« De nieuwe snorkel van Luchiano | Main | Koninginnedag 2007 »

Eredivisie 2007, de spannendste ontknoping EVER

Evenals vele Nederlandse mannen en enkele vrouwen zat ik vanaf zondagmorgen acht uur, twee uur Nederlandse tijd, via internet aan de radio gekluisterd. Radio-1. AZ kon de titel nauwelijks ontgaan, een eenvoudige en kleine zege op het nietige Excelsior was voldoende. Ajax speelde in Tilburg tegen Willem II en PSV in eigen stadion tegen Vitesse. PSV moest minimaal twee keer meer scoren dan de Amsterdammers om hen voorbij te gaan.

Allereerst een compliment aan de tegenstanders van de drie titelkandidaten. Vitesse, Willem II en zeker Excelsior vochten voor wat ze waard waren. Juist hierdoor ontspon zich de spannendste ontknoping van de Eredivisie ever en waarschijnlijk aller tijden.

Doordat Excelsior tweemaal op voorsprong kwam tegen AZ leek de strijd vooral te gaan tussen Ajax en PSV. Beide teams kwamen toch moeizaam tot scoren en moesten tegelijkertijd bedacht zijn op een tegengoal. Toen AZ met nog meer dan 20 minuten op de klok gelijkmaakte stegen de kansen van de Alkmaarders ineens met sprongen.

Een geselecteerd overzicht van de tweede helft:

  • 15:50 Afellay scoort de 3-1 tegen Vitesse. PSV heeft nu een gelijk doelsaldo als Ajax maar moet nogmaals scoren omdat men minder doelpunten voor heeft. 29.04.2007: PSV landskampioen na dramatische ontknoping in de Eredivisie. Foto nu.nl. Klik voor groter.
  • 15:51 Excelsior scoort 2-1 tegen AZ dat nu in zwaar weer verkeert.
  • 15:55 Farfan maakt 4-1 en PSV is nu virtueel kampioen van Nederland.
  • 16:00 Vijf minuten later scoort Huntelaar de 0-2 tegen Willem II en mag Ajax zich kampioen wanen.
  • 16:03 Koevermans maakt gelijk (2-2) voor AZ. Ze spelen 10 tegen 10 en AZ is nog precies n goal van het kampioenschap verwijderd.
  • 16:08 Cocu brengt PSV op 5-1 en men wisselt wederom stuivertje met Ajax.
  • 16:22 Cziommer van AZ ziet een vrije trap juist gekeerd worden door de Excelsior doelman en zakt ter aarde. Nog drie minuten...
  • 16:24 3-2 voor Excelsior! AZ doet niet meer mee.
  • 16:25 Afgelopen bij Willem II - Ajax, uitslag 0-2.
  • 16:25 Afgelopen bij PSV - Vitesse, uitslag 5-1. PSV is op het nippertje kampioen van Nederland. Voor de 20e keer.

Nooit eerder is het voorgekomen dat tot in de laatste minuut drie teams kampioen konden worden. Qua team had ik het AZ gegund, qua trainer PSV. Vooral Louis van Gaal maakte zich zaterdag (weer) belachelijk met de opmerking dat de Nederlandse pers er alles aan deed om AZ te laten verkrampen. De over het paard getilde Van Gaal lijkt ook uiterlijk inmiddels steeds meer op een figuur uit Spitting Image.

Het commentaar van Ajax-trainer Henk ten Kaate: "Dit doet heel veel pijn." Aldus de uitstekende Ajax-website. Die van PSV is voortdurend overbelast.

Parallel aan de echte voetbalcompetitie is daar de voetbalpoule. Ook hier zijn beslissingen gevallen al is het (mij) niet helemaal duidelijk of de play-offs nu wel of niet meetellen voor het eindresultaat. De Webloggers hebben het goed gedaan en zijn uiteindelijk op een zeer verdienstelijke 16e plaats geindigd uit 545 teams. Niet slecht en volgend seizoen nog beter!

Beste individuele Weblogger is team Zidane United met 1502 punten. De tweede plek is voor Tjebbe, derde is Homegambler, vierde Real CasaSpider en vijfde de plotseling opduikende Kabritu di Keshi. Sommigen weten het niet anderen wel, maar Zidane United is het alter-ego van CasaSpider zelf. In het leven geroepen om echte voorspellingen mee te kunnen doen, immers Real CasaSpider moet Feyenoord bijna altijd laten verliezen. Hoewel dat dit jaar niet eens zo slecht uitkwam.

Zidane United heeft individueel in het Algemeen Klassement met 12.576 deelnemers goed gescoord met een zevende plaats. Kort na het laatste fluitsignaal van de laatste wedstrijd kwam er een email binnen van de voetbalpoule-organisatie waarin men Zidane United feliciteert met het behaalde resultaat. De zevende plaats geeft recht op een Adidas voetbal pakket, een echte prijs.

Het was een bijzonder seizoen Eredivisie. Mijn dank gaat uit naar de uiteindelijk 21 actieve namens de Webloggers deelnemers aan de voetbalpoule. Onder deze 21 deelnemers bevinden zich twee dames waarvan Paool de beste is met een 15e plaats en Willisha het ook goed heeft gedaan met een 19e plek. Volgend seizoen gaan we echt knallen en mikken we op minimaal 60 enthousiaste deelnemers.

