 's avonds zetten we de puntjes op de i qua presentatie. Woensdagmorgen in de auto op weg naar school was de generale repetitie en die stemde mij tevreden.

06.06.2007: Diana (1) is verguld met haar fietsje waar ze meestal mee loopt. Klik voor groter.Na even gewerkt te hebben mocht ik alweer naar huis. We hadden een afspraak bij het Consultatiebureau met Diana (1). Ten opzichte van de laatste meting op 26 april 2007 is haar gewicht toegenomen van 8700 naar 8770 gram. Mag het een onsje meer zijn? In mei heeft zij ruim twee weken met haar gezondheid gekwakkeld en twee antibiotica-kuren gekregen. Ze voelde toen zwak en licht aan.

Juist de laatste twee weken gaat het weer de goede kant op, we maken ons dus geen zorgen. Diana meet nu 78 centimeter en dat is 2 centimeter langer dan op 26 april.

Tijd om Luchiano op te halen. Zijn boekbespreking was goed gegaan, hij had een 9 min. Toen we dat thuis aan Lucy vertelden schrok zij zich een hoedje. "Wat! Een min negen?" Hoe slecht moet een boekbespreking zijn om een min negen te halen. Ik kon mij er geen voorstelling van maken. Voor de liefhebbers staat de boekbespreking online, zowel in doc als html formaat.

Om kwart over twaalf hield Yves Cooper zijn dagelijkse praatje op Dolfijn FM. Naar aanleiding daarvan wilde ik een exemplaar van La Prensa kopen met de foto van de door agenten mishandelde Jamaicaan op de voorpagina. Materiaal voor de post Kòrsou Quo Vadis. Na het werk reed ik derhalve naar Pita supermarkt waar La Prensa te verkrijgen is.

De Nijmegenstraat maakt vlak voor Pita een tamelijk scherpe bocht naar links en daar uitkomend moest ik flink in de remmen vanwege een plotseling opdoemende file. Ongeveer 50 auto's als het er niet meer waren stonden te wachten voor het benzinestation dat tegenover de supermarkt is gelegen. Als er zoveel mensen tegelijk willen tanken is er meestal iets aan de hand.

Met gespitste oren in de supermarkt had ik al snel beet. Er was een blokkade bij de Isla raffinaderij en dat betekende dat de Curoil-tankwagens niet uit konden rijden. Mijn Toyota had voldoende brandstof om met enige moeite het weekend te overbruggen. Mocht er daarna nog steeds geen benzine zijn had Luchiano geluk, dan gingen we maar niet naar school.

06.06.2007: Luchiano (9) houdt zijn boekbespreking over Erin geluisd van Mirjam Oldenhave. Klik voor groter.Het betreft een interessant conflict tussen de Isla-directie bij monde van Pedro Jiménez en de vakbond PWFC (Petroleum Workers Federation of Curaçao) die vertegenwoordigd wordt door Elvis de Andrade. De vakbond vindt dat hun leden meer betaald moeten krijgen voor hetzelfde werk dan niet-leden. Het argument hiervoor is dat het de vakbond is geweest die het hogere salaris heeft bedongen en dat het niet eerlijk is dat niet-leden daarvan meeprofiteren.

Vroeger leerde men in de geschiedenisles dat dit nu juist de kern is van solidariteit. Afspraken gemaakt tussen werkgever en vakbond gelden voor alle werknemers, ook voor degenen die niet aangesloten zijn. De Isla-directie zal het verder een worst zijn maar de rechter heeft geoordeeld conform wat vroeger in de geschiedenisles werd onderwezen.

De rechterlijke uitspraak heeft geleid tot een soort van omgekeerde wereld reactie. De Isla-directie legt zich er bij neer waardoor het bedrijf meer salaris moet betalen en de vakbond is boos dat de directie niet in beroep gaat terwijl per saldo de werknemers meer geld krijgen.

Natuurlijk is het begrijpelijk dat de vakbond zoveel mogelijk leden wil hebben, immers hierdoor staat men sterker in de onderhandelingen. Er is een aardige parallel te bedenken met vaccineren. Hoe meer mensen het doen, hoe minder risico zij lopen die het niet doen. Maar het omgekeerde geldt dus ook.

Achteraf was het allemaal een storm in een glas water. Tijdens het journaal van acht uur zaten betrokkenen met elkaar aan tafel en was de blokkade opgeheven. Donderochtend heb ik de tank voor de zekerheid toch maar volgegooid. Even later op diezelfde donderdagochtend stond op het CasaLog het volgende commentaar van Curacaoenaar:

Wat zie ik nou op de voorpagina van Amigoe? Een foto van paspoorten met daaronder: "Foto: CasaSpider Pictures". Mischien kan je freelance fotograaf worden voor de ANP :-p

Uiteraard ben ik meteen gaan kijken en warempel, bij een artikel over Aruba dat de wens heeft om naast het Nederlandse paspoort een eigen Arubaans paspoort te introduceren staat een foto van onze vier Nederlandse paspoorten. We zijn wel vereerd maar onze privacy ligt nu gewoon op straat!

June 4, 2007

El Sapo El Sapo (37)

1.

Diana (1) zit er al een hele tijd dicht tegenaan. Het is pure luiheid en het feit dat zij ontzettend goed kan kruipen dat het er nog niet van gekomen is. De stenen tegels die bijna overal in ons huis liggen helpen ook niet erg. Daarom zette ik zondagochtend twee banken tegenover elkaar op het kleine stukje vloerbedekking.


03.06.2007: Diana (1) zet haar eerste officiele losse stapjes. Klik voor groter.

(Klik voor (iets) groter)


Ze moest van de ene naar de andere kant lopen. Diana stond rechtop zonder steun en maakte gelokt door een leeg kartonnetje appelsap zowaar een paar stapjes naar de andere bank. Even later oefenden Lucy en ik samen met haar. Echt zelfstandig lopen is het niet, maar de eerste stapjes zijn gemaakt.

2.

Dolfijn FM heeft zijn eerste stapjes al lang gemaakt. Vanaf afgelopen zondag is men aan een nieuwe fase begonnen. De studio is verhuisd van Berg Altena naar het strand van Mambo Beach. Het heeft even geduurd maar het is een schitterend pand geworden. Drie maal raden op welke frequentie Dolfijn FM uitzendt. Vooral de mannelijke medewerkers hebben weken (maanden?) reikhalzend naar de verhuizing uitgekeken, vooral vanwege het uitzicht op de stranddouche.

3.

Via Dolfijn FM hobbelden we door naar het Happy Hour van Wet&Wild. Luchiano (9) vermaakte zich met Arwin en Gerard. De kinderen probeerden zich in een soort van zandmannetjes te transformeren. Bij de invallende duisternis ziet het er tamelijk overtuigend uit. Het geeft wel veel troep in de auto.

May 28, 2007

Vier maal Diana en nooit meer RCTV

De meer dan 700 Yolanthe-liefhebbers van de afgelopen tien dagen worden hierbij doorverwezen naar de relevante post. Meestal heeft CasaSpider na enige studie over vrijwel ieder onderwerp een mening. In die zin is de persoon Hugo Chávez Frías een fascinerende uitzondering. Is hij nu wel of geen goede president van en voor Venezuela?

Op zondag 27 mei 2007 ging de stekker eruit bij de Venezolaanse zender RCTVNiet in zijn voordeel spreekt dat Chávez zijn vrienden bij voorkeur zoekt onder tegenstanders van de Verenigde Staten. In eigen land is Chávez onder uiteenlopende groeperingen als studenten, middenstanders, geestelijken eufemistisch gezegd niet populair. Feitelijk wordt hij gesteund door de armen en door het leger.

Een eerste foto van Diana (1) temidden van Arwin (4) en Luchiano (9) gehuld in een gele handdoek op Wet&Wild.