En de hulp van de nationale topploegen natuurlijk.

Comments

"Henk ten Kaate"? Zoveel pijn kan die 5-1 tegen Alves toch niet doen? Ik ben er wel achter waarom ik dit seizoen 14e ben geworden. Ik heb Feyenoord te vaak laten winnen. Volgend seizoen gebeurt me dat niet want ik begrijp dat de trots van Zuid dan op het rechter rijtje mikt.

Bedankt voor de beschrijving van de laatste minuten van de wedstrijden. Leek inderdaad super spannend. Heb het door vanalles weer eens gemist.

Nou gefeliciteerd 'Zidane united' ... al geloof ik het nog niet helemaal! :)

Het was een fraaie zondag, heb de hele avond gekeken, T. moest naar de slaapkamer.

leuke beschrijving, klinkt erg spannnd allemaal. Dat zei ik vrijdag ook tegen mn collega die naar psv ging, van 'leuk zeg, dat het zo spannend wordt!' daar dacht hij dan weer iets anders over, hoewel het uiteindelijk voor hem een leuk feestje is geworden denk ik.

Wel een lang verhaal, maar ik zie er geen spanning in zitten.

@Piet: Ondanks de 1-5 tegen Alves denk ik dat Erwin zondag minder pijn voelde dan Henk. Wij zijn dit seizoen wel aan verliezen gewend geraakt. Goed dat je voor volgend seizoen grootse plannen hebt, dan halen de Webloggers zeker de top-10... :-)
@Jannie: Graag gedaan en het was bloedstollend. Ik wist geeneens dat jij van voetballen hield!
@GJ: Dank je wel en je hebt toch wel een beetje vertrouwen in mij? Jammer dat Groningen het niet redde tegen Utrecht. Lag T. na afloop van De Wedstrijden nog op je te wachten?
@Pascale: Dank je en spannend was het. Zo zie je maar, als je ergens niets van verwacht valt het vaak juist mee. En andersom ook natuurlijk...
@Brillie: Op jouw leeftijd heeft menig man een (blauw) pilletje nodig om de spanning erin te krijgen. Dat is niet gek maar heel normaal hoor... ;-)

En ik had nog z gehoopt 50 extra punten te winnen doordat ik voorspeld had dat AZ kamptioen zou worden... Nou ja, volgend seizoen beter!
Ik geloof pas dat achter CasaSpider en Zidane United dezelfde persoon schuil gaat, als ik een foto zie van het postpakket waarin het Adidas voetbalpakket verstuurd is (en het pakket zelf natuurlijk) hahahaha.... Welke nickname ga je volgend seizoen gebruiken??? ;-)

You're my Alves , Afonso alves

You make me happy , when skies are grey

When it's pouring you keep scoring

Oh please, don't take my alves away.

Het was weer een mooie wedstrijd :-)

@Casa: Jip, WAS fan van Feijenoord, mijn opa van dat schoonmaakmiddel en keer regelmatig met het geluid van de tv uit, de radio aan naar de wedstrijden. Nu getrouwd met man die niet echt om voetbal geeft en dan krijgt het vanzelf minder prioriteit. :-)

@Willisha: Het zat allemaal heel dicht bij elkaar. Het aantal mensen dat AZ als kampioen had was vast niet groot dus daar had je goed mee gescoord. Wat is dat nou dat je mij niet gelooft? Het feit dat de email naar mij gestuurd is zegt toch wel genoeg? Mochten ze het pakket helemaal naar Curacao willen sturen dan maak ik er uiteraard een foto van. Voorlopig hou ik dezelfde nickname, Zidane United. Hoewel Thalia Rules me ook wel een leuke lijkt...
@Lennart: Je bent toch niet verliefd he... ;-) Alves maakte het verschil want Feyenoord speelde kennelijk niet eens slecht. Jammer voor Heerenveen dat Alves volgend seizoen waarschijnlijk weer weg is...
@Jannie: Liefde voor Feyenoord kan nooit vergaan, hoogstens kan men er bij tijd en wijle wat lacherig over doen... :-)

Iig is mijn keuze voor de voorspelling voor 2007 op het nippertje uitgekomen.

Een beetje verliefd zijn we in Heerenveen allemaal op Afonso Alves... Het is inderdaad jammer als hij weer weg gaat maar dat zal wel onvermijdelijk zijn. SCH heeft gelukkig een heel goed scoutingapparaat dat vast al weer de opvolger van Alves in het vizier heeft. Vorig jaar dachten we ook dat het een ramp was dat Huntelaar werd weggekocht door Ajax; het bleek allemaal reuze mee te vallen...

@Pascal: Aan het begin van het jaar leek het een zekerheid, zondagmorgen een onmogelijkheid en uiteindelijk toch werkelijkheid...
@Lennart: Heerenveen komt iedere keer opnieuw met nieuwe talenten, dat doet men inderdaad heel goed. Van mij mag Alves vaker scoren dan Huntelaar in de onderlinge confrontaties straks... :-)