Venezuela is het vijfde olie-exporterende land ter wereld en de tweede leverancier van de Verenigde Staten. In een land met zoveel olie behoort geen armoede te bestaan is de stellige overtuiging van Chávez. Daarom heeft hij grootscheepse programma's opgezet om de armoede bij de wortel aan te pakken, programma's voor huisvesting, onderwijs en medische zorg. Op het gebied van onderwijs en medische zorg is er veel hulp vanuit het bevriende Cuba, hulp in ruil voor goedkope olie.

Venezolanen die ik op Curacao spreek zitten voornamelijk in de ICT en behoren derhalve niet tot de echte onderlaag van de samenleving. Zij ontkennen dat bovengenoemde programma's goed werken en noemen het liever propaganda waarmee Hugo Chávez de armen electoraal aan zich bindt. Feit is dat er in Venezuela een grote omwenteling bezig is en daarvan is niet iedereen gediend. Niet voor niets staat het land internationaal hoog genoteerd op het gebied van corruptie.

Als onderzoeksjournalist op Curacao ben ik internationaal gezien afhankelijk van televisie en internet. Om zich een goede mening te kunnen vormen is het van belang toegang te hebben tot goed beargumenteerde opiniestukken van zowel voor- als tegenstanders. Voor Diana is leren lopen vooralsnog van meer belang dan het vormen van een mening en Lucy helpt haar daarbij zoals foto nummer twee laat zien.

27.05.2007: Diana (1) tijdens het Happy Hour bij Wet & Wild Curacao. Klik voor groter.Radio Caracas Televisión afgekort RCTV is een Venezolaanse private omroep die uitzendt via de staatszender en is opgericht op 15 november 1953.

RCTV is vooral beroemd vanwege het in 1958 gestarte befaamde satirische programma Radio Rochela. De omroep was altijd kritisch tegenover president Hugo Chávez en werd door hem beschuldigd van deelname aan de poging tot een staatsgreep op 11 april 2002.

Het is nooit meer goedgekomen tussen de president en de omroep. Na wat juridisch gesteggel bepaalde de rechter dat de concessie van RCTV op zondag 27 mei 2007 om 23:59:59 afliep. Een nieuwe concessie wordt niet verleend en daarmee is ondanks grootscheepse protesten op straat afgelopen zondag een einde gekomen aan RCTV.

De vraag is of het uit de lucht halen van een zender met een afwijkend geluid niet indruist tegen het recht op vrije meningsuiting. Anderzijds kan men zich afvragen of een land in een groot veranderingsproces kritiek op de eigen staatszender moet dulden.

Chávez zegt er geen bezwaar tegen te hebben als de omroep naar de kabel verhuist, maar heeft reeds gedreigd al het materieel in beslag te nemen ten behoeve van de nieuwe staatsomroep TVES die de plaats van RCTV gaat innemen. Indien dit gebeurt betekent dat het definitieve einde van RCTV en ontslag voor haar 3000 werknemers.

Wat is goed en wat is fout in deze kwestie? Over enkele tientallen jaren kan ongetwijfeld een haarscherpe analyse gemaakt worden. Probleem is dat men er nu midden in zit. Daarbij komt het dilemma uit de Quantummechanica dat iedere meting lees opinie de werkelijkheid verstoort lees beïnvloedt. Neen, de waarheid voor zover die al bestaat komt pas over vele jaren aan het licht.

Tot slot een vierde afbeelding van Diana die naar een movie van zichzelf kijkt. Hoe zit het in dat geval met de werkelijkheid?

May 25, 2007

Een kaart van Boutie

Een tijdje geleden vroeg reageerder Boutie of zijn kaart voor de verjaardag van Diana (1) was aangekomen. Helaas moest ik hierop negatief antwoorden, onze brievenbus was leeg.

24.05.2007: Met Diana gaat het een stuk beter, helemaal na het ontvangen van deze verjaardagskaart van Boutie. Klik voor groter.Omdat er ook nog een pakketje binnen moet komen voor Zidane United die toevallig op hetzelfde adres woont als CasaSpider begon ik wat achterdochtig te worden. Komt er behoudens van de Belastingen überhaupt nog wel post bij ons aan? Hebben wij te maken met een malafide postbesteller? Of met een luie die gewoon de hele zak met post in een Selikor-kliko gooit?

Gedachten kunnen gevoed door wantrouwen vreemde kronkels maken.

Deze week was er een probleem met de backups op het SQL Integrator kantoor. Normaliter kom ik daar vrijwel nooit, maar nu dus wel. Mijn eerste actie aldaar is altijd een kopje koffie nemen, dat is daar immers gratis en men kan kiezen uit vele smaken. Mijn favoriet is Wiener Melange maar na een paar koppen heeft men daar al snel genoeg van.

Na de koffie bekeek ik mijn postvak en daar lagen heel wat enveloppen in waaronder een dikkere met van die luchtkussentjes die men zo fijn één voor één kapot kan drukken als bezigheidstherapie.

Laat dat nu precies de envelop van Boutie zijn! Er zat een mooie kaart in met een 3D-koe (duizeligheids-alert), een echte Hollandse kaart om Diana met haar eerste verjaardag te feliciteren.

Luchiano vindt het een mooie kaart ("Cool!") en verbaasde zich erover hoe men in staat is om het menselijke oog zo voor de gek te houden. Ook Diana vindt het een mooie kaart. Boutie, mede namens de prinses zelf hartelijk dank voor deze leuke attentie.

Maar... het pakketje van de voetbalpoule is er nog steeds niet. De postbode begint zich alweer verdacht te maken.

May 23, 2007

De tekening van dokter Faries

Met Diana (1) gaat het helaas nog niet zo goed. Ergens in mei begon het met een soort ontsteking onder haar rechteroog. Dat ging gepaard met veel jeuk en Diana krabde er daardoor regelmatig aan. 's Nachts lag ze regelmatig te hoesten. Op donderdag 10 mei ging Lucy met haar naar de huisarts. Die schreef een zalf voor tegen schimmels voor onder het rechteroog alsmede een drankje tegen droge hoest.

In de vroege ochtend van vrijdag 18 mei heeft Diana overgegeven en kreeg vervolgens koorts die opliep tot 39.5 graden. Die avond besloten we naar de weekendarts te gaan. Haar keel was een beetje rood, maar er was geen ontsteking te zien. De dokter schreef een antibioticum voor alsmede druppels voor de ogen en een middeltje tegen slijmhoest.

Zondag 20 mei was de kleine prinses bijna de oude. Ze was actief, praatte veel en wilde telkens bij mij op schoot de CasaMovie van haar verjaardag kijken. Ze doet alles mee, vooral het in de hoogte steken van haar armen bij het Hiep, hiep, hoera en meedansen tijdens de jump-scene. Het leek de goede kant op te gaan.

22.05.2007: Kinderarts Sonja Faries maakte deze tekening om haar diagnose van Diana's ontsteking te verduidelijken. Klik voor groter.Dinsdag 22 mei zat ze er echter weer als een dood vogeltje bij. Ze reageerde nauwelijks en had geen zin om te eten of te drinken. Kruipen was ook al niks, het liefste wilde zij de hele tijd gedragen worden. Lucy maakte een afspraak bij kinderarts Sonja Faries. Daar werden we tegen twee uur 's middags geholpen.

Dokter Faries onderzocht Diana, voelde wat knobbeltjes in haar nek die schijnbaar pijnlijk waren en testte of zij haar kin op haar borst kon krijgen. Dit om te zien of er misschien sprake is van meningitis. Ondanks dat Diana tegenstribbelde was de nek soepel genoeg.

De diagnose van dokter Faries luidt dat zich een infectie ergens achter de neus bevindt. Helaas is het niet mogelijk om deze infectie te zien, maar deze kan via kanalen zowel de oren, de ogen als de keel en de longen (slijm) bereiken. Met een paar lijnen schetste zij de situatie op papier. Nu ben ik werkelijk ontzettend slecht in het lezen van dit soort schetsen, dat begint al met het bepalen wat de bovenkant van het papier is.

Pas toen zij er een oog met wimpers in tekende begon het me een beetje te dagen. Voor de duidelijkheid heb ik er de namen van de mij bekende lichaamsdelen bijgeschreven. Het lijkt erop dat de infectie achter de neus de oorzaak is van de dikkere wallen onder Diana's ogen en tevens van het slijm in haar borst. Het kanaal naar het oor is in ieder geval schoon. Al met al een plausibele dianose en we moeten het er maar mee doen.

Diana kreeg een ander antibioticum voorgeschreven, het eerdere middel veroorzaakte diarree. Ook een neusspray en een beter type zetpil stonden op het recept. 's Nachts was het nog niet veel, Diana sliep slecht en Lucy daardoor ook. Om een uur of drie hebben we zo'n nieuwe zetpil ingebracht en daarna ging het slapen een stuk beter. Om zes uur 's morgens huilde ze maar deze keer van de honger. Ze dronk het hele flesje leeg en dat is een goed teken.

Al met al zijn we nu ongeveer twee weken aan het kwakkelen. Het wordt tijd dat Diana beter wordt.

May 19, 2007

Er zijn betere verjaardagen geweest

"Hoe was je verjaardag?", vraagt menigeen als iemand gisteren jarig is geweest. De mijne hield niet over. Een hoogtepuntje was de gratis advertentie in de Extra, dat doen we tegenwoordig standaard. Wel mooi dat Luchiano (9) en Lucy samen voor de tekst hebben gezorgd. Het is altijd fijn als iemand je leukheid toewenst of niet soms?

Voor de rest voelde ik mij niet optimaal en heb een aantal malen een uurtje moeten slapen. Erger was dat Diana (1) steeds zieker werd. Haar temperatuur steeg tot 39.5 en ging niet echt omlaag na het inbrengen van een zetpil. Haar oogjes zijn ontstoken en iedere keer wrijft ze erin, wat de zaak niet beter maakt. Als we met haar rondliepen hing ze als een zak aardappelen over de schouder en geluid maakte ze ook al niet.

19.05.2007: Diana (1) is ziek, heeft 39.4 graden koorts en ziet eruit als een zielig vogeltje. Klik voor groter.Als avondeten had Lucy spare-ribs met knoflooksaus klaargemaakt, een van mijn favoriete gerechten. Zeker met een glas koude Duvel ernaast. Terwijl we aan het eten waren belde mijn Cubaanse collega Yohanna om me te feliciteren. Zij vraagt altijd naar Diana en toen ik vertelde dat ze al de hele dag koorts had raadde zij ons aan om naar de dokter te gaan.

Wij volgden dat advies op en even later meldden we ons bij dokter Lichtveld die avonddienst had in winkelcentrum Colon. Hij schreef antibiotica voor alsmede zetpillen, iets tegen slijm en druppels voor de ogen.

We reden door naar de apotheek, Botica Cerrito in winkelcentrum Promenade. Door een luikje in de deur werden recepten en geneesmiddelen uitgewisseld. Op het muurtje voor de apotheek zaten al vier personen te wachten. Om half negen waren we thuis met de geneesmiddelen.

Lucy ging met Diana op bed liggen en ik keek nog wat televisie op mijn verjaardagsavond. Een concert te Santo Domingo van Johnny Ventura, El Canario en de geweldige Celia Cruz kikkerde me in combinatie met een paar Tequila's weer iets op.

Zaterdagmorgen, na het geven van antibiotica en een zetpil, zakte Diana's koorts van 39.5 naar 38.0 graden. Ze was ook alweer iets levendiger. Zojuist gaf de thermometer echter alweer 39.4 aan. Als de toestand maandag niet verbeterd is gaan we die dag naar kinderarts Sonja Faries.

Luchiano (9) had zijn laatste karateles voor het oranje-band examen op zondagmorgen. De laatste dagen heeft hij redelijk hard getraind en dat werpt zijn vruchten af. Sensei Anthony corrigeerde nog een aantal punten, hopelijk onthoudt Luchiano ze allemaal. Na afloop van de les zei Anthony tegen mij: "Hij is wel een beetje lui." Dat kon ik beamen.

Tijdens de les schoot ik wat filmmateriaal, deels om te gebruiken bij het oefenen en deels voor wellicht een nieuwe CasaMovie. Deze foto met zowel Sensei Anthony als Sensei Ivonne erop heeft wel iets. De quizvraag van vandaag luidt: "Hoe laat is het op de klok van de dojo?"

May 18, 2007

Luchiano is moe Diana is ziek Casa is jarig

Schoolgaande kinderen hebben dankzij Hemelvaartsdag vier dagen vrij, een soort van minivakantie. Okay, ik heb ook vier dagen vrij maar de vrije dag van vandaag die toepasselijk vrijdag heet is voor eigen rekening.

Vier dagen achter elkaar vrij, Luchiano (9) was ermee in zijn nopjes. Dat duurde maar heel even en stopte toen ik zijn dagprogramma met hem communiceerde. Meneer heeft binnenkort een boekbespreking waar hij nog niets aan gedaan heeft, maandag moet een werkstuk KDN (Kennis Der Natuur) af zijn waar hij nog niets aan gedaan heeft en zondag is er het oranje-band examen karate. Ook daar moeten de puntjes nog op de i gezet worden.

Het KDN-werkstuk had de eerste prioriteit. "Kan dat niet zaterdag of zondag?", was meteen het commentaar van de heer ijverig is my middle name. Vandaar ook dat het citaat van Ton Zijp me zo aanspreekt. Het werkstuk gaat over dieren die op Curacao leven.

17.05.2007: Zelden heeft Luchiano zo hard gewerkt als op de vrije Hemelvaartsdag. Klik voor groter.De kinderen moeten vier tot zes dieren behandelen. Het moge duidelijk zijn dat Luchiano kiest voor vier dieren. Hij begon met de kolibri en was daar drie uur later nog steeds mee bezig. Maar goed dat we al op donderdag begonnen zijn.

's Middags hebben we samen een half uur de stof voor zijn karate-examen getraind en daarna was het tijd voor wat ontspanning. De mannen gingen naar het strand, Lucy en Diana (1) bleven thuis. Luchiano nam zijn snorkelset mee. Na het snorkelen kwam hij een paar vriendjes tegen met wie hij zich goed heeft afgemat.

Thuis maakte hij de pagina over de kolibri af, at een bord spaghetti met een frikandel en begon aan zijn tweede dier, de geit. Om een uur of acht was hij daarmee klaar.

Luchiano sleepte vier klapstoeltjes naar het televisiegedeelte van de woonkamer. Die zette hij op een rij en ging erop liggen. Hij was zo moe. Betweterig zei ik: "Als je nu terugkijkt op deze dag ben je vast heel trots, want je hebt veel gedaan." Luchiano gaf geen antwoord en bleef roerloos liggen. Later vond hij toch wat reserve-energie over om zijn verhaal te schrijven voor Latios.

's Nachts schrokken we wakker. Diana voelde zich niet lekker, ze had overgegeven en lag er voor pampus bij. We namen haar temperatuur een aantal malen op en die liep snel op naar 38.4. Tijd voor een zetpil. Ook vandaag is ze nog helemaal niet lekker, tevens is haar neus verstopt. Een beetje grieperig luidt mijn diagnose.

Vandaag vrijdag 18 mei ben ik jarig. Het idee om de komende tien jaar voor 37 door te gaan is nu reeds mislukt. Anderzijds is het ook wel leuk om precies dezelfde sterrenbeelden te hebben als prinses Máxima, zowel bij onze gewone horoscoop als bij de Chinese. Een eenvoudige quizvraag daarom: Wat zijn de sterrenbeelden van prinses Máxima en CasaSpider? En de bonusvraag, passen deze sterrenbeelden bij hun?

May 14, 2007

Diana houdt van technische dingen

Haar schoonheid heeft ze van haar moeder, dat staat buiten kijf. Op drie punten lijkt Diana (1) op mij, okay volgens Lucy op vier want de prinses kan knap driftig worden als ze haar zin niet krijgt en dan balt ze haar handen tot vuisten. Dat schijn ik ook te doen. "Het valt nog mee dat ze haar middelvinger niet opsteekt", aldus Lucy.

Drie punten dus en dat zijn de auto, de telefoon en de computer. We gaan zoals men dat met punten doet de drie punten eens puntsgewijs behandelen.

De auto

13.05.2007: Diana is dol op auto's en mag even op de bestuurdersstoel terwijl CasaSpider Chinees haalt. Klik voor groter.Als ik 's avonds thuiskom van mijn werk rij ik de auto ons terrein op. Meestal doet Luchiano (9) de deur open en dan komt Diana al enthousiast aankruipen. DKOD ofwel de kofferbak ons doel. De laptop en de Samsonite maken plaats voor de twee kinderen die vervolgens zoveel mogelijk tijd in de kofferbak willen doorbrengen. Natuurlijk scheelt het wel dat de kofferbak hierbij openblijft. Als ik het zat ben en Diana eruit wil halen begint zij fanatiek van neen te schudden. Afgelopen zondag moesten we na het Happy Hour even wachten bij onze Chinees. Lucy zette Diana op de bestuurdersstoel en ook daar had zij het uitstekend naar haar zin.

De telefoon

In Nederland kochten wij een eenvoudige KPN prepaid-telefoon. Een dure hobby want het kortste gesprek kostte al 50 eurocent. Terug op Curacao moet de sim-lock er nog eens afgehaald worden, tot die tijd functioneert het apparaat als wekker. En als speelgoed voor Diana die dol is op de ringtones. In het begin, als de ringtone uitgespeeld was, probeerde ik de telefoon uit haar handen te trekken om een andere te laten horen. Dat viel niet in goede aarde. Inmiddels zijn we zover dat Diana vaak zelf een andere ringtone kan selecteren en als dat onverhoopt niet lukt zegt zij: "Papa" en geeft me de telefoon in het volste vertrouwen dat ze hem weer terugkrijgt. O ja, laatst ging onze huistelefoon. Het was Diana die met mijn mobieltje via speed dial de juiste verbinding legde.

De computer

Als ik achter de computer ga zitten komt Diana er al snel aangekropen. Langs mijn stoel klimt ze omhoog, kijkt me vragend aan en begint daarna geluiden te maken in de trant van "Aaaah... aaaaah.... aaaaah!" Het sein om haar op te tillen en op schoot te nemen. Mijn laptop heeft aan de voorkant knoppen om een media-player te bedienen, harder/zachter, vooruitspoelen, pauze dat soort dingen. Daar duikt Diana op af en begint er als een gek op te drukken. Hierna verschijnt gedurende enige seconden een mooi blauw licht. Een erg verslavend licht. Het volgende object is de muis. Deze geeft aan de onderkant namelijk rood licht en dat is bijna even verslavend als blauw. Als zij hiermee klaar is valt zij het toetsenbord met twee handen aan. Het moment om haar weer op de grond te zetten.

Tot zover de drie punten in het leven van onze prinses die op dit moment haar interesse hebben. Wanneer doen make-up, kleding en vooral schoenen eigenlijk hun intrede in het leven van een vrouw?

May 11, 2007

CasaMovie: Princess Diana 1 Year

Behalve foto's zijn er van Diana's (1) eerste verjaardag ook korte filmfragmenten geschoten. Een eerste verjaardag is een onvergetelijk iets, op het moment zelf voor de ouders en jaren later ook voor de jarige. Tenminste als er het een en ander is vastgelegd van deze gebeurtenis.

Als er iemand van vastleggen houdt is het CasaSpider wel al is het meeste camerawerk deze keer door Lucy verricht. Jammer genoeg heeft het Papiamentstalige Lang zal zij leven de final cut niet gehaald, we moeten het doen met de Spaanse en Nederlandse versies.
Behalve de capriolen van Diana is er aandacht voor Luchiano (9) in deze movie. Waar Patrick Jumpen eens met een geest (!) aan het jumpen was doet Luchiano dit met een baby. En ze doen het nog op dezelfde muziek ook, Magic Melody van Anonymous. Het laatste stuk van dit nummer moest er wel afgeknipt worden wegens niet helemaal adequaat voor een verjaardagsfilm van een eenjarige.

Schenk een lekker drankje in, vergeet de chips met dipsaus niet en leun 3 minuten en 53 seconden achterover met de speakers op vol volume. Enjoy!

Besides Princess Diana 1 Year there are a lot more CasaMovies to be watched in Google Video.
You can also explore the CasaMpeg Category or retrieve a list of all CasaMovies.

May 5, 2007

Diana 1 jaar

"Ongelofelijk", schreef ik een jaar geleden en ongelofelijk was het. Als wij nu naar Diana (1) kijken is het moeilijk voorstelbaar hoe dat kleine hulpeloze witte hoopje vlees van toen is geëvalueerd tot een mooi klein mensje met een eigen wil. Fascinerend. Onze Diana is vandaag zaterdag 5 mei één jaar oud geworden. Op Bevrijdingsdag, toepasselijker kan het niet bij bevallingen.

Na de karateles van Luchiano (9) begonnen we met het opblazen van de ballonnen. Diana vond het prachtig om er tussendoor te kruipen. Ze schrok niet eens als er eentje met een luide knal uit elkaar spatte. Buiten hadden we de porch versierd en even later mocht de kleine prinses parmantig op tafel zitten om haar kado's in ontvangst te nemen.

Het rode Elmo pluchebeest was een schot in de roos, die wilde ze bijna niet meer loslaten. Uiteraard hadden we een (gratis!) advertentie in de Extra gezet om Diana's verjaardag op heel Curacao te promoten.

05.05.2007: Diana viert haar eerste verjaardag op zaterdag 5 mei 2007. Klik voor groter.Om twee uur begon het kinderfeestje. Luchiano had drie vrienden uit zijn klas uitgenodigd, Nathan, Chris en Migael. We lieten ze een uurtje in de tuin uitrazen alvorens met het officiële spelletjesgedeelte te beginnen.

Spijkerpoepen leek mij een aardig begin. Het levert in ieder geval leuke plaatjes op, hier van een persende Luchiano en daar van een kreunende Chris. Curacaose kampioen spijkerpoepen werd echter Nathan die de spijker in minder dan tien seconden in het Duvelflesje wist te mikken. De Duvel die Lucy en ik in een stralend zonnetje onder begeleiding van opzwepende party-muziek soldaat hadden gemaakt.

"Hebben jullie al zin in taart?", vroegen wij regelmatig. De jongens antwoordden steevast met: "Nog niet." Dat ging vroeger wel anders. En het was nog wel een overheerlijke slagroomtaart van Centrum Supermarkt te Mahaai. Regelmatig heb ik kritiek op deze supermarkt, met name vanwege het overschrijden van uiterste verkoopdatums maar het moet gezegd, deze taart die vrijdagmiddag is besteld was kakelvers en superlekker.

Voor het taartmoment doken de jongens op de laptop, waarschijnlijk om nieuwe cheats te vinden voor hun GameBoy spellen. Even later zongen we een paar liederen in het Papiaments, Spaans en Nederlands ter ere van Diana's verjaardag, verzamelden ons rondom de taart met een mooie '1' erop en daarna mocht de jarige hoogstpersoonlijk de taart aansnijden.

De buurvrouw van 9a kwam gezellig een stukje meeëten. En Diana? Zij at cheeto's, viel de taart aan en amuseerde zich met Taima, het kleine zusje van Nathan. Bewust maakt een eenjarige haar verjaardag niet mee, maar het was zonder meer een leuke dag voor haar met veel nieuwe indrukken. Lucy's hoop dat zij op haar verjaardag voor het eerst ging lopen is de bodem ingeslagen. Wel stond ze ongeveer 30 seconden helemaal los op bed, het zit er dus aan te komen.

De jongens maakten zich op de oprijlaan moe met voetballen. Alle ruiten zijn heel gebleven, dat is ook wat waard. Om iets na zevenen verlieten de laatste gasten het pand. Ik ben toen maar even op bed gaan liggen.

Een aantal jaren geleden had ik me het allemaal niet kunnen voorstellen.